15. nov. 2022 kl. 7:00
Kim Rune / Thomas Larsen-Bjerre

Kritik af DI-formand efter parløb med suspekt firma:
  • Jeg var ved at få morgenkaffen galt i halsen

LYT
Del
Link
kopieret!

Dan Virkelyst Johansen, formand for Dansk Industri Byg på Fyn, kritiseres for årelangt samarbejde med svindlerfirma fra Hamborg.

Ejeren af LH Gulve mener ikke, at han har et særligt ansvar for, at firmaer han arbejder sammen med, overholder løn- og arbejdsforhold, selvom han også er formand for byggeriets arbejdsgiverorganisation på Fyn. 

Men det mener til gengæld andre i byggebranchen.

Efter Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn mandag kunne knytte Dan Johansen sammen med den stærkt tvivlsomme og i Tyskland bedrageridømte bygge-bagmand Osman Celik fra Hamborg, som Dan Johansen i årevis har benyttet som underentreprenør, lyder der nu kritik fra en af de helt store spillere inden for ejendomsudvikling. Nemlig AG Gruppen, som har hovedsæde i Odense.

“Jeg var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da jeg læste det”

— Robin Feddern, administrerende direktør, AG Gruppen

AG Gruppen har haft Dan Johansens firma LH Gulve gående på sin byggeplads ved Tigergården centralt i Odense, som frem til maj i år var under ombygning. Og LH Gulve har, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har afdækket, haft benyttet Osman Celik og hans firma som underentreprenør til en del af arbejdet på Tigergården.

Det er administrerende direktør for AG Gruppen Robin Feddern rystet over at erfare efter de seneste dages afdækning af sagen. For han anede det ikke, oplyser han.

- Jeg var ved at få morgenkaffen galt i halsen, da jeg læste det, siger Robin Feddern.

Har et særligt ansvar

Mandag afviste Dan Johansen, at han som formand for Dansk Industri Byg på Fyn har et særligt ansvar for at have styr på forholdene hos sine underentreprenører.

- Jeg skal jo ikke rende rundt og lege politimand, lød det blandt andet.

Men den holdning er Robin Feddern lodret uenig i.

- Ja, det er jeg. Jeg synes, at man som organisationsformand på Fyn selvfølgelig har et ansvar for, at tingene foregår ordentligt. Jeg er ikke dommer, og jeg ved indtil videre kun det, I har skrevet i avisen. Men det er min umiddelbare holdning til det, siger han.

Ifølge Robin Feddern burde det ikke kunne ske på en af AG Gruppens byggepladser, at sådan et firma som Osman Celiks, hvor der både foregår underbetaling, sort økonomi og tilsyneladende konkursrytteri, dukker op som underentreprenør.

- Vi har nogle meget skrappe klausuler i vores kontrakter, så havde vi opdaget det her undervejs, så havde vi reageret på det, siger han og tilføjer:

- Det er så vigtigt for os, at vi vil ikke være en del af social dumping. At der så alligevel kan snige sig sådan noget ind, det er frustrerende. Det gør selvfølgelig, at vi vil kigge ind i, hvad vi kan gøre bedre.

Robin Feddern tilføjer, at i AG Gruppens byggekontrakter fremgår det, at AG Gruppen som bygherre skal godkende underentreprenører.

Men det er ifølge Robin Feddern tilsyneladende ikke sket i forbindelse med, at Dan Virkelyst Johansen og LH Gulve hyrede Osman Celik ind som underentreprenør på ombygningen af Tigergården. Det er AG Gruppens administrerende direktør langt fra tilfreds med.

- Vi har lavet en kontrakt med LH Gulve og altså, for fanden, det er formanden for DI Byg på Fyn. Jeg havde slet ikke fantasi til at forestille mig, at vi kunne komme i den her situation, siger han.

Kræver redegørelse

En anden stor byggeplads i Odense, som Osman Celik helt op til nu har arbejdet på, er et større etagebyggeri, som Ejendomsselskabet Olav de Linde er ved at opføre ved Thrige-firkanten.

Her har Osman Celiks firma, det nuværende Hamburg Plan, som tidligere har haft flere andre firmanavne, arbejdet som underentreprenør for LH Gulve, som har været hyret ind som underentreprenør for hovedentreprenøren på projektet.

- I Ejendomsselskabet Olav de Linde tager vi skarpt afstand fra alle former for social dumping. Derfor har vi i samtlige vores kontrakter indarbejdet en såkaldt social klausul, der forpligter vores leverandører og deres underleverandører til at opfylde gældende danske vilkår angående aflønning og arbejdsvilkår, siger Lars Friis, der er afdelingsdirektør for Olav de Linde i Odense.

Han oplyser, at i udgangspunktet blander ejendomsselskabet sig ikke i, hvem leverandører benytter som underleverandør.

- Men som følge af den aktuelle sag, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn har belyst de foregående dage, har vi imidlertid i morges, den 14. november, bedt om en redegørelse fra vores entreprenør. Herunder dokumentation på, at de gældende krav i kontrakten overholdes, siger Lars Friis.

DI-formand har fuld tillid

Mens Olav de Linde har forlangt en redegørelse fra sin hovedentreprenør, og AG Gruppen er stærkt kritisk over for samarbejdet mellem Osman Celik og LH Gulve på et nu færdigt projekt på Tigergården, så er kritikken markant mere afdæmpet i toppen af Dansk Industri på Fyn.

Her sidder Dan Johansen dels på en tillidspost som formand for Dansk Industri Byg Fyn og dels på en post som næstformand i den overordnede bestyrelse for Dansk Industri Fyn.

Og de poster bliver han siddende på, hvis det står til formanden for Dansk Industri Fyn, Poul Strandmark fra Bluepack.

- Jeg har fortsat fuld tillid til Dan Johansen. Der er intet juridisk angribeligt i denne her sag, siger Poul Strandmark.

Mener du som formand for DI Fyn, at der er noget moralsk angribeligt i sagen?

- Moral er jo elastik i metermål. Jeg har én moral. Du har en anden moral. Andre mennesker har en tredje moral. Hvem skal bestemme, hvad der er det rigtige?, siger Poul Strandmark.

Dan Johansen er igen og igen blevet advaret mod at samarbejde med de her firmaer. Han har selv siddet med om bordet til 48-timers-møder hos 3F. Han ved, at firmaerne igen og igen har betalt bodsbetalinger for overtrædelser af overenskomsten. Har man slet ikke noget ansvar for at tage det alvorligt?

- Det tror jeg da også, at han gør, men der har jo hele tiden ligget en overenskomst, som er underskrevet af alle parter. Skal han så gøre sig til overdommer over det eller hvad?

Er det at tage sagen alvorligt, når man vælger at fortsætte et samarbejde med et firma, der overtræder overenskomsten igen og igen. Mener du det som formand for Dansk Industri på Fyn?

- 3F holder jo fast i overenskomsten, selvom den bliver overtrådt. Skulle man så som arbejdsgiver gå ind og stille spørgsmål ved det?

Har man som hovedentreprenør et ansvar, når man kan se, at ens underentreprenør gentagne gange går konkurs, men bare fortsætter med et andet navn?

- Når du spørger, om man har et ansvar, så er det et juridisk spørgsmål. Og når man indgår en aftale med et selskab, kigger man på, om de har et cvr-nummer, om de er momsregistreret og om de har en overenskomst. Det er det ansvar, du har. Du har ikke noget ansvar i forhold til, om det er selskab nummer 47. Så er der spørgsmålet om, hvorvidt man har et etisk ansvar, og det kan jeg ikke svare klart på.

Dropper LH Gulve

Hos AG Gruppen oplyser administrerende direktør Robin Feddern, at ombygningen af Tigergården er det første projekt i cirka 10 år, som AG Gruppen har haft hyret LH Gulve til at stå for.

- Vi har ikke andre sager med dem. Så den her udvikling er ualmindeligt uheldig, konstaterer Robin Feddern.

Har du fortsat tillid til LH Gulve?

- Nej, for nuværende indgår vi ikke flere kontrakter med LH Gulve.

Kan I som AG Gruppen med de værdier, du siger, at jeres firma står for, leve med at være repræsenteret i Dansk Industri Byggeri af Dan Johansen som formand?

- Det er for tidligt at sige. Det er klart, at vi kigger ind i tingene. Og så må vi drage vores konklusioner derfra, siger Robin Feddern.

30. dec. 2024 kl. 14:36
Tophistorie
Fyn
OUH

Chokerede kolleger mindes afdøde Kim Brixen: - Jeg er dybt rystet og i sorg

LYT
Del
Link
kopieret!

Kim Brixen er pludseligt afgået ved døden i lørdags. Det har efterladt tidligere og nuværende kolleger i sorg og chok.

- Jeg er dybt rystet og i sorg. Det er bare helt uventet og et enormt tab, fortæller regionsdirektør Jane Kragelund.

Kim Brixen og Jane Kraglund nåede at arbejde sammen i mere end ti år. Frem til sin død var han lægefaglig direktør på OUH.

Hun fik besked om hans død lørdag. Samme dag, hvor han pludseligt døde i hjemmet efter at være blevet dårlig om morgenen.

Vil blive savnet

- Det er et enormt tab. Det kan jeg slet ikke sætte ord på. Jeg vil personligt savne ham helt vildt, fordi han var en fantastisk kollega, der havde blik for andre. Fagligt vil han også blive savnet vildt meget. Han var drivkraften på mange af de landvindinger og resultater, som OUH og Regionen har opnået inden for forskning, siger Jane Kraglund.

Læs også: OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet
Gå tilbage Del
30. dec. 2024 kl. 11:08
Tophistorie
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

Siden 1980’erne har den nu pensionerede cheflæge Michael Hansen-Nord i perioder arbejdet sammen med Kim Brixen. Tydeligt påvirket fortæller han om sin gode kollega.

- Jeg er berørt og ked af, at Kim ikke fik mere tid. Han vil blive savnet, fortæller han.

- For pokker, han var en god kollega. Altid smilende og imødekommende.

Også fagligt var Kim Brixen en mand, der gennem tiden har sat et stort aftryk på OUH.

- Han havde en meget stor forståelse og viden omkring etablering og gennemførelse af medicinske studier. Han var kvalitetsmands af allerhøjeste grad, fortæller Michael Hansen-Nord.

Familien har endnu ikke oplyst, hvornår Kim Brixen bisættes.

25. dec. 2024 kl. 12:00
Tophistorie
Fyn
TV 2, Robert Wengler/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan du forudse, hvad der sker i 2025? Tip en 13'er og vind kæmpe gavekurv

LYT
Del
Link
kopieret!

Vinder Viktor Axelsen Denmark Open, bliver det nye supersygehus udskudt endnu en gang, og vender forsiden tilbage på tv2fyn.dk?

Hvis du kan spå om året 2025, kan du vinde en gavekurv til en værdi af 500 kroner.

Du skal have kigget i spåkuglen og indtastet dine svar, inden kongens første nytårstale begynder den 31. december.

Vinderen findes, når året 2025 går på hæld.

Regler og betingelser:

Husk at udfyld både mail og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med vinderen. Ved deltagelse accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig. Vinderen vil blive kontaktet direkte og skal være indstillet på, at præmieoverrækkelsen filmes til web og tv. Flest korrekte svar vinder. Er der lige mange korrekte svar, findes vinderen ved lodtrækning. Seneste besvarelse gælder.

Din besked er sendt 👍
Beklager! Noget gik galt 😞
30. dec. 2024 kl. 17:29
David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Har du styr på reglerne til nytår? Test din viden her

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvordan var det nu lige med afstanden til nytårsraketten, var der også noget med stråtage og sikkerhed, og hvad gør man egentlig med en fuser?

Bulder og brag kommer til at fylde i nattehimmelen, når vi hopper ind i 2025.

Og med nytårsaften lige rundt om hjørnet, er det sidste chance for at få helt styr på regler og gode råd.

Derfor har vi på TV 2 Fyn sammensat en teoriprøve med 10 spørgsmål, så du kan komme sikkert ind i det nye år.

Spørgsmålene er baseret på oplysninger fra Dansk Erhverv, Sikkerhedsstyrelsen, Bolius, GF Forsikring og en artikel fra TV 2.

30. dec. 2024 kl. 16:26
Fyn
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Læge udstilles med navn efter alvorlige fejl - overså tegn på kræft og depression

LYT
Del
Link
kopieret!

Styrelsen for Patientklager har offentliggjort navnet på en fynsk praktiserende læge, efter han gentagende gange har fået kritik.

Kritikpunkterne går blandt andet på, at lægen overså symptomer på kræft hos to patienter og ikke lavede en underretning på en patient, der havde tegn på depression.

I den ene sag blev en patient behandlet mod hæmorider, selvom vedkommende havde mere permanente gener, som burde have rejst en mistanke.

Patient klagede efter kræftdiagnose

Lægen, Torsten Rahbek Rudbæk, har blandt andet praktiseret hos Idrætsklinikken i Odense.

I den omtalte sag lyder kritikken, at Torsten Rahbek Rudbæk skulle have rejst mistanke om endetarmskræft og have henvist til et kræftpakkeforløb på denne mistanke.

Men det gjorde han ikke, og efterfølgende har patienten valgt at klage, da vedkommende fik konstateret endetarmskræft.

I en anden lignende sag kritiseres den fynske læge for ikke at agere på, hvad der kunne være symptomer på kræft.

Ingen underretning trods tegn på depression

I en tredje sag kritiseres Torsten Rahbek Rudbæk for ikke at have opfyldt sin underretningspligt i en sag om et barn, der muligvis havde behov for særlig støtte.

Gennem fem konsultationer i 2021 blev der rapporteret tegn på angst, depression og udtalelser om ikke at ville leve. Det fik dog ikke lægen til at lave en underretning.

Det er på trods af, læger har pligt til at handle ved mistanke, uanset om en anden sundhedsperson allerede har sendt en underretning.

Fuldt navn offentliggjort

Styrelsen for Patientklager begrunder selv, hvorfor de har valgt at offentliggøre navnet på den fynsk praktiserende læge.

- Afgørelsen vil blive offentliggjort, da det er tredje gang inden for de sidste 5 år, vi giver kritik til praktiserende læge Torsten Rahbek Rudbæk, skriver de på deres hjemmeside.

TV 2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Torsten Rahbek Rudbæk. Han har dog ikke ønsket at kommentere sagen.

- Som læge har jeg tavshedspligt og må derfor ikke udtale mig om konkrete patientforløb, skriver han i et skriftligt svar.

30. dec. 2024 kl. 15:28
Alexander Aagaard

Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden

LYT
Del
Link
kopieret!

Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.

For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.

Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.

Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.

- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.

Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”

TV 2 FYN

Fire dage uden held - politiet leder stadig efter Poul

LYT
Del
Link
kopieret!

Poul Frank Andersen er væk på fjerde døgn, efter han forsvandt fra sit hjem torsdag, men trods en ihærdig eftersøgning, er han endnu ikke fundet, oplyser vagtchefen hos Fyns Politi Peter Westergaard til TV 2 Fyn mandag.

- Status er, at vores hundeleder stadig har nogle områder, hvor de mangler at komme hen og søge efter ham.

Eftersøgningen er stadig koncentreret om Pouls bopæl og nærliggende områder. Vagtchefen oplyser, at politiet ikke har nogen indikationer på, at Poul Frank Andersen er taget andre steder hen.

Fyns Politi vil dog stadig meget gerne høre fra folk på 114, hvis man har set Poul Frank Andersen, der var iført en sort eller grå kedeldragt ved sin forsvinden.

30. dec. 2024 kl. 12:56
Lasse Beck Frost

Rekordår hos Møllekroen – stor efterspørgsel på bestemte retter

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere vælger fortsat at bestille nytårsmenuen udefra. Det mærker de også hos Møllekroen i Agedrup.

Med 3500 menuer slår de rekord igen i år. Siden sidste år er antallet af ordrer steget med 10 til 12 procent. Men bestillingerne har over tid ændret sig.

- Der er meget mere behov for specialkost i forhold til allergener og den måde, folk har valgt at leve på. Der er stor efterspørgsel på veganske- og vegetariske menuer, siger Søren Pontoppidan Grønning, der er indehaver af Møllekroen.

Møllekroen kunne allerede søndag melde udsolgt.

30. dec. 2024 kl. 12:05
Fyn
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Toiletrum sprængt i stykker - flere anmeldelser om fyrværkeri-hærværk

LYT
Del
Link
kopieret!

Flere postkasser, et toiletrum og en dør er de seneste dage sprængt i stykket af fyrværkeri.

Den fremgår af Fyns Politis døgnrapport.

På Skolevej i Ebberup blev en rude i døren til et toiletrum i et klubhub knust, hvorefter et kanonslag blev kastet ind. En del af inventaret blev ødelagt. Hærværket er sket mellem den 27. og 28. december, hvor det blev anmeldt til politiet.

Et par dage før gik det ud over en dør til et skraldespandsskur i Aarup. Her havde en ukendt person lagt fyrværkeri ved døren og fyret det af. Døren gik i stykker og lægterne sprængt af, men der skete derudover ikke yderligere skade. Det skete mellem den 25. og 27. december.

Lovligt at købe - ulovligt at fyre af

Derudover har flere anmeldt hærværk på postkasser - også begået med fyrværkeri.

I Otterup blev en postkasse, der var placeret ved offentlig vej på Norup Høje, ødelagt. Det skete mellem den 27. og 28. december. Den 29. december gik det ud over en postkasse på Old Gyde i Glamsbjerg.

Det har været lovligt at købe fyrværkeri siden den 15. december. Det er dog først tilladt at fyre af den 31. december og 1. januar.

30. dec. 2024 kl. 11:08
Fyn

OUH-direktør er gået bort - døde pludseligt og uventet

LYT
Del
Link
kopieret!

Et dødsfald har ramt direktørgruppen på Odense Universitetshospital. Lægefaglig direktør Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Medarbejderne på OUH er blevet skriftligt orienteret om dødsfaldet i weekenden, og OUH bekræfter mandag formiddag over for TV 2 Fyn.

- Kim blev dårlig fra morgenstunden og døde kort tid efter. Hans hustru var ved hans side, da han gik bort, står der i mailen til de ansatte.

En hjertevarm kollega

Kim Brixen har gennem de seneste ti år fungeret som lægelig direktør på OUH.

- Han har med stor ildhu, entusiasme og faglighed sat et meget markant og ambitiøst præg på vores fællesskab her på OUH. Det gælder ikke mindst i forhold til forskningsområdet, som havde et helt særligt sted i hans hjerte.
Kim var både en inspirerende, vidende og hjertevarm kollega og leder, og han vil blive savnet blandt mange.

Kim Brixen blev 67 år. Han efterlader sig sin kone Pernille Hermann, der er overlæge på OUH, og to døtre.

30. dec. 2024 kl. 10:16

Maskeret røver truede medarbejdere i Rema 1000

LYT
Del
Link
kopieret!

Med et tørklæde eller halsedisse trukket op over næsen og hætten trukket over hovedet, truede en røver sig til kontanter i Rema 1000 på Jernbanevej i Nørre Aaby med en lommekniv.

Han fik udleveret et ukendt kontantbeløb i en Rema 1000-pose og løb fra stedet.

Røveriet fandt stedet klokken 20.23, og røveren beskrives som en hvid mand i alderen 18-25 år. 180-185 centimeter høj og spinkel af bygning. Han talte dansk.

Under røveriet var han iført sort jakke med hvidt mærke på venstre skulder og mindre hvidt logo på venstre bryst. Han havde mørk hættetrøje under jakken. Han var iført lyseblå jeans og mørkeblå kondisko. Han maskerede sig med tørklæde eller halsedisse og bar mørke handsker.

Morten Albek

Fynsk attraktion slår tre rekorder på ét år

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er blevet slået rekorder på stribe på Egeskov Slot i 2024.

Slottet har åbent 340 dage om året, og på de dage har 300.000 besøgende nået forbi slottet i Kværndrup. Det er flere end nogensinde før.

Det skriver Egeskov Slot i en pressemeddelelse.

Derudover har årets julemarked slået alle tidligere rekorder med over 40.000 besøgende, ligesom slottes halloween-arrangement i efterårsferien også slog rekord.

- Efter et vådt forår har sensommeren og efteråret bragt mange gæster, og vi ser en markant stigning i udenlandske besøgende, som vender tilbage, fortæller Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov.

I højsæsonen beskæftiger Egeskov Slot 140 medarbejdere.

30. dec. 2024 kl. 7:18
Fyn
Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Fyn har oplevet det vådeste år i minimum 14 år - sandsynligvis nogensinde

LYT
Del
Link
kopieret!

2024 skriver sig ind i historiebøgerne som et ekstraordinært vådt år.

Ganske vist blev det ikke til nogen ny nedbørsrekord på landsplan, men det gjorde det formentlig regionalt.

Således har 13 kommuner oplevet det vådeste år, siden kommunale opgørelser blev lavet første gang i 2011.

Med stor sandsynlighed har disse kommuner faktisk oplevet det vådeste år nogensinde, vurderer TV 2s meteorolog Andreas Nyholm.

For vejret er blevet markant vådere de seneste årtier. Og på landsplan var 2023 det klart vådeste år i Danmark – mens i år har været det næstvådeste, siden målinger begyndte i 1874.

Inden året er omme, kan yderligere fem kommuner slå rekord i målt nedbør siden 2011.

Langt over en meters nedbør

De rekordvåde kommuner befinder sig alle i det sydlige Danmark, hvor året altså har været ekstremt vådt.

Flere kommuner har i denne del af landet fået langt over en meters nedbør.

Mest ekstremt har det været i Vejen og Esbjerg Kommune. Her er der blevet registreret over 1200 millimeter nedbør, og det er første gang, at vi ser så store nedbørsmængder noget sted i Danmark.

I det hele taget er året nærmest druknet væk i Syd- og Sønderjylland, da der er kommet lidt mere end 1,1 meters nedbør på tværs af hele regionen.

Omvendt ligger nogle af de tørreste kommuner øst for Storebælt. Her har mange fået mellem 700 og 750 millimeter i løbet af året, hvilket er under landsgennemsnittet.

Næstvådeste år nogensinde

At de enkelte kommuner har fået så meget nedbør skyldes, at året som helhed har været ekstremt vådt.

Længe så det endda ud til, at 2024 kunne blive rekordvåd, men med mindre nedbør end normalt i oktober og november blev året afsporet i forhold til at nå denne rekord.

Alligevel er det blevet til hele 912 millimeter nedbør på landsplan, hvilket gør 2024 til det næstvådeste år i dansk vejrhistorie – kun overgået af 2023.

Til sammenligning falder der i gennemsnit 759 millimeter nedbør i Danmark om året. Dermed er der tale om to år, som har været meget vådere end normalt.

De våde år er noget, vi skal vænne os til i et fremtidigt varmere klima.

For når klimaet bliver varmere, kan atmosfæren indeholde mere vanddamp, og dermed kan den afgive mere nedbør.

Ifølge klimaatlasset ved Danmarks Meteorologiske Institut bliver det danske klima op til 23 procent vådere i slutningen af århundredet, hvis der sammenlignes med perioden 1981 til 2010.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her