99 procent sikker: Lokalbrugs i Nørreby genopstår
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I marts lukkede Lokalbrugsen i Nørreby efter 122 år. Nu når den med 99 procents sikkerhed at genopstå inden årets udgang, sådan som det blev spået. Det vækker glæde blandt borgerne i Nørreby.
I 122 år havde der været brugs i Nørreby, inden den lukkede i marts. Det ville en masse lokale ildsjæle ikke finde sig i, så de gik i gang med en plan om, at den skulle genopstå inden året var omme. Det er nu lykkedes.
En lokal arbejdsgruppe med David Lorentzen i spidsen har sat sig for, at indbyggerne i Nørreby igen skal kunne handle lokalt, når de køber ind til aftensmaden - og det mål er nu med 99 procents sikkerhed nået.
- Jeg tror, at en af de primære årsager til at det her er lykkedes, er, at vi har grebet det an som en virksomhedsstiftelse. Fra starten af har vi kun villet gennemføre, hvis det kan hænge sammen økonomisk, som en virksomhed helt uden støtte, siger David Lorentzen.
Butiksdød: Ildsjæle i Nørreby har fat i noget af det rigtige, siger ekspert
Bruno Christensen har rådgivet danske butikskæder i over 50 år. Han mener, at den arbejdsgruppe, der vil åbne en Let-Køb i Nørreby på Nordfyn, er på rette vej.
En arbejdsgruppe i Nørreby håber på at få en Let-Køb til byen, efter den lokale brugs måtte indgive konkursbegæring. Konkret håber man at oprette et lokalt støttet anpartsselskab, der kan købe brugsens gamle bygninger og udleje dem til en selvstændig købmand.
Det er en fornuftig måde at bevare dagligvarene i de små lokalsamfund, vurderer Bruno Christensen, der i over 50 år har rådgivet butikskæder i Danmark.
Han fortæller, at samme model er set andre steder:
- Den er tendens, man ser i de mindre samfund, at den lokale brugs opgiver på grund af økonomien, og at lokalsamfundet så går ind og støtter op for eksempel gennem et anpartsselskab.
I Nørreby håber man, at der kan åbne en Let-Køb i brugsens gamle lokaler. Let-Køb butikker bliver drevet af selvstændige købmænd, og det er et vigtigt element ifølge Bruno Christensen.
- En selvstændig sætter selv noget på spil, og det giver alt andet lige et større incitament til at drive butikken, siger Bruno Christensen.
Gør butikken til et samlingspunkt
Nøglen til at lykkes med en dagligvarebutik i et lokalsamfund er ifølge Bruno Christensen, at butikken får en rolle som mere end bare et sted, hvor man køber sine varer.
- En hvilken som helst aktivitet, der samler de lokale i butikken, er godt. Det kan være, at man kan få pakkeudlevering eller apotekerudlevering, siger han.
Også ting som julemarkeder kan være med til at forankre en butiks plads i lokalsamfundet. Den store udfordring ligger dog i at bevare loyaliteten fra de lokale borgere.
- Det kan være forholdsvis let at mobilisere nogle kræfter for at redde sådan nogle butikker, men prøvelsen er, om man kan holde engagementet i de næste seks eller 12 måneder, siger Bruno Christensen.
- En anden årsag er, at lige pludselig er det virkelighed. Skolen er væk og så købmanden. Så er man jo røget ud over kanten allerede. Så er der mange, der har tænkt; Ok, vi bliver nødt til at gøre noget og bakke op om det her, siger David Lorentzen.
Nykredit er den ene procent
Den lokale arbejdsgruppe har lavet et anpartsselskab og kunne i går meddele, at de med 99 procents sikkerhed kan overtage den gamle brugs bygninger inden udgangen af juli.
Den sidste procent, der mangler før det bliver stensikkert, at brugsen bliver en realitet, afhænger ifølge David Lorentzen kun af Nykredit.
- Det er ikke 100% sikkert, fordi der skal foretages en endelig kreditvurdering af Nørreby Butikshus ApS. Den kan de ikke tage, før det er en realitet. Alle signaler fra nykredit er, at det skal nok gå igennem. Men der er jo en lille risiko for, at nogen siger nej - så har vi en udfordring, og så er vi ikke i hus endnu, siger David Lorentzen.
12 kilometer til nærmeste butik: Ildsjæle vil have købmand til Nørreby
Lokal arbejdsgruppe vil have dagligvarebutik tilbage til Nørreby på Nordfyn. Første skridt på vejen er et borgermøde 4. April.
Tirsdag klokken 18 drejede Lokalbrugsen i Nørreby nøglen om for sidste gang. Men allerede nu ser det ud til, at landsbyen måske alligevel ikke er helt færdig med at have en dagligvarebutik.
En lokal arbejdsgruppe med David Lorentzen i spidsen har sat sig for, at indbyggerne i Nørreby igen skal kunne handle lokalt, når de køber ind til aftensmaden.
Derfor har de taget initiativ til et borgermøde 4. april i Nørreby Forsamlingshus. Her vil de præsentere, hvad de ser af muligheder for, at der igen skal være dagligvarebutik i Lokalbrugsens gamle lokaler.
- Står det til mig, så skal der åbne en butik inden for ganske få måneder. Det må ikke blive normalen, at der ikke er en butik i området, for så vænner folk sig til det. Tid er en faktor her, siger David Lorentzen.
Arbejdsgruppen består udover David Lorentzen af Niels Bo Nielsen, Claus Halsgård Petersen og Ulrik Meyer Nielsen.
Tilkendegivelser fra Dagrofa og Go'on
Arbejdsgruppen har været i kontakt med Dagrofa, som er åbne over for idéen. Derudover har de talt med benzinselskabet Go’on om mulighederne for, at også tankanlægget ved Lokalbrugsens gamle lokaler skal åbne igen.
- I første omgang skal vi finde ud af, om der er opbakning i lokalsamfundet. Det handler om at høre folks tanker om det her, og så håber vi på at få nogle tilkendegivelser på, at folk vil være med til det her, fortæller David Lorentzen.
Den konkrete idé er at samle kapital til at oprette et lokalt støttet anpartsselskab, som skal købe bygningerne, inventaret og benzinanlægget. Det selskab ville så skulle udleje bygninger og tankanlæg til henholdsvis en Dagrofa-købmand og benzinselskabet Go’on. Nærmere bestemt håber man, at der kan åbne en Let-Køb i lokalerne.
David Lorentzen vurderer, at det kommer til at kræve flere hundrede tusinde kroner, men kan endnu ikke sætte konkret tal på, hvor mange penge man i alt får brug for. Arbejdsgruppen har sat sig et mål om at samle 150.000 kroner ind til et anpartsselskab, og derudover vil man også skulle samle noget lånekapital. David Lorentzen fortæller, at man vil være tættere på et præcist beløb til borgermødet 4. april.
- For at det kan lykkes, er forudsætningen, at vi kan få en fornuftig aftale med kurator, så vi kan overtage bygningerne og benzinanlægget, siger han.
Hverken Go'on eller Dagrofa har endnu forpligtet sig til et samarbejde, da det også afhænger af, hvor stor opbakning der er i lokalsamfundet. Og det er det, man vil forsøge at undersøge på borgermødet.
Købmand frem for brugsforening
Det er ikke tilfældigt, at arbejdsgruppen vil have en købmand frem for en brugsforening til at åbne en dagligvarebutik i Nørreby. Let-Køb butikker er drevet af selvstændige købmænd, og det er her den store forskel ligger ifølge David Lorentzen.
- Forskellen på en brugsforening og en købmand er, at en købmand selv har hånden på kogepladen, fordi man er personligt investeret i det, siger han.
David Lorentzen var selv uddeler i brugsen i Nørreby fra sommeren 2009 til december 2010, og det er blandt andet den erfaring, der får ham til at tro, at der stadig er grundlag for en dagligvarebutik i Nørreby. Dengang vendte man et underskud på 150.000 kroner fra 2008 til et overskud på 15.000 kroner i 2010
- De seneste ti år er butikken blevet passet, den er ikke blevet drevet, og det er det, der skal ændres. Personale og bestyrelsen har gjort alt, hvad der stod i deres magt, men der har manglet en i den daglige ledelse med viden om drift af en butik i den størrelse, siger han.
Borgermødet foregår i Nørreby Forsamlingshus 4. april klokken 19, og man kan tilmelde sig på www.bevar-vores-butik.dk, som er den hjemmeside, arbejdsgruppen har oprettet.
Ambitionen er, at der skal etableres en Let-køb købmand i butikkerne, og benzinanlægget ved siden af er også en del af aftalen. Næste borgermøde er i august, men alle borgere, der er interesseret kan få svar på spørgsmål henover sommeren, og alt hjælp er velkommen.
- Vi holdt borgermøde 4. april og fik tilsagn om anparter. Alle de tilsagn og forhåbentlig flere til, har vi brug for, så vi har kapital til at renovere bygnmingerne. Derudover har vi også brug for helt lokal hjælp, som at hive tapet ned, spartle og male, og håndværkere eller aftensmad til det arbejdende folk. Alt hvad vi kan få hjælp til har vi brug for - der er plads til alle, siger David Lorentzen.
Fucking upraktisk
Opbakningen er ikke svær at spore i Nørreby onsdag eftermiddag.
- Jeg er mega glad for, at den åbner igen. Jeg synes det er fucking - undskyld - upraktisk at skulle køre til Bogense hver gang man skal handle eller tanke, siger Mateusz Slupicke.
Selv børnene i Nørreby har også lagt mærke til, at brugsen har manglet.
- Vi plejer at gå i brugsen og spise is om sommeren. Det er tit ungerne spørger, om ikke vi skal gå i brugsen - men der er jo ikke noget at gå ind i, siger Maria Nielsen, med hendes datter Mie Maja Nielsen i hånden.
Den gode nyhed til borgerne i Nørreby kommer dog med et ansvar, som de fleste godt er klar over.
- Jeg har også været lidt skeptisk om projektet til at starte med, for det gik jo galt sidst, og det kan godt ske igen. Der skal noget mere støtte til fra de nærliggende byer også. Det er ikke nok med de få her i byen, siger Anton Landtved Christensen.
Men selvom der ikke engang er gået et år siden den drejede nøglen om, så er der opbakning og optimisme blandt de borgere, som TV 2/Fyn mødte onsdag eftermiddag.
- Jeg tror på det, fordi jeg var med til borgermødet og folk er meget engagerede. Der er så mange herude, der gerne vil hjælpe på den ene eller den anden måde, og det tror jeg, der skal til. Og at folk husker at handle lidt mere herude, siger Tanja Dinesen.
Social kompetence er vigtig i en købmand
Med den lukkede butik frisk i erindringen, så kræver det noget særligt af en ny købmand, at få det til at lykkes i Nørreby. Men købmanden er ikke fundet endnu.
122 år gammel brugs døde: Nu kan den genopstå allerede i år
I marts lukkede Lokalbrugsen i Nørreby efter 122 år. Brugsens tidligere uddeler er overbevist om, at butikken åbner igen inden årets udgang.
En arbejdsgruppe i Nørreby i Nordfyns Kommune havde ét mål, da byens Lokalbrugsen i marts måtte dreje nøglen om - efter 122 år med købmandsforretning på Bundgårdsballe.
Købmanden skulle genopstå, og nu ser det ud til, at målet er endnu et skridt tættere på at blive realiseret.
- Det er 99 procent sikkert, at vi har en købmand her inden året er omme, fortæller David Lorentzen, der for ti år siden selv var uddeler i den nu lukkede Lokalbrugsen. Nu sidder han i arbejdsgruppen for dens genopstandelse.
Solgt anparter for en kvart million
Arbejdsgruppen har oprettet et anpartsselsskab, og lokalbefolkningen i Nørreby har indtil nu sagt ja til at ville tegne anparter for over 250.000 kroner. Derfor arbejder arbejdsgruppen videre med planerne om en ny købmand.
I forvejen forsøgte borgerne i Nørreby at redde den tidligere købmand ved at indsamle en halv million kroner. Desværre lykkedes det ikke, inden Coop opfordrede Lokalbrugsens bestyrelse til at lukke butikken.
- Jeg synes, det er fantastisk, og jeg synes ikke mindst, det er fantastisk i lyset af, at den kvarte million kommer i toppen af over en halv million kroner, som er blevet rejst de seneste 10-12 år til at støtte brugsen. Så det er fantastisk, at folk stadig tror på, at det kan lade sig gøre, siger David Lorentzen.
Købmandsbutik med overskud
Selvom lokalbefolkningen i den lille by er villige til at støtte en ny købmand økonomisk, skal en aftale med Nykredit dog lige falde på plads, inden hakkede dåsetomater, mælk og frysepizzaer kan blive sat på hylderne.
- Nu skal der ske det, at vi skal have fat i Nykredit, som er dem, der har nogle penge i klemme i bygningerne, og så skal vi simpelthen havde nogle forhandlinger i gang, om vi kan få fat i de her bygninger til en ordenlig pris. En pris, der gør, at vi kan få et fornuftigt budget, for det er forudsætningen for, at vi kan få det til at køre, forklarer David Lorentzen.
Ifølge den tidligere brugsuddeler har flere vist interesse for at drive købmandsforretningen.
- Der er i hvert fald nogle, der har vist interesse, og vi har fra Dagrofa et tilsagn om, at de tror på, at det nok skal kunne lade sig gøre, men det er klart, at intet er sikkert. Vi er dog meget fortrøsningsfulde. Budgetterne viser, at det er muligt at skabe en købmandsbutik med overskud. Så vi tror på det, siger David Lorentzen.
Lokalbrugsen i Nørreby lukkede den 19. marts.
- Det skal bare være en blændende dygtig købmand, der har forståelse for, at der er pokkers til forskel på at drive en butik med 6 eller 60 millioner. Der skal være benhårdt fokus på udgifter og det gode købmandsskab samt at lære lokalsamfundet at kende. Det er vigtigt at huske Birthes 40 års fødselsdag eller Kurts jubilæum. Købmanden skal have mindst lige så store sociale kompetencer, som købmandskompetencer for at drive den succesfuldt, siger David Lorentzen.
Men butikken kommer altså - med 99 procents sikkerhed.
- Jeg har tidligere været citeret for, at vi havde en brugs inden årets udgang. Jeg tror på det og vi skal nok knokle for det. Der er massiv opbakning i lokalsamfundet, siger David Lorentzen.