Død biskop og gammel hundelort lå og ventede under fliserne i Odense

Arkæologerne er efter fire år færdige med at undersøge undergrunden i Odense. Det har kastet fund af sig, der er med til at omskrive byens historie.

En hundelort ...

Smag lige på ordet. Ikke særlig sensationelt, vel? Forkert! For det er et af de fund, der gennem de seneste år har tiltrukket sig mest opmærksomhed, mens arkæologerne omhyggeligt har udgravet det centrale Odense.

- Mine favoritter? spørger museumsinspektør Jakob Tue Christensen og tænker sig et om et øjeblik.

- Det må være bispegraven. Helt klart. Både fordi der blev fundet et nadversæt i graven, og fordi den fortæller noget om kirkens historie i Danmark.

Hundelort var tophistorie
Jakob Tue Christensen har altså ikke hundelorten, der blev fundet en sommerdag i 2013 med i sin top-tre over væsentlige fund. Hundelorten trak ellers overskrifter i hele Danmark det år, for det var første gang en så velbevaret, 900 år gammel hunde-gnalling var blevet fundet.

- På en andenplads vil jeg sætte fundet af markedsboderne under Overgade. Det var med til at fortælle, hvordan Odense blev bygget op, og hvordan man servicerede indbyggerne, mener Jakob Tue Christensen.

Lillejuleaftensdag er det ovre
Når han gør status her ved udgangen af 2016, så er det, fordi de arkæologiske undersøgelser stopper den 23. december. Spade, skovl og murerske bliver pakket væk efter langvarige undersøgelse, der startede med indgangen til 2013. De store ombygninger i det centrale Odense, der hvor der har boet mennesker siden vikingetiden, viger nu for byggeri og andre anlægsopgaver.

- Min tredjeplads er fundet af brolægning fra 1100-tallet. Sådan som vi har kunnet se, var der endnu ikke bygget langs siderne på brolægningen. Det betyder, at man har gjort klar til en udvidelse af byen. Og det er også med til at fortælle om byens historie, fortæller museumsinspektøren.

Da han bliver konfronteret med den famøse hundelort, tøver han et øjeblik.

- Hundelorten? Jamen den er der helt klart også perspektiver i. Vi har jo også andre latrinfund, der kan være med til at fortælle om ernæring og sygdomme på den tid. Men vi har bare ikke resultaterne. Vi samarbejder med eksperter i Aarhus, København og New York, og de er ved at se på vores fundmateriale, oplyser Jakob Tue Christensen.

Udgravningerne har til dato stået i 24 millioner kroner og forventes i alt at løbe op i 27 millioner kroner.

HUNDELORT FRA FORTIDEN:

 

BISPENS GRAV ÅBNES

 

BYENS GAMLE VINDEBRO

 

 

Oversigt

    Oversigt