Dansk Folkeparti blev ikke tungen på vægtskålen, som der ellers var blevet spået om i Svendborg.
Med en tilbagegang på 1,5 procent og et Socialdemokrati, der stormede frem til 10 mandater, så fik Dansk Folkepartis Dorthe Ullemose ikke den viceborgmesterplads, hun havde ønsket sig. Faktisk fik hun slet ingenting.
Når vi snakker om at lave noget, der er stabilt ind over midten, så er det lidt svært at få Dorthe Ullemose til at passe ind i den ligning.
Bo Hansen fra Socialdemokratiet startede ellers sine konstitueringsforhandlinger med at holde flere møder med Dorthe Ullemose, men selvom Bo Hansen var åben for at konstituere sig med Dansk Folkeparti, så viste der sig at være stor modvilje mod en sådan aftale fra de øvrige partier.
DF får barske ord med på vejen
- Det har været et ultimativt krav, at den konstituering vi skulle indgå, skulle være med Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og andre partier, men uden DF, sagde den konservative Henrik Nielsen.
Netop det krav, som Henrik Nielsen langt fra stod alene med.
Enhedslistens spidskandidat Jesper Kiel har gennem hele valgkampen gjort klart, at han ikke ville støtte en konstituering med Dansk Folkeparti, og det ville han heller ikke på valgnatten.
- Vi sidder med et flertal på 15 mandater. Det burde kunne danne basis for, at vi lavede en konstituering, også gerne hvor vi fik andre borgerlige partier med, bare ikke Dansk Folkeparti, sagde Jesper Kiel.
Heller ikke Venstre havde en konstituering sammen med Dansk Folkeparti på ønskesedlen. Det stod klart tidligt onsdag morgen, da afgående borgmester og ny viceborgmester, Lars Erik Hornemann sagde følgende:
- Når vi snakker om at lave noget, der er stabilt ind over midten, så er det lidt svært at få Dorthe Ullemose til at passe ind i den ligning.
Socialdemokratiet endte som bekendt med at konstituere sig sammen med Venstre, Konservative og SF.
Ullemose: Bo Hansen havde ikke brug for os
Det var først efter flere timers forhandlinger på valgnatten, at det stod klart, at det ikke var muligt at få bragt de røde partier ind i en aftale sammen med Dansk Folkeparti.
Det fik spidskandidat, Dorthe Ullemose, til klokken 04.15 om natten at erkende nederlaget og tage hjem.
- Enhedslisten, SF og Alternativet er gået sammen og vil ikke give Dansk Folkeparti den formandspost og 2. viceborgmesterpost, som vi har forlangt, og det vil K og V heller ikke, sagde Dorthe Ullemose.
Har I spillet lidt for højt spil?
- Nej, det tror jeg ikke. Det er fordi, det ender med et rent rødt flertal, og så bliver det jo svært, fordi så er vi ikke vigtige. Det var noget andet, hvis vi skulle ind og pege på Bo Hansen, og han var afhængig af os. Nu er han ikke afhængig af os, og derfor bliver udfaldet sådan her, lød begrundelsen.
Partifælle: Jeg havde forudset, at vi ville ende i den her situation
Den analyse er partifælle og tidligere spidskandidat for Dansk Folkeparti, Jens Munk, dog ikke helt enig med sin gruppeformand i.
- Jeg havde forudset, at vi ville ende i den her situation, fordi Bo Hansen selvfølgelig ville have brug for en bredere aftale end bare én med Dansk Folkeparti. Der skal spares over de kommende år, og derfor er det forståeligt, at Bo Hansen meget gerne har villet have Venstre og Konservative med i en konstituering.
Han kritiserer samtidig sin spidskandidat for at have satset forkert frem mod valget.
- Jeg er skuffet over måden, processen er blevet håndteret på. Mange af mine vælgere har været bange for at stemme på mig, fordi de har været usikre på, hvem vi ville pege på som borgmester – og ikke har ønsket, at deres stemme skulle bane vejen for en socialdemokratisk borgmester, siger Jens Munk.
Jens Munk måtte efter fintællingen onsdag erkende, at han denne gang kun fik cirka en fjerdedel af de godt 2.500 personlige stemmer, der i 2013 gjorde ham til nummer to på listen over stemmeslugere.
TV 2/Fyn forsøger at få en kommentar fra Dorthe Ullemose.