- Hvis det er det mindste af to onder, så foretrækker jeg det.
Han er ikke glad for det, den 74-årige pensionist Henning Rasmussen fra Rudkøbing. Men han ser ikke længere nogen vej uden om en sammenlægning med Svendborg Kommune.
- Jeg mener, der er en reel risiko for, at Langeland ikke kan være en selvstændig kommune længere, siger Henning Rasmussen, der er indfødt langelændere og tidligere driftsmester på kraftvarmeværket.
Overvejelserne fra den indfødte og engagerede langelænder kommer efter flere år med røde tal på bundlinjen i kommunekassen. Faktisk er økonomien så skidt, at borgmester Tonni Hansen (SF) i de seneste to årsberetninger skrev henholdsvis: ”Regnskab 2019 er ikke tilfredsstillende,” og ”Regnskabsresultatet i 2020 er ikke tilfredsstillende med et underskud på den ordinære drift.”
Endnu værre er det så blevet i år, hvor økonomien er historisk dårlig, og byrådet har kaldt kommunalbudget for et ”krisebudget,” med et underskud på 20 millioner kroner.
Derfor går den ikke længere, frygter Henning Rasmussen.
- Når man kigger et år frem, så er der endnu større forskel mellem indtægter og udgifter, og kigger vi yderligere et år frem, så ser det endnu sortere ud.
Jeg synes, det ser rigtig skidt ud, for at sige det rent ud. Men jeg er jo også en sur gammel mand
Frygter for de ældre
Henning Rasmussen har selv været pensioneret i nogle år, men indtil videre klarer han og hustruen sig stadig uden ældrepleje. Men sådan tror han trods alt ikke, det fortsætter resten af livet.
- Vi har en ældrepleje i dag på Langeland, som jeg mener er forsvarlig. Det, jeg frygter, er, hvis man skal skære endnu mere i den.
Ældreplejen er en af de tungere poster i den pressede langelandske økonomi, og derfor kunne den være et oplagt sted at spare. Men det håber Henning Rasmussen ikke sker.
- Man har sparet og sparet og sparet – kan man så spare yderligere? Det har jeg svært ved at se og samtidig opretholde et serviceniveau, der er acceptabelt og rimeligt.
Henning Rasmussen har overvejet, om det kan være en mulighed at flytte væk fra Langeland, hvis der bliver sparet yderligere på ældreområdet, men den tanke har han lagt i graven for længst.
- Jeg vil gerne blive på Langeland. Men jeg håber ikke, det kommer så langt, at det kunne blive aktuelt, at man sagde: ”Nu vil jeg ikke være her længere,” siger Henning Rasmussen.
Vil ikke baseres på ”nødhjælpspakker”
Henning Rasmussen er ikke ene om sin bekymring for Langelands pengekasse. 68-årige Lene Berthelsen fra Bagenkop begynder også så småt at føle utrygheden fra de mange negative historier.
- Jeg tænker da over dem. Og selvfølgelig påvirker det også mig, siger Lene Berthelsen.
Jeg kan ikke lade være med at tænke: ”Hvad betyder det så? Hvilke konsekvenser har det?”
Hun har også overvejet, om Langeland kan blive ved med at klare sig som en selvstændig kommune, og hun erkender, at en sammenførelse med Svendborg kan blive nødvendig.
- Vi bliver selvfølgelig nødt til at forholde os kritisk til det. Men for at sige det på jysk, så ville det være træls, siger Lene Berthelsen.
En af de argumenter, som borgmester Tonni Hansen har givet på den hårde økonomiske situation, går nogle måneder tilbage. Her fik Langeland 37 millioner af en pulje til særligt økonomisk trængte kommuner – den største portion per indbygger i hele landet. Men Tonni Hansen og Langeland ville have haft 69 millioner, og derfor har de nu det føromtalte krisebudget.
- Jeg kan se, at det er en nødvendighed lige nu, siger Lene Berthelsen.
- Men jeg synes ikke, vi skal basere vores økonomi på nødhjælpspakker. Vi bliver nødt til at kigge indad og finde ud af, om det stadig væk nytter at gøre en indsats.
Hvordan skal man kunne lave et budget?
Tilbage i Rudkøbing er Henning Rasmussen ikke sikker på, at det stadig nytter at gøre en indsats, og han er bange for, at det allerede er for sent at vende tingenes tilstand.
- Jeg tror, der er mange langelændere, der ville være kede at, hvis vi blev slået sammen med Svendborg. Det er heller ikke en situation, jeg ønsker. Men jeg vil meget gerne have, at vi har en standard, der matcher det øvrige Danmark.
Hvis ikke vi kan det, så må vi jo gøre det nødvendige
Han håber dog alligevel, at politikerne kan finde en løsning:
- Jeg har ikke alle løsningerne. Men jeg er heller ikke politiker. Jeg stiller bare spørgsmålene, og så vil jeg gerne vide, hvordan den kommende kommunalbestyrelse skal lægge et budget om mindre end et år, hvor tingene hænger sammen?
- De diskuterer jo ikke, om Langeland kan hænge sammen som en selvstændig kommune. Nu har jeg taget emnet op, og jeg håber, de vil tage det alvorligt, siger Henning Rasmussen.