Se billeder og video: Lindø bygger ud i stor stil
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Udvidelsen af havnen ved Lindø er i fuld gang.
I alt 400.000 kvadratmeter nyt havneområde og en kilometer ny kaj ved Lindø i Munkebo er ved at tage form.
Den nye kaj bliver et specielt heavy load-område, hvor der kan udskibes tunge elementer som for eksempel havvindmøller.
Udvidelsen udføres i totalentreprise af et joint venture bestående af danske Züblin A/S og Jan De Nul Group fra Luxembourg.
Kontrakten lyder på i alt 350 millioner kroner.
Lindø klar til udbygning for 350 millioner: - Man bliver lidt ydmyg
Den nye Terminal Nord på Lindø skal fremtidssikre aktiviteterne på den mere end én million kvadratmeter store industriområde i Munkebo.
Med noget blæk på et stykke papir har Lindø - eller rettere Port of Odense A/S - fremtidssikret sig med en udbygning af havnen til intet mindre end 350 millioner kroner.
Underskrivelsen af kontrakten med et konsortium bestående af Jan de Nul VN fra Belgien og Züblin A/S fra Danmark er det nu sikkert, at arbejdet med at etablere et havneareal på 400.000 kvadratmeter og én kilometer ny kaj kan sættes i gang.
Udvidelsen skal understøtte havnens aktiviteter indenfor både bulkvarer og maritim- og offshoreindustri.
- Man bliver lidt ydmyg. Det er rigtig, rigtig mange penge at skrive under på. Vi står her med Danmarks tredjestørste havn og vi udvider den nu for 350 millioner kroner, sagde administrerende direktør for Odense Port of Lindø, Carsten Aa, da blækket var sat.
Han erkender, at han ikke havde forudset den succes, som Lindø har fået siden havneselskabet overtog grunden, hvor Odense Staalskibsværft lå indtil udgangen af 2013.
I øjeblikket er mere end 90 procent af det mere end én million kvadratmeter store industriområde udlejet.
Heavy-areal imødekommer kunderne
Udover nyt havneareal og nyt kajanlæg skal der laves en såkaldt heavy-load-plade ved kajen, som bliver et særlig unikt element på den nye Terminal Nord på Lindø, skriver Port of Odense A/S
Denne såkaldte heavy-load-plade etableres 30 meter fra kaj og ind i land og 100 meter langs kajen. Det er en massiv konstruktion, som er særligt egnet til placering af meget store mobil- og crawlerkraner.
Heavy-load pladen konstrueres således, at alle kendte kommercielt tilgængelige mobil- og crawlerkraner kan bruges til maksimum-grænsen af deres kapacitet.
Det betyder at havnens kunder ikke skal lave individuel lastfordelingsopbygning ved hvert projekt, som er en omfattende og omkostningsfuld midlertidig etablering på kajen.
Dermed vil heavy-load-projekter på Lindø både kunne serviceres med den eksisterende 1.200 ton tunge kran på Terminal Syd og fra 2020 med projektopstillede mobil- og crawlerkraner på Terminal Nord.
Züblin A/S, der er et datterselskab af den tyske storentreprenør Ed. Züblin AG, som ejes af østrigske Strabag SE, er i forvejen i gang med et større projekt på Fyn. Züblin A/S er hyret af Odense Kommune som en del af Fra Gade Til By projektet.
Teknisk krævende opgave
Det er en teknisk krævende opgave, skriver firmaerne i en pressemeddelelse.
- Den internationale ekspertise er stor på dette projekt, hvor både Züblin og Jan De Nul trækker på erfaring fra tidligere projekter i udlandet. Der er et spændende marked for havneudvidelser i Danmark og begge virksomheder ser dette projekt som en god indgangsvinkel til det danske marked, siger teknisk direktør for Züblina forretningsenhed Fundering & Anlæg, Thomas Bentsen.
I første fase bliver det installeret 25.000 kvadratmeter spuns og 450 kajvægsankre i fjorden, mens der pumpes to millioner kubikmeter sand ind til det nye havneområde.
Gigantisk ordre på havvindmøller giver mere travlhed på Lindø
Vindmølleselskabet MHI Vestas har vundet sin største ordre nogensinde. Det giver yderligere travlhed på virksomhedens fynske afdeling på Lindø.
Aftalen er på 100 vindmøller på samlet 950 megawatt til et projekt ud for Skotlands kyst.
Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Kontrakten kommer i forlængelse af, at MHI Vestas i august fik en betinget aftale på projektet, der ligger 22 kilometer fra kysten og er døbt Moray East.
- Vi er tilfredse med, at Moray East har fået finansieringen på plads, og med kontrakten på plads kan vi nu sætte turbo på forberedelsen af vores største projekt til dato, siger Philippe Kavafyan, der er direktør for MHI Vestas, i en pressemeddelelse.
Bygges på Lindø
MHI Vestas Offshore Wind samler og opbygger de store V164 maskinhuse til vindmøllerne - de såkaldte naceller - på Lindø.
- V164 nacellerne samles og opbygges kun i Lindø, så den nye ordre vil indgå som en del af den voksende efterspørgsel, siger kommunikationschef ved MHI Vestas Offshore Wind til TV 2/Fyn.
MHI Vestas meddelte tirsdag i sidste uge, at selskabet straks vil begynde at rekruttere 50 nye medarbejdere på sin nacellefabrikken på Lindø.
Fordobler lejemål på Lindø
Ud over flere ansatte personale udvider MHI Vestas også arealerne på Lindø med 10.000 kvadratmeter fabriksplads og 27.000 kvadratmeter lagerplads til de færdige naceller. Dermed fordobler MHI Vestas deres tilstedeværelse på Lindø.
Den hidtidige største ordre for MHI Vestas var til vindmølleparken Triton Knoll ud for Storbritannien.
Vindmøllerne til den skotske park skal efter planen installeres i løbet af 2022.
MHI Vestas er ejet af Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries og arbejder udelukkende med vindmøller på havet. Vestas har sit fokus på vindmøller på landjorden.
Se dronevideo, der viser det indledende arbejde med at installere spuns og ankre samt indpumpe sand: