26. okt. 2021 kl. 11:17
Fotograf: Flemming Ellegaard Redigering: Josephine Gjerka Lorentzen

Ny disc golf-bane i Nyborg:
  • Det er en sport, der er helt ekstremt meget på vej frem

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

En ny disc golf-bane er åbnet i Nyborg til stor begejstring for både nye og garvede spillere.


Du har nok kastet med en frisbee og måske skudt en golfbold i et hul.

Men under coronanedlukningen er det blevet meget populært at slå de to sportsgrene sammen under navnet disc golf.

Noget der nu bliver endnu større mulighed for at dyrke på Fyn med åbningen af en ny bane på Cirkuspladsen i Nyborg.

Læs også: Politikere kæmper om pladsen – men på Ærø skal man kigge langt efter en plakat
Gå tilbage Del
25. okt. 2021 kl. 16:44

Politikere kæmper om pladsen – men på Ærø skal man kigge langt efter en plakat

Lennart Mogensen

Der er ingen portrætfotos i lygtepælene i Ærø Kommune, hvor partierne har lavet det, de kalder en gentlemansaftale.


I mange fynske kommuner er lygtepælene allerede nu tapetseret med valgplakater. Men noget anderledes ser det ud i Ærø Kommune.

Her kan man kigge lagt efter portrætbilleder og valgslogans langs vejene. I flere år har der nemlig været en gentlemanaftale om enten ikke at bruge plakater eller at begrænse sig til partibogstavet, fortæller Lennart Mogensen fra Venstre.

- Vi ser sådan på det, at det skæmmer i vores natur, siger han og fortæller, at man hos Venstre helt undlader plakater.

Til Folketingsvalget er der ikke samme aftale, ligesom den heller ikke gælder regionsrådsvalget. Men kun enkelte partier har valgt at tage plads i lygtepælene forud for kommunalvalget. 

Vil gerne have flere valgplakater

En tur rundt på øen vidner dog om, at aftalen mellem partierne bliver holdt i hævd. Hos de lokale socialdemokrater, der står for størstedelen af plakaterne på øen, har man valgt at benytte sig af plakater med partibogstaver.

- Vi havde så meget ro og fred til at hænge op lørdag. Det er lidt trist, siger Peter Hansted (S), der er udpeget som borgmesterkandidat.

Partiet genbruger plakaterne fra år til år, så der ikke skal laves så mange nye, fortæller han. Men selvom det at få lygtepælene for sig selv er drøm i mange andre kommuner, er socialdemokraten lidt ærgerlig over det.

- For mig har valget altid været en fest, og man får også gjort folk opmærksom på det, siger han.

- Jeg mener, det er overkill helt at fjerne dem, for det er vigtigt, at man får folk hen at stemme, og valgplakater bidrager til det. 

Lennart Mogensen
På en strækning på fem kilometer så Lennart Mogensen tre valgplakater.

Også det nye parti Ærø i centrum, der så dagens lys sidste år, kan spottes højt til vejrs. Men i et meget begrænset antal, fortæller initiativtager og medstifter Jens Weiss.

- Der kommer et par mere, når valget nærmer sig, men vi vil ikke trætte vælgerne. Vi er dog et nyt parti og vil gerne gøre opmærksom på, at vi eksisterer, siger han. 

Plakater er lig med stemmer, mener forsker

Ifølge valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er der da også en stor fordel ved at være synlig i bybilledet. Han har tidligere forklaret, at valgplakater er med til at øge fokus på den enkelte kandidat og dermed også antallet af personlige stemmer.

Derudover kan de, som Peter Hansted også pointerer, være med til at få folk til stemmeurnerne.

- Det kan være med til at øge valgdeltagelsen for grupper, som måske ikke er så opmærksomme på det. Og så giver det flere personlige stemmer, jo flere valgplakater man får sat op, har Kasper Møller Hansen tidligere fortalt.

Det er dog ikke noget, som Venstre-manden Lennart Mogensen tager så tungt.

- Jeg har været med i politik siden 2001, og min erfaring er, at folk bliver trætte af det, siger han og understreger, at der ikke er nogle bad feelings, hvis partier vælger at benytte sig af plakater trods aftalen.

- Det er en sport, der er helt ekstremt meget på vej frem. Der er en 18-huls bane i Odense, som er gået fra godt 1000 årlige runder til mere end 2000 månedlige runder på to år. Så vi har brug for flere baner, siger Stefan Wagner, der er en af initiativtagerne til Nyborg Disc Golf Klub.

Fra 50 til 1000

Der er allerede godt gang i nye og mere garvede disc golf-spillere i Nyborg, der kaster de forskellige discs i kurvene.

“Det minder meget om golf, men koster kun 80 kroner at komme i gang - og det er gratis at spille på banerne”

— Stefan Wagner, initiativtager, Nyborg Disc Golf Klub

Én af dem er Oliver Hansen, der længe har dyrket sporten. 

- Det har været interessant at være med til at planlægge hullerne og fantastisk at se, at der allerede er nogen her nu, siger han og fortæller, at han også har oplevet en stigende interesse.

Regler i Disc Golf

  • Disc golf spilles som almindelig golf.
  • Golfdiscen erstatter kølle og bold.
  • Hullet erstattes af en disc golf kurv.
  • Sørg altid for at have frit udsyn inden du kaster. Kast derfor aldrig, når der er mennesker eller dyr inden for rækkevidde.
  • Man spiller i grupper på maksimum 4 personer.
  • Alle spillere kaster fra teestedet (start) mod disc golf kurven (hullet).
  • Derefter kaster man videre fra, hvor golfdiscen er landet indtil, golfdiscen er i hul.
  • Golfdiscen tælles som værende i hul, når den ligger i kurven eller hænger i kæderne. Golfdiscen er ikke i hul, hvis den ligger oven på kurven eller under kurven eller, hvis den blot har rørt kurven.
  • Antallet af kast skrives ned for hvert hul og lægges sammen. Vinderen er den spiller, der har brugt færrest kast på samtlige huller.
  • Det er altid den spiller, der ligger længst fra kurven, der kaster først.

- Sporten har haft en eskpotentiel vækst. Inden corona var det 50 mennesker, der kendte hinanden, nu er det 500 til 1000 mennesker.

Han oplever desuden interessen, når det kommer til turneringerne.

- Turneringer kan blive udsolgt på to minutter, hvor der tidligere slet ikke blev fyldt op, påpeger han.

Få åbne baner på Fyn

Det har været et længere arbejde at få disc golf-banen åbnet i Nyborg, hvor der både har været taget højde for biodiversitet og fredede arter. Men det har været det hele værd, mener Stefan Wagner.

Flemming Ellegaard
Stefan Wagner er én af initiativtagerne til banen i Nyborg.

- Her på Fyn har vi ikke særlig mange åbne baner, hvor man kan kaste langt, og så kan man ikke bruge de forskellige discs. Her kan man bruge den alle og flyve rigtig langt, så vi kan tiltrække folk, der ellers havde holdt sig til andre dele af landet, siger han.

Han mener særligt, at banen ligger godt, da to skoler er nærmeste naboer. Derudover er det lange huller med meget vind, som giver mulighed for både at få nybegyndere og mere garvede spillere som Oliver Hansen på banen.

Læs også: Kæmpe-truck på efterskolebesøg: Lastbilsimulator skal skaffe flere kvindelige chauffører
Gå tilbage Del
25. okt. 2021 kl. 9:00

Kæmpe-truck på efterskolebesøg: Lastbilsimulator skal skaffe flere kvindelige chauffører

Sara Fuglsig

Transportbranchens specialdesignede truck med indbygget lastbilsimulator besøger mandag Magleby Efterskole i Bagenkop. Se med direkte fra besøget.


Kun to ud af 100 lastbilchauffører er kvinder. Det faktum forsøger Transportens Udviklingsfond at ændre på ved blandt andet at tage på et såkaldt roadshow landet over med en kæmpe lastbil med indbygget simulator.

På turen rundt i landet besøger de blandt andet folkeskoler, efterskoler, produktionsskoler og erhvervsskoler for at give unge et indblik i transportbranchen og livet som lastbilchauffør. 

- De unge får mulighed for at komme ud af klasselokalet og indenfor i førerhuset og prøve en tur i lastbilen. Det giver dem en mere håndgribelig indsigt i jobbet som chauffør. Også hos dem, som allerede er afklaret med, hvad de skal efter 9.-10.klasse, siger Magnus Købke, der er projektchef i Transportens Udviklingsfond, som sammen med Godstransportens Udviklings- og Uddannelsesfond (GUU) står bag roadshowet.

Mandag formiddag besøgte de Magleby Efterskole i Bagenkop, og TV 2 Fyn sendte direkte fra besøget. Se det nederst i artiklen.

Ud over at prøve kræfter med den populære lastbilsimulator kan eleverne også få en snak med unge chauffører om deres vej til førerhuset. Chaufførerne svarer på spørgsmål og giver eleverne en førstehåndsberetning om et job i transport. Der er desuden quizzer og øvrig information, som skal være med til at gøre op med fordommene og vise mulighederne i chaufførfaget.

Få kvindelige chauffører

Baggrunden for roadshowet er, at gennemsnitsalderen i den danske godstransportbranche er høj, så inden for få år vil der opstå mangel på chauffører. 

Derfor har 3F og arbejdsgiverorganisationerne Transportens Arbejdsgivere (ATL) og Dansk Transport og Logistik (DTL-A) siden august 2015 kørt image- og rekrutteringskampagnen ”Job i transport”, som roadshowet er en del af.

Når den store truck turnerer rundt på skolerne, har den et helt særligt budskab med til de unge piger: Der skal flere kvinder i førersædet. 

I Danmark er det nemlig kun to ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde. Det placerer godstransporten blandt de brancher med færrest kvindelige medarbejdere.

- Hvis vi skal ændre synet på lastbilchauffører, der generelt ses som et ”mandefag”, skal vi starte helt nede i folkeskolen. De unge piger skal se godstransportbranchen som en mulighed. 

- Der er mange myter om, at kvinder ikke kan køre lastbil. Vi ved, at chaufførjobbet er velegnet til kvinder, og at de kvinder, der arbejder inden for godstransport, betegner det som et arbejde, der passer til deres fysik og øvrige liv, fortæller Kim René Busch, formand for de to fonde, der står bag kampagnen "Job i transport".  

Sara Fuglsig
Mandag formiddag besøger transportbranchens specialdesignede truck med indbygget lastbilsimulator Magleby Efterskole i Bagenkop.

- Det er en sport for alle. Jeg kan spille med min datter og have det sjovt med det, men også med én som Oliver, der har spillet meget. Det minder meget om golf, men koster kun 80 kroner at komme i gang - og det er gratis at spille på banerne, siger Stefan Wagner og bliver bakket op af Oliver Hansen:

- Du kan se dig selv udvikle dig. Alle har en fornøjelse her, smiler han.

I dag kl. 8:46
Tophistorie
Local Eyes

Risikerer livstid: Fire unge mænd ville sprænge ejendom med 4,4 kilo sprængstof

LYT
Del
Link
kopieret!

Fyns Politi har rejst tiltale mod fire mænd i alderen 18 til 20 år i forbindelse med forsøg på at sprænge 4,4 kg sprængstof i en opgang på Nyborgvej i Odense den 30. december 2023. Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Strafferammen er fængsel på livstid. De fire tiltalte er unge mænd på hhv. 18, 19, 20 og 20 år.

Alle fire er tiltalt for at have forsøgt en sprængning under omstændigheder, hvor andres liv har været i overhængende fare, idet der i lejlighederne omkring opgangen befandt sig 25 mennesker.

Det lykkedes ikke for de fire mænd at gennemføre sprængningen, da de blev forstyrret af politiet.

Alle fire mænd er tiltalt for at have været involveret i transporten af sprængstoffet.

For 56 minutter siden
Fyn
Cille Høg

Ny trend - flere ejere dropper hunden og sender den på internat

LYT
Del
Link
kopieret!

Dyrenes Beskyttelses internater har haft travlt i 2024, hvor de i perioder har været presset på pladsen.


I en pressemeddelelse oplyser Dyrenes Beskyttelse, at de på landsplan har fundet et nyt hjem til 8.214 dyr i 2024 - på Fyns Internat er det tal 1.580.


For Fyns Internat er det det højeste tal siden 2021 og det næsthøjeste i seks år.


Internatchef hos Dyrenes Beskyttelse, Karina Fisker, fortæller, at hun er stolt over, at det er lykkedes at finde nye hjem til så mange dyr, men noterer sig også, at der i 2024 var en stigende interesse for at komme af med hunde.

Samtidig var det sværere at finde nye hjem til hundene.

- Derfor har vi i perioder haft ventelister for indlevering af hunde, så hundene ikke kommer til at være for lang tid på internaterne, forklarer Karina Fisker.

Dyrenes Beskyttelse skriver, at de mange hunde, de får ind, kan være et tegn på, at “markedet for hunde er mættet.”

De indleverede hunde har dog også en anden ting til fælles, som kan forklare tallene. Dyreinternaterne melder, at flere af de indleverede hunde har “adfærdsproblemer” af den ene eller anden type. De tager typisk også længere tid at sende videre til en nyt hjem.

Ikonisk badehotel solgt efter turbulent periode

LYT
Del
Link
kopieret!

Det har stået tomt i tre år, men nu vil de to nye ejere Jesper Hybert Andersen og Line Kia Andersen tænde lysene og genoplive det 115 år gamle badehotel i Lohals på Langeland.

Det skriver EDC i en pressemeddelelse. Parret har købt ejendommen, der byder på syv bygninger og et samlet boligareal i omegnen af 3.000 kvadratmeter.

EDC

I slutningen af 1800-tallet valfartede det bedre borgerskab i form af kunstnere, malere, skuespillere og forfattere til Lohals, når de skulle på ferie.

I de senere år har badehotellet levet en omtumlet tilværelse. I 2018 blev hotellet solgt efter to runder på tvangsauktion, og det samme var ved at gentage sig i 2023, da kommunen krævede badehotellet på tvangsauktion.

For 2 timer siden
Anton Kranf

Professor: Dét kan Trump-indsættelsen betyde for fynboerne

LYT
Del
Link
kopieret!

Når Donald Trump i dag indsættes som USA’s 47. præsident, kan det gå hen og få stor betydning for fynboerne. Det mener Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske studier på SDU:

- Det kan få enorm betydning, hvis han gør alvor af sine trusler og indfører høje toldsatser til danske eksportvirksomheder. Det er noget, som enhver fynbo vil kunne mærke, hvis det sker.

Selvom det ikke vil være første gang, at et amerikansk præsidentskift påvirker Danmark, påpeger Jørn Brøndal alligevel, at denne gang er anderledes:

- Jeg vil sige det på den måde, at vi for en gangs skyld har at gøre med en præsident, der virkelig ser ud til at være interesseret i noget, der har med Danmark at gøre.

For 3 timer siden

Mobilepay indfører gebyr for at redde sig ud af underskud

LYT
Del
Link
kopieret!

Når en privatperson i fremtiden bruger Mobilepay til at sende mere end 4.000 kroner til en anden privat bruger, vil der blive pålagt et gebyr. Det skriver Finans.

Private brugere kan fortsat sende op mod 4.000 kroner kvit og frit, men så snart det daglige beløb overstiger 4.000 kroner, tillægges der et gebyr på 1 procent.

Ifølge Jeanette Hertzum, der er landechef for Mobilepay i Danmark, handler det om at få balance i regnskabet for betalingstjenesten.

Mobilepay har endnu ikke givet overskud, siden appen blev lanceret i 2013. Men forventningen er, at gebyrerne vil medføre overskud enkelte måneder i år, samt at man får overskud for hele 2026.

Gebyret kommer til at gælde fra og med 24. marts.

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Ny strømafbrydelse i Middelfart

LYT
Del
Link
kopieret!

Mandag formiddag er Middelfart igen ramt at en uventet strømafbrydelse. Det skriver Trefor El-net i et opslag på X.

Elselskabet nævner ikke, hvad nedbruddet skyldes, men skriver, at cirka 1150 kunder er omfattet af afbrydelsen.

Trefor El-Net forventer, at forsyningen vil være tilbage til normalen omkring klokken 12:30, og beklager de gener, strømafbrydelsen har måttet medføre.

Det er ikke mere end fire dage siden, at hele Middelfart var uden strøm i en time på grund af en fejl fra samme elselskab.

For 4 timer siden
Fyn
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Eks-OB'er med stor succes i udlandet

LYT
Del
Link
kopieret!

21-årige Jakob Breum er brandvarm og bomber i Holland.


Den tidligere OB-spiller har i de seneste syv kampe scoret syv mål og lavet tre assists. Noget der ikke er gået ubemærket hen blandt klubbens fans.


- Der er begyndt at komme flere beskeder fra fans i indbakken. Ingen tvivl om det, siger Jakob Breum.


Fra OB til Holland

Jakob Breum kom fra Næsby Boldklub til OB, da han var 15 år gammel. Som blot 17-årig blev han den tredjeyngste debutant i OB’s historie. Forventningerne var store, men i sommeren 2023 blev OB og Breum enige om at gå hver til sit.

Jakob Breum blev solgt til den hollandske klub Go Ahead Eagles, der spiller i den bedste hollandske række. Her nyder Breum nu stor succes halvandet år efter sit skifte.

En 16 år gammel Jakob Breum er på vej på banen til sin OB-debut i en Superligakamp mod Esbjerg.

- Jeg har været rigtig glad for klubskiftet. Man får en ny start og nogle friske øjne på sig. Det var den helt rigtige beslutning for mig at tage til hollandsk fodbold, fortæller den unge fynbo.

- Det sidste halve år har jeg bidt mig godt fast i startopstillingen. Jeg er ved at blive en profil på holdet, og vi ligger pænt højt oppe i rækken. Og så giver mål jo bare en masse selvtillid. Det er som en god spiral. Jo flere mål, desto mere selvtillid.

For 5 timer siden
Liselotte Sabroe , Ritzau Scanpix

Stik imod politisk aftale: 11 fossile gasfyr installeres hver dag

LYT
Del
Link
kopieret!

Intet mindre end 4.200 gasfyr blev der installeret de danske hjem i 2024 - eller hvad der svarer til 11 om dagen.

Det viser en ny aktindsigt, som DR har søgt hos Sikkerhedsstyrelsen.

Antallet af nyinstallerede gasfyr er således steget med 10 procent siden 2023. Udviklingen sker, selvom et bredt politisk flertal i 2022 aftalte at udfase gasopvarmning i de danske boliger senest i 2035.

Senest har klimaminister Lars Aagaard dog åbnet op for, at der måske alligevel kan være aktive gasfyr i danskernes boliger efter 2035. Regeringens NEKST-arbejdsgruppe skønner, at der i 2035 fortsat vil være ca. 140.000 husholdninger, som opvarmer med gasfyr.

I dag kl. 9:11
Local Eyes

Svensker hyret til bombesprængning i Odense

LYT
Del
Link
kopieret!

En svensker, der i dag er 18 år, er blandt de fire tiltalte i sag om forsøg på sprængning på Nyborgvej.


Den unge svensker var efter politiets opfattelse hyret til at bringe kilovis af plastisk sprængstof fra Sverige til Danmark. Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse.


Sagen handler om et forsøg på at sprænge 4,4 kilo plastisk sprængstof i en opgang i Odense den 30. december 2023.


I bygningen var der 25 personer, som ifølge politiet blev udsat for overhængende fare.

Mændene, der er 18, 19, 20 og 20 år, er dog alene tiltalt for forsøg på sprængning, idet de ikke kunne komme ind i den opgang, hvor angrebet ifølge politiet skulle have fundet sted.

I stedet blev sprængstoffet gjort klar til sprængning ved montering af et kanonslag foran opgangen, skriver politiet i pressemeddelelsen. Denne sprængning mislykkedes dog også, eftersom politiet nåede at ankomme.

Ikke det eneste forsøg

Tre af de fire er også tiltalt for at have forsøgt at bringe de flere kilo plastisk sprængstof til sprængning allerede dagen forinden. Her opgav de, fordi de ikke kunne få adgang til opgangen.

Alle fire er tiltalt for at have været involveret i transporten af sprængstoffet. Politiet mener, at sprængstoffet blev fragtet fra Sverige til Danmark den 28. december 2023, hvorefter det blev opbevaret flere forskellige steder på Fyn.

Fyns Politi mener, at mændenes ageren bunder i en konflikt mellem enkeltpersoner, der færdes i bandemiljøet i Odense. Det er dog ikke politiets opfattelse, at sprængstoffet blev placeret som led i en egentlig bandekonflikt.

Sagen mod de fire mænd indledes efter planen ved Retten i Odense den 24. februar, og der er afsat otte retsdage til sagen. Dommen ventes 4. april 2025.

Malthe Noes

Da ulykken ramte, var oplevelsen på sygehuset det sande mareridt

LYT
Del
Link
kopieret!

Hanne Hougaard har altid været en rigtig hestepige. I dag er hun foldansvarlig i en rideklub, hvor hun bruger utallige timer på at tage sig af klubbens heste.


Men den 20. september sidste år gik det galt med føllet Zena.


- Hun løber lidt ind foran mig, og jeg kommer ud i græsset, hvor der er ujævnt. Og så laver jeg nærmest sådan en maveplasker med armen oppe i luften, imens jeg holder fast i hesten.


Hendes venstre skulder gik af led, så hendes datter måtte ringe efter blå blink.


- Jeg blev nødt til at lægge mig ned igen, for jeg blev simpelthen så dårlig. Jeg har født to børn, men jeg siger dig, det her er på niveau - det var fuldstændig sindssygt.


Malthe Noes
Hanne Hougaards højre skulder var yderst medtaget af ulykken.

- Det var en virkelig forfærdelig oplevelse

Selvom smerten var ulidelig ved ulykken, så blev det endnu værre for Hanne Hougaard, da hun blev modtaget på akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital.

- Jeg får noget stesolid og morfin, som gør, at jeg kan få sat skulderen på plads. Det prøver lægen at gøre, men konstaterer så, at han ikke kan.

Hjælp patienter som Hanne Hougaard via Et Sundere Syddanmark

Nu har du mulighed for at være med til at bestemme, hvad skal der forskes i i Region Syddanmark.

Fem forskningsprojekter er med i Et Sundere Syddanmark, hvor borgerne via SMS bestemmer hvilke projekter, der skal vinde en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Vinderen får tildelt én million kroner, mens der er 600.000 kroner og 400.000 kroner til anden- og tredjepladsen.

De fem deltagende sygehuse er Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Esbjerg og Grindsted Sygehus, Sygehus Sønderjylland og Psykiatrien i Region Syddanmark.

Vinderen kåres tirsdag den 28. januar, hvor TV SYD og TV 2 Fyn tager ud og overrasker forskeren, som får tildelt én million kroner til sit projekt.

Se de fem forskningsprojekter på tv2fyn.dk/ess.

Den smertestillende medicin, som hun fik sprøjtet ind gennem en kanyle, havde ikke stærk nok effekt.

- Det bliver en dårlig oplevelse, fordi man har ondt så mange timer - og man ved ikke, hvornår den næste læge kommer og gør noget. Og der går mange timer, for jeg får først en blokade klokken 16 - og ulykken skete klokken 12. Det er mange timer at have ekstremt ondt.

I alt endte Hanne Hougaards smertefulde besøg på akutmodtagelsen med at tage otte timer.

Malthe Noes
Hanne Hougaard går i dag til fysioterapeut for at genoptræne sin skulder.

Frygter du, hvis du skulle være uheldig igen, at du skal tilbage til samme oplevelse?

- Ja, det gør jeg, fordi det gjorde så ondt, og det var så mange timer. Det var virkelig en forfærdelig oplevelse, fortæller Hanne Hougaard fra Odense.

Ud med kanyle, ind med næsespray

Den behandling, som Hanne Hougaard fik på sygehuset, er standardprocedure.

- Proceduren er, at man kommer ind i et rum, bliver lagt på et leje, og så vil vi give noget smertestillende direkte i blodåren med indsprøjtninger, fortæller læge og forsker Sophie Sværke på Odense Universitetshospital.

Men det vil Sophie Sværke ændre for fremtidige patienter. Hun mener nemlig ikke, at den nuværende fremgangsmåde er optimal.

- Den nuværende smertebehandling har bivirkninger, og ofte må vi smertebehandle to eller tre gange før, det hjælper.

Hendes forskningsprojekt “Smertestillende næsespray” er et af fem forskningsprojekter, der i denne uge kæmper om penge i konkurrencen “Et Sundere Syddanmark”. Region Syddanmark udlodder to millioner kroner til forskning blandt de fem projekter. Vinderen får en million kroner. Andenpladsen får 600.000 og tredjepladsen 400.000 kroner. Det hele afgøres af en afstemning, som du også kan deltage i ved at trykke her.

Stem på din favorit - send en SMS

Du kan være med til at bestemme, hvilket af de fem forskningsprojekter, der skal vinde førstepræmien på en million kroner.

  • Skriv Sund1 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om kroniske smerter.

  • Skriv Sund2 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om nærsynethed blandt skolebørn.

  • Skriv Sund3 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om AI og antibiotikaresistens.

  • Skriv Sund4 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om selvskadende patienter.

  • Skriv Sund5 og send det til 1220, hvis du vil stemme på projektet om smertestillende næsespray.

Det koster alm. SMS-takst.

Hun vil derfor forske i at give den smertestillende medicin gennem næsespray, da det vil give en lettere og mere behagelig oplevelse.

- Vi er tæt på hjernen, så transportvejen er rigtig kort, og effekten kommer rimelig hurtigt, forklarer hendes kollega, professor Mikkel Brabrand, der også er en del af undersøgelsen.

Målgruppen for forskningsprojektet er i første omgang voksne med en skulder, der er gået af led, et brækket håndled eller en brækket ankel.

Skulle den smertestillende næsespray blive implementeret, har det helt klare fordele.

Malthe Noes

- Vi håber, at næsesprayen kan reducere indlæggelsestiden i skadestuen for de patienter, der kommer ind med de skader. Så i stedet for, at vi skal have dem til observation som nu, fordi de har fået flere doser smertestillende, så kan de hurtigere blive udskrevet til eget hjem eller til en anden afdeling, fortæller Sophie Sværke.

Flere tog aflyst mandag morgen

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er flere aflysninger på Svendborgbanen mandag morgen, det oplyser GoCollective på sin hjemmeside.

Det drejer sig om Tog 2618 mellem Ringe St. og Odense St., afgang kl. 07:56, er aflyst. Aflysningen skyldes personaleforhold, oplyser operatøren.

Også toget 07.11 fra Odense til Ringe var aflyst.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her