Forbrugerrådet: Fynsk firma formidler kviklån via ”manipulerende” portaler
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Prisbelønnede Intelligent Banker driver flere portaler, der formidler kvik- og forbrugslån. Forbrugerrådet kalder portalerne for ”manipulerende”.
Det går strygende for fynske Intelligent Banker. På virksomhedens trofæhylde finder man blandt andet fem Gazelle-priser samt en vækstpris fra Væksthus Syddanmark.
Topkarakter! Ansatte og mystiske "Lars" anbefaler fynsk bankportal
Rosende anmeldelser fra egne ansatte og brug af fiktive personer er nogle af de kneb, der bruges for at reklamere for kvik- og forbrugslån.
Den fynske erhvervsmand og konservative byrådspolitiker Tommy Hummelmose driver sammen med Torben Kopp Kristensen et væld af hjemmesider igennem deres fælles virksomhed Intelligent Banker med kontor i Odense.
Siderne har ifølge de to partnere til formål at give forbrugere overblik over lånemuligheder og forskellige finansielle tjenester.
Intelligent Banker er gentagende gange blevet hædret og belønnet for sin tårnhøje vækst. Senest i foråret 2018 modtog Tommy Hummelmose og Torben Kopp Kristensen en Gazellepris fra Dagbladet Børsen samt en vækstpris fra Væksthus Syddanmark.
Men den fynske virksomhed giver også plads til tvivlsomme anbefalinger af deres produkter over for personer, der søger efter lånemuligheder.
Lars kan både lide kviklån og e-cigaretter
Intelligent Banker driver blandt andre portalen Capacredit. Her finder man følgende udtalelse fra en person, der bærer navnet Lars Christoffersen.
- Capacredit gør det nemt at finde lån til folk på min alder, skriver han.
"Lars Christoffersen" optræder også under navnet Oliver K. Rasmussen på hjemmesiden Ovale, hvor han roser e-cigaretter.
Lars Christoffersen er kendt som "European Caucasian" på fototjenesten Shutterstock. Han er altså et eksempel på en hvid, europæisk mand.
På Shutterstock kan personer og virksomheder købe billeder til brug på blandt andet hjemmesider. Billedet af "Lars Christoffersen" eller "Oliver K. Rasmussen" er taget af den tyske fotograf Michael Jay.
Ansatte bag rosende anmeldelser
I efteråret lancerede Intelligent Banker appen Moneezy, der rummer flere af de samme lån, som man ser på på Intelligent Bankers portaler. Appen udbydes blandt andet via app-butikken Google Play, hvor brugerne har mulighed for at anmelde appen.
På listen af anmeldere finder man to ansatte fra Intelligent Banker, der begge giver appen topkaraktér. Ingen af dem angiver, at de er ansatte ved Intelligent Banker. De undrer Forbrugerrådet Tænk.
– Det er ikke seriøst, at man går ind og rater sig selv. Det giver et falsk billede af, hvad forbrugerne synes, siger seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen til TV 2 /Fyn.
TV 2/Fyn har været i kontakt med én af de ansatte. Han oplyser, at han ikke selv været med til at udvikle apps for Intelligent Banker. Anmeldelsen er dateret til 1. oktober 2018. Samme dag som appen er udgivet.
Fakta om Intelligent Banker
- Tommy Hummelmose er direktør og medejer, mens Torben Kopp Kristensen er administrerende direktør og ejer den resterende halvdel af virksomheden.
- Intelligent Banker driver portaler i seks lande, der sammenligner forbrugs- og kviklån.
- Firmaet havde i 2017 en omsætning på 55,1 millioner kroner.
- Flere end syv millioner brugere besøgte selskabets låneportaler i 2017.
Kilder: Årsrapport 2017 for Intelligent Banker og CVR
Han fortæller, at han selv har taget lån igennem appen til at betale sin telefon. Han står ved sin rosende anmeldelse.
- Den er meget let og overskuelig. Det er lånenes Pricerunner, siger han.
Er det ikke misvisende, at du giver appen fem stjerne uden at skrive, du er ansat ved Intelligent Banker?
- Nej, fordi man kan søge mit navn på Facebook. Det er fordi, at jeg selv har brugte appen. Så i realiteten kan man sige, at jeg har givet den fem stjerner også som bruger, forklarer han.
Syv millioner kan ikke tage fejl
Intelligent Banker ønsker kun at svare skriftligt på spørgsmål fra TV 2/Fyn. Derfor har TV 2/Fyn sendt en mail til virksomheden med 20 spørgsmål. TV 2/Fyn har blandt andet spurgt ind til virksomhedens etiske retningslinjer og brug af anmeldelser.
Her er Intelligent Bankers mailsvar:
- Mere end syv millioner mennesker i Europa sammenligner lån på Intelligent Bankers sammenligningstjenester. Vi er naturligvis forundrede over, at Forbrugerrådet i Danmark vælger at kommentere Intelligent Bankers sammenligningstjenester igennem medierne uden på noget tidspunkt at have henvendt sig til virksomheden, skriver virksomheden.
Nyt svar fra Intelligent Banker
-
I en ny mail skriver Intelligent Banker følgende: Vi må med meget stor beklagelse konstatere, at der på flere af vores portaler optræder en falsk anmeldelse. Det flugter – naturligvis – på ingen måde med det dna, der skal karakterisere vores forretning, og derfor har vi øjeblikkeligt slettet den pågældende anmeldelse. Vi har dags dato håndteret sagen internt og skærpet vores retningslinjer over for alle ansatte, så det ikke er en situation, vi skal stå i igen. Vi har ligeledes haft flere af vores medarbejdere blandt anmelderne på vores sider. Det vil vi fortsat give vores ansatte lov til. Men fremadrettet vil det i så fald fremgå tydeligt af anmeldelsen. Vi udbyder ikke selv lån, men lever af at sammenligne samt give forbrugerne et overblik over de lånetilbud, der er på markedet. Derfor er det selvsagt afgørende for os, at vores kommunikation er troværdig.
Supplerende oplysninger:
Forbrugerrådet Tænk var ikke bekendt med Tommy Hummelmoses og Torben Kopp Kristensens identiteter, da TV 2/Fyn præsenterede organisationen for portalerne.
TV 2/Fyn er bekendt med navn og stilling på Intelligent Bankers ansatte, som medvirker i historien.
TV 2/Fyn har bedt Google vurdere om Intelligents Bankers ansattes anmeldelser af Moneezy er en overtrædelse af Googles regler for anmeldelser. Google har endnu ikke svaret.
TV 2/Fyn har bedt den tyske fotograf bekræfte om manden på billedet fra Capacredit og Shutterstock hedder Lars Christoffersen.
TV 2/Fyn har tilbudt Tommy Hummelmose at gennemse råoptagelserne fra interviewet med Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk. Men det har han ikke ønsket.
I midten af det hele står ejerne Torben Kopp Kristensen og Tommy Hummelmose, der er også kendt som konservativ byrådspolitiker i Odense. De to har drevet virksomheden siden dens start i 2009.
Tommy Hummelmose og Intelligent Banker
- Tommy Hummelmose stiftede sammen Torben Kopp Kristensen virksomheden i 2009.
- Tommy Hummelmose er direktør og medejer, mens Torben Kopp Kristensen er administrerende direktør og ejer den resterende halvdel af virksomheden.
- Intelligent Banker driver en lang række af portaler i seks lande, der sammenligner forbrugs- og kviklån.
- Firmaet havde i 2017 en omsætning på 55,1 millioner kroner.
- Flere end syv millioner brugere besøgte selskabets låneportaler i 2017.
- I 2017 blev Tommy Hummelmose valgt ind i Odense byråd for Konservative.
- I 2013 stillede han også op til Odense byråd. Der blev han valgt som første suppleant.
Kilder: Årsrapport 2017 for Intelligent Banker, CVR, og TV 2/Fyns personprofil for Tommy Hummelmose
Men ifølge Forbrugerrådet Tænk er virksomhedens låneportaler både ”manipulerende” og "problematiske". Det siger seniorøkonom ved forbrugerorganisationen Morten Bruun Pedersen til TV 2 /Fyn.
- Når man går ind på en portal, er det for at finde det bedste og billigste produkt. Det er ikke dét, man bliver præsenteret for her, lyder det fra seniorøkonomen, da han bliver vist flere af de portaler, som den fynske virksomhed driver.
Sebastian tog forbrugslån: I dag skylder han 350.000 kroner
Som ung ville banken ikke låne Sebastian Jensen penge til byture og stofmisbrug. Derfor tog han forbrugslån i stedet.
Midt på stuebordet ligger en stak rudekuverter.
- På en måde blev jeg taget ved næsen, forklarer Sebastian Jensen om de gamle lån har taget.
Sebastian Jensen er en af de cirka 20.000 fynboer, der er registreret i RKI, som er Danmarks største register over dårlige betalere. Derfor får han flere rykkere hver uge, forklarer han og oplyser, at han har været i fogedretten 25 gange i løbet af de seneste seks år.
Én kuvert gør krav på 50.000 kroner. Andre nogle få hundrede kroner.
Sebastian Jensen var i starten af 20'erne og sprunget ud i livet som studerende i Odense, da han tog sine første forbrugslån.
- Det var hurtigere og nemmere end at gå til banken. Banken undersøgte én meget nærmere og tjekkede, hvor meget man havde til forbrug hver måned, forklarer han.
De lånte penge blev brugt til at finansiere en ungdom med druk, stoffer og byture.
- Som studerende var det svært at få tingene til at høre sammen. Både med at gå i skole og gå i byen og leve livet, forklarer han.
Som 43-årig skylder han i dag 350.000 kroner fordelt på godt 400 forskellige lån og regninger, fortæller han.
Lån og leasing til skyhøje renter
Da Sebastian Jensen startede sin forbrugsfest kunne han godt få lov til at låne i banken. Man da bankerne opdagede, at han misligholdte sin lån blev, han nødt til at gå nye veje. Derfor begyndte han at købe ting på afbetaling. Sine nyerhvervede anlæg og tv solgte han så videre for at få kontanter i hænderne.
Leasing af produkter og videresalg blev suppleret med lån fra forbrugsslånevirksomheder.
- Jeg kunne godt se, at renterne var højere end dem i banken. Men det betød ikke noget for mig. Jeg kunne ikke se nogle konsekvenser af det, for jeg fik pengene lige i hånden her og nu, fortæller han.
Sebastian Jensens oplevelser er langt fra enestående. Det forklarer Anette Bruun, der er frivillig rådgiver hos Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning i Odense. Sammen med sine kolleger hjalp hun 148 gældsramte fynboer i løbet af 2018.
- Hvis du går i banken, spørger de, hvad du skal bruge pengene til og undersøger din økonomi. Men et kviklån er der ikke så mange dikkedarer ved, forklarer hun.
Sebastian Jensen oplyser, at han har døjet med psykiske problemer i form af en depression og misbrug af alkohol og stoffer. Den tendens går igen, hos mange optagere af forbrugslån.
Fakta om RKI
Data og analysevirksomheden Experian administrerer og driver RKI-registret.
Nøgletal fra Experians RKI-rapport, årsopgørelse for 2018:
- 202.727 personer er registreret i RKI. Det svarer til 4,34 procent af den danske befolkning. Det er et fald fra 212.161 personer samme tid sidste år.
- Danskerne skylder i alt 13,1 milliarder kroner væk i misligholdt gæld.
- Det seneste år er den samlede gæld for samtlige RKI-registreringer i Danmark nedbragt med cirka 850 millioner kroner.
- Den aldersgruppe, hvor flest er registreret i RKI er de 31-40-årige.
- I gennemsnit skylder en registreret person i RKI 64.861 kroner væk i misligholdt gæld.
Kilde: Experian
- Mange af de mennesker, der er ude for det her (gæld, red.), har enten psykiske eller fysiske problemer, oplyser Anette Bruun.
Reddet af RKI
Sebastian Jensens lånefest fik en brat ende, da hans navn blev registreret i RKI.
- Det var i virkeligheden min redning. Så skulle jeg ikke gå rundt der hele tiden og kigge, hvor jeg kunne låne penge næste gang, fortæller han.
Det seneste "rigtige" lån tog han for knap ti år siden. Men i slutningen af 2018 faldt han for fristelsen og tog et forbrugslån på 2.000 kroner.
Alligevel mener Sebastian Jensen ikke, at man skal have ondt af ham i dag:
- Det er mig, der har lånt pengene og mig, der har skrevet under på de her kontrakter, siger han.
Selvom Sebastian Jensen stadig skylder penge, ser han optimistisk på sin økonomi.
- Lige nu virker det lidt uoverskueligt. Men inden for 20 år, håber jeg, at være gældfri, siger han og tilføjer:
- Så længe jeg laver mit fodarbejde, skal det nok lykkes.
For nylig fik Sebastian Jensen tilkendt fleksjob. Dermed kan han se frem til en større indtægt. Af samme grund vil han også opsøge en gældsrådgiver i nærmeste fremtid.
Hvis du har gæld, kan søge gratis gældsrådgivning hos blandt andre Forbrugerrådet Tænk og KFUM.
Intelligent Banker driver forbrugs- og kviklånsportaler i seks forskellige europæiske lande. På portalerne bliver brugere præsenteret for forskellige lånetilbud fra en række udbydere af forbrugs- og kviklån.
Intelligent Bankers portaler Capacredit og Taylor Finance, viser de samme lån øverst, da TV 2/Fyn forelægger dem for Morten Bruun Pedersen. I toppen af siderne ligger to lån fra henholdsvis Kvikto og Kassekrediten. Lånene bliver af Intelligant Banker præsenteret som "brugernes favorit", mens det andet hedder "Nyhed på Capacredit".
Begge lån har årlige omkostningsprocenter (ÅOP) på mere end 300 procent, hvilket er 6.000 gange højere end Nationalbankens udlånsrente.
- Der ligger noget manipulation i, at når man går ind på en hjemmeside for at finde det billigste lån så får man præsenteret det samme lån øverst ligegyldigt, hvilken hjemmeside man går ind på, forklarer seniorøkonomen.
Da TV 2/Fyn besøgte den odenseanske virksomhed i foråret 2018, fortalte Tommy Hummelmose blandt andet følgende:
- Vi hjælper forbrugeren til at få frit valg imellem de finansielle tjenester som banker og finansieringsselskaber stiller til rådighed. Det er den "intelligente bankmand", forklarede direktøren dengang.
Hvem driver portalen?
På flere af de danske portaler bliver det ikke oplyst, at Intelligent Banker driver siden. Hverken i bunden af siden eller under punktet "kontakt". Oplysninger om sidernes ejer finder man kun på DK Hostmaster, der en offentlig portal, som viser, hvem der står bag hjemmesider.
Sådan kan portalerne føres tilbage til Tommy Hummelmose og Torben Kopp Kristensen
- Intelligent Banker driver ifølge DK Hostmaster og CVR en række forbrugs- og kviklånsportaler fra .dk-domæner.
- Enkelte .dk-portaler opereres gennem udenlandske virksomheder, der i sidste ende kan føres tilbage til Tommy Hummelmose og dermed Intelligent Banker.
- Flere af portalerne har også svenske og norske pendanter. Disse er ifølge de nordiske svar på DK Hostmaster ejet af Torben Kopp Kristensen og den fynske erhversmand Kim Sundbæk Jensen.
Slår man eksempelvis Capacredit op fremgår det, at virksomheden Worsan ejer hjemmesiden. Denne virksomhed er ifølge CVR ejet af Tommy Hummelmose og Torben Kopp Kristensen.
Enkelte sider er også registreret igennem udenlandske virksomheder, der i sidste ende kan føres tilbage til Tommy Hummelmose. Det drejer sig om siderne Taylor Finance og Moore Credit, der ifølge det britiske virksomhedsregister tilhører Tommy Hummelmoses selskab.
Dertil kommer også Lavpris Lån og Fairbanker, som er ejet af en tysk virksomhed, der i sidste ende tilhører Intelligent Banker.
Topkarakter! Ansatte og mystiske "Lars" anbefaler fynsk bankportal
Rosende anmeldelser fra egne ansatte og brug af fiktive personer er nogle af de kneb, der bruges for at reklamere for kvik- og forbrugslån.
Den fynske erhvervsmand og konservative byrådspolitiker Tommy Hummelmose driver sammen med Torben Kopp Kristensen et væld af hjemmesider igennem deres fælles virksomhed Intelligent Banker med kontor i Odense.
Siderne har ifølge de to partnere til formål at give forbrugere overblik over lånemuligheder og forskellige finansielle tjenester.
Intelligent Banker er gentagende gange blevet hædret og belønnet for sin tårnhøje vækst. Senest i foråret 2018 modtog Tommy Hummelmose og Torben Kopp Kristensen en Gazellepris fra Dagbladet Børsen samt en vækstpris fra Væksthus Syddanmark.
Men den fynske virksomhed giver også plads til tvivlsomme anbefalinger af deres produkter over for personer, der søger efter lånemuligheder.
Lars kan både lide kviklån og e-cigaretter
Intelligent Banker driver blandt andre portalen Capacredit. Her finder man følgende udtalelse fra en person, der bærer navnet Lars Christoffersen.
- Capacredit gør det nemt at finde lån til folk på min alder, skriver han.
"Lars Christoffersen" optræder også under navnet Oliver K. Rasmussen på hjemmesiden Ovale, hvor han roser e-cigaretter.
Lars Christoffersen er kendt som "European Caucasian" på fototjenesten Shutterstock. Han er altså et eksempel på en hvid, europæisk mand.
På Shutterstock kan personer og virksomheder købe billeder til brug på blandt andet hjemmesider. Billedet af "Lars Christoffersen" eller "Oliver K. Rasmussen" er taget af den tyske fotograf Michael Jay.
Ansatte bag rosende anmeldelser
I efteråret lancerede Intelligent Banker appen Moneezy, der rummer flere af de samme lån, som man ser på på Intelligent Bankers portaler. Appen udbydes blandt andet via app-butikken Google Play, hvor brugerne har mulighed for at anmelde appen.
På listen af anmeldere finder man to ansatte fra Intelligent Banker, der begge giver appen topkaraktér. Ingen af dem angiver, at de er ansatte ved Intelligent Banker. De undrer Forbrugerrådet Tænk.
– Det er ikke seriøst, at man går ind og rater sig selv. Det giver et falsk billede af, hvad forbrugerne synes, siger seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen til TV 2 /Fyn.
TV 2/Fyn har været i kontakt med én af de ansatte. Han oplyser, at han ikke selv været med til at udvikle apps for Intelligent Banker. Anmeldelsen er dateret til 1. oktober 2018. Samme dag som appen er udgivet.
Fakta om Intelligent Banker
- Tommy Hummelmose er direktør og medejer, mens Torben Kopp Kristensen er administrerende direktør og ejer den resterende halvdel af virksomheden.
- Intelligent Banker driver portaler i seks lande, der sammenligner forbrugs- og kviklån.
- Firmaet havde i 2017 en omsætning på 55,1 millioner kroner.
- Flere end syv millioner brugere besøgte selskabets låneportaler i 2017.
Kilder: Årsrapport 2017 for Intelligent Banker og CVR
Han fortæller, at han selv har taget lån igennem appen til at betale sin telefon. Han står ved sin rosende anmeldelse.
- Den er meget let og overskuelig. Det er lånenes Pricerunner, siger han.
Er det ikke misvisende, at du giver appen fem stjerne uden at skrive, du er ansat ved Intelligent Banker?
- Nej, fordi man kan søge mit navn på Facebook. Det er fordi, at jeg selv har brugte appen. Så i realiteten kan man sige, at jeg har givet den fem stjerner også som bruger, forklarer han.
Syv millioner kan ikke tage fejl
Intelligent Banker ønsker kun at svare skriftligt på spørgsmål fra TV 2/Fyn. Derfor har TV 2/Fyn sendt en mail til virksomheden med 20 spørgsmål. TV 2/Fyn har blandt andet spurgt ind til virksomhedens etiske retningslinjer og brug af anmeldelser.
Her er Intelligent Bankers mailsvar:
- Mere end syv millioner mennesker i Europa sammenligner lån på Intelligent Bankers sammenligningstjenester. Vi er naturligvis forundrede over, at Forbrugerrådet i Danmark vælger at kommentere Intelligent Bankers sammenligningstjenester igennem medierne uden på noget tidspunkt at have henvendt sig til virksomheden, skriver virksomheden.
Nyt svar fra Intelligent Banker
-
I en ny mail skriver Intelligent Banker følgende: Vi må med meget stor beklagelse konstatere, at der på flere af vores portaler optræder en falsk anmeldelse. Det flugter – naturligvis – på ingen måde med det dna, der skal karakterisere vores forretning, og derfor har vi øjeblikkeligt slettet den pågældende anmeldelse. Vi har dags dato håndteret sagen internt og skærpet vores retningslinjer over for alle ansatte, så det ikke er en situation, vi skal stå i igen. Vi har ligeledes haft flere af vores medarbejdere blandt anmelderne på vores sider. Det vil vi fortsat give vores ansatte lov til. Men fremadrettet vil det i så fald fremgå tydeligt af anmeldelsen. Vi udbyder ikke selv lån, men lever af at sammenligne samt give forbrugerne et overblik over de lånetilbud, der er på markedet. Derfor er det selvsagt afgørende for os, at vores kommunikation er troværdig.
Supplerende oplysninger:
Forbrugerrådet Tænk var ikke bekendt med Tommy Hummelmoses og Torben Kopp Kristensens identiteter, da TV 2/Fyn præsenterede organisationen for portalerne.
TV 2/Fyn er bekendt med navn og stilling på Intelligent Bankers ansatte, som medvirker i historien.
TV 2/Fyn har bedt Google vurdere om Intelligents Bankers ansattes anmeldelser af Moneezy er en overtrædelse af Googles regler for anmeldelser. Google har endnu ikke svaret.
TV 2/Fyn har bedt den tyske fotograf bekræfte om manden på billedet fra Capacredit og Shutterstock hedder Lars Christoffersen.
TV 2/Fyn har tilbudt Tommy Hummelmose at gennemse råoptagelserne fra interviewet med Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk. Men det har han ikke ønsket.
Det er ifølge Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk problematisk, at portalerne ikke skilter med deres ejermand.
- Jeg synes, at det er problematisk, at det er de samme folk, der står bag de her forskellige portaler. Det giver et falsk indtryk af, at hvis man kigger flere forskellige portaler igennem, så er man grundig. Men det er man i virkeligheden ikke, når det er den samme person eller firma, der styrer dem, siger seniorøkonomen.
På Intelligent Bankers hjemmeside fremgår det ikke, hvilke portaler virksomheden driver.
Formidler lån fra politianmeldt virksomhed
En aktindsigt fra Forbrugerombudsmanden viser, at mindst én af de virksomheder, som optræder på Intelligent Bankers portal er blevet politianmeldt for overtrædelse af markedsføringslovens vildledningsforbud samt markedsføringslovens kreditoplysningspligt.
Der er tale om virksomheden Ferratum Denmark ApS, som via blandt andet Intelligent Bankers portal Capacredit udbyder lån med årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 142,22 procent.
Foruden lån fra Ferratum rummer portalen også udbyderen Turbolån, der lovligt tilbyder lån med ÅOP på mere end 750 procent.
På listen over lånevirksomheder finder man også fynske Leasy, der blandt andet yder lån igennem Leasy Minilån. Leasy er ejet igennem selskabet 3C Retail, der har hovedsæde i Odense. I sommeren 2018 gav Forbrugerombudsmanden den fynske koncern en indskærpelse til 3C Retail.
Forbrugerombudsmanden mener ikke, at 3C Retail kreditvurderer grundigt nok. Derfor har Forbrugerombudsmanden bedt 3C Retail erklære, at man vil ændre procedure.
Kreditknas: Thorborgs lånefirma får indskærpelse
Ifølge Forbrugerombudsmanden har Thorborg-koncern givet lån, som har været næsten umulige at betale tilbage
Hvis du mangler penge, så kan den fynske erhvervsmagnat Niels Thorborgs Leasy-koncern være din redningsmand. Igennem 3C Retail, der driver Leasy og DER, tilbyder han en række forskellige lån.
Vurdering af kreditværdighed
I henhold til kreditaftalelovens paragraf 7 c skal lånevirksomheder vurdere kunders kreditværdighed på baggrund af fyldestgørende oplysninger. Med andre ord: lånevirksomheden skal grundigt undersøge om kunden er i stand til at tilbagebetale lånet.
Det er altså ikke nok, at kunden kan betale renterne.
Men fynboen og hans virksomheder har ikke været grundige nok til at vurdere folks mulighed for at tilbagebetale pengene.
Det viser en aktindsigt, som TV 2/Fyn har fået fra Forbrugerombudsmanden.
I et brev til 3C Retail skriver Forbrugerombudsmanden i august 2018, at Thorborgs selskab ikke er grundigt nok, når det kommer til vurdering af kundernes kreditværdighed.
- Det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at I (3C Retail, red.) ikke vurderer forbrugernes kreditværdighed på grundlag af fyldestgørende oplysninger, inden I bevilger lån, skriver Forbrugerombudsmanden til den fynske koncern.
I henhold til kreditaftaleloven skal lånevirksomheder foretage en vurdering af kundernes kreditværdighed. Virksomheden skal med andre ord undersøge om låneren er i stand til at tilbagebetale lånet.
Og det har 3C Retail ifølge Forbrugerombudsmanden ikke været gode nok til.
3C Retail har oplyst Forbrugerombudsmanden om 35 lån, som man har givet til forbrugere. Flere af lånene har angiveligt stillet forbrugerne i situationer, hvor det månedlige rådighedsbeløb efter afdrag lyder på mindre end 3.050 kroner. Ifølge gældssaneringsbekendtgørelsen kræver det 6.150 kroner at opretholde en beskeden levefod.
Forbrugerombudsmanden skriver også til Thorborgs koncern, at "kreditværdighedsvurderingerne af den enkelte forbruger er egnet til at forvride forbrugernes økonomiske adfærd".
Ifølge Forbrugerombudsmanden er det en overtrædelse markedsføringslovens paragraf otte, stykke et.
Flere lånevirksomheder har fået påtale
Ifølge oplysninger fra Forbrugsombudsmanden er 3C Retail langt fra den eneste udbyder af lån, som har problemer med at følge lovgivningen.
I løbet af 2018 har forbrugermyndigheden andre låneudbydere. I alt er det blevet til påtale af ni virksomheder, der yder lån i Danmark. Det drejer sig blandt andet om Ferratum Danmark og Turbolån, der lovligt tilbyder lån med ÅOP på mere end 750 procent.
Der er langt fra tale om enkeltstående opgaver, fortæller Christina Toftegaard Nielsen, der er forbrugerombudsmand.
- Vi har igennem de seneste par år lagt et betydeligt tilsynsarbejde i at vurdere om kviklånsselskaber overholder forpligtelsen til at kreditvurderer forbrugerer, siger hun.
I seks tilfælde har forbrugerombudsmanden politianmeldt forbrugs- og kviklånsselskaberne med henvisning til markedsføringsloven om vildledningsforbud.
Uvist om 3C Retail har ændret praksis
Hos 3C Retail er det på papiret ikke slut med utilstrækkelige vurderinger af kundernes kreditværdighed. Det oplyser Forbrugerombudsmanden til TV 2/Fyn.
I brevet til 3C Retail ønsker Forbrugerombudsmanden virksomhedens ord på, at man retter op. Underskiften skal gives af en repræsentant for virksomheden. Næsten et halvt år efter, at brevet blev sendt har 3C Retail stadig ikke skrevet under på, at man har ændret praksis.
TV 2/Fyn har forsøgt at få en kommentar fra Peter Schou Jørgensen, der er direktør i 3C Retail. Han er bortrejst. Derfor svarer selskabets forretningsudviklingschef i en mail.
- Vi har ikke underskrevet erklæringen, fordi det er en igangværende sag, hvor vi savner konkrete svar fra Forbrugerombudsmanden på, hvordan vi skal agere i forhold til den konkrete bestemmelse. Det har vi faktisk bedt om ved flere lejligheder i efteråret 2018, og vi har endnu ikke hørt endeligt fra Forbrugerombudsmanen. Vi er naturligvis klar til at underskrive, når det er fuldt oplyst og konkret, hvordan vi og andre udbydere skal agere.
Forbrugerombudsmanden mener imidlertid, at reglerne er klare nok.
I brevet til 3C Retail henviser man til, at man kan bruge Danmarks Statistiks oversigt over, hvor mange penge en gennemsnitsdansker har tilbage ved forskellige indkomstniveauer til faste udgifter.
Dermed får man også et brugbart indtryk af, hvor store lånebeløb, der er plads tili økonomien, oplyser Forbrugerombudsmanden.
3C Retail skriver til TV 2/Fyn:
- Vi har ikke underskrevet erklæringen, fordi det er en igangværende sag, hvor vi savner konkrete svar fra Forbrugerombudsmanden på, hvordan vi skal agere i forhold til den konkrete bestemmelse. Det har vi faktisk bedt om ved flere lejligheder i efteråret 2018, og vi har endnu ikke hørt endeligt fra Forbrugerombudsmanen. Vi er naturligvis klar til at underskrive, når det er fuldt oplyst og konkret, hvordan vi og andre udbydere skal agere.
Syv millioner kan ikke tage fejl
Intelligent Banker ønsker kun at svare skriftligt på spørgsmål fra TV 2/Fyn. Derfor har TV 2/Fyn sendt en mail til virksomheden med 20 spørgsmål. TV 2/Fyn har blandt andet spurgt ind til virksomhedens etiske retningslinjer, de låneudbydere, der optræder på portalerne samt de kritikpunkter, som Forbrugerrådet Tænk opstiller.
Ung virksomhed: Syv millioner bruger intelligent fynsk bankportal
Gennemsnitsalderen hos de 20 ansatte hos Intelligent Banker i Odense er midt i tyverne. Nu er virksomheden i finalen til regional vækstpris og på vej til at modtage femte gazellepris.
Det går fremragende for den fynske finanstjeneste Intelligent Banker.
Siden 2009 har Intelligent Banker levet af at sammenligne lån og pensionstilbud i seks europæiske lande, og det fynske firma, der har 20 ansatte, er klar til at modtage sin femte gazellepris.
Omsætningen er steget til 55 millioner kroner, og alene de sidste tre år har indtjeningsgennemsnittet været på den gode side af seks millioner kroner før skat.
Ifølge Torben Kopp Kristensen, der ejer Intelligent Banker sammen med Tommy Hummelmose, har de to ejere fået tilbud om at afhænde virksomheden, men det er ikke aktuelt.
- Måske om nogle år. Det kunne tænkes, at der kom en stor spiller, der økonomisk kunne udvikle virksomheden så hurtigt, at det, der ville tage fem år for os, kunne gennemføres på fem måneder. Vores virksomhed bygger på en teknologi, der også kunne bruges til sammenligning af forsikringer, mobiltelefoner eller noget helt andet, siger Torben Kopp Kristensen.
Udforsker og udnytter brugernes adfærd
Virksomheden er netop blevet indstillet til den nystiftede vækstpris for hele Region Syddanmark af Væksthus Syddanmark, og netop de digitale kompetencer er et af hovedkriterierne for prisen.
De to øvrige kandidater er Odense-virksomhederne Athenas og Cardlay.
Intelligent Banker driver i dag mere end 100 hjemmesider i seks europæiske lande med Sverige som det største marked.
Intelligent Banker baserer sin forretning på "machinelearning" og udnyttelse af big-data - det vil sige brugernes adfærdsmønstre.
En ung virksomhed
Gennemsnitsalderen hos Intelligent Banker er i tyverne. De eneste, der afviger fra normen, er den daglige chef general manager Emil Kjær Sternberg på 32 år og de to ejere på 52 og 55 år.
Det kræver fuldt fokus at tiltrække de bedste hjerner til virksomheden. For København og Århus er en magnet med bedre lønninger og mere storbysmiljø.
Men det forsøger Intelligent Banker at råde bod på med frokost direkte fra Pasfall, gode pensions- og sundhedsordninger, fodboldtennis og en helt flad organisation, hvor der både er tid til at nørde og mulighed for at prøve helt nye hjørner af sin viden af.
- I vores verden er der ikke altid tid til at vente på de store analyser, før vi træffer en beslutning. Hvis vi vil være i front, må man bygge sin viden på en vis mængde data, men vi kikker også på tendenser og bruger vores intuition, siger Torben Kopp Kristensen.
Ifølge Torben Kopp Kristensen følger det med til jobbet, at man begår fejl. Hvis ikke man gør det, bevæger man sig ikke på kanterne, og det er nødvendigt for at være frontløber,
- Selvfølgelig skal man bare ikke blive ved med at lave de samme fejl, siger Torben Kopp Kristensen.
Intelligent Banker Highlights
- Omsætning Driftsresultat
- 2013: 21,0 mio. / 2,2 mio.
- 2014: 25,1 mio. / 3,4 mio.
- 2015: 35,3 mio. / 6,5 mio.
- 2016: 54,9 mio. / 8,3 mio.
- 2017: 55,1 mio. / 3,9 mio.
- Otte års uafbrudt vækst
- Fem Børsen Gazelle priser
- Årets Entreprenør Region Fyn
- Årets Entreprenør Danmark – TOP3.
- Top3 kandidat til Vækstpris Syddanmark. Udvalgt ud af 1.000 virksomheder
- 85 procent eksport / 6 lande
- 65 procent omsætning fra mobile enheder
Tommy Hummelmose og Torben Kopp Kristensen ønsker alene at blive citeret for følgende:
- Mere end syv millioner mennesker i Europa sammenligner lån på Intelligent Bankers sammenligningstjenester. Vi er naturligvis forundrede over, at Forbrugerrådet i Danmark vælger at kommentere Intelligent Bankers sammenligningstjenester igennem medierne uden på noget tidspunkt at have henvendt sig til virksomheden, skriver virksomheden
Nyt mailsvar fra Intelligent Banker:
Vi må med meget stor beklagelse konstatere, at der på flere af vores portaler optræder en falsk anmeldelse. Det flugter – naturligvis – på ingen måde med det dna, der skal karakterisere vores forretning, og derfor har vi øjeblikkeligt slettet den pågældende anmeldelse. Vi har dags dato håndteret sagen internt og skærpet vores retningslinjer over for alle ansatte, så det ikke er en situation, vi skal stå i igen. Vi har ligeledes haft flere af vores medarbejdere blandt anmelderne på vores sider. Det vil vi fortsat give vores ansatte lov til. Men fremadrettet vil det i så fald fremgå tydeligt af anmeldelsen. Vi udbyder ikke selv lån, men lever af at sammenligne samt give forbrugerne et overblik over de lånetilbud, der er på markedet. Derfor er det selvsagt afgørende for os, at vores kommunikation er troværdig.
Supplerende oplysninger:
Intelligent Banker tilbyder ikke længere lån fra Kvikto.
Intelligent Banker understreger over for TV 2/Fyn, at "dyreste lån øverst” er ikke tilfældet, hvis siderne besøges via Google, som er den vej langt størstedelen af brugerne finder siderne.
Forbrugerrådet Tænk var ikke bekendt med Tommy Hummelmoses og Torben Kopp Kristensens identiteter, da TV 2/Fyn præsenterede organisationen for portalerne.
TV 2/Fyn har tilbudt Tommy Hummelmose at gennemse råoptagelserne fra interviewet med Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk og til at svare på TV. Det har han ikke ønsket.
Søndag byder på mulighed for både sne og sol
kopieret!
Det ustadige vejr fortsætter frem mod jul med en blanding af byger og flere fronter.
Søndag er ingen undtagelse, og det bliver en dag med lidt sol og spredte byger.
Temperaturen lander et sted mellem fire og seks graders varme med en let til frisk sydvestlig vind. Ved kysterne kan man vinden blæse op til hård vind.
De lave temperaturer gør, at det ikke kan udelukkes, at der kommer en byge forbi med noget hvidt i form af sne eller slud.
Den mulighed bliver ikke mindre som aftenen skrider frem og temperaturerne daler.
Aryan skabte fodboldfest for flere hundrede piger
kopieret!
Hundredevis af unge piger får lørdag rørt benene i Odense idrætshal.
Her har et stort fodboldpigestævne været i gang hele dagen. Stævnet er kun for pigehold, og over 500 piger har valgt at bruge de sidste dage inden jul på at få rørt bentøjet.
Bag stævnet står Aryan Abdel Rahman fra B1909's ungdomsafdeling. Han mener, der mangler flere stævner til piger.
Derfor har han sammen med sin søster søsat Domina Cup, som gerne skulle inspirere endnu flere piger til at spille fodbold.
Trafikken er delvist spærret på Lillebæltsbroen
kopieret!
Opdateret klokken 19.25: Lillebæltsbroen er genåbnet efter uheldet.
Lillebæltsbroen er lørdag aften spærret i vestgående retning, fordi et køretøj med anhænger er væltet.
Det skriver Vejdirektoratet på det sociale medie X uden at konkretisere hændelsen.
Vejdirektoratet kan kort før klokken 19 ikke sige noget om, hvornår trafikken kan genoptages.
- Trafik i retning mod Jylland kan med fordel benytte den gamle Lillebæltsbro, opfordres det.
Fyns Politi oplyser på samme medie, at der ikke er kommet nogen til skade i forbindelse med uheldet, og at der er tale om en væltet trailer.
- Vi arbejder sammen med øvrige beredskaber på at få åbnet motorvejen så hurtigt som muligt, skriver politikredsen.
Rådmand får opbakning til forslag om bedre sikring af gågade
kopieret!
Odenses by og kulturrådmand Søren Windell (K) vil have sikret gågaden i Odense endnu bedre mod biler.
Debatten er ikke ny, men nu mener Odenses rådmand Søren Windell, at der er endnu en grund til at kigge på mulig afspærring af gågaden i Odense med såkaldt pullerter, man ikke kan forcere.
Det er på baggrund af fredagens ulykkelige episode i Magdeburg i Tyskland, at Søren Windell igen taler om en mere lukket gågade i Odense. I Tyskland kørte en bilist ind i en menneskemængde på et julemarked. Her blev flere dræbt og sårede. I Odense midtby har man sikret med betonblokke ved blandt andet Flakhaven, men ikke i enderne af gågaden.
Forslaget vækker opbakning fra dem TV 2 Fyn møde i gågaden.
Milliarddyr broforbindelse skaber både glæde og vrede
kopieret!
En bro mellem Fyn og Sønderjylland er måske kommet et skridt nærmere. I hvert fald hvis man kan finde de 22,2 milliarder kroner, den vil koste.
Men om der rent faktisk skal være en bro, det er der delte holdninger til.
Samfundsøkonomisk hænger det ikke sammen, mener Thomas Lundsfryd, der er bestyrelsesformand for Sydfyns Fremtid, mens Inge Dahl, der er bestyrelsesformand i Foreningen Als-Fyn Broen, glæder sig over forundersøgelsen, der viser, at en bro mellem de to landsdele kan lade sig gøre.
Uheld ved motorvej - et spor spærret
kopieret!
Opdateret: Der er nu ryddet op efter det tidligere uheld.
På E20 Fynske Motorvej, i retning mod Jylland, er der sket et uheld på tilkørslen til 52 Odense SV.
Politi og redning er ankommet, og de spærrer i øjeblikket det højre spor. Det er dog muligt at snige sig forbi uheldsstedet, oplyser P4 trafik.
Vagtchefen ved Fyns Politi Peter Vestergaard fortæller til TV 2 Fyn, at der er tale om et solouheld - tilsyneladende opstået på grund af vådt fører.
Fem personer var med i bilen, men ingen er kommet alvorligt til skade.
Roald Poulsen er gået bort - men i Zambia bliver han aldrig glemt
kopieret!
28. april 1993 rapporterede alle de internationale medier om de zambiske landsholdsspillere, hvis fly lettede fra Gabon, men aldrig landede igen.
Samtlige spillere, trænere, delegerede og journalister ombord på flyet døde. Man har aldrig fundet ud af, hvad der nøjagtigt skete.
Skiftende zambiske regeringer har lovet at publicere rapporten om, hvorfor flyet med landsholdsspillerne styrtede ned i Atlanterhavet, men i dag, 31 år senere, forbliver omstændighederne for ulykken uvisse.
OB-træner i spidsen for det zambiske landshold
I 1990’ernes Zambia havde Danmark en tydelig tilstedeværelse i form af Danida og en velfungerende ambassade. I hovedstaden Lusaka stødte man ikke sjældent på danske gloser i bybilledet.
Med hjælp fra Divisionsforeningens daværende direktør, Claus Rode Jensen, der havde gode kontakter i de danske ministerier, inviterede det officielle Danmark det zambiske fodboldlandshold på en seks uger lang træningslejr i Brøndby.
Det Zambiske Fodboldforbund (FAZ) takkede ja til tilbuddet, selvom zambierne på samme tid var langt i forhandlingerne med det engelske fodboldforbund om en tilsvarende hjælpepakke.
Roald Poulsen, der to år forinden havde gjort OB til danske mestre, skulle stå i spidsen for det nye landshold.
På dette tidspunkt havde han aldrig nogensinde sat fødder i Zambia, og nu stod han over for karrierens nok største udfordring. På blot seks uger skulle han sammen med Brøndbys holdleder, Emil Bakkendorf, forvandle et hurtigt sammensat, lettere traumatiseret afrikansk fodboldlandshold til et slagkraftigt mandskab, der skulle konkurrere om en plads ved VM-slutrunden i USA året efter.
Husker Roald som en simpel mand
Én af de zambiske spillere, der var udset en toneangivende rolle på det nye landshold, var Joel Bwalya, der blev sorteret fra landsholdet kort før den skæbnesvangre flyvetur.
Hurtigt kom Joel Bwalya og Zambias nye spillere på fornavn med deres nye træner. Roald Poulsen var meget anderledes end de zambiske trænere, som spillerne kendte hjemmefra, fortæller Joel Bwalya:
- Han var en simpel mand. Han ville sige: "Kald mig bare Roald." Han snakkede meget roligt til spillerne, meget anderledes end zambiske trænere. Han gav dig en masse selvtillid. Han ville fortælle dig, hvad du kunne, og hvad du ikke kunne.
Ifølge Joel Bwalya var Roald Poulsen en eminent fodboldtræner, men det var hans menneskelige kvaliteter, der på rekordtid forenede den nye trup og skabte optimisme i lejren. Roald Poulsen var spillernes træner, men også deres ven, siger Bwalya:
- Roald kendte hurtigt alle spillernes fornavne, og så var han også hurtig til at samle et par gloser op på chinyanja og chibemba (Zambias to største etniske sprog, red.) Han ville råbe "isa kuno" (kom her, red.), og når der var en god træningssession, så ville han råbe "chapwa" (slut, red.) for ligesom at sige, at nu kunne vi ikke gøre det bedre, og så kunne vi ligesom godt stoppe træningen. Så ville alle grine. Han gjorde virkelig alt for at integrere sig i gruppen. Han blev en af os.
Roald Poulsen kunne være sjov, men han havde også en mere alvorlig side, husker Joel Bwalya:
- Han var en meget stille mand. Hvis han sad på sit kontor, så ville du tro, at han ikke engang kunne tale. Du ville tro, at han var i færd med at tænke over noget. Og så elskede han den individuelle ledelsesstil. Han kunne finde på at holde dig om skuldrene og gå rundt med dig på banen. Det var vi slet ikke vant til.
Roald Poulsens tid som zambisk landstræner kunne efterfølgende mærkes i hans tidligere klub, hvor Mwape Miti og Andrew Tempo repræsenterede OB i Superligaen.
Har du set Luna? Casper udlover stor dusør i jagten på sin rottweiler
kopieret!
Mandag morgen ved firetiden om morgenen lukkede Casper Schmidt familiens hund Luna ud i haven efter en nat, hvor hunden, der er af racen rottweiler, havde haft lidt maveproblemer.
Siden er der ingen, der har set Luna.
- Da vi ville lukke hende ind igen, var hun pist væk, fortæller Casper Schmidt til TV 2 Fyn.
Siden er Lunas forsvinden fra Kilenvej mellem Lakkendrup og Oure blevet omtalt i Fyns Amts Avis, på Linse Kesslers Instagram, ligesom eftersøgningen er delt vidt og bredt på Facebook.
Men stadig uden held, og lørdag har Luna været væk i efterhånden seks døgn.
Frygter nogen har hende
- Jeg har det sku ikke så godt. Jeg har ikke sovet ret meget. Jeg har ledt fra tidlig morgen til sen nat.
Casper Schmidt fortæller, at haven ikke er hegnet ind, hvorfor det ikke er unormalt, at Luna strejfer rundt på den nærliggende mark og nabomarkerne.
- Men hun kommer altid hjem igen, fortæller han.
Hvad der er sket med Luna, har Casper Schmidt haft rig tid til at spekulere over. Det værste, der kan være sket, er, at Luna er druknet, kørt ned eller på anden vis sidder fast et sted, som den ikke kan komme fri af.
- En anden frygt er, at der er nogen, der har taget hende. Men det er jo mærkeligt, for normalt samler man ikke lige en rottweiler op, siger han og fortæller, at Luna er en familiehund og derfor er den meget mild og glad for mennesker:
- Så har man mad og gider snakke med dem, så er man bedste venner, siger han.
Håber på julemirakel
Casper Schmidt har fået hjælp flere steder fra i jagten på den forsvundne Luna, og senest har han sammen med en mand fra Thisted undersøgt et større skovområde med en drone. Uden held.
Håbet om at finde Luna svinder ind, fortæller Casper Schmidt, der har ledt gennem marker, skove, brønde, forladte huse, skue. Intet af det har givet pote.
- Hvis ikke hun når at komme hjem til jul, så bliver det nok en jul, jeg ikke vil huske for noget godt, fortæller han.
Derfor har han udlovet en dusør på 10.000 kroner til den, der kan føre ham sammen med sin hund, som han savner meget.
Vil gøre alt for at få Luna tilbage
Men heller ikke det, har givet noget.
- Jeg har ikke fået et eneste tip fra nogen, som specifikt har set en rottweiler. Der er nogen, der har set en mørk hund, men ikke nogen, der specifikt har set en rottweiler, siger Casper Schmidt.
Næste skridt er at stemme dørklokker, og et sidste forsøg, som Casper tygger på lige nu, er at lave et opslag på Facebook, hvor han giver mulighed for, at man kan aflevere Luna anonymt til ham, hvis man har den og har fået dårlig samvittighed.
- Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at min hund kommer hjem igen, understreger Casper Scmidt.
Grimme julesweatre og børnefremstillet julepynt giver flere smil i busser
kopieret!
Fredag var det “ugly christmas sweater day” i Fynbusserne, hvor buschauffører havde taget deres grimmeste julesweatre på.
Og ikke nok med det, var busserne pyntet op med julepynt, der var lavet af børn.
Alt sammen for at julehygge lidt ekstra for kunderne, forklarer Anja Hauge Larsen, der er driftsleder for Keolis, som står for driften.
- Der kommer flere smil i busserne, når de kommer ind i en julepyntet bus, fortæller hun om baggrunden for at gøre lidt ekstra ud af julen i busserne.
Hjalte brillerer i "verdens bedste liga": - Jeg er pissestolt
kopieret!
Den 28-årige fynbo Hjalte Froholdt har noget så sjældent for en dansker succes i Amerikansk fodbold. Endda i verdens bedste liga inden for sportsgrenen, NFL.
Hjalte Froholdt tørner ud for Arizona Cardinals, for hvem han er en del af den offensive linje. Og det gør han godt. Så godt, at han får masser af roser for sit arbejde, og tilbage i august satte sin signatur på en kontrakt, der garanterer ham 53 millioner kroner frem til udgangen af 2026.
Med egne ord er han nu klar til at sige, at det han har opnået er “kæmpestort for dansk sport”.
- Nu starter jeg på banen, jeg gør det rigtig godt, og jeg er pissestolt af, hvad jeg har gjort, og hvor jeg kommer fra, siger Hjalte Froholdt til DR.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her