Han afslørede og afsatte britisk museumsledelse fra sit hjem i Rudkøbing
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En kunsthandel førte til en helt utrolig afsløring og endte i - hvad der næsten kun kan betegnes som - et blodbad på ledelsesgangen på et af Storbritanniens mest prestigefyldte museer.
Det er ikke hver dag, at en regional tv-station i Danmark bliver bedt om en direkte gennemstilling til BBC i London.
Faktisk meget langt fra.
Den seneste uge har interesse for én bestemt dansker dog været umættelig for den britiske verdenspresse.
Ittai Gradel fra Rudkøbing er nemlig hovedpersonen i en noget spektakulær britisk krimihistorie.
Kunsthandleren fra Langeland er nemlig årsagen til, at topledelsen på den hæderkronede og fine kunstinstitution i London - British Museum - forleden gik af.
I 2020 gik det nemlig op for Ittai Gradel, at han havde handlet med en mand, der solgte kunstgenstande fra British Museum's samling.
- Jeg opdagede, at der var noget galt, efter jeg over flere år har købt genstande af den her sælger på eBay, og jeg pludselig så, at han satte en genstand til salg fra British Museum's katalog fra 1926.
- Der gik det op for mig, at alt den sælger fortalte mig var løgn, jeg kunne ikke stole på noget af det, han havde fortalte mig, fortæller Ittai Gradel til TV 2 News torsdag.
Ledelse ignorerede Ittais tip
I februar 2021 kontaktede Ittai Gradel museets ledelse med sine beviser.
Blandt andet i form af en kvittering fra betalingstjenesten Paypal, hvor navnet på en af museets inspektører stod sort på hvidt.
Men selvom Ittai Gradel godt nok fik en kvittering for sin mail og at vide, at ledelsen måske ville vende tilbage for at få mere information.
Så hørte Ittai Gradel ingenting. Hvilket undrede ham.
- Alle alarmklokker burde have ringet med det samme, siger Ittai Gradel.
Det har han også fortalt medier som BBC News og Sky News de seneste dage.
- Der gik uger og måneder. Jeg fik intet svar. Jeg rykkede for svar. Jeg hørte ingenting.
På et tidspunkt tog ledelsen sig dog sammen og svarede den danske kunstdetektiv. Svaret forbløffede Ittai Gradel.
- Vicedirektøren svarede mig, at der var lavet en intern undersøgelse, der ikke havde fundet nogle problemer, og alt var i den skønneste orden.
Ifølge Gradel var budskabet fra ledelsen, at han skulle gå væk og passe sig selv.
Over 1.500 museumsgenstande stjålet
Det gjorde han dog ikke.
Og det hylder kunstverdenen nu Ittai for. Skønmaleriet, som ledelsen gav, viste sig nemlig langt fra at passe på virkeligheden.
- Jeg havde jo købte nogle af de her genstande, så hvis ikke jeg forfulgte det her, så ville jeg jo blive medskyldig. Måske ikke i lovens forstand, men i moralsk forstand, siger Ittai Gradel, der utrætteligt forsatte med at råbe museet op.
Ifølge BBC menes det da også, at over 1.500 objekter er blevet stjålet, beskadiget eller helt ødelagt over årene af den mistænkte museumsinspektør, der har mere end 30 år bag sig på museet.
Jorden begyndte dog først for alvor at brænde under tyven fra museets egne rækker, efter Ittai Gradel i slutningen af 2022 gik direkte til bestyrelsen på British Museum, der - modsat ledelsen - tog Ittais henvendelse alvorlig.
I første omgang fik museet dog historien fremstillet som om, at man havde reageret hurtigt og rettidigt. Det faldt ikke i god jord hos danskeren, som egentlig fra start bare ville hjælpe et museum, han holder meget af.
Derfor gik han til medierne med sin oplevelse af, at ledelse havde fejet tyveriet - og ikke mindst hans advarsel - ind under gulvtæppet.
- Jeg kom til dem som en ven og allierede, og de behandlede mig som en fjende eller landsbytosse fra dag ét, forklarer Ittai Gradel om sin motivation for at gå til medierne.
Og så begyndte hovederne at rulle.
24. august trak både den øverste direktør og vicedirektøren sig fra deres poster på British Museum.
Et fynsk museum der også har haft sit at kæmpe med er Kunstmuseum Brandts. På det seneste har museet dog brudt sin forbandelse.