Lars Høgh – legenden fra striwerne

Han har sat sit aftryk på en hel generation af fodboldspillere og fans. Men nu stopper Lars Høgh efter en livslang karriere i barndomsklubben. En klub, der altid har betydet meget for den ydmyge fynbo.

Genlæs TV 2 Fyns portræt af OB-legenden, Lars Høgh. Artiklen blev oprindeligt udgivet i 2016.

Træningen er igang på ny i Ådalen i det centrale Odense. Det er kun få dage siden, OB spillede mod sidste års danske mestre fra FC Midtjylland på udebane. En ikke voldsomt prangende kamp, der endte med et nederlag til fynboerne på 0-2. De tunge grå skyer, der hænger som en dyne indover anlægget smitter dog ikke af på stemningen på grønsværen.

Lars Høgh tager sig af truppens målmænd, mens cheftræner Kent Nielsen pisker rundt med resten af truppen. Med gentagne hårde langskud øves målmændenes hurtighed. Hvert skud er med efterfølgende feedback og ros på reaktionsmønstret. 

Selvom dåbsattesten siger 57, er alderen aldrig en hæmsko på træningsbanen. I en jongleringskonkurrence med målmændene undervejs i træningspasset udfordrer de unge målmænd ham så meget, at han nødsaget kaster sig rundt efter bolden uden problemer. Med højt humør. Sådan er det med Lars Høgh. 

Se jongleringsduellen her: 

 

 

Farveller til OB

For fynboerne og især OB’s fanskare behøver Lars Høgh med det fulde navn Poul Lars Høgh Pedersen næppe nogen nærmere præsentation.

For med 817 kampe i de blå og hvide striber fra 1977 til 2000 og tjansen som målmandstræner fra 2012 har han nemlig altid været en stor kapacitet omkring OB-holdet på og uden for banen i Ådalen og på Trefor Park. 

Mange siger, jeg har givet OB meget. Men jeg mener helt klart, OB har givet mig mest.

Men til sommer, når Superliga-sæsonen 2015-2016 slutter, er det slut for Lars Høgh. OB vil have en målmandstræner på fuldtid, og det kan han ikke tilbyde, fordi han driver sit eget firma, som han også gerne vil have tid til.

- Det er et stort privilegium at få lov til arbejde med det, man brænder for og ikke mindst, når det er i ens hjerteklub. Jeg havde gerne set, at dette kunne fortsætte i OB, men klubbens krav til en fuldtidsstilling kunne jeg desværre ikke opfylde. Jeg ønsker min klub, Odense Boldklub, alt godt i fremtiden og håber, at jeg på et senere tidspunkt kan vende tilbage, sagde Lars Høgh tilbage i marts måned, da afgangen blev meldt ud.

 

 

Til det fremtidige arbejde med målmændene i OB har klubben ansat Lars Bjerring, der kommer fra FC Nordsjælland. 

 

Den ydmyge Mr. OB

Har man mødt eller set interviews med Lars Høgh, står det lysende klart, at han er ydmygheden selv. Det har han altid været. Både som helt ung, som fast målmand på førsteholdet og som coach for kommende, store målmænd.

I marts 1997 rundede Lars Høgh sin klubkamp nummer 700 for OB. En præstation, han tre år senere kunne tilføje 117 kampe til. I forbindelse med de 700 kampe for barndomsklubben tegnede TV 2/Fyn et portræt af manden, der af mange blev - og bliver - kaldt Mr. OB. En titel han ikke umiddelbart jublede over dengang.

- Mr. OB... Jeg synes, det lyder totalt åndsvagt. Men altså det hænger jo sammen. Jeg har spillet her i så mange år. Så bliver det jo sådan, at det prædikat får du på en eller anden måde. Det har jeg det egentlig godt nok med, for OB er for mig noget sundt og noget godt. Det har givet mig utrolig meget, så det er jeg kun stolt af. 

 

Historisk materiale: Den 16. marts 1997 spillede Lars Høgh sin kamp nummer 700 mod AGF på Aarhus Stadion. 

 

En målmandscoach med stor historie

OB's klubhus i Ådalen emmer af historie fra mange årtiers fodbold på topplan. Rigtig mange af dem med Høgh'en i en hovedrolle. 

Ved træningen efter kampen mod FC Midtjylland sidder Lars Høgh med den norske målmand Sten Grytebust ved et bord i lokalet. Et rum, der er tapetseret med hver sæsons OB-hold og gode minder fra dengang, hvor mesterskaber, store sejre og titler rent faktisk var noget, der blev hevet med hjem til Fyn. 

De to evaluerer weekendens kamp, hvor to mål gik ind bag nordmanden. I en analyserende, men konstruktiv og fremrettet tone gennemgår Lars Høgh kampen, så OB-målmanden ved, hvad han skal arbejde med til dagens træning uden for lokalet. 

- Du må se de muligheder, der er. Men jeg synes, det er den bedste kamp indtil videre i forhold til afspil, siger Lars Høgh til en stille, men lyttende Sten Grytebust.

Det er tydeligt, at den nuværende OB-målmand lytter og suger til sig fra manden, der sidder ved siden af ham, men også hænger omkring ham på væggene i en yngre version, som tegn på en vigtig brik i klubbens historie. 

- Det specielle er, at jeg nærmest er født ind i klubben. Jeg har set et billede af mig selv, hvor jeg er et halvt år gammel og sidder med et OB-flag, fortæller Lars Høgh efter evalueringen af FC Midtjylland-kampen. 

 

Dansk mester gange tre

Som spiller for førsteholdet i OB nåede Lars Høgh selv 817 kampe i buret, og siden debuten i 1977 mod AGF på Aarhus Stadion blev det til tre danske mesterskaber i 1977, 1982 og 1989, tre pokaltitler og titlen som årets målmand fire gange.

Den allersidste kamp for striwerne blev spillet mod Vejle Boldklub på udebane den 28. maj 2000, hvor den dengang 41-årige målmand sluttede på toppen med en straffesparksredning og en sluttelig sejr på 1-0.

Han bukkede, kastede sine handsker ud til publikum og sluttede af med ordene: ”Mange siger, jeg har givet OB meget. Men jeg mener helt klart, OB har givet mig mest.”

 

Historisk materiale: Efter 23 år i OB stoppede Lars Høgh i slutningen af maj 2000. I forbindelse med sidste hjemmekamp mod Esbjerg, bragte TV 2/Fyn et længere portræt af ham. 

 

”Miraklet i Madrid”

Noget af dét, OB og Lars Høgh har givet hinanden er den sandsynligvis største internationale sensation for dansk klubfodbold for 22 år siden.

Datoen er den 6. december 1994. På denne dag, hvor julemusik og julekalender vist fyldte mest i danskernes bevidsthed, spillede det fynske hold på Santiago Bernabeu i Madrid en kamp i UEFA Cuppen, der for evigt vil gå over i historien.

OB havde kvalificeret sig til UEFA Cuppen på baggrund af en 2. plads i Superligaen i sæsonen forinden. I kvalifikationsrunden vandt fynboerne to gange over Flora Tallinn fra Estland, og i første runde måtte Nordiske Linfield også samlet set se sig slået af OB. Men i tredje runde hed modstanderen Real Madrid. Et af verdens bedste fodboldhold med en næsten 100 år lang historie og store traditioner og sejre. 

Jeg vil vinde, og jeg har ambitioner - også som en 20-årig. 

Den første kamp i Odense endte efter 90 minutter til Madrids fordel. De kunne flyve retur sydpå med en 3-2-sejr - Michael Laudrup, som dengang spillede i Madrid, blev matchvinder. Derfor var der ikke den store tiltro til de stribede fynboer i returkampen. Real Madrid dominerede da også kampen fra start og havde den ene store chance efter den anden, som manden mellem stængerne – Lars Høgh – afværgede gang på gang.

- Når jeg ser billeder eller klip fra kampen, så tænker jeg, at det er en eller anden fed film. Og så kommer jeg i tanke om, at jeg faktisk har en af hovedrollerne. Det er ret surrealistisk, sagde Lars Høgh i et længere interview om fodboldkampen til BT.

65 minutter inde i kampen kom OB foran på mål af Ulrik Pedersen. Et mål mere ville dermed sende det spanske hold ud af turneringen. Den scoring kom i overtiden, hvor Morten Bisgaard scorede fladt i det lange hjørne på en bold, der blev sparket på tværs af feltet fra venstre kant.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En sensation var skabt, og flyveturen hjem til Danmark og Odense Lufthavn var én lang, syngende sejrsdans. Men for Lars Høgh var sejren over kongeklubben Real Madrid ikke bare en sensation, det var også karrierens største øjeblik sammen med VM i Mexico i 1986.

- Det har betydet meget for mig. Det er det, folk gerne vil tale med mig om, og det er det, jeg får tilkendegivelser for, sagde Lars Høgh i et interview til TV 2/Fyn tilbage i december 2014.

 

Lars Høgh med konen Tine Høgh ved hjemkomsten efter Miraklet i Madrid i 1994.
Lars Høgh med konen Tine Høgh ved hjemkomsten efter Miraklet i Madrid i 1994.

Landsholdskarriere i parentes 

Selvom Lars Høgh var aktiv på professionelt niveau i mange år, blev han aldrig en afgørende brik på det danske landshold. 

Debuten fik han i maj 1983. Seks år efter sin debut i det fynske mål i 1977. Slaget stod mod Norge i en OL-kvalifikationskamp. Den endte 2-2.

I alt blev det til otte A-landsholdskampe for Lars Høgh. Her i blandt to kampe ved VM i Mexico i 1986, hvor han egentlig var udtaget som tredje målmand, men alligevel fik adskellige minutter på banen. 

Den sidste landskamp spillede han i 1995 mod Mexico i International Cup, som danskerne vandt 4-2 på straffe. Selvom Høgh’en var stærk i én til én duellen, fik han ikke æren af at stå i målet. Efter 28 minutter blev han nemlig erstattet af den stærkt tyggegummityggende målmand fra Brøndby, Mogens Krogh.

Ekstra Bladets forside dagen efter Miraklet i Madrid. 
Ekstra Bladets forside dagen efter Miraklet i Madrid. 

Den ydmyge målmand sagde i et interview til TV 2/Fyn tilbage i 1993, at han aldrig har spillet fodbold for at få en landsholdskarriere. 

- Jeg vil vinde, og jeg har ambitioner - også som en 20-årig. Men jeg har ikke landsholdsambitioner eller store drømme om en fremtidig karriere ude i fodboldverdenen, sagde den dengang 34-årige OB'er. Kort forinden var han dog blevet udtaget til landsholdet som anden-målmand efter Peter Schmeichel i en kamp mod Litauen. 

- Jeg fik det at vide, da jeg var i Tivoli og troede ikke rigtig på det. Men da jeg fandt ud af, at det var rigtigt, blev jeg selvfølgelig glad. Det er et skulderklap, og det er godt for klubben. Jo flere landsholdsspillere, jo bedre. Og så kan jeg godt lide træningssamlingerne, hvor man ikke vil tabe og giver den en skalle. 

 

Historisk materiale: I 1993 snakkede TV 2/Fyn med Lars Høgh om hans udtagelse til landsholdet. 

 

Fodboldfokus i alle døgnets vågne timer

På træningsanslægget i Ådalen efter weekend-kampen og 0-2-nederlaget mod FC Midtjylland er træningen med nutidens stjerner i fuld gang. En træning, der for Lars Høgh giver helt samme kick og motivation, som det i sin tid gjorde, da han selv stod og vogtede mellem stængerne. 

Samtidig forsøger han at bruge sin enorme erfaring over for de nye målmænd, så de kan få mest muligt ud af deres træning. 

- Det handler om, at dagen starter, når vækkeuret ringer. Der skal man allerede mentalt indstille sig, hvad man skal ned og lave, fortæller Lars Høgh. 

Det er ikke kun i Ådalen, Lars Høgh har fokus på fodbolden. Ved middagstid er der fyraften for Superligaspillerne i OB, men for målmandstræneren er der stadig flere gøremål. Blandt andet på Fodboldfabrikken på havnen i Odense, hvor hele tanken om små fodboldbaner bunder i Lars Høghs dybfølte passion for sporten. 

- Jeg vil gerne bevise, at fodbold kan være mere end 11 mod 11 på en fodboldbane. Vi kan med Fodboldfabrikken samle nogle af alle de drenge op, som stopper med at spille fodbold. Her kan de spille med kammeraterne eller med virksomheden, de arbejder i. 

Fodboldfabrikken er ikke eneste projekt for Lars Høgh. Han er også tilknyttet fodboldlinjen på Oure. Og det er dét og alle de andre projekter, Lars Høgh har gang i, der er årsag til, at han ikke kan forlænge sin konkrakt i OB til en fuldtidskontakt. Dermed er sæsonen 2015/2016 også målmandens farvel til den klub, der har fulgt ham hele livet. 

 

Lars Høgh – en tidslinje over hans karriere: 

 

Artiklen er produceret på baggrund af et interview med Lars Høgh fra 2016, arkivmateriale og tidligere indslag fra TV 2/Fyn med målmanden. 

 

Oversigt

    Oversigt