Museum finder hemmelige skatte i baghaven

Vikingemuseet Ladby vil i de kommende år udgrave vikingetidsgrave fra 900-tallet.

Ved Vikingemuseet Ladby i Kerteminde kan man i de kommende år komme helt tæt på historien - bogstaveligt talt.

Her er arkæologer nemlig i færd med at grave baghaven op. Og det er ikke hvilken som helst baghave, der graves i. 

- Vi er på stedet for kongegraven. Det er helt unikt at grave rundt omkring den og arbejde med gravpladsen, siger Claus Frederik Sørensen, der er arkæolog hos Østfyns Museer. 

Da museet påbegyndte projekt 'Ladbykongens Verden', der blandt andet skal genskabe kulturlandskabet fra vikingetiden, ville de sikre, at de ikke plantede et træ oveni et gravsted.

En donation fra Kerteminde Museumsforening og fem hektar jord fra Kerteminde Kommune, gjorde det muligt for Vikingemuseet at undersøge området. 

- Vi står faktisk med en fuldt udfoldet historiebog, hvor vi har de oprindelige vikingetidsgrave, der stadig ligger urørt, siger Claus Frederik Sørensen.  

Nye og gamle skatte  

I forbindelse med udgravningen af Ladbyskibet i 1935 fandt arkæologerne også 11 andre vikingegrave. Men ingen har vidst præcis, hvor de grave var. Indtil nu.

- Det bliver ikke mere autentisk for os vikingetidsmæssigt, end det vi arbejder med her, siger Claus Frederik Sørensen. 

Det er ikke kun de gamle forsvundne vikingegrave, der er fundet i området. Også nye, ukendte og urørte grave er blevet lokaliseret på området. 

Selvom det kribler noget i fingrene for arkæologen, graver museet ikke det hele ud nu. 

Planen er i stedet at vende tilbage til gravene på sigt. Så enkelte grave tages frem og undersøges grundigt til bunds. Og så får museet også mulighed for at invitere publikum helt tæt på. 

- Hvor tit kan publikum besøge et museum samtidig med, at der bliver gravet i vikingetidens grave på stedet?, siger Claus Frederik Sørensen og fortsætter:

- Det er helt unikt, og det er noget, vi vil tage frem engang imellem som tiden går. 

Omfavner fortiden  

Når udgravningen går i gang vil det være muligt for museets gæster at komme helt tæt på og se og høre, hvad der sker. 

Når vikingetidsgravfeltet er udgravet, bliver området lavet til et vikingetids kulturlandskab med marksystemer og dyrefolde. 

Et område hvor man kan blive taget tilbage i tiden, mens man bevarer det, der var. 

- Nok skal vi omforme landskabet til et mere autentisk vikingelandskab, men gravpladsen den vil blive liggende, der hvor den ligger. Der skal vi passe godt på den, og det gør vi også, siger Claus Frederik Sørensen. 

Se flere billeder i galleriet nedenfor.

Oversigt

    Oversigt