Se video: Ny havstøvsuger renser fynsk havnevand
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En særlig roterende havskraldespand skal som den første på Fyn rense havnevand for plastik, oliefilm og affald.
Nu skal det være slut med at have ispapir, plastikdimser og olieforurening skvulpende rundt i vandoverfladen i Nyborg Marina.
En roterende havskraldespand er blevet indkøbt og installeret i havnen, hvor den ved hjælp af en lille motor suger forurening fra vandoverfladen ned i en pose.
- Jeg har mange gange år gået og tænkt, "hvor kunne det være dejligt, hvis man kunne få en slags vandstøvsuger, så man kunne støvsuge ting op fra overfladen". Det er egentlig den funktion, den her havskraldespand har, siger havnemester Lis Mylenberg.
Havskraldespanden, den såkaldte Seabin, er opfundet i Australien af nogle surfere, der var kede af at se så meget affald i havet. Siden er 860 af deres havskraldespande blevet opsat på verdensplan, og som det første sted på Fyn har Nyborg Marina nu fået deres helt egen af slagsen.
Den kan rense 500.000 liter vand i døgnet og blev installeret onsdag.
- Det er helt nyt, vi har glædet os rigtig meget til den. Vi har nogle gange oplevet, at der ligger en lille smule oliefilm, at strømmen tager affald med ind, siger Lis Mylenberg.
Håber på positiv afsmitning
Den flydende skraldespand har kostet 50.000 kroner, ifølge havnemesteren kan den blive den første af flere.
- Jeg synes, det er en god investering, også fordi den har en god signalværdi om, at vi passer på miliøet her i havnen, siger Lis Mylenberg.
Desuden er kan alternativerne være langt dyrere, understreger hun:
- Vi har nogle gange haft en slamsuger til at komme og fjerne olieforurening, og det er smadderdyrt.
Ifølge Per Jespersen, der er formand for teknik- og miljøudvalget i Nyborg Kommune, går anskaffelsen af en havskraldespand godt i spænd med det generelle ønske om at passe godt på miljøet og leve op til FN's verdensmål.
Stort fynsk hotel afviser blå partiers ønske om hurtigere åbning
Flere partier i blå blok efterlyser en hurtigere genåbning. Men hos Hotel Nyborg Strand tror man ikke, at det vil være er en god idé.
Der er 582 ledige parkeringspladser ved Hotel Nyborg Strand. Det indikerer, at der ikke er en eneste gæst på hotellet.
Således er billedet hos landets største konferencehotel det samme som kollegerne i branchen.
- Vi har ingenting at åbne op til. Så jeg kan ikke se, hvorfor vi skal åbne nu, siger direktør Jan Grimstrup Larsen og tilføjer:
- Jeg vil sige det sådan, vi vil hellere vente til datoen er der, men også den stiller vi spørgsmålstegn ved, for hvad er det, vi åbner til.
Så trods manglen på gæster siger man på Hotel Nyborg Strand altså nej tak til en genåbning her og nu.
Hos De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti ønsker man ellers at rykke hele eller dele af den plan for en genåbning, der er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, en uge frem.
De tre partier argumenterer blandt andet med, at genåbnningsaftalen blev indgået på baggrund af udregninger om smittespredning og antal indlagte med covid-19.
Onsdag er tallet af indlagte coronapatienter 237, viser Statens Serum Instituts (SSI) opgørelse.
32 fyret, mange har sagt op
Hotel Nyborg Strand taber millioner af kroner på at være lukket, og for at kunne genåbne har man brug for tid - det samme har de kunder, der skal booke arrangementer.
Hotellet har fyret 32 ansatte, elevstillinger er blevet nedlagt, og flere ansatte har selv sagt op. Resten er hjemsendt.
Fællestillidsmand og køkkenchef Flemming Egholm er en af de hjemsendte. Han er ligesom sin direktør afvisende overfor en her og nu genåbning.
- Hvis vi genåbner og så lukker ned igen, vil det dels have økonomiske konsekvenser, men også menneskelige konsekvenser.
- De bliver alt, alt for store for os alle sammen, så der bliver et ekstra opsamlingarbejde for os bagefter, hvis vi skal lukke en gang til.
Lige nu er der lang vej fra Christiansborg til Nyborg. Mens politikerne diskuterer genåbning, vokser frustrationerne her på Hotel Nyborg Strand.
- Min opfordring er helt klar til politikerne: Vær nu sikker på, at det er det rigtige og lad være med at presse noget igennem, siger Flemming Egholm.
Pape og Elleman: Fremryk genåbning nu
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og formands-kollegaen hos De Konservative, Søren Pape Poulsen, vil som udgangspunkt rykke hele eller dele af den plan for en genåbning, der er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, en uge frem.
Aftalen om genåbning blev indgået på baggrund af udregninger om smittespredning fra Statens Serum Institut.
Siden har udviklingen været bedre end prognoserne, og derfor mener Søren Pape Poulsen, at man fra politisk hold bør fremrykke planen for, hvad der kan genåbne.
- Der skulle ifølge SSI være 870 indlagte midt i april. Lige nu har vi 220 (tirsdag, red.). Hvis det ikke giver anledning til at rykke frem, er det svært at finde mening med den aftale, som vi har lavet, sagde han tirsdag til Ritzau.
Jakob Ellemann-Jensen ser gerne, at blandt andet forretninger i storcentreåbner.
- Man skal huske, at det er folks rigtige arbejde og livsværk, som risikerer at smuldre mellem fingrene på dem. Det kan vi ikke være bekendt, siger Jakob Ellemann-Jensen og opfordrer regeringen til med det samme at indkalde til forhandlinger om øget genåbning.
- Så vi er meget stolte af at være de første her på Fyn med den her, siger udvalgsformanden, der samtidig lader en cadeau lyde til Lis Mylenberg:
- Jeg er stolt af, at vi har en havnemester, der er med til at bringe alle de her gode tanker i spil i vores havn.