Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Parkerede biler overalt, lange bilkøer og stisystemer, der bruges til bilkørsel. Beboere i området ved vaccinationscentret i Odense efterlyser løsninger.
- Du tør ikke cykle her eller gå med en barnevogn. Og det kan tage halvanden time at hente en liter mælk i Netto på grund af trafikken.
Ordene kommer fra Thomas Kjerside Poulsen, der bor på Dianavænget i Dalum. Fra sin bolig kan han se over på vaccinationscentret på Athenevænget - og ikke mindst den konstante strøm af biler til og fra centret.
- Som beboer sidder vi hver dag fast i bilkøerne til vaccinationscentret og oplever farlige situationer. Det holder ikke, mener Thomas Kjerside Poulsen.
Og han er langt fra den eneste beboer i området, der er træt af situationen.
Er ikke pæne nok: Flere tons kartofler kan gå til spilde
For mange og for grimme kartofler har sat kartoffelavler Morten Jensen i en svær situation. Derfor har han indledt et nyt samarbejde for at undgå, at op mod 500 tons kartofler destrueres i løbet af året.
Duer ikke, væk.
Det er ifølge den økologiske kartoffelavler Morten Jensen, der er ejer Syrengården i Fjordager øst for Odense, sådan hans kartofler bliver modtaget af danske supermarkeder. Alene fordi de ikke er pæne i skrællen.
Derfor risikerer han nu at skulle destruere seks tons kartofler. For 2020 viste sig at være et aldeles glimrende kartoffelår, hvilket var uheldigt, når restauratørerne holdt lukket og derfor ikke købte Morten Jensens kartofler.
- Vi kan ikke lave så pæne kartofler, men vi kan lave nogle, der smager godt. De er sunde og fri for giftstoffer. Vi vil hellere have, at folk går op i, at de får en sund vare, mere end den ser godt ud, siger han.
Derfor var det kærkomment, da virksomheden Too Good To Go kontaktede ham for at lave et samarbejde om at undgå madspild.
- Der har været lidt virak om, at vi smider 500 tons kartofler ud. Så ringer Too good to go og spørger, om vi ikke skal lave et eller andet setup på det. Det gør vi så.
Grimt ydre
I løbet af sæsonen må Morten Jensen smide 500 tons af sine økologiske kartofler ud, uden at de fejler noget.
- Den har lidt sølvskud i overfladen, som gør, at vi får den kasseret som spisekartoffel. Så vil man hellere i supermarkederne sælge egypterkartofler, som har en pæn overflade, siger han.
Derfor vil han næste år reducere produktionen, så han ikke er nødt til at destruere kartoflerne. Men det ærgrer ham, når han samtidig kan se, at der bliver solgt udenlandske kartofler i stor stil.
- Vi bliver lidt pisset af, når vi går ud i butikkerne - jeg går altid hen til kartoffelhylden og ser, hvad der ligger af kartofler. Fra juletid af der er cirka 50 procent af de kartofler udenlandske kartofler, siger Morten Jensen.
Han håber, at danskerne vil begynde at gå højere op i indhold og mindre op i kosmetik. For de svampesygdomme, der blandt andet kan ramme de danske kartofler, skal man ifølge landmanden ikke være bange for.
- Det er kun ting, der sidder uden på skrællen. Men de fleste piller eller skræller kartoflerne, og hvis man gør det, kan man ikke se det mere. Inden under har man en rigtig lækker, god dansk kartoffel, siger han.
I løbet af den kommende tid vil han sælge sine kartofler ved sin vejbod, via Too Good To Go og på torvet i Odense. Hvis der noget tilbage efter det, bliver de brugt til dyrefoder eller destrueret.
- Så ryger de bare ud og bliver brugt som gødning på jorden - pløjet ned. Vi destruerer dem, så de ikke gror igen, og så er det det.
Stisystem bruges som udkørsel
Normalt er det et fredeligt grønt område med stisystemer, som bruges af cyklister og fodgængere - ikke mindst børn. Idag holder mange sig helst væk.
En del af stierne bruges nemlig som udkørsel for de bilister, der har har været inde og blive vaccineret. Det skaber utryghed.
- Nogle dage er det et rent trafikkaos, fortæller Christoffer Hindsgaul, der bor på Heliosvænget et par veje væk.
- Indimellem bliver der kørt 50 kilometer i timen her på stierne. Bilister tror, de "ejer" vejen og er ikke opmærksomme på tilkørselsvejene. Det kan let ende med et uheld, frygter han. Christoffer Hindsgaul mener, at myndighederne hidtil har haft mest fokus på at få folk hurtigt ind til vaccinationsområdet.
- Og så må bilisterne selv sørge for at finde ud gennem stierne, siger Christoffer Hindsgaul.
Voldtægtsforsøg mod 12-årig: 15-årig blev løsladt - nu er han fængslet
En 15-årig dreng blev tirsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør i sag om forsøg på voldtægt. Han blev ellers løsladt mandag.
Opdatering
En 15-årig dreng blev fremstillet tirsdag formiddag i grundlovsforhør ved Retten i Odense i en sag om forsøg på voldtægt af en 12-årig pige, oplyser Fyns Politi.
Der er tale om den samme dreng, der mandag blev anholdt i sagen, men derefter blev løsladt, fortæller vagtchefen ved Fyns Politi. Nu er drengen altså anholdt igen og kræves fængslet.
Det var fredag eftermiddag, at pigen blev overfaldet, trukket ind i et buskads og udsat for anden seksuel omgang end samleje, oplyste politiet. Det skete i bydelen Fraugde ved Odense.
Pigen var nogle minutter før overfaldet stået af bussen ved lægehuset. På vej hjem ad stisystemet mellem Flittergræsset og Fraugde-Radby-Vej blev hun pludselig grebet bagfra.
Efterlyser flere hjemmeværnsfolk
Ifølge beboerne er afmærkningen af stierne for nylig blevet forbedret med kegler, men det er stadig ikke godt nok, lyder det.
- Der er brug for flere hjemmeværnsfolk, som regulerer og overvåger trafikken både ind i men ikke mindst ud af området, siger Christoffer Hindsgaul.
I øjeblikket er der fire hjemmeværnsfolk placeret ved selve vaccinationscentret. Der burde være dobbelt så mange hjemmeværnsfolk, lyder opfordringen.
- Der mangler også bedre skiltning, så folk ikke kører rundt og spørger os beboere om vej, tilføjer Christoffer Hindsgaul..
Hvor længe skal det vare ?
Beboerne har både kontaktet hjemmeværnet og Odense Kommune med deres bekymring. Men i følge beboerne har svaret hidtil været: "Det er, som det skal være".
For Thomas Kjerside Poulsen på Dianavænget er tålmodigheden dog ved at slippe op. For at undgå at sidde fast i trafikken parkerer han nogle gange længere væk og går det sidste stykke hjem. Men det løser ikke løser problemet på længere sigt.
- Jeg har tænkt, om man måske kunne åbne endnu en cykelsti, hvor os, der bor her, har adgang til at køre i bil, lyder et forslag fra Thomas Kjerside Poulsen.
Eller også må man revurdere, om vaccinationscentret på Athenevænget er en forkert placering.
- Selvfølgelig er det vigtigt få folk vaccineret, men der må være en bedre egnet lokation end et beboelseskvarter, mener Thomas Kjerside Poulsen
Det har tirsdag ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Odense Kommune eller OUH, som har ansvar for at drive vaccinationscentret.