Højteknologisk brandbil skal øge sikkerheden på Storebæltsbroen
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En ny brandbil skal øge sikkerheden under brandskader på Storebæltsbroen.
Sund & Bælt har investeret i en ny brandbil, der skal gøre det nemmere at slukke lastbilbrande samt lettere at komme til brandskader på Storebæltsbroen.
Det skal øge sikkerheden for de mange trafikanter, der dagligt tager turen over Storebæltsbroen.
Spærrede trafikeret vej: Brandbil i udrykning sad fast i midterrabatten
En brandbil sad fast i midterrabatten, da den skulle skynde sig ud til brand i Odense. Trafikeret vej blev spærret på grund af uheldet.
En brandbil fra Beredskab Fyn sad fredag eftermiddag fast i midterrabatten på Ørbækvej tæt ved Johannes Larsens Vej og Nyborgvej.
Det oplyser Vejdirektoratet, der også oplyser, at vejen er spærret.
Trafikanterne kan med fordel benytte alternative ruter.
Brandbil i udrykning skulle skynde sig videre
Ifølge Fyns Politi er brandbilen kørt ned i noget udgravning. Uheldet skete klokken 15.36.
Vagtchef Thomas Bentsen oplyser, at der skal noget tungt grej til at fjerne brandbilen, og derfor kan der gå lidt tid, før vejen er farbar.
Ifølge TV 2/Fyns oplysninger var brandbilen i hast på vej til en anden brand i Odense og blev nødt til at køre ind over midterrabatten for at komme gennem myldretrafikken.
Midterrabatten var dog alt for blød, og derfor sad den tunge brandbil fast. Brandbilen skulle trækkes fri af en kranvogn.
- En lastbilbrand er en kompliceret størrelse at håndtere på en bro. Dels er det en stopklods for trafikken, som ikke kan ledes en anden vej. Men det handler i høj grad også om at beskytte hængebroens kabler mod brandskader, så vi sikrer, at bæreevnen ikke bliver påvirket, siger Kim Agersø Nielsen, teknisk chef i Sund & Bælt med ansvar for konstruktioner og anlæg i en pressemeddelelse.
Den nye brandbil er udstyret med en 14 meter lang bom, som har monteret en fjernstyret vandkanon i toppen, der kan sprøjte vand ind fra broens yderside og nå svært tilgængelige og kritiske steder. Samtidig kan bommen også bruges til at bjærge biler og mindre varevogne, så de ikke er i vejen for trafikken.
Beredskabsøvelse i Storebælt: Togulykken viser, hvor vigtigt det er
Storebæltsulykken i januar understreger, hvor vigtig tirsdagens beredskabsøvelse i Nyborg er.
Tirsdag foregår der en stor beredskabsøvelse i Nyborg. Her skal lokale, regionale og nationale beredskaber koordinere redningsindsatsen efter en skibskollision i Nyborg Fjord.
Øvelser som denne har stor betydning, når større ulykker sker i virkeligheden. Det så man blandt andet, da storebæltsulykken indtraf i januar, hvor flere personer skulle samarbejde på tværs af beredskaber.
- Ulykken på Storebæltsbroen viste os, hvor vigtigt det er at træne. Havde vi ikke gjort det, havde vi ikke kunnet løse opgaven, så godt som vi gjorde eller på så kort tid, fortæller politikommissær Asbjørn Høy Larsen fra Fyns Politi, der også er øvelseschef under dagens øvelse.
Ifølge politikommissæren havde de forskellige beredskaber forberedt sig på ulykker som den på Storebæltsbroen, allerede inden hændelsen indtraf. Det viste sig at være af store nytte.
- Vi havde trænet noget, der lignede ulykken, så det var ikke fuldstændig ukendt og nyt terræn for os. Alle ved, hvad de skal gøre, når de kommer frem til et ulykkessted.
Samarbejde er vigtigt
Otte personer mistede livet, og 16 blev kvæstet heraf fire alvorligt, da et lyntog fra DSB 2. januar blev ramt af en trailer fra et godstog fra selskabet DB Cargo. Flere af de beredskabsansatte, TV 2/Fyn har talt med, er enige i, at samarbejdet under ulykkerne er en af de vigtigste processor at få øvet.
- Når vi kender hinanden bare lidt, så gør det kommunikation og samarbejde meget mere gnidningsfrit. Vi møder hinanden i forskellige sammenhænge, og når vi også mødes under en stor katastrofe som den ved Storebæltsbroen, så er vi helt anderledes gearet og kan også støtte hinanden meget bedre, siger Ole Pedersen, der er indsatsleder under dagens øvelse.
Deltagerne i øvelsen er Søværnskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Beredskab Fyn, Nyborg Kommune, Region Syddanmarks sundhedsberedskab, Koppers Denmark Aps og Fyns Politi. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange deltagere der i alt er i øvelsen.
20 år gammel lastbil parkeres
Den nye højteknologiske brandbil har plads til tre gange så meget vand som dens forgænger, altså 6.000 liter. Og når forgængeren parkerer sig endeligt i garagen, afslutter den 20 års tjeneste på Storebæltsbroen.
Den ny brandbil kommer til at indgå i beredskabet for Storebæltsforbindelsen, som sker i samarbejde med blandt andet Slagelse Brand og Redning. Brandbilen er bestilt og forventes at blive leveret til efteråret 2020.