Søren Windell om borgmester-kritik:
- Det er forkert at give medierne skylden
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det er ikke i orden, at borgmesteren giver medierne skylden for at have blæst historien om Odeon og aflysningen af et Kina-kritisk show ud af proportioner, mener rådmand Søren Windell.
Medierne har været med til at blæse sagen om det delvist kommunalt ejede musik- og kulturhus Odeon ud af proportioner.
Sådan lød det fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), på bagkant af den redegørelse, som stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg har lavet.
Borgmester om 'tyndbenet' Odeon-sag:
- Medierne har bidraget til at lave en storm i et glas vand
Odenses borgmester mener, at medierne har blæst sagen om Odeons aflysning af systemkritisk kinesisk show ud af proportioner.
Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), skyder på medierne, som han mener har gjort sagen om Odeons aflysning af en aftale med det systemkritiske kinesiske show Shen Yun fra New York meget større, end den egentlig er.
- Jeg må indrømme, at jeg fra starten har synes, at hele sagen har virket noget tyndbenet, siger borgmesteren til TV 2/Fyn.
Sagen har i de seneste måneder bredt sig hastigt, og blandt andet har Dansk Folkepartis Pernille Bendixen afkrævet en række svar fra indenrigsminister Astrid Krag (S).
Også flere kinesiske medier har omtalt sagen og de fra Odeons side skiftende forklaringer på aflysningen, som efterfølgende bragte mistanke om, at aflysningen i virkeligheden kunne skyldes frygt for reaktioner fra Kina, som ved flere lejligheder har lagt pres på andre kulturinstitutioner i Danmark.
Peter Rahbæk Juel har svært ved at se, hvorfor hele affæren har vokset sig så stor, og han peger på, at mediernes omtale har blæst sagen helt ud af proportioner.
- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand. Det fritager ikke Odeon for deres ansvar for kommunikationen, men den oprindelige påstand, at der skulle have været kinesisk indblanding, det hamrer Tyge Trier en pil igennem, og der er stadigvæk ikke en eneste indikation på, at det skulle have været tilfældet. Eller at Odeon skulle have øvet selvcensur. Så jeg synes også, at det kalder på lidt refleksion i medieverdenen, siger borgmesteren.
Odeon talte usandt
Advokat Tyge Trier, som borgmesteren omtaler, har udfærdiget en rapport, som har været en del af grundlaget for, at Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, i sin redegørelse af sagen mener at kunne fastslå, at det hverken var selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.
Advokatrapporten er bestilt og betalt af Odeon, og det er altså dermed Odeons egen advokat, der har undersøgt den Odeon-kritiske sag.
Alligevel føler borgmesteren sig overbevist om, at man nu er kommet helt til bunds i sagen.
- Jeg har ikke noget, der skulle tyde på, at hver en sten ikke er blevet vendt i den her sag. Der har jeg tillid til Tyge Triers arbejde, fastslår Peter Rahbæk Juel.
I såvel advokatrapporten som i stadsdirektørens undersøgelse af forløbet kritiseres Odeon for at have talt usandt over for kommunen ved først have oplyst, at aflysningen skyldtes en dobbeltbooking. Det viste sig senere ikke at være korrekt.
Borgmesteren håber, at alle involverede parter har lært noget af processen, der kom frem i offentligheden, da TV 2/Fyn 21. november for første gang omtalte aflysningen.
- Der er blevet lavet en rapport, der kommer til bunds, og den er jeg tilfreds med. Vi får vendt alle brikker, og så har jeg en forventning om, at Odeon og alle lærer af det her forløb, der har været i forhold til kommunikationen. For det skal jo være sådan, når man har et partnerskab med hinanden, så kan man forvente, at der bliver sagt sandheden, når der bliver kommunikeret. Og det har ikke helt været tilfældet i alle aspekter af den her sag, og det er simpelthen ikke i orden, fastslår Peter Rahbæk Juel.
Han glæder sig til at se fremad og komme videre med samarbejdet med Odeon.
- Alle har et ønske om at komme videre. Odeon er sat i verden til at drive kulturtilbud, events, konferencer og kongresser, og ikke til at være involveret i den her type diskussioner om, hvorvidt der er en fremmed stat, der har været involveret. Så jeg er sikker på, at Odeon lærer af det her, siger borgmesteren.
Men det er ikke i orden at give medierne skylden, mener den konservative rådmand i Odense, Søren Windell.
- Jeg synes ikke, at det der med at stå og give medierne skylden, at det er i orden. Det her er jo en sag, som han selv har bidraget til ved ikke at ville sige noget og ved ikke at ville være med til at undersøge nogen som helst ting, lyder det fra Søren Windell.
Borgmester: Sagen er tyndbenet og en storm i et glas vand
Borgmester Peter Rahbæk Juel har blandt andet kaldt sagen om Odeon-aflysningen for 'tyndbenet'.
- Jeg synes, at flere medier har bidraget til at lave en storm i et glas vand, siger borgmesteren.
Men Søren Windell er langt fra enig i den betragning.
- Der går jo ikke røg af en brand, uden der er ild, og det røgslør, der har været her, skyldes jo så dårlig kommunikation.
Redegørelse: Odeon talte usandt
I redegørelsen fra Stefan Birkebjerg er der kritik af Odeon for at sige direkte til Odense Kommune, at aflysningen mellem Odeon og Shen Yun skyldtes en dobbeltbooking, hvilket senere viste sig ikke at være korrekt.
Du kan læse historien om redegørelsen her.
Men samtidig fritager redegørelsen Odeon for spørgsmålet om selvcensur, som de har været beskyldt for i forbindelse med sagen, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt aflysningen skyldtes diskrimination eller andre uvedkommende hensyn af politisk karakter.
Politikere om Odeon-sag: Klodset og beklageligt håndteret
Det er stærkt beklageligt, at Odeon løj over for offentligheden og Odense Kommune om årsagen til aflysningen af den Kina-kritiske trup Shen Yun, mener Venstre-rådmand Jane Jegind.
Det var klodset og stærkt beklageligt, at det delvist kommunalt ejede musik- og teaterhus Odeon løj om årsagen til aflysningen af et show med den systemkritiske kinesiske trup Shen Yun fra New York.
Sådan lyder det mandag fra flere politikere i Odense Byråd.
- Det er selvfølgelig stærkt beklageligt, og det har jeg det da ikke rart med, siger Jane Jegind (V)
Også Enhedslisten, der bragte sagen ind på politikernes bord, er stærkt kritisk over den del af redegørelsen, som politikerne fik søndag.
- Odeon håndterede sagen på en meget uhensigtsmæssig og klodset måde, som skabte tvivl om årsagen til aflysningen af den kinakritiske forestilling. Det var Odeons håndtering af sagen, som forsynede sagen med brændstof og skabte tvivl om, at der var noget at skjule, skriver Enhedslistens Reza Javid i en udtalelse.
Ingen frygt for selvcensur eller pres fra Kina
I den redegørelse, som Odense Kommuens stadsdirektør, Stefan Birkebjerg, sendte til politikerne søndag, bliver det slået fast, at det ikke var på grund af selvcensur eller af frygt for det kinesiske regime, at Odeon i efteråret pludselig aflyste en aftale med Shen Yun.
Til gengæld får Odeon kritik for at tale usandt over for kommunen.
Redegørelsen bygger blandt andet bygger på et partnerskabsmøde mellem Odeon og Odense Kommune samt opfølgende telefonmøder og en af Odeon fremsendt advokatundersøgelse, som er udarbejdet på vegne af Odeon af advokat Tyge Trier.
Du kan læse historien om undersøgelsen af Odeon-sagen her.
Tilfredshed over, at der ikke er tale om selvcensur
Den del af redegørelsen udtrykker politikerne tilfredshed med.
- Enhedslisten er tilfreds med, at undersøgelsen ikke finder belæg for hverken selvcensur, diskrimination eller eksternt pres, skriver Enhedslistens Reza Javid i en mail til TV 2/Fyn.
- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har fået det undersøgt,og vi kan konstatere, at det (selvcensur, red.) er der ikke tale om, fordi det er noget at det, vi skal stå vagt om i vores samfund og slå ring omkring, fordi det er jo hele forudsætningen omkring vores demokrati.
- Men at give medierne skylden, som egentlig bare passer deres arbejde, synes jeg er forkert, lyder det fra Søren Windell.