Butikker sætter vagter ind efter stribe af røverier:
- Der skal en særlig situation til
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Vagter er blevet sat ind i odenseanske dagligvarebutikker efter en stribe af røverier. Der skal ellers en særlig situation til, siger Coop.
Onsdag den 2. februar begik en maskeret mand et væbnet røveri i Rema 1000 på Anderupvej i det nordlige Odense.
Søndag den 6. februar truede en mand med en pistol personalet i Coop365 på Hjallesevej.
Og dagen efter - mandag den 7. februar - blev der så begået endnu et røveri. Denne gang mod Meny i Korup.
- Det lugter lidt af desperat behov for penge
Fordobling af røverier i Odense:
- Det lugter lidt af desperat behov for penge
Siden årsskiftet har flere dagligvarebutikker i Odense haft uønsket besøg med en fordobling i antallet af røverier i forhold til sidste år.
I løbet af de sidste tre måneder har der været 11 røverier i supermarkeder i - og omkring Odense.
Det er en fordobling sammenlignet med sidste år, hvor der var fem røverier i løbet af årets første tre måneder.
Under seks af røverierne er de ansatte blevet truet med kniv.
Ingen sammenhæng
10 af de 11 sager er opklaret, og ifølge politikommissær Finn Wegner er der ingen direkte sammenhæng mellem røverierne.
- Vi ser ikke noget mønster udover, at det er yngre mænd, og så lugter det lidt af, at man måske har desperat brug for penge, siger han.
Finn Wegner formoder, at der er tale om unge mænd, der skylder penge og er mere bange for konsekvenserne ved at skylde penge end risikoen for at ende i fængsel.
Røverierne er blandt andet begået mod Meny, Rema 1000 og Coop 365.
Faktisk har der været en fordobling af røverier mod odenseanske supermarkeder i årets tre første måneder. 11 i år mod seks sidste år.
Og det får nu Coop, der blandt andet står bag Super Brugsen, Fakta og Coop365-butikkerne, til at reagere.
- Når vi oplever, at der sker en række røverier, så kigger vi på, hvad vi kan gøre for at forbedre sikkerheden, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop, til TV 2 Fyn.
Derfor har supermarkedsgiganten valgt at sætte vagter ind i Coop365-butikkerne i Odense.
- Vi har normalt ikke vagter i vores butikker af den størrelse. Der skal en særlig situation til, og der har vi vurderet, at det har været nødvendigt med vagter i Odense efter den seneste række røverier, forklarer Jens Juul Nielsen.
Tre røverier på en uge: Nu sætter butikker øget fokus på sikkerhed
Antallet af røverier er faldet de seneste ti år, men tre nylige røverier i Odense sætter nu ekstra fokus på sikkerheden i dagligvarebutikker.
Sikkerheden for medarbejdere i dagligvarebutikkerne er ifølge Dagrofa og Salling Group kommet i fokus, efter tre dagligvarebutikker i Odense med få dages mellemrum blev udsat for røveri.
De kan måske lade sig inspirere af de løsninger, landets tankstationer har rullet ud over de seneste ti år for at løse selvsamme problem.
Skærpet overvågning af stationerne med video, mobile overfaldsalarmer til alle medarbejdere og aflåste kassesystemer er nogle af de tiltag, der har resulteret i et markant fald i antallet af røverier.
Hos Circle K kædens mange tankstationer i Danmark var der for ti år siden i alt 16 røverier om året, det tal var sidste år 4. På Shell er billedet det samme. Her oplevede koncernen at blive udsat for røveri hele 50 gange i 2010, mens tallet i 2021 var faldet til 4.
For medarbejdere på Circle K betyder de senere års skærpede sikkerhed, at det nu er trygt at gå på arbejde. Det betyder meget, når man som Bjarke Kjærulf-Møller for 16 år siden oplevede at stå bag disken under et røveri.
- Jeg gjorde bare som røveren sagde, og jeg fik heldigvis ingen mén af det, fortæller han om røveriet dengang.
Siden er der indført skærpet videovervågning, mobile overfaldsalarmer og at aflåst kassesystem. Derfor er det i dag mere trygt at gå på arbejder på Circle K.
- Man føler sig mere sikker, det gør man helt klart, siger Bjarke Kjærulf-Møller.
Medarbejderne skal klædes på
For butikschef Jesper Hansen er det vigtigt at skabe en tryghed blandt medarbejderne og sikre, at de er trygge ved at arbejde alene.
- Det er vigtigt for mig at forberede medarbejderne på, hvad de i sjældne tilfælde kan opleve, og hvordan de skal håndtere det. Men jeg er tryg ved, at vi har de nødvendige værktøjer for at hjælpen hurtigt kan komme, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Jesper Hansen, der er butikschef ved Circle K på Hjallesevej i Odense.
En landsdækkende indsats
- Vi har gjort alt, vi kan, for at minimere antallet af røverier, så vores medarbejdere kan føle sig så sikre som overhovedet muligt, når de er på arbejde, siger Morten Christensen, der er seniormanager ved Circle K Danmark.
Hverken butikschef Jesper Hansen eller Morten Christensen er bekymret for, at der skal komme en røver forbi og få noget af værdi. For medarbejderne har hverken adgang til pengene i kassesystemet, tobak eller lignende.
Kassesystemet som også er at finde i supermarkedskæder som Netto, Fakta og Meny, var også medvirkende til, at røveren i Meny i sidste uge måtte gå tomhændet hjem.
Noget kunne tyde på, at de lukkede kassesystemer er medvirkende til, at antallet af røverier er faldet på landsplan, og det er ikke alene på tankstationerne, at antallet af røverier er faldende.
De sidste ti år, er antallet af røverier faldet fra 3.222 i 2010 til 1.677 i 2020, viser tal fra Danmarks Statistik.
Politiet efterforsker fortsat røverierne der fandt sted fra den 2. til den 7. februar og berørte Rema1000 på Anderupvej, Meny i Korup og Coop365 i Hjallese.
Vil afskrække
Jens Juul Nielsen vil helst ikke ud med, hvorhenne eller hvor mange vagter butikskæden bruger lige nu.
Men han mener, at det er nødvendigt.
- Det er jo for at afskrække folk fra at gøre det. Generelt er det noget af det mest ubehagelige at blive udsat for, men jeg tror, at vores ansatte værdsætter, at der kommer vagter, fortæller informationsdirektøren.
I Coop vurderer de løbende, hvor længe de vil have vagter i butikkerne, men Jens Juul Nielsen vil heller ikke ud med, hvornår de forventer, det stopper igen.
Fyns Politi har tidligere fortalt, at 10 ud af de 11 røverier er opklaret, ligesom politiet ikke vurderer, at der er nogen direkte sammenhæng mellem dem.
Sort røg i Nyborg: Brand er slukket - en person er kørt på skadestuen
Fyns Politi opfordrer borgere i området til at søge læge, hvis de efterfølgende oplever symptomer i luftvejene.
Politi og brandvæsen var tirsdag til stede hos virksomheden Koppers ved Nyborg på grund af brand i en tank på stedet.
Branden brød ud kort før klokken 14, og godt halvanden time senere kunne Fyns Politi igen melde ilden i tanken slukket.
Det skrev politiet i en pressemeddelelse.
Ifølge Fyns Politi er en person kommet til skade i forbindelse med branden hos Koppers, der leverer olie- og tjæreprodukter til industrien.
Den tilskadekomne er blevet kørt til behandling på skadestuen, lyder det.
Branden medførte tyk, sort røg over dele af havnen og Nyborg, og Fyns Politi opfordrer borgere i området til at søge læge, hvis man efterfølgende oplever symptomer i luftvejene på grund af røgen, som især bevægede sig ind over lystbådehavnen, Vesterhavnen og Fiskerihavnen i Nyborg.
Fyns Politi har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen.
Fyns Politi modtog anmeldelsen kl 13:53. Det er en tank, der er ved at blive tømt, der brænder. Slukning er i gang. Da der er en del røg fra branden opfordrer vi til at gå ind og lukke døre og vinduer, så du undgår kontakt med røgen. #politidk
— Fyns Politi (@FynsPoliti) March 15, 2022
Koppers i Danmark er en del af en større koncern med hovedsæde i Pittsburgh, USA. Virksomheden er specialiseret i at producere produkter til blandt andet aluminium- og carbon.
Koppers Danmark driver et tjæredestillationsanlæg i Nyborg. Her er virksomheden kategoriseret som kemisk industri.
Se video og billeder
Herunder kan du se de dramatiske billeder fra branden på havnen i Nyborg.