Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Lars Tarnak, der var med til at protestere mod regeringens planer om et udrejsecenter på Langeland, ser gerne, at øen får et flygtningecenter med ukrainske flygtninge.
Sidste år foreslog regeringen at placere et udrejsecenter på Holmegaard ved Bagenkop, men planerne blev droppet efter massiv modstand fra langelænderne.
Fynsk formand forlader sin post i protest over Putins angreb
Efter Putins angreb på Ukraine kan formanden for Dansk-Russisk Forening Fyn ikke længere stå inden for arbejdet med at skabe bedre relationer mellem fynboer og russere.
Rusland har natten til torsdag angrebet Ukraine efter længere tids spændinger, og det har torsdag morgen fået formanden for Dansk-Russisk Forening Fyn til at forlade sin post i protest.
Kim Frederichsen har meldt sig ud af foreningen, der arbejder for et kulturelt, humanitært og mellemfolkeligt samarbejde med Rusland.
- Det skyldes udelukkende, at Rusland har angrebet, siger Kim Frederichsen til TV 2 Fyn.
Vil genskabe Zar-Rusland
I 20 år har han arbejdet for at forbedre forholdene mellem danskere og russere, men det giver ikke længere mening, når den russiske præsident, Vladimir Putin, giver tilladelse til at angribe et europæisk naboland.
- Ved at angribe Ukraine fjerner Putin hele grundlaget for det. Det kan jeg ikke stå inde for, siger Kim Frederichsen.
Den nu tidligere formand for den fynske lokalafdeling frygter, at Vladimir Putin er i gang med at genskabe Zar-Rusland. Han frygter, at den tidligere sovjetrepublik Moldova, der ligesom Ukraine heller ikke er medlem af Nato, bliver det næste.
- Jeg har dyb afsky for den russiske regering, når den siger, at Ukraine ikke har ret til at eksistere som land. Det er en fuldskala-invasion af Ukraine, han har gang i, siger Kim Frederichsen.
Næstformand: Svært ved at se meningen
Næstformand Frauke Søholm, der også bor i Odense, vil også overveje sin fremtid i den upolitiske forening, der har til formål at udveksle kultur mellem landene.
- Jeg er simpelthen så rystet over, hvad Putin har fundet på, siger Frauke Søholm.
- Jeg har svært ved at se meningen med mit virke i foreningen. Jeg synes, det er så forfærdeligt, og jeg overvejer, hvordan jeg bedst kan vise min afsky, fortsætter hun.
Hun vil ikke udelukke, at det i sidste ende kan ende med, at foreningen nedlægges, men den tilbageværende bestyrelse vil drøfte foreningens fremtid på et møde.
Eksplosioner i store dele af Ukraine
Fra tidlig torsdag morgen blev der meldt om brag og eksplosioner ved en lang række byer. Det gælder blandt andet Kiev, Kharkiv, Kramatorsk, Odessa, Berdyansk og Mariupol.
Da Sovjetunionen blev opløst i 1991, blev både Ukraine og Rusland selvstændige lande.
Rusland annekterede den ukrainske Krim-halvø i 2014, hvilket også medførte sanktioner mod verdens største land. Vesten har allerede tidligere på ugen udmeldt yderligere og mere vidtgående sanktioner.
Lars Tarnak, der var en af initiativtagerne til protesterne mod udrejsecentret, foreslår nu, at de fortsat tomme bygninger ved Bagenhop bliver brugt til et flygtningecenter for ukrainere.
- Det har tidligere fungeret som flygtningecenter, og det kan det lige så godt igen, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Lars Tarnak til TV 2 Fyn.
Ukrainere flygter fra Kiev
Efter nattens russiske angreb mod Ukraine er der meldinger om, at den ukrainske befolkning i stor stil flygter fra Ukraine.
Billeder fra blandt andet Kiev viser lange køer på motorvejen og et menneskemylder på togstationerne.
- Man kan lige så godt gøre klar til det værste. Det kan godt være, der ikke bliver brug for et flygtningecenter, men hvis det bliver nødvendigt, kan vi lige så godt få dem klargjort, siger Lars Tarnak, der er dansk veteran og tidligere har været udsendt til Balkan og Irak.
- Vi aner ikke, hvad det ender med, fortsætter han.
Forskel på udrejsecenter og flygtningecenter
I 2021 stod langelænderne sammen om at få droppet planerne om et udrejsecenter på øen. Det lykkedes. Det er dog noget andet med et flygtningecenter.
- Der er stor forskel på det, som staten ville sidste år, og så hjælpe uskyldige mennesker, der er fanget i en krig. De bliver fordrevet fra deres eget land, siger Lars Tarnak.
Han peger desuden på, at beboerne i et muligt udrejsecenter ville bestå af kriminelle, der i kraft af deres kriminalitet havde valgt et liv i Danmark fra.
Opbakning på Langeland
Han er klar over, at langelænderne ikke nødvendigvis på samme måde vil stå sammen om hans idé om et flygtningecenter på Holmegaard.
- Der vil altid være folk, der synes, det er en dårlig idé at hente flygtninge til Danmark, siger Lars Tarnak.
Ikke desto mindre møder hans forslag opbakning blandt flere af medlemmerne af facebookgruppen “Langeland står sammen”, som protesterede mod regeringens planer om et udrejsecenter.
Borgmester: Langeland har hjulpet flygtninge siden 1945
Også Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), er positiv over for idéen om et flygtningecenter på øen.
Han gør opmærksom på, at bygningerne forholdsvis let vil kunne gøres klar til at påtage sig opgaven, og langelænderne er klar.
- Med det overgreb Rusland laver på Ukraine vil der sandsynligvis komme en del flygtningestrømme. Alle kommuner og borgmestre vil være klar til at tage imod dem, siger Tonni Hansen.
Hjalp 1.500 strandede flygtninge i 1945
Centret er godkendt til at være flygtningecenter, og langelænderne har taget imod flygtninge siden Anden Verdenskrig.
- Vi har taget imod flygtninge på Langeland siden 1945. Vi har pladsen og hjertevarmen, og vi har også folk, der vil engagere sig i det, fortæller borgmesteren.
I 1945 strandede en flydedok fuld af franske, russiske og belgiske krigsfanger ved Påø, og her stod langelænderne klar til at hjælpe.
Hvad skal der ske med Holmegaard? Langelænderne har masser af idéer, men mangler pengene
Efter planerne om et udrejsecenter på Langeland blev taget af bordet er det uvist, hvad Holmegaard skal bruges til. SF foreslår, at staten og Langeland slår pjalterne sammen og driver et kulturcenter.
Lige uden for Bagenkop på Langeland ligger den meget omtalte bygning, der går under navnet Holmegaard.
For kun tre uger siden var det planen, at Holmegaard skulle danne rammerne om et nyt udrejsecenter, der skulle huse udvisningsdømte kriminelle og afviste asylansøgere på tålt ophold.
Men de planer blev, efter massiv modstand fra blandt andet Folketingets partier og ikke mindst langelænderne, droppet af regeringen.
Og det har siden rejst spørgsmålet: Hvad skal der så ske med Holmegaard?
Spørger man SF's Karsten Hønge, så bør man udnytte Holmegaard til at fremme alt det positive ved Langeland.
- Langeland er inde i en rigtig god udvikling både på turist- og erhvervsområdet, og det ville være oplagt at udnytte Holmegaard til at fremme den udvikling, siger Karsten Hønge til TV 2 Fyn.
Han foreslår derfor, at man giver Holmegaard tilbage til Langeland
Ingen penge til at drive Holmegaard alene
Men bringer man det forslag videre til Langelands borgmester Tonni Hansen (SF), er beskeden klar: Det har Langeland ikke råd til.
- Langeland Kommune er lige nu i en situation, hvor vi ikke en gang med vores egen økonomi kan få tingene til at hænge sammen. Så vi kan ikke tage så stor en opgave ind, som det er at drifte det store bygningskompleks, siger Tonni Hansen.
Det forstår Karsten Hønge, og han foreslår derfor i stedet, at staten kunne drive Holmegaard sammen med Langeland og dele udgifterne.
- Nu har staten jo købt Holmegaard, og jeg tænker ikke, at det bliver muligt for den at sælge igen, så kunne man ikke på en eller anden måde lave nogle ting i fællesskab i stedet? For hvad er alternativet for staten, spørger Karsten Hønge og tilføjer:
- Staten er jo selv skyld i det her. Den har selv valgt at købe nogle bygninger, og nu står den så med dem. Det må også være i Statens interesse at komme ud af det her på en god måde.
- Hvis vi kunne lave et samarbejde med staten om noget, så ville vi sagtens kunne løfte opgaven med driften her på Langeland, siger Tonni Hansen og tilføjer, at han er glad for, at SF tager det op, så der kan komme gang i debatten om Holmegaard, og hvad den skal bruges til.
Men hvad skal Holmegaard så bruges til?
På havnen i Bagenkop var der lørdag fuld af liv og også af gode idéer.
Langelænderne var nemlig samlet for at fejre havnens dag, og de fik samtidig også muligheden for at dele deres idéer til, hvad Holmegaard kunne bruges til.
De to brødre Morten og Jesper Skovhus var blandt andet sammen med en række politikere fra SF, Venstre, Konservative og DF mødt op for at tale med langelænderne om gode idéer.
- Jeg håber, at det her bliver endnu en mulighed for langelænderne om at stå sammen, som vi gjorde det, da vi sagde nej til et udrejsecenter. Og jeg kan mærke på folk her, at de er mere end villige til at stå sammen igen og finde en ny funktion til Holmegaard, siger Jesper Skovhus
Og idéer havde langelænderne da også nok af.
Nogle foreslog, at man kunne bruge Holmegaard som lejrskole, julemærkehjem eller vandrehjem, mens andre foreslog et hospice eller et kulturcenter.
TV 2 Fyn har kontaktet udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) med henblik på en kommentar til SF's forslag. Ministeren ønsker ikke at kommentere det konkrete forslag, men oplyser, at regeringen er ved at undersøge, hvad Holmegaard i fremtiden skal benyttes til.
Det er staten, der ejer de tomme bygninger på Holmegaard. Det er endnu for tidligt at sige, om der kommer ukrainske flygtninge til Danmark. Hvis der gør, er det Udlændingestyrelsen, der afgør, om der igen skal være et flygtningecenter på Langeland.