12 kilometer til nærmeste butik: Ildsjæle vil have købmand til Nørreby
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Lokal arbejdsgruppe vil have dagligvarebutik tilbage til Nørreby på Nordfyn. Første skridt på vejen er et borgermøde 4. April.
Tirsdag klokken 18 drejede Lokalbrugsen i Nørreby nøglen om for sidste gang. Men allerede nu ser det ud til, at landsbyen måske alligevel ikke er helt færdig med at have en dagligvarebutik.
En lokal arbejdsgruppe med David Lorentzen i spidsen har sat sig for, at indbyggerne i Nørreby igen skal kunne handle lokalt, når de køber ind til aftensmaden.
Derfor har de taget initiativ til et borgermøde 4. april i Nørreby Forsamlingshus. Her vil de præsentere, hvad de ser af muligheder for, at der igen skal være dagligvarebutik i Lokalbrugsens gamle lokaler.
- Står det til mig, så skal der åbne en butik inden for ganske få måneder. Det må ikke blive normalen, at der ikke er en butik i området, for så vænner folk sig til det. Tid er en faktor her, siger David Lorentzen.
Arbejdsgruppen består udover David Lorentzen af Niels Bo Nielsen, Claus Halsgård Petersen og Ulrik Meyer Nielsen.
Lokalbrugs lukker efter 122 år
Siden august 1896 har der været en lokalbrugs i Nørreby ved Bogense, men snart er det slut. Det vil ramme lokalsamfundet hårdt, frygter flere stamkunder.
Efter 122 år med en brugs i Nørreby er det meget tæt på at være slut. Fredag meddelte bestyrelsen bag Lokalbrugsen Nørreby nemlig, at den havde besluttet at indsende en konkursbegæring.
Konkursbegæringen sker efter, at Coop den 18. februar sendte et brev til bestyrelsen, hvori man opfordrede bestyrelsen til at lukke butikken på grund af dårlig økonomi. I januar i år var underskuddet på 30.000 kroner, mens underskuddet for hele 2018 lød på 240.000 kroner.
Det er en beslutning som gør ondt på Vibeke Pedersen. De sidste år har hun været formand for foreningen Lokalbrugsen Nørreby, og hun har længe kæmpet for at redde butikken, så det er hårdt slag, siger hun.
- Det har jeg det rigtig dårligt med. Det er jo ikke bare en indkøbsmulighed. Den her lille brugs er et socialt samlingssted. Rigtig mange kommer og får en sludder, for det er personligt her. Der bliver jo sagt hej med navns nævnelse, når man som kunde kommer her i butikken. Det finder man ikke ret mange andre steder.
Usikker fremtid for lokalområdet
Flere af de kunder, som TV 2/Fyn har talt med, er bekymrede for lokalsamfundets fremtid, når brugsen lukker.
Én af dem er Jacob-Steen Madsen, som flyttede til området for 15 år siden. Han handler i brugsen tre til fire gange om ugen.
- Jeg tænker, det er rigtig, rigtig ærgerligt. Det er surt, for det betyder en del for vores lokalområde, at man støder ind i folk og hører, hvad der sker. Omvendt er det også en konsekvens af, at det er dyrere at handle her end så mange andre steder, men det skal man jo vælge til som samfund, og det har vi åbenbart ikke gjort nok. Desværre, siger han.
Nu frygter Jacob-Steen Madsen, at det vil blive sværere at få tilflyttere til, når der ikke længere indkøbsmuligheder i lokalområdet.
- Alt andet end lige må vi jo forvente, at der desværre er nogle huspriser, der falder. Det kan være sværere at få nye mennesker til. Da vi flyttede hertil for 15 år siden, så kiggede vi efter, om der var handelsmuligheder i nærheden. Der er der så ikke længere, og sådan er det jo så, siger han.
Konkurrence udefra
Henning Pedersen er født og opvokset i Nørreby, og ligesom Jacob-Steen Madsen har han altid handlet i lokalbrugsen - men måske ikke helt nok.
- Jeg har ikke handlet alle mine varer her, for jeg arbejder selv i Søndersø, hvor der både er Aldi, Rema 1000 og Netto, så hvis jeg skal være ærlig, så har jeg jo ikke lagt hele min handel her. Men sjovt nok så lagde jeg mine boner sammen i går, og jeg har faktisk handlet for 1.000 kroner her i sidste måned, men et eller andet sted så er det jo ikke nok, siger en ærlig Henning Pedersen og fortsætter:
- Jeg møder mine venner og kammerater her i brugsen og får en sludder for en sladder. Det kommer jeg da til at savne, men heldigvis har vi da stadig vores lokale klub, KGI, hvor jeg også har rendt nede i 50 år.
Borgermøde er sidste chance
Der er dog stadig et spinkelt håb for at redde brugsen i Nørreby, selvom det er meget lille. Lørdag har brugsforeningen nemlig indkaldt til borgermøde for at drøfte brugsens fremtid. Eneste punkt på dagsorden er at få tilkendegivelser fra medlemmer, der ønsker at tage kampen om bevarelse af butikken op.
Det er dog udelukket at drive butikken videre i Coop-regi, og derfor skal der findes en eventuel ny leverandør. Det vil kræve en total omlægning af butikken, og det har den nuværende bestyrelse ikke overskud til at påtage sig.
Alligevel håber Vibeke Pedersen at andre i lokalområdet har modet og ideerne til at løfte opgaven.
- Altså jeg håber da på, at der måske er nogen, der har lyst til at prøve et eller andet. Vi har jo nogle ældre herude, som ikke er mobile. Det ville være lidt ærgerligt, hvis de ikke kan få handlet ind. Det bliver i hvert fald meget besværligt for dem. Så lad os se, om der dukker nogle gode ideer op, siger hun.
Bestyrelsen indsender konkursbegæringen mandag den 4. marts.
Tilkendegivelser fra Dagrofa og Go'on
Arbejdsgruppen har været i kontakt med Dagrofa, som er åbne over for idéen. Derudover har de talt med benzinselskabet Go’on om mulighederne for, at også tankanlægget ved Lokalbrugsens gamle lokaler skal åbne igen.
- I første omgang skal vi finde ud af, om der er opbakning i lokalsamfundet. Det handler om at høre folks tanker om det her, og så håber vi på at få nogle tilkendegivelser på, at folk vil være med til det her, fortæller David Lorentzen.
Den konkrete idé er at samle kapital til at oprette et lokalt støttet anpartsselskab, som skal købe bygningerne, inventaret og benzinanlægget. Det selskab ville så skulle udleje bygninger og tankanlæg til henholdsvis en Dagrofa-købmand og benzinselskabet Go’on. Nærmere bestemt håber man, at der kan åbne en Let-Køb i lokalerne.
Naboer til lukket brugs håber på opbakning:
- Det nytter ikke at sidde hjemme i sofaen
Knap 200 indbyggere i Sandager mistede i sidste uge byens eneste indkøbsmulighed, da Dagli' Brugsen lukkede. Mandag aften er der borgermøde, hvor naboerne håber på et alternativ.
I den lille by Sandager ved Assens er der blevet stille. Lidt for stille, hvis man spørger naboerne til den nu lukkede og konkursramte Dagli' Brugs.
- Jeg synes, det er synd, at vi ikke har den lille forretning mere. Det er trist, fortæller Sonni Gramberg.
Sammen med sin kone, Hanne Gramberg, flyttede parret til den lille vestfynske by for et halvt års tid siden. Lige ind ved siden af Dagli' Brugsen.
- For mig betød det alt, netop fordi jeg ikke behøvede at starte bilen, og hvis der var noget, som jeg manglede, så kunne jeg lige gå hen og hente det. Og så den der summen af liv omkring brugsen, jeg elsker den, siger Hanne Gramberg.
Lukket efter 117 år
Tirsdag eftermiddag i sidste uge blev Dagli' Brugsen erklæret konkurs, efter butikken ikke længere havde opbakning fra Coop. Og få timer senere lukkede områdets eneste indkøbsmulighed så efter 117 år.
- Det må jo være lidt vores egen skyld, alle sammen. For der må jo være nogen mennesker, der ikke handler her. Hvis vi ikke støtter op om det alle sammen, jamen så er der ingenting, der kan eksistere her, lyder det fra Sonni Gramberg.
Derfor håber ægteparret Gramberg også, at der kommer mange mennesker mandag aften klokken 19, hvor der er borgermøde i Salbrovadhallen. Her kan de lokale komme med ideer til løsninger og alternativer, så Sandager igen kan få en butik.
- Jeg vil til hver en tid støtte op omkring det. Det kræver bare ligesom, at alle er med. Det nytter ikke at sidde hjemme i sofaen og sige: Det er da godt nok frygteligt. Men så aldrig være den, der kommer ind og handler, siger Hanne Gramberg.
David Lorentzen vurderer, at det kommer til at kræve flere hundrede tusinde kroner, men kan endnu ikke sætte konkret tal på, hvor mange penge man i alt får brug for. Arbejdsgruppen har sat sig et mål om at samle 150.000 kroner ind til et anpartsselskab, og derudover vil man også skulle samle noget lånekapital. David Lorentzen fortæller, at man vil være tættere på et præcist beløb til borgermødet 4. april.
- For at det kan lykkes, er forudsætningen, at vi kan få en fornuftig aftale med kurator, så vi kan overtage bygningerne og benzinanlægget, siger han.
Hverken Go'on eller Dagrofa har endnu forpligtet sig til et samarbejde, da det også afhænger af, hvor stor opbakning der er i lokalsamfundet. Og det er det, man vil forsøge at undersøge på borgermødet.
Købmand frem for brugsforening
Det er ikke tilfældigt, at arbejdsgruppen vil have en købmand frem for en brugsforening til at åbne en dagligvarebutik i Nørreby. Let-Køb butikker er drevet af selvstændige købmænd, og det er her den store forskel ligger ifølge David Lorentzen.
- Forskellen på en brugsforening og en købmand er, at en købmand selv har hånden på kogepladen, fordi man er personligt investeret i det, siger han.
David Lorentzen var selv uddeler i brugsen i Nørreby fra sommeren 2009 til december 2010, og det er blandt andet den erfaring, der får ham til at tro, at der stadig er grundlag for en dagligvarebutik i Nørreby. Dengang vendte man et underskud på 150.000 kroner fra 2008 til et overskud på 15.000 kroner i 2010
- De seneste ti år er butikken blevet passet, den er ikke blevet drevet, og det er det, der skal ændres. Personale og bestyrelsen har gjort alt, hvad der stod i deres magt, men der har manglet en i den daglige ledelse med viden om drift af en butik i den størrelse, siger han.
Borgermødet foregår i Nørreby Forsamlingshus 4. april klokken 19, og man kan tilmelde sig på www.bevar-vores-butik.dk, som er den hjemmeside, arbejdsgruppen har oprettet.
Fortrøstningsfuld trods brugs-lukning:
- Vi håber på et alternativ
Mandag aften er der informationsmøde i Salbrovadhallen, hvor emnet er mulige løsninger, efter brugsen i Sandager blev begæret konkurs i sidste uge.
Dagli' Brugsen i Sandager lukker efter 117 år, og dermed forsvinder lokalområdets eneste indkøbsmulighed.
Konkursen blev en realitet tirsdag i sidste uge, efter bestyrelsen måtte erkende, at den lokale brugs ikke længere har tilstrækkelig opbakning fra Coop og derfor må erklære sig konkurs.
Mandag aften er der indkaldt til borgermøde, hvor de lokale skal forsøge at se fremad og finde mulige løsninger, så der også fremover vil være indkøbsmuligheder i det lille vestfynske lokalsamfund.
- Jeg håber, at der kommer et alternativ til brugsen. Måske nytænkning i noget mindre og mere tilrettet lokalsamfundet og de her små impulskøb; ikke det her store varelager, som Coop har ry for, at man skal have også i de små butikker. Et lille, kreativt alternativ kunne være rigtig godt for lokalsamfundet, siger Maria Lenius, der er skolebestyrelsesformand for Salbrovad Skole.
Hun tillægger det stor betydning for mulighederne for at tiltrække nye beboere til lokalområdet – også børnefamilier – at den eneste handlemulighed nu forsvinder.
- Det har helt klart en betydning for tiltrækningen af nye familier, om der er den her lille mulighed for lige at stikke over og hente en liter mælk. Vi har stadig stor tilslutning til skolen, og det er ikke kun lokalt i byen, det er også fra oplandet og de større byer omkring os. Så jeg er ikke bekymret for, at vi ikke får børn til skolen. Men en indkøbsmulighed er helt klart et trækplaster, når husene skal sælges herude, siger Maria Lenius.
- Vi er ikke bekymrede
Skolebestyrelsesformanden tror dog alligevel ikke, at butikslukningen får stor betydning for skolen. Maria Lenius fortæller, at skolen oplever elevantalsmæssig fremgang, og hun tror på, at det gør skolen stærk nok til at stå imod.
- Umiddelbart har vi haft en rigtig god tilgang af elever igennem de seneste år og har haft en øget tilgang både i børnehave og i skole. Så skolen er vi egentlig trygge ved. Vi er ikke bekymrede for, at den også lukker nu, siger Maria Lenius.
Hun erkender dog, at det er en vigtig del af lokalsamfundet, der nu forsvinder. Ikke mindst for skolen, der ligger bare 750 meter fra Dagli’ Brugsen.
- Vi kommer til at mangle brugsen rigtig, rigtig meget. Ikke kun for skolens forældre, men også for hele samfundet. Vi har nogle store virksomheder, som får rigtig mange arbejdere her til sommer, som kommer til at mangle det her lokale sted at handle. Og vi kommer til som forældre at mangle, at børnene kan gå over i brugsen og handle til det, de skal lave i hjemkundskab, eller at børnehaven kan gå over og hente det, de skal bruge til at bage boller eller lave mad over bål her til sommer. Det kommer helt bestemt til at mangle, siger Maria Lenius.
Lokale vil forsøge at etablere anden aktivitet i butikken. Idéerne vil blive fremlagt på mødet, der starter klokken 19 i Salbrovadhallen.