Naturforkæmpere vil plante skov på forurenet grund i Nyborg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En lokal initiativgruppe foreslår at plante en fire hektar stor skov på den forurenede Lynfrost-grund i Nyborg.
Fire hektar skov skal plantes på det stærkt forurenede areal på Storebæltsvej, hvor Nyborg Lynfrost tidligere havde til huse. Forureningen af grunden fandt sted tilbage i 1960’erne, hvor Danske Gasværkers Tjærekompagni havde deres fabrik, hvor der blandt andet blev fremstillet det giftige stof fenol.
Det nye forslag om at plante en skov kommer fra Benny Stougaard, Per Nyegaard Olesen, Hans Henrichsen og Peter Jordhøj, som er initiativtagere til komiteen Plant et Træ i Nyborg.
Langt fra nok sover på hotel i Nyborg: Masser af ledige sengepladser
Der er overhovedet ikke tale om overbelægning på Nyborgs hoteller. Det viser en analyse, der skal belyse et socialdemokratisk forslag om et nyt hotel i Nyborg.
Et socialdemokratisk forslag om at bruge den forurenede grund under Nyborg Lynfrost til hotel, ser ikke umiddelbart ud til at opfylde et behov i Nyborg.
Det viser en analyse, som Nyborgs erhvervskontor har gennemført.
På baggrund af tal fra Horesta har erhvervskontoret fået kortlagt, hvor stor belægningen er på Nyborgs hoteller - herunder Nyborg Strand.
Og analysen viser, at det lang fra er alle sengene på hotellerne i Nyborg, der bliver brugt.
Ikke mange bruger hotellernes senge
Tal fra Horesta viser en gennemsnitlig belægningsprocent på 43,5 procent per måned for hele 2017 i Nyborg.
Der er ligeledes indhentet tal fra Danmarks Statistik for perioden frem til november 2018. Tallene fra Danmarks Statistik viser kapacitetsudnyttelsen på 44,6 procent fra november 2016 til oktober 2017.
Udføres undersøgelsen i stedet per seng er kapacitetsudnyttelsen dog kun på 34 procent i den seneste periode.
Sammenligner man på regionalt plan, ligger belægningen på hotellerne i Nyborg Kommune noget under gennemsnittet for Region Syddanmark, som cirka er ti procent-point højere i den samme periode, fremgår det af materiale, der skal behandles af Nyborgs erhvervsudvalg på mandag.
Konkurrence fra øst og vest
Herfra lyder det, at erhvervsturister udgør den største del af forretningsgrundlaget, og at konkurrencen er størst fra hovedstadsområdet mod øst og fra Odense og Middelfart fra vest.
I København tilføres frem til 2020 op i mod 10.000 nye hotelsengepladser og i Odense er Hotel Odeon netop åbnet med 234 værelser. Derudover planlægger Hotel H.C. Andersen i Odense en udvidelse. Derfor vurderes en skærpet konkurrence i de kommende år.
Desuden har Hotel Nyborg Strand i den nuværende lokalplan mulighed for en udvidelse på op til 150 nye værelser, fremgår det af redegørelsen.
I øjeblikket er der mulighed for, at Nyborgs borgere kan komme med forslag til, hvor Nyborgs detailhandel skal placeres - herunder forslag til en såkaldt bystrategisk byudviklingsplan, der bl.a. omfatter området ved Nyborg Lynfrost.
Et flertal bestående af Venstre og Dansk Folkeparti vil bruge det 15.000 kvadratmeter store område ved Nyborg Lynfrost til forretninger - et forslag, der er stødt på modstand af Nyborg Handel samt Socialdemokratiet og SF i Nyborg Byråd.
Forslaget fra gruppen er et indspark i debatten om Nyborgs byudviklingsplan “En samlet by”, hvor et af punkterne blandt andet drejer sig om den forladte fabriksgrund på Storebæltsvej. Tidligere har der blandt andet været forslag om at bygge hotel eller indkøbscenter på grunden.
- For det første fortjener Nyborg en smuk, grøn indgang til byen, og for det andet kan en skovrejsning på arealet forhåbentlig også løse de forureningsproblemer, der er på grunden, siger formanden for Plant et træ i Nyborg, Benny Stougaard.
Vil have fonde med i projektet
De fire initiativtagere vurderer, at det vil koste cirka 40-50.000 kroner per hektar at plante skov på de i alt fire hektar - alt afhængig af træsorten.
Der er dog stadig lang vej, før en eventuel ny skov i udkanten af Nyborg kan blive plantet. Først skal bygningerne på grunden frikøbes og efterfølgende rives ned. Først derefter kan træerne blive sat i jorden.
Derfor kan det hurtigt blive en bekostelig affære at gøre den forurenede grund planteklar. Derfor ser formand Benny Stougaard gerne, at der kommer flere aktørere med i projektet.
Genvalgt borgmester: Der skal være butikscenter på udskældt grund
Nyborgs genvalgte borgmester, Kenneth Muhs (V), vil have erhverv på den såkaldte Lynfrostgrund i Nyborg. Spørgsmålet var et af de helt store i valgkampen og delte politikerne.
Diskussionen om, hvad der skal ske med den såkaldte "Lynfrostgrund" i Nyborg, var et af de helt store spørgsmål i valgkampen op til kommunalvalget den 21. november, men nu slår Nyborgs genvalgte borgmester, Kenneth Muhs, fast, at der skal være erhverv på grunden.
- Der skal laves erhvervsudvikling, for det er det sidste sted, vi har mulighed for at etablere erhverv. Også fordi der i det område er erhverv i dag. Derfor giver det rigtig god mening at fortsætte den udvikling. Blandt andet kan det nu lade sig gøre, fordi planloven er lavet om, så vi nu har muligheden for at komme videre. Den mulighed har vi ikke haft tidligere, siger Kenneth Muhs i et interview med TV 2/Fyn.
Plads til boksbutikker
Lige nu ligger Nyborg Lynfrost på den omdiskuterede grund, men tidligere har Tjærekompagniet ligget på grunden, der i dag er stærkt forurenet.
I løbet af valgkampen kom der flere bud på, hvad der skal ske med grunden. Nogle vil have grunden renset, andre vil have boliger, mens borgmester Kenneth Muhs og Venstre helst ser, at der kommer erhverv på grunden.
- Nu går vi ud i samarbejde med både de handlende og med borgerne, som er ret væsentlige i den her sammenhæng, da der jo er kunder i et potentielt indkøbscenter. Det som Venstre og andre har talt om er de her boks-butikker, som eksempelvis Power, El-Giganten eller Biltema, som vi ikke har plads til i midtbyen i Nyborg, fortæller Kenneth Muhs.
Socialdemokrater afviser butikscenter
Ideen om et butikscenter blev katerogisk afvist af socialdemokraterne i valgkampen på grund af bekymringer for, hvilke konsekvenser det har for handelslivet i centrum af Nyborg. Men borgmester Kenneth Muhs afviser bekymringerne.
- Der er ikke nogen som siger, at vi skal gøre noget, som skader vores midtby. Tværtimod har vi netop på et økonomiudvalgsmøde besluttet at sætte flere penge af til at gøre noget for midtbyen, siger Kenneth Muhs.
På trods af at der er gift på grunden, er den ikke på regionens liste over forurenede grunde, der skal renses, da giften ikke truer drikkevandsressourcer.
Der er stadig frysehus i nogle af bygningerne på grunden, som er ejet af Philipsen Gruppen. Philipsen Gruppen vil gerne udvikle erhverv på grunden med store temabutikker.
- Det er altså ikke kun Nyborg kommune, der skal stå for frikøb af de gamle frysehuse, nedrivning af de slidte bygninger og udgifterne til skovrejsningen. Kommunen skal naturligvis være med, men pengene skal også komme via Miljøstyrelsen og fondsmidler, siger Benny Stougaard.
Ingen videnskabelig garanti
Selvom forslaget om at plante en ny skov er et forsøg på at fjerne noget af forureningen på grunden, så er der ingen videnskabelig garanti for, at træer rent faktisk kan fjerne forureningen.
Det siger Ulrich Gosewinkel der er ph.d. og seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.
- Vi har desværre endnu ikke evidens for at kunne sige, at beplantning kan fjerne forurening. Men ud fra den almindelige erfaring vi har, så kan vi sige, at planter og træer muligvis kunne være løsningen på et forureningsproblem, siger han.
Seniorforskeren betegner et skovrejsningsprojekt i den størrelsesorden som ”absolut spændende for biologer at kunne være en del af”.