Dykkere renser Odense Havn for cykler og dåser
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Søndag hoppede frivillige dykkere i vandet for at samle skrald og affald i Odense Havn.
En håndfuld cykler, et par indkøbsvogne og en masse dåser. Sådan lyder resultatet efter godt 45 minutters skraldejagt på bunden af Odense Havn.
En af de frivillige var Brit Nielsen, der er divemaster i Odense Dykkerklub. Hun ærgrer sig over, at det er nødvendigt at fjerne plastik og andet skidt fra vandet ved Odense Havnebad.
- Jeg synes, det er frygteligt, at vi er nødt til at rydde op, fortæller dykkeren og tilføjer:
- Det er ærgerligt, at folk bruger vandet som en skraldespand, fordi vi andre nyder at komme ned i vandet, siger Brit Nielsen, der har dykket igennem de sidste otte år.
Rappenskraldere og sportsfiskere: Frivillige tager skraldet
Flere fynboer er trætte af at se affald ligge og flyde. Så mens politikerne i EU forhandler om løsninger på verdenshavenes plastikproblemer, tager en gruppe sydfynske frivillige sagen i egen hånd.
- Jeg synes, at det er meningsfuldt at samle skrald.
Hver tirsdag bruger Inn Krat nogle timer sammen med veninderne på at samle skrald i Svendborgs gader. Helt frivilligt.
Siden 1. januar 2014 har gruppen af veninder samlet alskens affald i gaderne i Svendborg centrum. Alene i de første 11 måneder fyldte de 526 store affaldssække og brugte 931 timer på det.
Og siden er det nærmest blevet til bjerge af affald. Rappenskralderne har i alt i de fem år indsamlet 3.100 sække med affald, og hertil kommer en mængde andre større ting.
- Vi er rappe i det, og så tager vi skraldet. Deraf navnet Rappenskralderne, fortæller Ingrid Marie Nielsen.
Vi har tabt en generation
Det med at smide affald på gaden og i naturen er et generationsproblem, mener Ingrid Marie Nielsen.
- Når jeg tænker helt tilbage, så vi jeg da sige, at der er en generation, som vi har tabt med hensyn til skrald. Der er nogen, der ikke har lært hjemmefra, at man ikke bare smider tingene. Men jeg tror, at de nye generationer bliver opmærksomme på det nu, hvor der er så meget snak om skrald, siger Ingrid Marie Nielsen.
Sportsfiskere tager skraldet
Ved Husby Strand syd for Middelfart tager sportsfisker Jesper Andersen meget mere med hjem end friske fisk.
- Der ligger så meget skrald på strandene, og der kører en god kampagne på Facebook og Instagram, hvor man bruger hashtagget "Plastic in the basket". Så vi samler skrald op, smider det i linekurven, tager et billede af det, og lægger det ud på Facebook og Instagram, i stedet for at lægge billeder op af fangster, fortæller Jesper Andersen.
I følge en rundspørge, som TV 2/Fyn har lavet, er der lignende, frivillige initiativer i fem ud af ti fynske kommuner.
Succes har fået projektet til Odense
Bag projektet med oprydning af vandet i Odense Havn står Diving2000 og Odense Kommune. Det er en del af det globale Project AWARE, der er en tilbagevendende begivenhed, der sætter fokus på forurening i havet.
Diving2000 i Odense har en stor og lang erfaring med at rense havnevand og har igennem de sidste 20 år gennemført rengøringen i Kerteminde Havn. Men havnen i Kerteminde er nu så ren, at det er tid til at finde affald i en ny fynsk havn.
- Oplevelsen er ikke så sjov mere, når man ikke kan hente noget op fra havbunden, fortæller Jan Lauenborg Olsen, indehaver af Diving2000 om succesen i Kerteminde.
Derfor besluttede Jan Laurenborg Olsen sig for at kontakte Odense Kommune med et tilbud om rensning af havnen. Det takkede kommunen ja til.
Og for første gang nogensinde fik dykkere lov til at tage iltflasker på ryggen og hoppe i vandet i ét af Odenses havnebassiner.
Men selvom dykkerne søndag kunne rense vandet i Odense Havn, så er opgaven langt fra løst.
- Desværre tror folk, at havet er en skraldespand. Men hvis man smider noget i vandet, så forsvinder det ikke, lyder det fra indehaveren af Diving2000.
Politikere ønsker mindre skrald og plastik i Odense
Odense Kommune skal kigge indad og blive bedre til at håndtere plastik. Det er et af målene i det nye budgetforlig.
Odense Kommune skal granske sig selv og finde ud af, hvordan man kan få mindre skrald i gaderne og et mindre forbrug af plastik i kommunen.
Sådan lyder det i budgetforliget for 2019, der blev indgået torsdag. Derudover bliver der sat 2,5 millioner kroner af til nye skraldespande og kampagner, der skal gøre Odense til en renere by.
Punktet for mindre plastik kom blandt andet med i budgetforliget, fordi ældre -og handicaprådmand Søren Windell (Konservative) til et byrådsmøde pointerede deres brug af platik.
- Det er jo en væsentlig del af debatten omkring affald i Odense Kommune, at vi kigger indad og ser, hvad vi kan gøre selv. Et klokkeklart eksempel i byrådet er den flaske kildevand, der står ved alle vores pladser. Vi skal spørge os selv, hvorfor vi har det. Vandet er pakket ind i plastik, flaskerne er igen pakket ind i plastik - er det nødvendigt, spørger Søren Windell.
Plastik i den fynske natur
I forbindelse med TV 2/Fyns fokus på platik i havene har lystfiskere og frivillige skraldopsamlere den seneste uge fortalt, hvordan de ser platikaffald i havet, på strandene, i naturen og i byernes gader og parker på Fyn.
Forskere anslår, at der findes omkring 150 millioner ton plastik i verdenshavene. Og i en ny undersøgelse lavet for Miljø- og Fødevareministeriet af YouGov, svarer 85 procent af danskerne, at de er bekymrede for mængden af plastik i havet.
Som den største arbejdsplads i Odense mener Søren Windell, at kommunen skal gå forrest og vise et godt eksempel.
- Det her er lagt ud til vores direktører og topembedsfolk for at se, hvad vi kan gøre, for vi skal jo heller ikke spænde ben for os selv. Det handler om at bruge den sunde fornuft og se, hvad vi kan gøre af små tiltag, der kan have stor effekt, siger han.
Ingen konkrete mål
I budgetforliget er der dog ikke sat nogle konkrete mål om at formindske platikforbruget. I første omgang vil man 'se på', om forbruget kan nedbringes, men Søren Windell har et par forslag til, hvad man eksempelvis kan tage fat på.
- Jeg har jo ansvaret for Byens køkken, som er leverendør af mad til borgere. Vi bruger otte ton plastikemballage om året på mad. Det kan vi kigge ind i. Kan vi gøre det på en anden måde og tænke smart?
- Tager vi Eventyrhaven eller Munkemose efter en sommerdag og ser, hvordan der ser ud, og hvor meget affald der ligger. Grillbakker, dåser og alt muligt. Kunne man gøre noget, for at det blev moderne at tage vare og ansvar for sin by, spørger Søren Windell.
2,5 millioner til skraldespande og kampagner
I budgetforliget er der sat 2,5 millioner kroner af til flere skraldespande og kampagner for en renere by. Søren Windell håber, det fører til mere affaldssortering.
- Vi er jo håbløst langt bagud. Tager man bare til Tyskland, så har man jo flere affaldsspande i parker og lignende, hvor der er rum til plastik, restaffald, metal og så videre. I Odense har vi én type. Når vi sorterer derhjemme, så kan vi også gøre det i det offentlige, siger han.
I Odense er der frivillige, som organiserer sig for at samle skrald i byen, og det virker godt, anerkender Søren Windell. Det er bare ikke nok.
- Det er en kommunalopgave, men det er også en borgerpligt ikke at svine, så det går jo begge veje. Det handler om, at det er vores by og kommune, så vi skal tage hensyn til den som borgere, men også gøre vores pligt som kommune, siger han.
Kunne du selv finde på at samle skrald op i naturen, hvis du kom forbi det på en gåtur?
- Det kunne jeg godt. Det gør jeg også. Hvis der ligger noget, og der er en skraldespand, så samler jeg det selvfølgelig op, siger Søren Windell.
Han bliver bakket op af Brit Nielsen, der bekræfter, at der er plastik i vandet. Også udenfor Odense Havn.
- Det er lidt uhyggeligt at komme ned på 30 meter og så stadigvæk se, at der ligger plastik, fortæller dykkeren.
Efter planen ønsker Diving2000 at gennemføre et lignende event næste år.
- Næste step er, at vi fortsætter i Odense Havn. Det kan være, vi finder et nyt sted til næste år. Havnen er jo stor, så der er masser af steder at gå i gang med at rense op, fortæller Jan Lauenborg Olesen.