5. jun. 2024 kl. 13:16
Grafik: David Moritz

20 spillere kan forsvinde: OB står foran kæmpe udrensning og et svært regnestykke

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Sommeren kommer til at byde på mange udskiftninger i OB's spillertrup. Klubben står foran en vanskelig og dyr opgave, vurderer Martin Davidsen.

ANALYSE

Martin Davidsen er journalist og OB-reporter for TV 2 Fyn. Gennem mere end 15 år har han dækket OB og dansk fodbold for Tipsbladet, Mediano, Jyllands-Posten og tyske Kicker. Han står desuden bag den populære fodboldpodcast "Stemmer fra Ådalen" og har skrevet fire bøger om fodbold.

Det er dyrt at rykke ud af Superligaen. Ikke kun på grund af tabet af tv-indtægter og andre goder, men også i forhold til den sportslige regning, der følger med. Det har OB’s sportsdirektør Troels Bech måttet sande i løbet af sine første uger i jobbet.

I tirsdagens interview med TV 2 Fyn fortæller Troels Bech, at han forventer stor udskiftning i OB’s spillertrup, og dermed venter altså en forandringens sommer i Ådalen. Allerede nu står det klart, at mindst fem spillere forlader klubben på grund af kontraktudløb, men mange flere kan følge med.

Mange af spillerne i OB-truppen blev hentet til klubben med løfter om en fremtid i Superligaens top seks, og de færreste af dem er indstillet på en tilværelse i næstbedste række. 

Læs også: Troels Bech forventer travl sommer i OB - der skal siges farvel til mange
Gå tilbage Del
4. jun. 2024 kl. 19:00

Troels Bech forventer travl sommer i OB - der skal siges farvel til mange

William Lorentzen

Der er travlhed på sportsdirektørens kontor i Odense i disse dage.

Troels Bech tiltrådte som sportsdirektør i OB for en uges tid siden, og i sit første interview efter pressemødet møder TV 2 Fyn ham mellem heftig mødeaktivitet med samtaler med spillere, agenter og medlemmer af staben.

Spillerne er aktuelt på ferie og vender tilbage 24. juni, hvor der venter træningskampe mod B.93, AaB og Vejle inden premieren på NordicBet Ligaen. Og målsætningen er klar for OB, der for alvor tager hul på livet i den næstbedste række i weekenden 18. til 20. juli:

- Som det er blevet sagt nogle gange fra både ejeren og direktøren, er det vores mål at rykke op i Superligaen igen. Det jagter vi, og så må vi lægge noget oven i det ønske, for vi har det nok til fælles med en hel del andre hold. Hvidovre vil som nedrykker også have samme ønske. Vi skal også skabe en forbedret platform, så vi kan stige i niveau, når vi så engang lykkes med at være i Superligaen, siger Troels Bech til TV 2 Fyn.

Han lægger ikke skjul på, at det er afgørende for OB at komme tilbage i Superligaen i første forsøg, for det kan blive dyrt at være 1. divisionshold gennem længere tid.

- Der er både nogle økonomiske forhold, og der er noget, der handler om selvforståelsen og det tab af brand, som vi oplever ved at rykke ned. Det er selvfølgelig endnu mere markant, hvis vi skal bruge flere år på at rykke op igen. Vi kan også se det på nogle af de andre klubber i landet, som har oplevet besvær med at komme op igen – Esbjerg som det værste eksempel – at det også gør noget ved hele fundamentet omkring en klub, hvis man bruger flere år i 1. division. Så det er ret vigtigt for os, siger Troels Bech.

Han henviser til den vestjyske traditionsklub Esbjerg, der i på få år gik fra bronzevinder i Superligaen i 2019 til 2.divisionsklub. EfB rykkede ud af Superligaen i 2020 og efter to sæsoner i 1. division, rykkede klubben endnu en række ned til 2. division i 2022. Først her i 2024 er det lykkedes vestjyderne at vende tilbage til 1. division og vejen til en Superliga-retur ser således lang ud. Den skæbne skal OB forsøge at undgå.

Her kan du se hele pressemødet, fra da Troels Bech blev præsenteret som ny sportsdirektør. Artiklen fortsætter under videoen.

To store opgaver

Med et populært udtryk skal Troels Bech anlægge motorvejen samtidig med, at han skal køre på den.

For Bech har i virkeligheden to opgaver i OB: På den korte bane skal sportsdirektøren sammensætte den trup, der skal sikre OB oprykningen til Superligaen, og samtidig fokuserer han også de store linjer omkring klubbens identitet og strategi, der skal føre klubben tilbage den bedste danske fodboldrække.

- Det er en spændende kombination. Når man kigger på de grundlæggende årsager til, at vi kunne rykke ud, handler det om ting, der er langt større end den enkelte sæson. Så når vi taler om målsætninger for den kommende sæson, så er resultatet en forsinket indikator på vores præstationer, siger Troels Bech, der skitserer nogle af de overvejelser, OB skal gøre sig som klub i den kommende tid.

Troels Bech

Født i Svendborg 29. juli 1966 (57 år).

Troels Bech har som cheftræner stået i spidsen for et hold i Superligaen et hav af gange. Helt præcist 437 kampe, hvilket er næstflest af alle cheftrænere i Superligaens historie. Det viser en opgørelse fra Superstats

Troels Bech er samtidig den cheftræner der har fået tredjeflest point nogensinde i Superligaen.

Troels Bech er også den cheftræner i Superligaens historie, der har prøvet at blive fyret flets gange, helt præcist fire. Det viser en opgørelse fra Superstats.

Fra 2015 til 2018 var han sportsdirektør i Brøndby IF og var med til at genrejse klubben på den københavnske vestegn ved at sammensætte et hold og ansætte en cheftræner, der i 2018 var milimeter fra at blive dansk mester.

- Det handler først og fremmest om at skabe en forudsætning for præstationen. Og det har noget at gøre med at stille nogle spørgsmål: Hvordan får vi lavet vores arbejdsgange? Hvor tydelig kan vi være i vores spillestil? Hvor tydelig er vi i vores måde at gå til fodboldforretning på? Og det er jo for mig endnu vigtigere. For det vil afgøre, om det er muligt at rykke op, siger han.

En travl transfersommer

En af Troels Bechs væsentlige opgave denne sommer handler om sammensætningen af spillertruppen. Det ligger allerede fast, at spillere som Philip Helander, Tom Trybull og Sven Köhler forlader klubben, men der er spørgsmålstegn ved en lang række andre spillere. 

Derfor forventer Troels Bech en travl transfersommer i OB, selvom det ikke er hans ønske.

- Jeg tror desværre, at det bliver svært at få til at passe med min ideelle indstilling, nemlig at man skal hele tiden have relativt få og helst rigtige forandringer i en trup. Men når man har underpræsteret, som vi har, når vi har rykket ud, og oplever den enorme skuffelse, som omgiver byen og omgiver klubben, så skal du ikke tage fejl af, at alle spillerne også er dødsskuffede. Og der er rigtig mange, der lige skal vænne sig til tanken om at spille i 1. division. Og nogen har umuligt ved at vænne sig til den tanke. Så det er da ikke utænkeligt, at der kommer til at være flere udskiftninger, end jeg i hvert fald har som præference. Så det bliver en travlt sommer, siger Troels Bech.

- Antalsmæssigt er vi så tilpas mange, så jeg tror, vi skal have færre ind, end vi siger farvel til. Og kunsten bliver så at sige farvel til de rigtige, tilføjer han.

Der venter altså et stort - og sandsynligvis dyrt - puslespil for Troels Bech og rekrutteringschef Jimmi Nagel, for det kan blive vanskeligt at sammensætte det rigtige hold, der gerne skal sikre oprykning i første forsøg.

En katapult tilbage til ligaen

OB befinder sig i en ny virkelighed som 1. divisionsklub, men selvom nu ikke længere er Superliga-klub, anser Troels Bech klubben som en attraktiv arbejdsgiver for mange spillere. Spørgsmålet er så, om det er de rigtige spillere.

- OB er suverænt den mest attraktive klub i 1. division. Og det er - gudskelov for det - en stor tiltrækningskraft i sig selv. Udfordringen vil jo, sådan lidt populært sagt, blive, at alle dem, der gerne vil til OB, de er sandsynligvis ikke gode nok til det, vi gerne vil. 

1. division 2024/2025

OB
Hvidovre HF
Vendsyssel FF
FC Fredericia
Kolding IF
Hobro IK
Hillerød Fodbold
B.93
AC Horsens
HB Køge
Esbjerg fB

Det sidste hold er endnu ikke afklaret. Det bliver enten Aarhus Fremad eller FC Roskilde.

- For vi vil nemlig gerne måle os op på, hvordan vi får lavet en katapult op igennem fodboldsystemet igen. Og dem, der kommer til os, fordi de tror, de kan klare sig her i 1. division, vil i udgangspunkt ikke være gode nok. Så det er en vanskelig øvelse. Så vi skal overtale nogen til at spille på et niveau, som vi har fælles tro på, at de er klart bedre end, siger Troels Bech.

Troels Bech blev præsenteret som ny sportsdirektør i OB mandag den 27.maj. Han har afløst svenske Björn Wesström, der blev fyret som fodbolddirektør i kølvandet på OB’s nedrykning til Superligaen. 

Troels Bech har, ifølge TV 2 Fyns oplysninger, haft møder med de fleste spillere eller deres agenter, og mange har udtrykt ønske om at forlade klubben. Og selvom flere af dem har kontrakt med OB i længere tid, er det heller ikke holdbart at ”tvinge” dem til at blive i klubben. For hvilken værdi har en utilfreds spiller for en fodboldklub?

Det kan også blive en dyr øvelse for OB at skille sig af med spillere, der har længerevarende aftaler med klubben. Det har været fremme i flere medier, at OB betalte op mod ni millioner kroner for Sven Köhler i sommeren 2023, og den tyske midtbanemand kan nu forlade klubben gratis på grund af en klausul i hans kontrakt. Det regnestykke koster dyrt på spillerbudgettet i OB.

Samtidig må man forvente, at nogle spillere vil blive solgt billigere end budgetteret på grund af den nye virkelighed. Og endelig er der spillere, som OB gerne vil af med, men som er på kontrakt. Det koster også penge at ophæve en kontrakt, hvilket kan blive en realitet, hvis man ikke kan få solgt en spiller.

Stor udskiftning i vente

De kommende uger og måneder kræver derfor grundigt arbejde af sportsdirektør Troels Bech og rekrutteringschef Jimmi Nagel. Problemet for dem begge er imidlertid, at de samtidig kommer til at arbejde under et vist tidspres. OB starter træningen frem mod den kommende sæson den 24. juni, og allerede i weekenden 18.-20. juli begynder sæsonen i 1. division.

Transfervinduet i Danmark er åbent helt frem til 31. august, hvilket betyder, at spillere kan skifte klub helt frem til den dato. Derfor vil der reelt være usikkerhed om OB-truppen de næste to-tre måneder. Så længe der kan forhandles med klubber og spillere, vil der kunne ske udskiftninger i OB-truppen, og al planlægning kan blive vendt på hovedet, hvis det rigtige tilbud dukker op.

Læs også: Sådan forbereder OB sig til 1. division
Gå tilbage Del
5. jun. 2024 kl. 10:13

Sådan forbereder OB sig til 1. division

Når øens hold skal forberede sig til den kommende sæson i NordicBet Liga - 1. division - bliver det med tre træningskampe i kalenderen. 

Alle kampene bliver spillet i Ådalen og er mod henholdsvis B.93 2. juli klokken 13, AaB 6. juli klokken 13 og Vejle Boldklub 13. juli klokken 13.

Det oplyser klubben på sin hjemmeside.

Lige nu holder spillerne sommerferie frem til den 24. juni, hvor sommeropstartens første træning finder sted på Bane 1 i Ådalen.

Til træningskampene er der gratis adgang for alle.

Troels Bech har selv udtalt, at han i den ideelle verden ønsker få og rigtige handler, men han kommer næppe udenom mange udskiftninger i truppen. Hans forgænger Björn Wesström arbejdede med mange udskiftninger hvert eneste transfervindue, og så sent som i sommeren 2023 sagde OB goddag og farvel til sammenlagt over 25 spillere. Det var voldsomt, og den manglende kontinuitet var en medvirkende årsag til nedrykningen. Men OB kan også i denne sommer se frem til lignende aktivitet.

Hele seks spillere kommer tilbage fra lejeaftaler denne sommer, og ser man bort fra serberen Mihajlo Ivancevic, er det svært at se en fremtid i OB for flere af disse spillere. Hertil kommer spørgsmålstegn ved flere af de profiler, der i den forgangne sæson har tiltrukket sig interesse fra andre klubber i løbet af forårssæsonen.

Det store regnestykke

I forårssæsonen var der 26 spillere i OB-truppen, og denne sommer bliver der så tilført to unge spillere fra klubbens ungdomsafdeling, mens seks spillere altså vender tilbage fra lejeophold i andre klubber.

Det giver en stor trup på 34 spillere – den skal gøres mindre, og i afdelingen for spekulationer kan man pege på op mod 15-20 spillere, der kan tage afsked med OB i løbet af sommeren.

Det ligger allerede fast, at Tom Trybull, Filip Helander, Magnus Nielsen, Hans Christian Bernat og Sven Köhler forlader OB. Hertil er det sandsynligt, at Bashkim Kadrii stopper i klubben i forbindelse med sit kontraktudløb 30. juni.

TV 2 FYN PLAY | SERIER

En gang Odense altid Odense

Det vil heller ikke være overraskende, hvis folk som Tobias Slotsager, Alasana Manneh, Leeroy Owusu, Rami Al-Hajj, Don Deedson og Max Fenger bliver solgt i løbet af sommeren. OB vil sikkert gerne beholde dem, men vil de blive i klubben? De har alle potentiale og kvalitet til mere end den næstbedste række, og alle seks viste sig på forskellige tidspunkter godt frem i den forgangne sæson som nogle af lyspunkterne i en ellers mørk OB-sæson. 

Sportsligt vil OB godt kunne bruge dem, men hvis spillerne ikke er interesseret i at blive i klubben, er det måske bedre at sælge dem og indkassere en økonomisk indtægt. Særligt Tobias Slotsager har tiltrukket sig interesse og kan sælges for et stort beløb, og da han kun har et år tilbage af sin aftale, skal OB sælge nu, hvis man ønsker penge for spilleren.

Nu er vi allerede oppe på 12 potentielle afgange, men der kan stå flere affyringsrampen. Tyler Burey, Sauli Vaïsanen, Johannes Selvén, Alen Mustafic og Franco Tongya kommer tilbage fra lejeaftaler, men det vil være en stor overraskelse, hvis nogen af dem er i OB, når transfervinduet lukker 1. september. 

Endelig er der spillere, som formentlig gerne vil blive i OB, men der også er usikkerhed omkring. Folk som Nicklas Mouritsen, Martin Hansen og Agon Mucolli gjorde ikke nogen stor positiv forskel for OB i Superligaen, og de kan også være på vej væk.

Så er vi oppe på 20 potentielle afgange, og så har vi ikke engang nævnt de dyre udenlandske spillere Viljar Myhra og James Gomez, der kom til klubben i januar eller de unge fynboer Aske Adelgaard og Gustav Grubbe, der var udeladt af holdet i store dele af sidste sæson.

Herunder kan du se et overblik over de spillertilgange og afgange, der allerede er på plads i OB. Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Udskiftninger i OB's trup

OB står foran en travl sommer, hvor sportsdirektør Troels Bech skal skabe truppen til den kommende sæson. I første omgang er OB dog udfordret af, at en række spillere kan forlade klubben. TV2 Fyn bringer her et overblik over OB’s sommertransfervindue indtil videre:

Afgange:

Tom Trybull (kontraktudløb)
Filip Helander (kontraktudløb)
Magnus Nielsen (Vendsyssel FF)
Hans Christian Bernat (kontraktudløb)
Sven Köhler (kontrakt ophæves)

Bashkim Kadrii har kontraktudløb 30. juni 2024, men det er endnu ikke bekræftet, at han forlader klubben.

Tilgange:
Marcus McCoy (egne rækker)
Julius Berthel Askou (egne rækker)
Tyler Burey (Oxford, lejeretur – 30. juni)
Franco Tongya (AEK Larnaca, lejeretur – 30. juni)
Sauli Väisanen (Ascoli, lejeretur – 30.juni)
Mihajlo Ivancevic (Odd, lejeretur – 31. juli)
Alen Mustafic (Slask Wroclaw, lejeretur – 30. juni)
Johannes Selvén (Vestri, 7. juli)

En svær ligning

Uanset hvor mange, der i sidste ende siger farvel til OB i løbet af de næste måneder, vil klubben blive efterladt med en noget smallere spillertrup. Og selvom Troels Bech faktisk har et ønske om en antalsmæssigt mindre trup, skal der hentes nye spillere til. 

Der kommer spillere op fra det højt besungne akademi, men selvom OB råder over flere spændende fynske talenter, er det ikke nok. NordicBet Ligaen er en stærk turnering, hvor der også er behov for kvalitet og erfaring, hvis man skal rykke op. Det koster også penge - og så er vi tilbage ved indledningen på denne analyse: Det er dyrt at rykke ned. 

En af udfordringerne for Troels Bech og Jimmi Nagel er derfor at ramme rigtigt, når de skal finde nye OB-spillere. I sidste ende handler det om spillerkvalitet, og det i sig selv er en svær opgave for OB’s ledere. Som han selv bemærker i interviewet med TV 2 Fyn, er der mange spillere, der gerne vil til OB, men de færreste er gode nok. Omvendt er der spillere, som har kvalitet til at løfte OB, som næppe vil spille 1. division.

Det er en ligning, der kan blive svær at få til at gå op.

Der er med andre ord ingen tvivl om, at sportsdirektøren får nok at se til i løbet af sommeren. 

26. nov. 2024 kl. 22:43
Opdateret: 28. nov. 2024 kl. 23:10
Peter Salomon

Seneste nyt fra dødsulykke: Redningsarbejdet fortsætter hele natten

LYT
Del

To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.

TV 2 Fyn følger udviklingen.

Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.

Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg

Følg opdateringerne herunder

28. nov. 2024 kl. 19:20
Thomas Larsen-Bjerre

"Svært at sige" om håndværker kan være i live: - De pårørende fortjener at få deres kære hjem uanset

LYT
Del

Beredskabsstyrelsen arbejder i døgndrift på Flemløse Biogas, hvor man stadig leder efter en person, efter en arbejdsulykke tirsdag aften slog to håndværkere ihjel og sårede seks andre.

Lige nu har Beredskabsstyrelsen tre befalingsmænd og 12 værnepligtige til stede ved ulykkesstedet, og den bemandingsplan fortsætter i døgndrift indtil tidligst tirsdag. Medmindre altså redningsfolkene finder den forsvundne håndværker før.
Det fortæller Beredskabsstyrelsens vagtchef Michael Porsgaard.

Nu er det to døgn siden, ulykken skete. Hvor realistisk er det, at i finder ham i live?

- Det er svært at sige. Vi ved af erfaringer fra jordskælv i udlandet, at folk kan overleve flere døgn under sammenstyrtet materiel. Hvis han ligger i en luftlomme, så er der stadig håb for ham.

- Pårørende fortjener at få deres kære hjem uanset hvad

Da taget på siloen styrtede sammen, var det både fast og flydende beton, der ramlede mod bunden af den omtrent 20 meter høje tank. Håbet er, siger Michael Porsgaard, at håndværkeren ligger beskyttet under en betonblok.

Uanset hvor længe, der skal gå, før redningsfolkene kommer i kontakt med håndværkeren, så fortsætter arbejdet, fastslår vagtchefen.

- Vi kører på. På et eller andet tidspunkt er håbet ude, men vi bliver ved, for der er også nogle pårørende, der fortjener at få deres kære hjem uanset hvad.

Hvornår ved I, om håbet er ude? 

- Det er en læge, der skal vurdere det.

En svær operation

Tidligere torsdag blev en endnu større gravmaskine hejst ned i siloen, så arbejdet kan gå hurtigere.

Indimellem søger redningsfolkene også med kameraer.

- Vi har noget særligt søgeudstyr, som vi bruger til at forsøge at se ham. Derudover er hele området oplyst både inde og ude.

Så snart, føreren af gravmaskinen kommer i kontakt med håndværkeren, overgår arbejdet til håndkraft.

Der er hele tiden personale klar med førstehjælpsudstyr, fortæller Michael Porsgaard.

28. nov. 2024 kl. 22:28

Der bliver kamp til stregen ved Helnæs - organisation vil kæmpe mod havvindmøller

LYT
Del

Efter mange års debat har Energistyrelsen givet tilladelse til at opføre 11 kæmpevindmøller i det sydlige Lillebælt.

Vindmøllerne bliver blandt verdens største med en højde på 256 meter, og de vil tydeligt kunne ses fra Helnæs.

Mens nogle jubler, gør andre sig klar til kamp mod kæmpevindmøller ud for den fynske kyst.

- Jeg tror nok, at vi skal få det stoppet, siger Søren Nielsen, som er formand for Miljøorganisationen Red Lillebælt.

Organisationen har i flere år modsat sig projektet, og nu hvor dommen er faldet, kommer den til at klage.

- Vi kan jo ikke sige andet, end at kampen går videre. Det (tilladelsen, red.) er et væsentligt skridt, men det er jo ikke slut, siger formanden.

Borgmester raser med

Det er Sønderborg Kommune, som står bag projektet, der blev sat i gang for 14 år siden..

Formålet er blandt andet at gøre Sønderborg Kommune CO2-neutral. Så glæden over det store projekt var stor i dag. I hvert fald på den jyske side.

Men i Assens forstår borgmesteren stadig ikke meningen med så store vindmøller i Lillebælt, og han er “bestemt ikke tilfreds”.

- Det betyder så et markant anderledes udtryk i et relativt følsomt naturområde og nogle vindmøller, der i øvrigt skal stå i det, der bliver en havnaturpark, og som grænser lige op til et Natura 2000-område, lyder det fra Søren Steen Andersen (V).

Når vindmøllerne står klar i 2029, skal de producere strøm til 148.000 husstande.

28. nov. 2024 kl. 21:21

Tre fynske kommuner har landets højeste skattetryk - se overblikket her

LYT
Del

Mediet NB Kommune har lavet en oversigt over næste års skattetryk i landets kommuner.

Tre af de fynske kan bryste sig af at ligge helt i top med landets højeste kommuneskat.

Så høj er skatten i din kommune næste år

  • Nyborg: 26,3

  • Svendborg: 26,3

  • Langeland: 26,3

  • Faaborg-Midtfyn: 26,1

  • Assens: 26,1

  • Kerteminde: 26,1

  • Ærø: 26,1

  • Nordfyns: 26

  • Middelfart: 25,8

  • Odense: 25,5

Sygehuse oplever kraftig tilstrømning af patienter efter mobilnedbrud

LYT
Del

Det nu overståede nedbrud hos TDC har skabt problemer for hospitalerne i Region Syddanmark.

Det skriver DR på baggrund af et interview med Kurt Espersen, der er koncerndirektør i regionen, ifølge Ritzau.

– Vi har haft en kraftig tilstrømning af patienter til vores akutmodtagelser flere steder i vores region, siger han og tilføjer, at "man har kunnet håndtere det".

– Der har måske været lidt længere ventetid, men der er sat ekstra foranstaltninger ind alle steder. Personalet er blevet tilbage, og der er kaldt ekstra personale ind andre steder.

28. nov. 2024 kl. 18:00

Flere dødsulykker på biogasanlæg: Er det et farligt sted at arbejde?

LYT
Del

I løbet af de seneste ti år er der sket flere dødsulykker på biogasanlæg i Danmark.

I denne uge er to mænd blevet dræbt i en ulykke på Flemløse Biogas. En person savnes fortsat efter ulykken.

Det er dog ikke den eneste dødsulykke på et dansk biogasanlæg.

Der er sket to separate dødsulykker på et biogasanlæg ved Smidstrup i Nordjylland.

I 2017 mistede en 56-årig mand livet i en arbejdsulykke på det nordjyske biogasanlæg. Ulykken skete i forbindelse med udgravninger til et byggeri ved anlægget.

I 2022 døde en 38-årig tagdækker på samme biogasanlæg. Han faldt seks meter ned fra et tag og landede på et betongulv.

Uheldig sammentræf

Fælles for ulykkerne er, at de er sket i forbindelse med byggeri, og det er altså ikke, fordi der er tale om et biogasanlæg.

- Det er et uheldigt sammentræf, at ulykkerne er sket på et biogasanlæg, men det har ikke noget med den tragiske sag at gøre, siger Jens Tilma, der ejer Tylco Biogas Service, og som har mange års erfaring med at arbejde på biogasanlæg.

Er det generelt farligt at arbejde på et biogasanlæg?

- Det vil jeg ikke sige, det er. Arbejdsprocedurer er godkendt efter de regler, der er. Eksemplerne her er sket i forbindelse med byggerier. Det er ikke driften for anlægget, der skal klantres for, at det er farligt, siger Jens Tilma. 

Kigger man endnu længere tilbage og mod udlandet, er der endnu mere fatale ulykker på biogasanlæg.

I 2005 døde tre personer, og der var to hårdt sårede efter et gasudslip på et biogasanlæg i Tyskland.

I Danmark er der omkring 150 biogasanlæg.

28. nov. 2024 kl. 16:56
Thomas Larsen-Bjerre

Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse

LYT
Del

Opførelsen af den reaktortank, der tirsdag kostede to rumænere livet og kvæstede seks i Flemløse blev i næsten et halvt år opført uden byggetilladelse. Det viser dokumenter TV 2 Fyn er besiddelse af.

Karin Jensen, der er nabo til Flemløse Biogas, er rystet over ulykken på biogasanlægget, men hun er lige så rystet over at byggeriet er foregået uden tilladelse.

Frem til 8. oktober i år var ejerne af anlægget nemlig allerede i fuld gang med at opføre den nu kollapsede reaktortank uden byggetilladelse og med kommunens vidende.

Byggetilladelsen fik Flemløse Biogas først den 8. oktober i år. Året forinden havde Flemløse Biogas søgt om dispensation til at bygge reaktortanken i 18 meters højde i stedet for de 15 meter, lokalplanen foreskrev. En dispensation man fik.

Byggeriet foregik altså uden tilladelse, og i en mailkorrespondance den 16. april i år gjorde Assens Kommunes Miljøafdeling opmærksom på, at man skulle søge byggetilladelse til det byggeri, biogasanlægget allerede havde påbegyndt i marts måned.

Her gør Miljøafdelingen også opmærksom på, at der skal søges byggetilladelse til en teknikhal, som allerede er opført.

Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemlæst.

Gjort lovligt senere

Først den 19. juni søgte Nordic Green Engineering fra Silkeborg på vegne af Flemløse Biogas om byggetilladelse til tanken, og den 8. oktober meddelte Assens Kommune en lovliggørelse – ikke alene af tanken – men også af gyllenedkøling, pumpehus og varmevekslerhus.

- Ethvert byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal have en byggetilladelse inden det går i gang. Det er hævet over en hver tvivl, siger Martin Albertsen, der er direktør i By, Land og Kultur i Assens Kommune.

- Vi kan enten bede om, at det bliver revet ned, eller vi kan bede om en juridisk lovliggørelse. Vi har en forpligtelse til at vælge den mindst indgribende. Vi vurderede, at man her ville opnå en byggetilladelse.

Oplysningerne bekræftes af nabo Karin Jensen og hendes mand, der fra adressen Langgade 15 har direkte udsyn til anlægget.

- Min mand og jeg er enige om, at byggeriet startede allerede i marts. Det fremgår jo også af aktindsigten fra Assens Kommune, siger Karin Jensen.

Satellitbilleder fra Miljøstyrelsen taget i sommeren 2024, hvor byggeriet er i fuld gang og synligt fra luften. Altså længe før byggeriet blev lovliggjort.

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2022

Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/

Flemløse Biogas sommer 2024 - opførelsen af

Helt forkert at bygge uden tilladelse

Mads Knudsgaard, advokat og direktør i Knudsgaard advokater, der har speciale i entreprise- og byggeret kalder det helt forkert at bygge inden, der ligger en tilladelse.

- Det er i strid med den byggeretlige lovgivning at begynde byggeri inden tilladelsen foreligger, siger Mads Knudsgaard.

Samtidig peger han dog på, at det ofte er set før, at der bliver tilgivet frem for tilladt, når det gælder byggesager i kommunerne.

- Det er ikke usædvanligt at få en lovliggørelse, fordi man ”glemmer” at ansøge om byggetilladelse. Nogle gange skal man rose kommunen for at være samarbejdsvillige.

Et af de spørgsmål, der fortsat mangler at blive besvaret efter ulykken er, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden – og om Arbejdstilsynet har været vidende om det store byggeri på biogasanlægget. Noget som Mads Knudsgaard vurderer usandsynligt.

- De (Arbejdstilsynet, red.) har helt sikkert ikke vidst det, før der har ligget en ansøgning om byggeriet. Det kan være bagsiden ved, at kommunen vil være flinke, så er der information, der kan gå tabt til diverse myndigheder.

Det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få en kommentar fra Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogas.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her