Overraskende arkæologiske fund i Nyborg
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De arkæologiske undersøgelser på Torvet i Nyborg er netop afsluttet for denne gang, og udgravningerne har givet overraskende fund.
Arkæologer fra Østfyns Museum har gennem længere tid gravet på Torvet i Nyborg. Arbejdet har givet flere interessante fund, blandt andet har arkæologerne opdaget en kælder, et latrin, en brønd, en masse store brosten og et par lædersko i størrelse 42.
- Arkæologerne er ved at kigge på de ting, der er fundet – potteskår og rester af sko – og så sorterer de dem for at finde de allerbedste, og så skal de indlemmes i museets samling, siger Mette Ladegaard Thøgersen, der museumsinspektør og leder af Nyborg Slot og Kulturarv.
Arkæologer jubler: Finder tusinde år gamle brønde
Jubel hos arkæologerne fra Øhavsmuseet i Faaborg efter fund af brønde fra jernalderen på Midtfyn.
Museets arkæologer har fundet to brønde, der stammer fra jernalderen, i de første århundreder efter Kristi fødsel. Brøndene er fundet nær tidligere bebyggelser i området ved Vindinge å i Årslev på Midtfyn.
- Her er tale om to utrolig godt bevarende brønde. De er bevaret, fordi de har ligget lufttørt og samtidig dækket af vand, skriver Øhavsmuseet på Facebook.
Det er første gang nogensinde, at arkæologerne fra Øhavsmuseet finder sådanne flere tusind år gamle brønde.
Årringe i træ afslører alder
De to brønde er lavet i træ, og det gør det muligt for arkæologerne at fastsætte en præcis alder. Ved hjælp af årringene i træet kan arkæologerne med sikkerhed fastslå, at brøndene er lavet i jernalderen.
Når træet vokser, dannes det årringe, hvis tykkelse varierer fra år til år alt efter, hvordan klimaet har været.
- Det er fascinerende, at uanset om et træ vokser i jernalderen eller i dag, vil det have sin unikke kode, skriver Øhavsmuseets arkæologer på Facebook.
Under udgravningen har de blandt andet også fundet mange hundrede år gamle brosten, som fremover kommer til at indgå i den nye belægning på Torvet i Nyborg.
- Det er som et minde om Torvet i en tidligere udgave, siger museumsinspektøren.
Det mest bemærkelsesmæssige fund er en middelaldervej fra 12-1300-tallet, som man ikke på forhånd vidste eksisterede.
Vejen vil sammen med brønden, der også dukkede op ved udgravningen, nu blive pakket forsvarligt ned og gemt, men museumsinspektøren håber også på, at især vejen vil blive en del af det fremtidige torv.
Fedt og spændende
Nyborgs historie strækker sig helt tilbage til slutningen af 1100-tallet, men helt så langt tilbage havde arkæologerne ifølge den udgravningsansvarlige arkæolog Allan Dørup Knudsen slet ikke regnet med at finde genstande under gravearbejdet.
- Helt tilbage i byens tidligste tid var der by på torvet med byhuse. Men så anlægger Christian den 3. turneringsplads på Torvet i midten af 1500-tallet, og så bliver de huse revet ned. Dem har vi nu fundet rester af, blandt andet en kælder, der altså er fra 12-1300-tallet, fortæller Allan Dørup Knudsen og uddyber:
Undersøisk stenalderboplads ødelagt ved Fyn
Den undersøiske og fredede ”Ronæs Skov Stenalderboplads” ved Gamborg Fjord på Vestfyn har været udsat for tyve eller hærværksmænd. Nu er en flok dykkere blevet bedt om at sikre fortidsmindet.
To-tre meter under havets overflade har ”Ronæs Skov Stenalderboplads” i Gamborg Fjord på Vestfyn været udsat for tyveri eller hærværk. Det er sandsynligvis sket i løbet af sommeren, da stenalderbopladsen var intakt ved tilsyn tidligere på året.
Det var fritidsdykker og arkæolog Kim Bech Nielsen fra Fønsskov, der opdagede tyveriet. Nu har Slots- og Kulturstyrelsen bedt ham og et par andre dykkere om at sikre området med sandsække.
Slots- og Kulturstyrelsen har vurderet, at overgrebet på det undersøiske fortidsminde har været så alvorligt, at hændelsen nu er meldt til Fyns Politi.
Dykkende gerningsmænd
”Ronæs Skov Stenalderboplads” kan dateres til kystjægerkulturen ”Ertebøllekulturen” cirka 5000 år f.Kr. og er meget rigt på fund. Kim Bech Nielsen dykkede rundt om stenalderbopladsen, da han så tre huller i skallaget på cirka 130 centimeter og en dybde på 30 til 40 centimeter.
Der er langt ned til stenalderbopladsen, og derfor vurderer Slots- og Kulturstyrelsen, at tyvene eller hærværksmændene har været iført dykkerudstyr og er dykket til stenalderbopladsen fra en jolle.
Man ved ikke, om der er fjernet noget fra fortidsmindet, men skaderne på skallaget er uoprettelige. For at undgå yderligere skade sendes Kim Bech Nielsen og andre dykkere altså ned under vandet for at sikre stenalderbopladsen.
Det er ikke ulovligt at dykke omkring et fortidsminde som ”Ronæs Skov Stenalderboplads”, men ifølge museumsloven må der ikke ske ændringer i tilstanden på hverken landjorden eller havbunden. En overtrædelse kan straffes med bøde eller fængsel, hvis den er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed. Der er desuden skærpende faktor, hvis der er sket skade på fortidsmindet.
Hvis man har oplysninger i sagen eller har set noget mistænkeligt i Gamborg Fjord syd for Middelfart i løbet af sommeren 2019, er man velkommen til at kontakte Fyns Politi på 114 eller Slots- og Kulturstyrelsen på postfor@slks.dk.
- Det er spændende, fordi vi regnede med at finde noget fra de ting, der var revet ned i senmiddelalderen, Men nu har vi fundet noget fra byens allertidligste faser. Så det er fedt og spændende og et positivt resultat. Det kan give os en god idé om, hvordan byen har set ud, siger Allan Dørup Knudsen.
Tilbage står etape tre, vejen mod syd, der først undersøges, når den nye, tværgående kørevej er på plads på det nye torv. Og endelig vil arkæologerne være på pladsen for at overvåge dele af arbejdet, når de nuværende fortove skal graves op.