23. sep. 2018 kl. 15:45
Lasse Back Frost

Dykkere renser Odense Havn for cykler og dåser

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Søndag hoppede frivillige dykkere i vandet for at samle skrald og affald i Odense Havn.


En håndfuld cykler, et par indkøbsvogne og en masse dåser. Sådan lyder resultatet efter godt 45 minutters skraldejagt på bunden af Odense Havn.

“Desværre tror folk, at havet er en skraldespand. Men hvis man smider noget i vandet, så forsvinder det ikke.”

— Jan Laurenborg Olsen, indehaver af Diving2000

En af de frivillige var Brit Nielsen, der er divemaster i Odense Dykkerklub. Hun ærgrer sig over, at det er nødvendigt at fjerne plastik og andet skidt fra vandet ved Odense Havnebad.

- Jeg synes, det er frygteligt, at vi er nødt til at rydde op, fortæller dykkeren og tilføjer:

- Det er ærgerligt, at folk bruger vandet som en skraldespand, fordi vi andre nyder at komme ned i vandet, siger Brit Nielsen, der har dykket igennem de sidste otte år.

Læs også: Rappenskraldere og sportsfiskere: Frivillige tager skraldet
Gå tilbage Del
21. sep. 2018 kl. 13:43

Rappenskraldere og sportsfiskere: Frivillige tager skraldet

Mille Stilbjerg Dyhr

Flere fynboer er trætte af at se affald ligge og flyde. Så mens politikerne i EU forhandler om løsninger på verdenshavenes plastikproblemer, tager en gruppe sydfynske frivillige sagen i egen hånd.


- Jeg synes, at det er meningsfuldt at samle skrald.

Hver tirsdag bruger Inn Krat nogle timer sammen med veninderne på at samle skrald i Svendborgs gader. Helt frivilligt.

Siden 1. januar 2014 har gruppen af veninder samlet alskens affald i gaderne i Svendborg centrum. Alene i de første 11 måneder fyldte de 526 store affaldssække og brugte 931 timer på det.

Og siden er det nærmest blevet til bjerge af affald. Rappenskralderne har i alt i de fem år indsamlet 3.100 sække med affald, og hertil kommer en mængde andre større ting.

- Vi er rappe i det, og så tager vi skraldet. Deraf navnet Rappenskralderne, fortæller Ingrid Marie Nielsen.

Vi har tabt en generation

Det med at smide affald på gaden og i naturen er et generationsproblem, mener Ingrid Marie Nielsen.

- Når jeg tænker helt tilbage, så vi jeg da sige, at der er en generation, som vi har tabt med hensyn til skrald. Der er nogen, der ikke har lært hjemmefra, at man ikke bare smider tingene. Men jeg tror, at de nye generationer bliver opmærksomme på det nu, hvor der er så meget snak om skrald, siger Ingrid Marie Nielsen.

Sportsfiskere tager skraldet

Ved Husby Strand syd for Middelfart tager sportsfisker Jesper Andersen meget mere med hjem end friske fisk.

- Der ligger så meget skrald på strandene, og der kører en god kampagne på Facebook og Instagram, hvor man bruger hashtagget "Plastic in the basket". Så vi samler skrald op, smider det i linekurven, tager et billede af det, og lægger det ud på Facebook og Instagram, i stedet for at lægge billeder op af fangster, fortæller Jesper Andersen.

I følge en rundspørge, som TV 2/Fyn har lavet, er der lignende, frivillige initiativer i fem ud af ti fynske kommuner.

Succes har fået projektet til Odense

Bag projektet med oprydning af vandet i Odense Havn står Diving2000 og Odense Kommune. Det er en del af det globale Project AWARE, der er en tilbagevendende begivenhed, der sætter fokus på forurening i havet.

Diving2000 i Odense har en stor og lang erfaring med at rense havnevand og har igennem de sidste 20 år gennemført rengøringen i Kerteminde Havn. Men havnen i Kerteminde er nu så ren, at det er tid til at finde affald i en ny fynsk havn.

- Oplevelsen er ikke så sjov mere, når man ikke kan hente noget op fra havbunden, fortæller Jan Lauenborg Olsen, indehaver af Diving2000 om succesen i Kerteminde.

Derfor besluttede Jan Laurenborg Olsen sig for at kontakte Odense Kommune med et tilbud om rensning af havnen. Det takkede kommunen ja til.

Og for første gang nogensinde fik dykkere lov til at tage iltflasker på ryggen og hoppe i vandet i ét af Odenses havnebassiner.

Men selvom dykkerne søndag kunne rense vandet i Odense Havn, så er opgaven langt fra løst.

- Desværre tror folk, at havet er en skraldespand. Men hvis man smider noget i vandet, så forsvinder det ikke, lyder det fra indehaveren af Diving2000.

Læs også: Politikere ønsker mindre skrald og plastik i Odense
Gå tilbage Del
22. sep. 2018 kl. 12:17

Politikere ønsker mindre skrald og plastik i Odense

Mille Stilbjerg Dyhr

Odense Kommune skal kigge indad og blive bedre til at håndtere plastik. Det er et af målene i det nye budgetforlig.


Odense Kommune skal granske sig selv og finde ud af, hvordan man kan få mindre skrald i gaderne og et mindre forbrug af plastik i kommunen.

Sådan lyder det i budgetforliget for 2019, der blev indgået torsdag. Derudover bliver der sat 2,5 millioner kroner af til nye skraldespande og kampagner, der skal gøre Odense til en renere by.

Punktet for mindre plastik kom blandt andet med i budgetforliget, fordi ældre -og handicaprådmand Søren Windell (Konservative) til et byrådsmøde pointerede deres brug af platik.

 - Det er jo en væsentlig del af debatten omkring affald i Odense Kommune, at vi kigger indad og ser, hvad vi kan gøre selv. Et klokkeklart eksempel i byrådet er den flaske kildevand, der står ved alle vores pladser. Vi skal spørge os selv, hvorfor vi har det. Vandet er pakket ind i plastik, flaskerne er igen pakket ind i plastik - er det nødvendigt, spørger Søren Windell.

Plastik i den fynske natur

I forbindelse med TV 2/Fyns fokus på platik i havene har lystfiskere og frivillige skraldopsamlere den seneste uge fortalt, hvordan de ser platikaffald i havet, på strandene, i naturen og i byernes gader og parker på Fyn.

Forskere anslår, at der findes omkring 150 millioner ton plastik i verdenshavene. Og i en ny undersøgelse lavet for Miljø- og Fødevareministeriet af YouGov, svarer 85 procent af danskerne, at de er bekymrede for mængden af plastik i havet.

Som den største arbejdsplads i Odense mener Søren Windell, at kommunen skal gå forrest og vise et godt eksempel.

- Det her er lagt ud til vores direktører og topembedsfolk for at se, hvad vi kan gøre, for vi skal jo heller ikke spænde ben for os selv. Det handler om at bruge den sunde fornuft og se, hvad vi kan gøre af små tiltag, der kan have stor effekt, siger han.

Ingen konkrete mål

I budgetforliget er der dog ikke sat nogle konkrete mål om at formindske platikforbruget. I første omgang vil man 'se på', om forbruget kan nedbringes, men Søren Windell har et par forslag til, hvad man eksempelvis kan tage fat på.

Sådan lyder punktet om mindre plast i budgetforliget.

- Jeg har jo ansvaret for Byens køkken, som er leverendør af mad til borgere. Vi bruger otte ton plastikemballage om året på mad. Det kan vi kigge ind i. Kan vi gøre det på en anden måde og tænke smart?

- Tager vi Eventyrhaven eller Munkemose efter en sommerdag og ser, hvordan der ser ud, og hvor meget affald der ligger. Grillbakker, dåser og alt muligt. Kunne man gøre noget, for at det blev moderne at tage vare og ansvar for sin by, spørger Søren Windell.

2,5 millioner til skraldespande og kampagner

I budgetforliget er der sat 2,5 millioner kroner af til flere skraldespande og kampagner for en renere by. Søren Windell håber, det fører til mere affaldssortering.

- Vi er jo håbløst langt bagud. Tager man bare til Tyskland, så har man jo flere affaldsspande i parker og lignende, hvor der er rum til plastik, restaffald, metal og så videre. I Odense har vi én type. Når vi sorterer derhjemme, så kan vi også gøre det i det offentlige, siger han.

I Odense er der frivillige, som organiserer sig for at samle skrald i byen, og det virker godt, anerkender Søren Windell. Det er bare ikke nok.

- Det er en kommunalopgave, men det er også en borgerpligt ikke at svine, så det går jo begge veje. Det handler om, at det er vores by og kommune, så vi skal tage hensyn til den som borgere, men også gøre vores pligt som kommune, siger han.

Kunne du selv finde på at samle skrald op i naturen, hvis du kom forbi det på en gåtur?

- Det kunne jeg godt. Det gør jeg også. Hvis der ligger noget, og der er en skraldespand, så samler jeg det selvfølgelig op, siger Søren Windell.

Han bliver bakket op af Brit Nielsen, der bekræfter, at der er plastik i vandet. Også udenfor Odense Havn.

- Det er lidt uhyggeligt at komme ned på 30 meter og så stadigvæk se, at der ligger plastik, fortæller dykkeren.

Efter planen ønsker Diving2000 at gennemføre et lignende event næste år.

- Næste step er, at vi fortsætter i Odense Havn. Det kan være, vi finder et nyt sted til næste år. Havnen er jo stor, så der er masser af steder at gå i gang med at rense op, fortæller Jan Lauenborg Olesen.

Lasse Back Frost
Flere dyr vælger at slå sig ned på det affald, som ender i havet. 
For 2 timer siden
Tophistorie
Fyn
Sophie Gommesen
Breaking

Lukning af Skibhusvej og nedsat hastighed på store veje kan stoppes - nyt lovforslag er en bombe

LYT
Del
Link
kopieret!

En kommende lukning af et af Odenses største trafikknudepunkter - Skibhusvej - kan blive tvunget til at blive rullet tilbage, inden den er sat i værk. Det samme gælder en lang række planlagte hastighedsnedsættelser på Odenses større veje.


Det skyldes et nyt lovforslag fra regeringen, som netop er sendt i høring. Forslaget betyder kort sagt, at kommunerne får lov at bestemme, hvad de vil med deres veje - så længe de overholder en række nye grænser, som staten nu bestemmer.


Det er at indskrænke selvstændigheden og kan blive et stort problem for mobilitetsplanen i Odense Kommune, siger rådmand.


Lovforslaget vil indskrænke det kommunale selvstyre og retten til, at kommunerne selv kan bestemme over hastighedsnedsættelser på veje, lukning af veje og ensrettelse af veje ifølge klima- og miljørådmand i Odense, Tim Vermund (S).


- Jeg er voldsomt bekymret over det lovforslag. Det er en kæmpe indskrænkning for os kommuner, og hvad vi kan gøre og beslutte om vores veje, om hvor vi kan sænke hastighed og omdirigere trafik, siger han.


Dermed er lovforslaget også en gigantisk bombe under Odense Kommunes mobilitetsplan, der skal reducere Odenses CO2-forbrug med 100.000 ton i 2030.


- Det er rigidt

Den konservative by- og kulturrådmand, Søren Windell, synes også, forslaget er problematisk.

- Det er godt for Skibhusvej, men skidt for det kommunale selvstyre. Det her lovforslag begrænser jo kommunens muligheder for byudvikling. Det er rigidt, og jeg er imod det selvom det er et godt forsvar mod venstrefløjens antibilisme, siger han og tilføjer.

- Det ville være bedre, hvis den sunde fornuft indfandt sig hos partierne i Odense Byråd, og vi selv fandt ud af, at Skibhusvej ikke skal lukkes.

Hver dag kører 8.000 biler gennem den sydlige del af Skibhusvej. Det er planen, at den i foråret lukkes og omdannes til cykelgade. Men i regeringens lovforslag lægges der op til, at kun veje med under 1.000 bilister i døgnet kan afspærres - og dermed ikke Skibhusvej.

Cykelgaden er en del af Odense Kommunes såkaldte mobilitetsplan, der har to mål: At flere skal bo og færdes i bymidten, og at CO2-forbruget reduceres.

Kommunen har planer om, at fartgrænsen skal sænkes til 30 kilometer i timen på hele vejnettet inden for Ring 2. Det vil reducere CO2-forbruget med 17.000 ton årligt. Mobilitetszoner, hvor man lukker for gennemkørende trafik såsom med Skibhusvej, oppebærer 33.000 ton per år.

Dermed er to væsentlige elementer i mobilitetsplanen potentielt sat ud af spil. 

En bombe under mobilitetsplanen

I Københavns Kommune har man allerede udfærdiget et notat, der beskriver konsekvenserne af det nye lovforslag. Konsekvenser, som efter al sandsynlighed også vil gælde i Odense Kommune.

Lovforslaget giver kommunerne mulighed for at træffe færdselsmæssige beslutninger om vejes indretning og udnyttelse, men indfører samtidig en række nye objektive betingelser for blandt andet hastighedsgrænser, ensretninger og vejafspærringer. Noget, som begrænser kommunerne i høj grad, mener Tim Vermund.

- Forslaget vil gøre det umuligt for os selv at bestemme, hvilke veje vi vil sætte hastigheden ned på. Det vil have en vidtgående betydning for alle kommunernes mulighed for at gøre noget ved trafik. Det er vi rigtig bekymret for.

Han kalder det et indgreb i kommunernes selvstyre og muligheder for selv at bestemme. Og han stiller sig uforstående overfor, hvis regeringen virkelig mener, at det er en god ide.

- Jeg håber virkelig, at de besinder sig, fordi det har meget meget vidtrækkende konsekvenser, hvis ikke det bliver standset.

Tim Vermund er nu bekymret for, hvordan det stiller kommunens mobilitetsplan.

Ifølge forslaget er det blandt andet veje, hvor der i gennemsnit kører 4.000 biler i døgnet, som kommunen med forslaget ikke må sænke hastigheden på. I forslaget lyder det også, at der på 88 procent af Odense Kommunes veje kører under 4.000 biler i døgnet, hvorfor de i princippet gerne må reguleres med hastighedsnedsættelser af kommunen selv.

Minister tager til genmæle

Men den køber rådmand Tim Vermund ikke. For det ikke nødvendigvis de veje, som kommunen vil lave ændringer på. Han mener, det er logik, at kommunerne bedst ved, hvor der er behov for lukning af veje, hastighedsnedsættelser og andet.

- Det er jo os, der bor her i byen, der ved noget om, hvordan trafikken påvirker vores hverdag. Det vil være meget klogere at få gennemgående trafik rundt om byen. Vi har klimaambitioner og mål for, hvordan vi skaber en grønnere by. Det er noget, de vil tage fra os.

TV 2 Fyn har foreholdt transportminister Thomas Danielsen (V) kritikken fra de to rådmænd.

- Forslaget fjerner en række bureaukrater i det offentlige, mens målet er det samme: At sikre vigtige færdselsårer holdes åbne og sikre fremkommelighed. Jeg glæder mig til at læse høringssvarene, skriver ministeren i en kommentar til TV 2 Fyn.

For 41 minutter siden
Tophistorie
Fyn
Sophie Frederikke Gommesen

Risikerer at gå fra hus og hjem - nu skal initiativ løse samfundsproblem

LYT
Del
Link
kopieret!

Nu kan borgere i og omkring Vollsmose tage forbi det lokale bibliotek og få hjælp til digitalisering.


Et nyt samarbejde mellem borgerservice, Vollsmose Bibliotek og Den Frie Rådgivning skal hjælpe borgere med at få MitID, tjekke sin e-Boks, komme i kontakt med det offentlige og meget andet.


- Digitaliseringen er steget enormt hurtigt, men der er bare rigtig mange, vi ikke har fået med på det her tog. Og det er efterhånden alt, der foregår digitalt, siger Kirstine Busk Folkmann, der er sekretariatsleder i Den Frie Rådgivning.


- Der er et kæmpe behov. Vi oplever, at mange bliver tabt, fordi de ikke får søgt de ting, de har brug for hjælp til, og de får ikke svaret på de breve, de får, siger Kirstine Busk Folkmann.

Hun fortæller, at de har borgere, der bliver udsættelsestruet - altså truet med at blive sat ud af deres lejlighed, fordi der er ting, de ikke får svaret på.

Ingen tidsbestilling

Der er ingen tidsbestilling - man kan bare droppe ind.

Mandag fra klokken 15-18 vil frivillige fra Den Frie Rådgivning være til stede - de kan også hjælpe de, der oplever sprogbarrierer.

Torsdag fra klokken 10-13 er både Den Frie Rådgivning og borgerservice til stede.

- Alle borgere skal have samme muligheder, så der har vi en forpligtigelse til at hjælpe hele vejen rundt, og jeg føler projektet her kan være med til at skubbe i den rigtige retning, siger borgerservicemedarbejder Jan Larsen.

For 3 timer siden
Tophistorie
TV 2 Fyn

Serieforbryder stoppet efter 37 butikstyverier og røverier

LYT
Del
Link
kopieret!

En 37-årig mand fra Odense Kommune har ikke siddet på hænderne de seneste måneder. Fra midt i oktober har han nemlig begået svimlende 37 butikstyverier og røverier i Odense.


Det oplyser kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi Mads Boel til TV 2 Fyn.


- Der er primært tale om dagligvarebutikker, og i går blev han så anholdt i en butik i det vestlige Odense, siger Mads Boel og tilføjer, at manden nu er blevet varetægtsfængslet frem til 6. februar.


Truende og fysisk

Varetægtsfængslingen sker på baggrund af de seneste 17 tilfælde af butikstyverier og røverier.

De første 20 tilfælde er ifølge Mads Boel håndteret af Fyns Politi, som er ved at udarbejde et anklageskrift mod manden. Sagen bliver taget op senere i år.

- Efter de tilfælde har han begået 17 nye tilfælde, siger Mads Boel.

- Han har været både truende og fysisk, og derfra udviklede nogle af tyverierne sig til røverier, siger Mads Boel, der oplyser, at manden ikke har benyttet sig af våben i forbindelse med røverierne.

Fyns Politi vil ikke komme det nærmere, om manden er gået efter bestemte varer, om han var påvirket i gerningsøjeblikkene, eller hvordan røverierne mere specifikt udspillede sig. De oplysninger indgår nu som en del af efterforskningen, lyder det.

Anholdelsen onsdag foregik i god ro og orden, oplyser Mads Boel, der ikke vil komme det nærmere, hvilken dagligvarebutik der var tale om.

Når den tre uger lange varetægtsfængsling er overstået, skal der tages stilling til, om den skal forlænges, eller om der kan rejses tiltale mod manden.

Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix

Uheld på motorvej skaber kø og forlænget rejsetid

LYT
Del
Link
kopieret!

Opdatering klokken 17.33

Uheldsstedet er nu ryddet, og trafikken glider normalt igen.

Der er sket et færdselsuheld på E20 Fynske Motorvej ved afkørsel 51 Odense S i vestgående retning, hvilket forårsager kødannelse

Det fremgår af Vejdirektoratets trafikkort, og Fyns Politi uddyber over for TV 2 Fyn.

- To biler er kørt sammen, med var i stand til at køre over i nødsporet, siger vagtchef Johni Müller og tilføjer, at der udelukkende er tale om materiel skade. Ifølge vagtchefen er der kødannelse i begge retninger.

Sammen med redningsmandskab har Fyns Politi en indsatsleder på stedet.

Bilister på strækningen kan forvente forlænget rejsetid på mellem 10 og 30 minutter.

Der vil blive ryddet op i løbet af torsdag eftermiddag, og normal trafikafvikling forventes efter myldretiden.

Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

OB ydmyget i lunken sæsonoptakt

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom spydspids Luca Kjerrumgaard bragte OB foran efter 24 minutters spil, kunne det ikke afholde dagens modstander AGF fra at ydmyge fynboerne.

Træningskampen, der blev spillet torsdag eftermiddag, endte 4-1 til jyderne, der scorede to mål i hver halvleg. AGF huserer til daglig i landets bedste fodboldrække, så på papiret var klubben fra Aarhus favoritter inden opgøret.

Der er derfor ikke tale om den mest optimale optakt til anden halvsæson af NordicBet Liga, der begynder 21. februar klokken 19, hvor OB gæster Hillerød Fodbold.

Øens hold har dog endnu et par kampe til at opbygge momentum. 24. januar gæster fynboerne Silkeborg IF, og 30. januar gælder det FC Fredericia på udebane.

For 4 timer siden

Lav risiko for at mund- og klovsyge spreder sig til Danmark

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er lav sandsynlighed for, at smitten med mund- og klovsyge i Tyskland breder sig til danske dyr.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Vurderingen kommer, efter at der for første gang i mange år har været et udbrud med sygdommen i en besætning med vandbøfler på en gård uden for Berlin.

Det er første gang siden 1988, at der er konstateret mund- og klovsyge i Tyskland.

Hvordan udbruddet med sygdommen er kommet til Tyskland, er ifølge Fødevarestyrelsen stadig uvist.

Derfor understreger styrelsen, at truslen mod Danmark er blevet vurderet med "en vis grad af usikkerhed" og ligeledes kan blive ændret med kort varsel.

For 5 timer siden

Axelsen spiller sig stensikkert videre

LYT
Del
Link
kopieret!

Den fynske badmintonstjerne Viktor Axelsen er sikkert videre til kvartfinalen i India Open.

Med cifrene 21-11, 21-14 vandt fynboen, der er nummer fem på verdensranglisten, over verdens nummer 35, Jia Heng Jason Teh fra Singapore.

I fredagens kvartfinale venter endnu en spiller fra Singapore, når han møder verdens nummer 13, Kean Yew Loh.

I dag kl. 11:21
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Her er forklaringen på omfattende strømafbrydelse på Fyn

LYT
Del
Link
kopieret!

Hele Middelfart var natten til torsdag uden strøm i en time.


Strømafbrydelsen skyldtes, at energikonceren Trefor El-net mistede forbindelsen til naboområdets 60 kV-elnet. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.


- Der er normalt to 60 kV-forbindelser ind til Middelfart fra naboområdet Vores El-net. Den ene af disse forbindelser var udkoblet på grund af et planlagt vedligeholdelsesarbejde, og den anden forbindelse blev udkoblet på grund af en fejl i naboområdets elnet. Dermed betød afbrydelsen, at byen blev mørklagt, oplyser Trefor.


Så mange husstande var uden strøm

13.700 husstande var uden strøm, hvilket også påvirkede vandforsyningen og fibernettet.

Fejlen opstod klokken 00.09, hvorefter forsyningen blev genetableret fra naboområdet, og klokken 01.09 havde alle kunder strøm igen.

- Trefor El-net beklager de gener, som strømafbrydelsen må have medført, lyder det i pressemeddelelsen.

Der bor 16.500 mennesker i Middelfart og 40.000 mennesker i hele kommunen. Du kan se her, præcis hvilke veje der blev ramt af strømafbrydelse.

Togforsinkelser til og fra Fyn fortsætter op ad formiddagen

LYT
Del
Link
kopieret!

Togene mellem Sjælland, Fyn og Jylland kører stadig med forsinkelser på mellem 10 og 20 minutter, og der er enkelte aflysninger.

Det oplyser DSB på sin hjemmeside.

Forsinkelserne skyldes en signalfejl ved Slagelse. Banedanmarks teknikere er på sagen, men DSB kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår togene igen kan køre til tiden.

Du kan med fordel slå op i Rejseplanen, inden du tager afsted. 

Er du mere end 30 minutter forsinket, træder DSB’s Rejsetidsgaranti i kraft. Du kan søge om kompensation for din billet på DSB’s hjemmeside.

I dag kl. 10:16

Denne mand er mistænkt for at afpresse og snyde fynbo

LYT
Del
Link
kopieret!

To personer er mistænkt af politiet i en sag om afpresning, hvor de har afpresset en ældre mand fra Assens Kommune. Det oplyser Fyns Politi i en pressemeddelelse.


Afpresningen er ifølge politiet sket, både ved at de mistænkte har fået udleveret kontanter og har foretaget hævninger på den ældre mands dankort i en hæveautomat.


I forbindelse med den ene hævning er den ene gerningsmand fanget på overvågningen ved Danske Banks hæveautomat i Glamsbjerg. Det er sket 10. november 2024.


Har du set manden?

Fyns Politi har offentliggjort et billede af gerningsmanden og beder om hjælp til at identificere personen.

- Da sagen stadig er under efterforskning, er det begrænset, hvad vi kan sige, men vi håber meget, at nogle borgere kan hjælpe os med et id på den her person, som vi mistænker for afpresning af en ældre borger, siger politikommissær Preben Skytthe fra Nærpolitienheden i Assens.

Hvis man kan genkende personen på billedet, kan man henvende sig til Nærpolitienheden i Assens eller kontakte Fyns Politi på telefonnummer 114. Man kan også tippe politiet via politi.dk.

Fyns Politi
I dag kl. 9:06
Fyn
Gerhard Hüdepohl/European Southern Observatory

Det er fra i aften, du skal kigge op på nattehimlen

LYT
Del
Link
kopieret!

Der sker noget opsigtsvækkende på nattehimlen i løbet af de næste dage og uger, og allerede fra torsdag aften kan du kigge med, hvis vejret på Fyn tillader det.


Mange af planeterne i Solsystemet vil ekstraordinært være samlet på himlen samtidig efter solnedgang.


- Særligt står Saturn og Venus lige ved siden af hinanden fra 16. til 20. januar. Og hvis vejret samarbejder, giver januar god mulighed for ved selvsyn at se, hvordan planeterne flytter sig langsomt hen over himlen, siger Johan Peter Uldall Fynbo, der er professor ved Niels Bohr Instituttet, til videnskab.dk .


Sker igen om 136 år

I første omgang vil seks planeter den 21. januar helt ekstraordinært være at finde på himlen samtidig. Det drejer sig om Venus, Mars, Saturn, Jupiter, som du kan se med det blotte øje, samt Uranus og Neptun, som kræver teleskop.

Når du kigger op på nattehimlen, kan man nemt blive i tvivl om, hvorvidt det er en stjerne eller en planet. Der findes mange apps til telefonen, som kan guide dig på vej, og ellers er en god huskeregel, at en stjerne ser ud til at blinke. Det gør en planet ikke.

Endnu vildere bliver det for astronominørder i februar, når Merkur, der ligger tættest på Solen, også dukker op på nattehimlen sammen med de seks andre planeter. Det sker 28. februar.

Misser du fænomenet, sker det igen 19. maj 2161 - altså om 136 år, oplyser astronomimediet Star Walk.

Om fynboerne overhovedet får glæde af fænomenet, afhænger i høj grad af det skyede vejr.

Henter vejret...

°

Lige nu

Weather Icon

Rain: mm

mm

m/s

Baseret på data fra MET Norway. Licenseret under CC 4.0.

Tid Temperatur Regn Vind
Tua Holmboe

Politiet rykkede ud til melding om fyrværkeri - kan trække tråde til våbenhvile

LYT
Del
Link
kopieret!

Selvom vi er et par uger inde i det nye år, fik politiet onsdag aften to-tre anmeldelser om affyring af fyrværkeri i Egeparken. Det fortæller vagtchef hos Fyns Politi Milan Holck.

- Vi var derude og så lidt fyrværkeri, men vi kunne ikke se, hvor det kom fra, fortæller vagtchefen til TV 2 Fyn.

Derfor fandt man heller ikke frem til dem, der stod bag, og hvorfor der skulle fyres krudt af. Politiet har dog en teori:

- Vi gætter på, at det måske har noget med våbenhvilen i Gaza at gøre.

Fyrværkeriloven blev sidste år strammet, så man kun må affyre i perioden 31. december til 1. januar, og vagtchefen minder om, at selvom man mener, man har noget at fejre, så er det ulovligt at affyre fyrværkeri.

Bilister advares om ubehageligt fænomen

LYT
Del
Link
kopieret!

Meget fugtig luft ligger i øjeblikket over Danmark, og der er registreret tåge flere steder i landet.

Derfor har DMI udsendt et varsel om risiko for tæt tåge i hele landet, med undtagelse af Bornholm. Det betyder, at sigtbarheden kan være under 100 meter.

Varslet gælder i øjeblikket frem til klokken 9, men DMI oplyser, at de løbende vil holde øje med udviklingen.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her