Kommunal behandling drev pige ud i sammenbrud - så gik Ombudsmanden ind i sagen

En psykisk sårbar 16-årig pige, får nu - stik imod tidligere meldinger fra Nordfyns Kommune - lov til at blive udredt hos statens specialrådgivning, VISO.

Det fremgår af et brev fra Nordfyns Kommune til den 16-årige piges forældre.

Forældreparret, som tidligere på måneden fortalte om kommunens fejlslagne behandling af deres datter, stod dengang frem anonymt, men deres identitet er redaktionen bekendt.

- Vi er rigtig glade for, at det endelig er lykkes at komme videre i systemet. Vi er selvfølgelig meget kede af, at det har taget et halvt år at komme i gennem med vores ønske, siger moren til den 16-årige.

Nordfyns Kommune skriver den 21. juni 2017 til den 16-årige piges forældre. Som følge af skrivelse fra Ombudsmanden vurderer kommunen nu, at inddragelse af VISO er relevant.
Nordfyns Kommune skriver den 21. juni 2017 til den 16-årige piges forældre. Som følge af skrivelse fra Ombudsmanden vurderer kommunen nu, at inddragelse af VISO er relevant.

Folketingets Ombudsmand bad Nordfyns Kommune genoverveje inddragelse af VISO

Nordfyns Kommune beslutning om alligevel at søge hjælp udenfor kommunen familiehus kommer desuden i kølvandet på en skrivelse fra Folketingets Ombudsmand.

Ombudsmanden skriver den 12. juni 2017 følgende i et brev til pigens mor:

Jeg har valgt at sende kopi af det materiale, som du har sendt, videre til Nordfyns Kommune. Det har jeg gjort, så kommunen kan få lejlighed til at genoverveje spørgsmålet om inddragelse af VISO.

Ombudsmanden skriver den 12. juni 2017 til Nordfyns Kommune. Kommunen bliver i brevet bedt om at genoverveje beslutningen om ikke at inddrage statens specialenhed VISO.
Ombudsmanden skriver den 12. juni 2017 til Nordfyns Kommune. Kommunen bliver i brevet bedt om at genoverveje beslutningen om ikke at inddrage statens specialenhed VISO.

VISO er et specialrådgivningstilbud, som drives og finansieres af staten i et forsøg på at sikre, at kommunerne har adgang til særlig ekspertise i sager, hvor f.eks. flere diagnoser spiller sammen.

Kommunal behandling drev psykisk sårbar 16-årig ud i sammenbrud

Den 16-årige pige, som lider af indlæringsvanskeligheder, OCD og svær angst har været i gennem flere forskellige behandlinger i kommunens familiehus - behandlinger, som ifølge både forældrene og dokumenter fra psykiatrisk skadestue har gjort hende mere syg.

- Særligt det, at sagsbehandleren har iværksat daglige opgaver via Cool Kids forløbet, har virkelig fået bægeret til at flyde over, da hun ikke kognitivt kan være med til at kapere disse opgaver. Særligt ikke på egen hånd, da hun har svært ved at forstå dem. Det vurderes herfra at have været en udtalt belastning, der har fået bægeret til at flyde over.

Sådan stod der i en vurdering lavet af en læge på psykiatrisk skadestue i begyndelsen af april 2017.

Henvendelse fra Ombudsmanden har ikke været udslagsgivende

Det er imidlertid ikke brevet fra Folketingets Ombudsmand, der har fået Nordfyns Kommune til at ændre holdning således, at den 16-årige nu alligevel kan blive udredt og vurderet ved specialenheden VISO.

Det forklarer Henrik Jacobsen, der er chef for Børn og Familie, Nordfyns Kommune.

- Da jeg var i studiet for tre uger siden, var vi i en proces omkring, hvordan vi kunne skrue en ny behandlingsplan sammen. Det har så siden vist sig, at der ikke har kunnet opnås enighed med forældrene om, hvad den skulle indeholde. Derfor mener vi ikke, vi har andre muligheder end at henvise til VISO – sådan som forældrene har ønsket det.

Hvorfor sker det først nu?

- Vi har hele tiden fastholdt, at vi har kompetente fagfolk til at være med til at lave en behandlingsplan. Det fastholder vi fortsat. Men når der ikke kan opnås enighed mellem kommunen og familien om, hvordan behandlingsplanen skal laves, så har vi vurderet, at det er relevant med en henvisning til VISO, siger Henrik Jacobsen.

Chef for Børn og Familie i Nordfyns Kommune, Henrik Jacobsen, var i studiet om sagen den 7. juni 2017. Du kan se eller gense interviewet her.

  

 

Oversigt

    Oversigt