Efter meget modgang er han topscorer i OB:
- Det har været en rutsjebanetur
Artiklen er mere end 30 dage gammel
21-årige Luca Kjerrumgaard har mødt meget modgang i sin korte tid som professionel fodboldspiller, men nu nyder han succesen som topscorer for OB.
Der er fodboldskole på OB’s træningsanlæg i Ådalen denne uge, så mens klubbens førstehold knokler på bane 1, er der masser af unge purke, der kigger på midt i en pause fra sommertræningen. Det giver ekstra opgaver for OB’s professionelle spillere, der giver sig tid til autografskrivning og selfiesessions under den blå sommerferiehimmel, hvor de unge fans med begejstring stimler sammen om de voksne helte.
En af de mest populære spillere er Luca Kjerrumgaard, der med tre mål i de første to kampe er OB’s topscorer og en af de nye profiler på holdet. Og han tager sig gerne tid til fansene, for opmærksomheden er positiv.
- Jeg har selv stået her mange gange som dreng og forsøgt at få autografer eller et par handsker eller støvler fra spillerne på førsteholdet, så jeg kan sætte mig ind, hvordan de har det, og jeg vil jo gerne gøre alle glade. Det er en kæmpe ære for mig at kunne få lov at leve af mit arbejde og skabe noget glæde til de folk, der også elsker at se os spille. Så det vil jeg sige, det er jeg superglad for, siger Luca Kjerrumgaard til TV2 Fyn.
Stemningen i Ådalen er i det hele taget anderledes let og positiv her i juli, hvor OB har fået en fin start på sæsonen i 1. division. Forårets mørke skyer er ved at drive væk, og selvom skuffelsen over nedrykningen fra Superligaen stadig sidder i kroppen hos flere af spillerne, er fokus nu rettet mod det altoverskyggende mål denne sæson: Oprykning.
Kulturkampen i OB: Krogh og kompagni har fokus på kernen
ANALYSE
Martin Davidsen er journalist og OB-reporter for TV 2 Fyn. Gennem mere end 15 år har han dækket OB og dansk fodbold for Tipsbladet, Mediano, Jyllands-Posten og tyske Kicker. Han står desuden bag den populære fodboldpodcast "Stemmer fra Ådalen" og har skrevet fire bøger om fodbold. Han dækker OB fast for TV2 Fyn med interviews, reportager og analyser.
Med seks point i de første to kampe har OB fået en perfekt start på livet i landets næstbedste række. Det fynske fodboldflagskib topper rækken og har tanket selvtillid med sejre over Esbjerg og HB Køge, men den aktuelle sæson handler om meget mere end oprykning og sejre inde på banen.
Det handler også om luftige begreber som identitet og kultur, der er afgørende for OB’s fremtid som klub. Det lyder højtravende, men for OB’s sportslige ledere er det et altoverskyggende tema – ikke bare denne sommer, men i sæsonen som helheden.
I takt med de senere års skuffende resultater og mange udskiftninger i spillertrup og trænerstab har kulturen i OB lidt skade. Der har manglet fælles fodslag, og i forbindelse med sidste sæsons nedrykning fra Superligaen, var der splittelse i omklædningsrummet.
Flere spillere ønskede at forlade klubben, og allerede under sæsonen lagde de ikke skjul på det. Trænerstaben kunne endda konstatere, at enkelte spillere bevidst underpræsterede for at komme væk fra OB, og den dårlige energi har også fyldt noget denne sommer. Som forsvarsspilleren Bjørn Paulsen sagde til Stemmer Fra Ådalen tidligere på sommeren:
”Der er nogen, der ikke vil være her, og det er ærgerligt. Men vi, der er her, og gerne vil være her, skal kæmpe videre og få det til at fungere så godt som muligt.”
Et særligt tiltag
Tiltaget var kontroversielt og gruppen af spillere på "de udstødtes ø" blev næppe mere motiverede for at kæmpe for klubben.Det har krævet nogle nye tiltag i OB. De første tre-fire uger af sæsonen var OB-truppen således opdelt, så en mindre gruppe af spillere trænede for sig selv. Det var folk som Alen Mustafic, Tyler Burey, Franco Tongya, Aske Adelgaard og Rami Al-Hajj, der ikke trænede med resten af truppen, og forklaringen fra ledelsen handlede i første omgang om, at man ville fokusere på de spillere, der var klar til at præstere for klubben.
Siden har flere af de nævnte spillere skiftet til andre klubber, og nu er Aske Adelgaard og Rami-Al Hajj igen blevet indlemmet i den store gruppe af spillere, som udgør OB’s førsteholdstrup. Det har været et uskønt forløb, men nu forsøger OB at favne hele den store gruppe af spillere, selvom OB-truppen stadig rummer folk, der ønsker at spille et andet sted, fordi de har ambitioner om noget større end 1. division.
Karakterbog: HB Køge-OB
Her er TV2 Fyns karakterer til OB's spillere, der var i aktion mod HB Køge fredag.
Viljar Myhra - 4
En meget stille dag på kontoret for målmanden, der stort set ikke rørte bolden. Fejlfri, men næsten uden for bedømmelse.
Leroy Owusu - 7
Mange gode initiativer på højrebacken. Lukkede samtidig helt ned for HB Køges venstreside.
Bjørn Paulsen - 7
Solid og brølstærk i duellerne. Paulsen er en af få erfarne ledere på OB-holdet, og det ses.
James Gomes - 7
En af hans bedste kampe i OB-trøjen. Hans fysik var umulig at matche for HB Køge-spillerne.
Nicholas Mickelson - 10
Selvom han som højrebenet er hæmmet af at spille i venstre side, var Mickelsen en af OB's bedste i kampen. Mange gode offensive aktioner.
Alasana Manneh - 7
Fordelte spillet godt og spillede med fin koncentration i de noget anderledes rammer i Køge.
Jakob Bonde - 7
Scorede sit første mål for OB efter en dødbold og arbejdede godt på midtbanen.
Max Ejdum - 7
Han er et energibundt, der arbejder godt for holdet, og mod HB Køge var han igen en god motor for fynboerne.
Don Deedson - 4
Det var ikke Don Deedsons bedste kamp, men han kom alligevel frem til mange afslutninger. Burde have være farligere.
Luca Kjerrumgaard - 10
Med to scoringer og en generelt fremragende indsats var Luca Kjerrumgaard OB's bedste kampen.
Max Fenger - 4
En svær kamp for Max Fenger, der i sidste uge missede et skifte til Molde. Han arbejdede godt i venstresiden, men kom ikke rigtigt frem til målchancer.
Indskiftere
Markus Jensen, William Martin og Elias Hansborg-Sørensen kom på banen i slutningen af anden halvleg og er uden for bedømmelse
Det går den rette vej. Stemningen er bedre på træningsbanen i bane 1, hvor en række unge spillere også er kommet til og har skabt en ny energi. Men det er en vanskelig opgave for fodbolddirektør Troels Bech og træner Søren Krogh at skabe fælles forståelse i OB-truppen om det nye projekt, hvor man forsøger at dyrke kollektivet og samarbejdet.
"Sammenhængskraft"
Et billede på tankerne kunne man se på Troels Bechs instagram-profil fredag aften, hvor han lagde en videosnas op med OB-spillere og fans, der sammen jublede over sejren over HB Køge med den vanlige sejrssang ’en gang Odense, altid Odense’. Bech krydrede videoen med ét ord: ”Sammenhængskraft”.
For midt i et hektisk transfervindue, hvor OB allerede har sagt farvel til mange spillere, handler det om at samle en ny trup, der hænger bedre sammen og har respekt for OB’s værdier. Søren Krogh satte ord på det efter fredagens kamp i Køge, hvor OB vandt 4-0 og viste stort spillemæssigt overskud, særligt i første halvleg.
”Vi har arbejdet hårdt på den kerne, som vi tror på. Kernen er stærk lige nu til at indeholde alle spillere. Vi har arbejdet meget med kulturdelen i starten af sæsonen og satset på de spillere, der vil klubben. Det er et godt først skridt, når man tænker på, hvad vi har gået igenne i sidste sæson i forhold til utilfredse spillere, der ville væk lang tid inden sæsonen var slut. Det handler om kultur, kultur, kultur. Troels Bech er kommet ind, og han er skarp, så ingen er i tvivl om, hvad vi skal,” sagde Søren Krogh efter kampen i Køge.
Og selvom kultur kan være et luftet begreb, så er det afgørende for OB, at man får skabt en stærk kultur med de mange nye og unge ansigter. Der er ikke nogen spillere i den nuværende OB-trup, der har lang OB-anciennitet, så derfor er kulturen noget, der skal skabes. Det handler om at skabe en sund hverdag med en fælles forståelse for helheden, for kun på den måde kan OB tage skridt fremad. Som Troels Bech har sagt i et interview med Stemmer Fra Ådalen tidligere på sommeren:
”Det er afgørende, at vi er bevidst om vores identitet. Vi skal være sikre på, hvad der gør os til den klub, der kan favne hele Odense. Det er en omfangsrig opgave.”
Ikke bare et businesskursus
Bech har de senere år været dybt optaget af ledelse og præstationskultur, og selvom det er begreber, der er svære at gøre konkrete, er det vigtigt.
-Det kan være, at nogen synes, det lyder som businesskursus for begyndere, men det at være sig selv bevidst om formålet med, at vi er her, er en meget god guiding i forhold til, hvordan vi gør ting. OB har en stærk kernefortælling, og det er afgørende for, at vi også kan få et stærkt udtryk på banen. Det har været fraværende, og det er min opgave sammen med andre dygtige på folk at gøre det tydeligere, sagde Troels Bech til Stemmer Fra Ådalen i juni.
For sportsdirektøren betyder fokusset på kultur og identitet, at OB blandt andet skal være bedre til at håndtere modgang og overvinde de problemer, der må opstå i løbet af en træning, en kamp eller en sæson. For modgang skal der nok komme, selvom sæsonen indtil videre har budt på to sejre af to mulige.
Flere spillere har stadig en uafklaret fremtid, og folk som Max Fenger, Tobias Slotsager og Don Deedson tiltrækker sig stadig interesse fra andre klubber. Hvad betyder det for deres præstationer og deres rolle på OB-holdet i den kommende tid frem mod transfervinduets lukning den 2. september? Det bliver spændende at følge.
På lørdag spiller OB mod Hvidovre i tredje runde af 1. division, og netop kampen mod holdet fra den københavnske vestegn var vanskelige for OB i sidste sæson. Her var to nederlag på hjemmebane mod Hvidovre en medvirkende årsag til nedrykningen og det morads, som OB stadig står i.
Her er Luca Kjerrumgaard en vigtig figur for OB-holdet. Den 21-årige angriber er udset en nøglerolle på holdet, og med tre scoringer i sæsonens første to sejre har han været en væsentlig faktor i fynboernes førsteplads.
- Vi har fået seks point, som vi selv mente, at vi skulle have. Vi startede svært med en hård kamp mod Esbjerg, hvor vi alligevel trak sejren til sidst, og jeg synes, at vi som trup er kommet godt ind i sæsonen. Vi har noget selvtillid og positivitet og en anden energi, end vi havde i starten af sidste sæson. Så jeg synes, at det går godt, og jeg synes også selv, at jeg er kommet godt i gang, siger Luca Kjerrumgaard.
At vokse som mand og menneske
Han glæder sig over, at han har fået masser af spilletid og tillid fra træner Søren Krogh denne sommer. Den personlige optur begyndte egentlig i slutningen af sidste sæson, hvor han kom ind i de sidste fem kampe og scorede fire mål.
Den gode stime er fortsat efter sommerferien, så han nu er oppe på syv scoringer i sine seneste syv kampe i denne sæson. Han har følt sig i god form er og taknemmelig for den nye rolle, han har fået på holdet, for det har ikke altid været lige let for den næsten to meter høje fynbo.
- Det har været noget af en rutsjebanetur. Det har været meget lærerigt, for jeg har stille og roligt skulle vokse som menneske og som en mand nu. Jeg er ikke længere teenager, men jeg har lært noget af de ture, jeg har været på, siger Luca Kjerrumgaard.
Han fik allerede OB-debut som 19-årig for to år siden, men da han ikke slog til i første omgang, blev han primært henvist til bænken i OB, inden han blev lejet ud til Nykøbing FC i 2022 og siden til norske Stabæk i 2023. Her oplevede han både medgang og modgang, inden gennembruddet i OB nu er kommet to år efter debuten.
Artiklen fortsætter efter faktaboksen
Luca Kjerrumgaard
Født: 9. februar 2003
Klub: OB
Position: Angriber
Debut: 18. juli 2022 (OB-FCN 0-2)
Kampe/mål for OB: 21/7
Tidligere klubber: Dalum, Nykøbing FC, Stabæk
-Jeg har lært rigtig meget af de ture, jeg har haft på udlejning, men også i tiden her. Der har været gode og dårlige ting, men jeg er taknemmelig for, at jeg er nået hertil. Jeg har haft nogle gode folk omkring mig til hele tiden at støtte op og minde mig om, at jeg har det, der skal til. Så når jeg fik chancen, så skulle jeg nok tage den, siger Luca Kjerrumgaard, der fremhæver sin familie og rådgivere som vigtige støtter.
Lærdom fra landsholdsspiller
Han var end ikke fyldt 20 år, da han i efteråret 2022 blev lejet ud fra OB til den daværende 1. divisionsklub Nykøbing FC, hvor den tidligere landsholdsspiller Claus Jensen var træner. Drømmen om et OB-gennembrud blev sat på stand by, men tiden på Falster blev en succes for Kjerrumgaard, der scorede 13 mål i 28 kampe for Nykøbing FC.
-Det var et år, hvor jeg skulle lære at spille seniorfodbold. Jeg skulle tage skridtet fra at spille U19 til at komme ind og spille 1. division. Jeg havde en træner, som viste mig rigtig meget tillid og troede rigtig meget på mig og lærte mig en hel masse i Claus Jensen, siger Luca Kjerrumgaard om træneren i Nykøbing FC.
-Han var rigtig god for mig, og jeg tror, han var med til at guide mig i en retning, hvor jeg også fandt mig selv som en anderledes fodboldspiller. For det er en anden måde at spille fodbold, når man kommer op og spiller seniorfodbold, siger Luca Kjerrumgaard.
- Det er sgu anderledes end U17
17-årig OB-komet jubler:
- Det er sgu anderledes end U17
Han var kun lige kommet til verden, da OB vandt sin seneste titel, men nu er håbet om fremtidig OB-succes knyttet til William Martin og hans unge holdkammerater på det nye OB-hold, der denne sommer har taget hul på livet i landets næstbedste række.
Det var i 2007, at OB vandt den danske pokalturnering, og 17 år senere er det ikke finaler og pokaler, der fylder i Odense. Det handler om at rykke op i Superligaen igen efter sidste sæsons nedrykning, og det nye OB-hold tæller mange unge spillere, der er blevet rykket op i førsteholdstruppen denne sommer.
En af dem er 17-årige William Martin, der tidligere på sommeren underskrev en tre-årig kontraktforlængelse med klubben. Egentlig hører han til på klubbens U19-hold, men han har imponeret trænerstab og holdkammerater på træningsbanen og i sommerens træningskampe, og derfor er han blevet indlemmet i førsteholdstruppen.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
William Martin
Født: 23. april 2007
Klub: OB
Position: Midtbane/angriber
Debut: 20. juli 2024 (Esbjerg-OB 1-2)
Kampe/mål for OB: 2/0
Tidligere klubber: Brændekilde-Bellinge Boldklub (frem til 2018)
Ungdomslandskampe:
Irland U17: 2 kampe/1 mål
Irland U16: 3 kampe/3 mål
Danmark U16: 2 kampe/0 mål
Titler:
U17-DM vinder med OB (2024)
Topscorer i U17 Ligaen med 38 mål (2024)
Det er endda blevet til spilletid i sæsonens første kampe mod Esbjerg og HB Køge, og unge William Martin glæder sig over udviklingen, der er gået stærkt.
- Det er da super fedt at træne med førsteholdet hele tiden. Det er vigtigt som ung spiller at komme op og mærke seniorfodbolden, for det er bare anderledes. Det er sgu anderledes end at spille U17 og U19. Det er fedt at komme ud og spille kampe foran fansene. Det er jo det, man drømmer om, og det er jo det, man gerne vil op og spille for. Så det er jo bare perfekt, at det kan lykkes for mig her i OB, siger William Martin til TV2 Fyn.
Selvom han fyldte 17 år i april, har der allerede været opmærksomhed omkring den unge OB'er. Han var en del af OB's succesfulde U17-hold, der vandt DM-titlen i foråret, og her markerede William Martin sig med hele 38 scoringer i 20 kampe satte rekord som topscorer i rækken.
Masser af opmærksomhed
Derfor har han også tiltrukket sig interesse fra andre klubber, men han valgte altså at forlænge aftalen med OB, hvor han føler sig godt tilpas.
Og han er ikke skræmt af opmærksomheden fra medier, fans og andre interesserede.
- Selvfølgelig kommer der opmærksomhed, når man slår rekorden i U17, men jeg tænker ikke så meget over det. Nu har jeg jo fået den her kontrakt i OB, og så kører jeg egentlig bare på nu. Og så håber jeg bare på at få så meget spilletid som muligt, så jeg kan vise mig endnu mere frem og få endnu flere minutter, og hjælpe til, så vi kan få tre point, siger William Martin.
Formelt hører William Martin til OB's U19-hold i den kommende sæson, men han kommer formentlig til at være mest med OB's førstehold. I weekenden var OB's U19-hold således i Prag til en ungdomsturnering, men WIlliam Martin blev i Danmark og kom på banen i OB's 4-0-sejr over HB Køge i NordicBet Ligaen.
Her blev han skiftet ind på den centrale midtbane, for selvom han både kan spille i angrebet og som kantspiller, er han udset en rolle på den såkaldte 8'er-position i OB.
- Det var super fedt at være med til, og man føler også lidt, at man har gjort en forskel, fordi vi fik lavet to mål i de sidste 10 minutter, hvor jeg også var med. 10 minutter også stadig fint for mig; så længe jeg kommer ind og kan få vist mig frem, så er jeg da også glad. Vi vandt 4-0, og det var perfekt, siger William Martin, der er en af flere unge spillere på OB-holdet.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
Akademispillere på OB's førstehold
En stor del af OB's førsteholdstrup består af spillere med fortid på OB's eget talentakademi. I parantes er nævnt årstallet for, hvornår spilleren kom til OB's akademi.
Max Fenger (2018)
Aske Adelgaard (2021)
Elias Hansborg-Sørensen (2017)
Gustav Grubbe (2022)
Julius Berthel Askou (2022)
Luca Kjerrumgaard (2015)
Marcus McCoy (2015)
Markus Jensen (2011)
Max Ejdum (2015)
Nikolaj Juul-Sandberg (2019)
Tobias Slotsager (2019)
William Martin (2018)
Yaya Bojang (2023)
Noah Lassen (2020)
OB har således rykket en række nye spillere op i førsteholdstruppen, og mange af William Martins holdkammerater fra akademiet er dermed også en del af det nye OB-hold. Det gør det hele nemmere, fortæller den 17-årige unge mand.
- Jeg har spillet sammen med mange af dem før; både Luca Kjerrumgaard, Nicolaj Juul, Marcus McCoy, Noah Larsen og Julius Askou. Så det er jo fedt, at man også kender dem. Men heldigvis er vi også tæt på de andre, og der er folk som Martin Hansen og Bjørn Paulsen, der også kan tage lidt fat om os unge. Så jeg synes egentlig, at det er en god gruppe, vi har lige nu, og vi er i gang med at komme tættere på hinanden lige nu, siger William Martin.
Efter sine første to kampe i OB-trøjen kan han nu se frem mod en potentiel hjemmebanedebut i OB-trøjen på lørdag. Her skal OB spille mod nedrykkerne fra Hvidovre IF på Nature Energy Park.
Opholdet på Falster var altså en succes for Luca Kjerrumgaard, men da han kom tilbage til OB, mødte han igen modgang og manglende tillid fra den daværende OB-træner Andreas Alm.
-Det var både klubbens og min plan, at jeg skulle spille for OB, men sådan havde Andreas Alm det ikke. Jeg spillede ikke så meget i træningskampene, og selvom jeg scorede i en træningskamp mod Twente, kunne jeg godt mærke, hvad klokken var slået, fortæller angriberen, der i stedet skulle på et nyt lejeophold væk fra Odense.
Modgang i Norge og Odense
I efteråret 2023 tog han derfor til Norge hos bundklubben Stabæk, men hvor han fik succes i Nykøbing, gik det stik modsat i Norge. Her var han kun i startopstillingen to gange på tre måneder, og det blev ikke til nogen scoringer.
-Det blev et uheldigt forløb, for klubben havde det svært, og træneren blev fyret to dage efter min ankomst. Så jeg fik ikke lige et gennembrud, men det var stadig en tid, hvor jeg lærte meget. Jeg fik nye øjne på mig, og det er også vigtigt for fodboldspillere, for det er en måde at udvikle sig på. Da jeg kom tilbage til OB i januar, havde jeg nogle nye og andre kompetetencer, konstaterer Kjerrumgaard.
I januar 2024 skulle Luca Kjerrumgaard jagte et gennembrud i OB for tredje gang, men selvom Søren Krogh var kommet til som træner, og Kjerrumgaard scorede mål i vinterens træningskampe, røg han igen hurtigt på bænken i forårets første måneder, hvor OB kæmpede i bunden af Superligaen.
-Der var meget hurlumhej i klubben i de måneder, og de turde nok ikke at satse så meget på os unge. Jeg følte egentlig, at der var tillid fra Søren, men der var også nogle profiler, der havde mere erfaring end mig. Jeg mente selv, at jeg skulle spille, og jeg følte ike, at jeg fik lang nok snor, så det var en hård tid. Jeg skulle lige finde mig selv, men jeg har altid været god til at arbejde mig tilbage og håndtere de svære perioder, siger Luca Kjerrumgaard om endnu et vanskeligt kapitel i hans relativt korte karriere som professionel fodboldspiller.
For selvom det kun er to år siden, han blev seniorspiller, har han allerede været i tre forskellige klubber og oplevet en masse modgang. Men i foråret 2024 kom gennembruddet med fire mål i Superligaen for OB, og de gode takter er fortsat i 1. division.
Artiklen fortsætter efter billedet.
-Det handler om at bevare troen på sig selv, så man ved, at man nok skal tage chanden, når den kommer. Jeg tror også, at det er vigtigt, at man er sammen med de mennesker, som stoler på én, og som er med til at gøre én til et bedre menneske, både på og ude for banen. Jeg har fundet ud af, at hvis jeg giver alt og arbejder hårdt, så kommer de andre ting også. Nu er jeg bare glad for, at jeg også har overskud til mere end bare at arbejde hårdt, siger Luca Kjerrumgaard.
Mulig topscorer i 1. division?
Han ser positivt på OB’s sæsonstart og mulighederne for at rykke op i Superligaen.
-Vi er et godt sted som trup. Vi hænger godt sammen, og vi har en masse spillere, som faktisk har lyst til at være her, og har lyst til at hjælpe klubben i den retning, som vi gerne vil have. Vi skal op igen, og jeg føler, at folk er glade, siger angriberen efter en sommer, hvor der har været mange spekulationer om spillere, der vil væk fra OB efter nedrykningen.
-Jeg ved egentlig ikke, hvad der er foregået, men udadtil kunne det godt se lidt mærkeligt ud. Nu synes jeg, at det ser godt ud, og jeg har en forventning om, at vi skal skrabe en masse point sammen. Jeg glæder mig bare til, at vi skal spille på vores egen stadion nu og prøve den nye bane. Jeg skal selv tage en masse ansvar og prøve at se, om jeg kan lede holdet i den rigtige retning sammen med de andre, siger Luca Kjerrumgaard.
Og hvad med målene? Han har scoret tre mål i sæsonens første to kampe, og lige nu er han en af favoritterne til at blive topscorer i 1. division.
-Jamen, det kunne da være meget fedt. Jeg vil jo i bund og grund sige, at jeg skal bare udligne det, som jeg gjorde sidste gang, at være i 1. division, og så må man jo tage den derfra. Men det kunne være rigtig fedt at tage den titel, siger han.
OB spiller lørdag mod Hvidovre IF på hjemmebane med kampstart kl. 13.00 på stadion i Odense.
Efter dødsulykke: Kollapset tank blev bygget uden tilladelse
Opførelsen af den reaktortank, der tirsdag kostede to rumænere livet og kvæstede seks i Flemløse blev i næsten et halvt år opført uden byggetilladelse. Det viser dokumenter TV 2 Fyn er besiddelse af.
Karin Jensen, der er nabo til Flemløse Biogas, er rystet over ulykken på biogasanlægget, men hun er lige så rystet over at byggeriet er foregået uden tilladelse.
Frem til 8. oktober i år var ejerne af anlægget nemlig allerede i fuld gang med at opføre den nu kollapsede reaktortank uden byggetilladelse og med kommunens vidende.
Byggetilladelsen fik Flemløse Biogas først den 8. oktober i år. Året forinden havde Flemløse Biogas søgt om dispensation til at bygge reaktortanken i 18 meters højde i stedet for de 15 meter, lokalplanen foreskrev. En dispensation man fik.
Byggeriet foregik altså uden tilladelse, og i en mailkorrespondance den 16. april i år gjorde Assens Kommunes Miljøafdeling opmærksom på, at man skulle søge byggetilladelse til det byggeri, biogasanlægget allerede havde påbegyndt i marts måned.
Her gør Miljøafdelingen også opmærksom på, at der skal søges byggetilladelse til en teknikhal, som allerede er opført.
Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Fyn har gennemlæst.
Gjort lovligt senere
Først den 19. juni søgte Nordic Green Engineering fra Silkeborg på vegne af Flemløse Biogas om byggetilladelse til tanken, og den 8. oktober meddelte Assens Kommune en lovliggørelse – ikke alene af tanken – men også af gyllenedkøling, pumpehus og varmevekslerhus.
- Ethvert byggeri, der kræver en byggetilladelse, skal have en byggetilladelse inden det går i gang. Det er hævet over en hver tvivl, siger Martin Albertsen, der er direktør i By, Land og Kultur i Assens Kommune.
- Vi kan enten bede om, at det bliver revet ned, eller vi kan bede om en juridisk lovliggørelse. Vi har en forpligtelse til at vælge den mindst indgribende. Vi vurderede, at man her ville opnå en byggetilladelse.
Oplysningerne bekræftes af nabo Karin Jensen og hendes mand, der fra adressen Langgade 15 har direkte udsyn til anlægget.
- Min mand og jeg er enige om, at byggeriet startede allerede i marts. Det fremgår jo også af aktindsigten fra Assens Kommune, siger Karin Jensen.
Satellitbilleder fra Miljøstyrelsen taget i sommeren 2024, hvor byggeriet er i fuld gang og synligt fra luften. Altså længe før byggeriet blev lovliggjort.
Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/
Flemløse Biogas sommer 2022Miljøministeriet - https://miljoegis.mim.dk/
Flemløse Biogas sommer 2024 - opførelsen afHelt forkert at bygge uden tilladelse
Mads Knudsgaard, advokat og direktør i Knudsgaard advokater, der har speciale i entreprise- og byggeret kalder det helt forkert at bygge inden, der ligger en tilladelse.
- Det er i strid med den byggeretlige lovgivning at begynde byggeri inden tilladelsen foreligger, siger Mads Knudsgaard.
Samtidig peger han dog på, at det ofte er set før, at der bliver tilgivet frem for tilladt, når det gælder byggesager i kommunerne.
- Det er ikke usædvanligt at få en lovliggørelse, fordi man ”glemmer” at ansøge om byggetilladelse. Nogle gange skal man rose kommunen for at være samarbejdsvillige.
Et af de spørgsmål, der fortsat mangler at blive besvaret efter ulykken er, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden – og om Arbejdstilsynet har været vidende om det store byggeri på biogasanlægget. Noget som Mads Knudsgaard vurderer usandsynligt.
- De (Arbejdstilsynet, red.) har helt sikkert ikke vidst det, før der har ligget en ansøgning om byggeriet. Det kan være bagsiden ved, at kommunen vil være flinke, så er der information, der kan gå tabt til diverse myndigheder.
Det er ikke lykkedes TV 2 Fyn at få en kommentar fra Kurt Brusgård Poulsen, der er direktør i Flemløse Biogas.
Fyns Politi i vild aktion under mobilnedbrud: Alle vogne på gaden
På grund af det nedbrud, der lige nu er på TDC telefonnet, har Fyns Politi sendt alle vogne på gaden.
Det oplyser det på X.
Nedbruddet har ramt TDC’s kunder og betyder, at det ikke er muligt at ringe 112. Derfor kan man i stedet henvende sig ved en af politiets biler, hvis man har brug for akut hjælp.
Fyns Politi foreslår også, at man i en nødsituation finder en person med en anden telefonudbyder og ringe 112 derfra.
Mobilkaos: Bestemte kunder kan ikke ringe 112
TDC oplever, at det begynder at se bedre ud. Men der vil ifølge kommunikationschefen "gå et stykke tid endnu", før mobilnettet er oppe igen.
Han kan endnu ikke sige noget om, hvad årsagen til problemerne er.
Kommunikationschef i TDC Lasse Bjerre Sørensen fortæller til TV 2 News, at alt tyder på, at der er tale om en teknisk fejl internt hos selskabet - og ikke noget udefrakommende. Der er i øjeblikket ingen tidshorisont, siger han.
Kan forhindre vigtige opkald
Nedbruddet har kun ramt mobilnettet, og der skulle derfor ikke være problemer i forhold til data.
Hvis man skal i kontakt med alarmcentralen 112, og er man en af de kunder, der har problemer med netværket, kan man tage sit simkort ud af telefonen.
Man kan godt ringe til 112 uden simkort. Det skriver TV 2.
Omkring klokken 15.30 oplyser TDC til TV 2, at der ikke er nogen tidshorisont i øjeblikket.
Opdateres…
Seneste nyt fra dødsulykke: Redningsarbejde fortsætter "så længe det er nødvendigt"
To personer er omkommet, flere er kommet alvorligt til skade, og en person er fortsat savnet i forbindelse med en sammenstyrtningsulykke på Flemløse Biogas i Glamsbjerg.
TV 2 Fyn følger udviklingen.
Har du oplysninger om ulykken, kan du skrive til redaktionen@tv2fyn.dk.
Alvorlig sammenstyrtningsulykke på biogasanlæg
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Flere dødsulykker på biogasanlæg: Er det et farligt sted at arbejde?
I løbet af de seneste ti år er der sket flere dødsulykker på biogasanlæg i Danmark.
I denne uge er to mænd blevet dræbt i en ulykke på Flemløse Biogas. En person savnes fortsat efter ulykken.
Det er dog ikke den eneste dødsulykke på et dansk biogasanlæg.
Der er sket to separate dødsulykker på et biogasanlæg ved Smidstrup i Nordjylland.
I 2017 mistede en 56-årig mand livet i en arbejdsulykke på det nordjyske biogasanlæg. Ulykken skete i forbindelse med udgravninger til et byggeri ved anlægget.
I 2022 døde en 38-årig tagdækker på samme biogasanlæg. Han faldt seks meter ned fra et tag og landede på et betongulv.
Uheldig sammentræf
Fælles for ulykkerne er, at de er sket i forbindelse med byggeri, og det er altså ikke, fordi der er tale om et biogasanlæg.
- Det er et uheldigt sammentræf, at ulykkerne er sket på et biogasanlæg, men det har ikke noget med den tragiske sag at gøre, siger Jens Tilma, der ejer Tylco Biogas Service, og som har mange års erfaring med at arbejde på biogasanlæg.
Er det generelt farligt at arbejde på et biogasanlæg?
- Det vil jeg ikke sige, det er. Arbejdsprocedurer er godkendt efter de regler, der er. Eksemplerne her er sket i forbindelse med byggerier. Det er ikke driften for anlægget, der skal klantres for, at det er farligt, siger Jens Tilma.
Kigger man endnu længere tilbage og mod udlandet, er der endnu mere fatale ulykker på biogasanlæg.
I 2005 døde tre personer, og der var to hårdt sårede efter et gasudslip på et biogasanlæg i Tyskland.
I Danmark er der omkring 150 biogasanlæg.
Nu reagerer Regionen på nedbrud: - Mød op på nærmeste akutmodtagelse
TDC oplever problemer med mobilnettet. Det kan påvirke borgeres opkald til eksempelvis sygehuse i Region Syddanmark. Der meldes om opkald, der ikke går igennem, og opkald uden lyd.
Det skriver Regionen i en pressemeddelelse, hvor den også kommer med konkrete råd:
- Borgere opfordres til at forsøge at ringe op med en telefon på et andet netværk end TDC’s. TDC’s mobilnet anvendes også af Telmore og YouSee, står der.
Hvis man har problemer med at ringe op til 112, anbefales det, at man fjerner SIM-kortet og ringer op uden SIM-kort – så vil opkaldet alligevel gå igennem.
- Hvis dette ikke er muligt, kan man møde op på den nærmeste Fælles Akut Modtagelse, hvis det er et akut behov.
Politiet modtager bunkevis af våben - sidste chance nærmer sig
Sværd, pistoler og jagtgeværer. Endda et enkelt samuraisværd.
Listen er lang, faktisk 1600 genstande lang. Der er tale om de genstande, politiet får indleveret disse dage i forbindelse med Frit Lejde-aktionen.
Perioden er et politisk vedtaget indleveringsvindue, hvor folk kan komme med deres våben uden at blive stillet til ansvar for besiddelsen af dem.
- Formålet er at få så mange våben væk fra gaden som overhovedet muligt, siger politikommissær Erik Skov foran et bord med et par eksempler på indleverede våben.
Efter indleveringen vil våbenet blive destrueret - medmindre de tilhører politiet eller forsvaret.
Folk med ond hensigt risikerer alligevel våbensigtelse
På Fyn foregår indleveringen af våben på Thulevej 27 i Odense. Men inden man kommer med sit våben, opfordrer politiet til, at våbenet pakkes forsvarlig ind, så det ikke er tydeligt, hvad man render rundt med.
Selv om borgere straffrit kan indlevere ulovlige våben, ammunition og sprængstoffer til politiet i november, betyder det frie lejde ikke, at politiet mister muligheden for at rejse sigtelser for våbenovertrædelser i perioden.
Dermed kan personer, som med ond hensigt har bevæbnet sig, ikke bruge det fri lejde til at bære våben.
Der er sidste chance for frit lejde på fredag 29. november.
Mobilkaos: Bestemte kunder kan ikke ringe 112
TDC har torsdag eftermiddag problemer med opkald på mobilnetværket.
- Det rammer sporadisk over hele landet, siger kommunikationschef i TDC Lasse Bjerre Sørensen torsdag eftermiddag.
- Vi er frygteligt ked af, at vi i øjeblikket ikke kan levere den service, som kunderne har brug for, lyder det videre.
TDC oplever, at det begynder at se bedre ud. Men der vil ifølge kommunikationschefen "gå et stykke tid endnu", før mobilnettet er oppe igen.
Han kan endnu ikke sige noget om, hvad årsagen til problemerne er.
Kommunikationschef i TDC Lasse Bjerre Sørensen fortæller til TV 2 News, at alt tyder på, at der er tale om en teknisk fejl internt hos selskabet - og ikke noget udefrakommende. Der er i øjeblikket ingen tidshorisont, siger han.
Kan forhindre vigtige opkald
Nedbruddet har kun ramt mobilnettet, og der skulle derfor ikke være problemer i forhold til data.
Hvis man skal i kontakt med alarmcentralen 112, og er man en af de kunder, der har problemer med netværket, kan man tage sit simkort ud af telefonen.
Man kan godt ringe til 112 uden simkort. Det skriver TV 2.
Omkring klokken 15.30 oplyser TDC til TV 2, at der ikke er nogen tidshorisont i øjeblikket.
Nu reagerer Regionen på nedbrud: - Mød op på nærmeste akutmodtagelse
TDC oplever problemer med mobilnettet. Det kan påvirke borgeres opkald til eksempelvis sygehuse i Region Syddanmark. Der meldes om opkald, der ikke går igennem, og opkald uden lyd.
Det skriver Regionen i en pressemeddelelse, hvor den også kommer med konkrete råd:
- Borgere opfordres til at forsøge at ringe op med en telefon på et andet netværk end TDC’s. TDC’s mobilnet anvendes også af Telmore og YouSee, står der.
Hvis man har problemer med at ringe op til 112, anbefales det, at man fjerner SIM-kortet og ringer op uden SIM-kort – så vil opkaldet alligevel gå igennem.
- Hvis dette ikke er muligt, kan man møde op på den nærmeste Fælles Akut Modtagelse, hvis det er et akut behov.
Opdateres…
Leifs borgerforslag gik i vasken - og det gør de fleste
Hvis du vil sælge en idé til din byrådspolitiker, så lad være med at stille ideen som borgerforslag. Det er nemlig forsvindende få borgerforslag, som bliver til virkelighed.
Det har både Leif Olsen og Sandie Smedegaard Jæger fra henholdsvis Hårslev og Bogense på Nordfyn måtte sande.
Leif Olsen drømmer om en cykelsti mellem Hårslev og Bogense.
- Jeg ville gerne kunne cykle til Bogense. Den er ligesom vores hovedstad, efter skolen lukkede. Butikker har vi heller ikke mange tilbage af. Men jeg tør ikke cykle på den her vej. Det er med livet som indsats, siger Leif Olsen.
Så i sommer indstillede han et borgerforslag.
Men selvom han både havde produceret plakater, foldere og reklameret til den lokale byfest, lykkedes det ham ikke at få de krævede 200 stemmer, der skal til for at få et borgerforslag behandlet politisk i Nordfyns Kommune.
Hvad er et borgerforslag?
De fleste kender måske borgerforslag.dk, hvor borgere kan samle 50.000 stemmer og derved få et forslag behandlet i Folketinget. Borgerforslag til Folketinget blev indført 24. januar 2018.
Siden er konceptet udvidet, så landets kommuner også kan tilbyde deres borgere at stille et borgerforslag til deres respektive byråd. Det er dog op til den enkelte kommune, om den vil tilbyde ordningen.
Det er meget forskelligt, hvor mange stemmer et borgerforslag skal have for at blive behandlet politisk i de forskellige kommuner. I Nordfyns Kommune skal et borgerforslag have 200 stemmer.
De fleste kommuner har en digital løsning lignende Borgerforslag.dk hvor man som borger kan stille sit forslag.
Sandie Smedegaard Jæger nåede lidt længere i processen. Hun vil gerne have Nordfyns Kommune til at købe og drive den lokale svømmehal, efter den lukkede i marts i år.
- Drømmen var jo, at den åbnede igen, og mine børn igen kunne komme til svømning, siger Sandie Smedegaard Jæger.
Hendes forslag fik faktisk stemmer nok til at blive behandlet politisk.
Men chancen for, at kommunen rent faktisk kommer til at købe og drive svømmehallen er minimal, meddeler borgmesteren.
- Altså det har jeg rigtig svært ved at se. Og det er, fordi jeg kigger bredt på hele kommunen, og jeg er ikke sikker på, det er den rigtige løsning, at kommunen skal ind og drive en svømmehal, siger borgmester Mette Landtved-Holm (V).
Ovenstående er ganske kendetegnende for de kommunale borgerforslags liv og død ude i kommunerne.
Borgerforslag en narresut
Netmediet Altinget kortlagde i 2023, hvordan byrådspolitikerne tager imod de kommunale borgerforslag.
Da undersøgelsen blev foretaget, havde borgerne i 33 kommuner mulighed for at stille borgerforslag. Men ud af i alt 600 borgerforslag, var kun 51 nået til politisk behandling. Og ud af dem er blot ni blevet vedtaget.
Netop derfor er professor i demokrati Jacob Torfing også kritisk over for konceptet borgerforslag.
- Det er jo rigtig godt, at kommunerne har indført nye måder at inddrage borgerne på i dag. Men som regel har politikerne altså ikke ret meget ejerskab til de forslag, borgerne bringer frem. Så ni ud af ti gange bliver forslagene altså hældt ned ad brættet. De bliver afvist af kommunalbestyrelserne, siger Jacob Torfing.
I værste fald kan borgerforslagene få den stik modsatte effekt, mener Jacob Torfing.
- Fordi borgerne ender med at stå med en følelse af, at de blev inviteret til at få indflydelse, men alligevel endte med ingen indflydelse overhovedet. Og det kan faktisk nærmest have den modsatte effekt af, hvad vi gerne vil opnå. Det vaccinerer nærmest borgerne mod fremtidig borgerdeltagelse, fordi de nærmest vil konkludere, at det her var en narresut, siger Jacob Torfing.
Odense med på vognen
Her på Fyn har borgerne i Assens, Nordfyn, Nyborg, Kerteminde og Ærø Kommune muligheden for at stille borgerforslag.
Og nu ønsker Odense-politikeren Reza Javid fra Enhedslisten at indføre borgerforslagene i Odense.
- Vi vil gerne åbne byrådets døre for borgerne, fordi vi synes, det styrker demokratiet og styrker, at borgerne bliver engageret i lokale spørgsmål, siger Reza Javid.
Han stillede forslaget om borgerforslag til Økonomiudvalget i starten af november. Udvalget besluttede at sende sagen til embedsværket, som skal regne på økonomien, og hvilken teknisk løsning konceptet vil kræve i Odense.
Når embedsværket har regnet på forslaget, lander det på politikernes bord igen.
Politiker: Dialog og debat er nok
Til professorens kritik, siger Reza Javid:
- Det er rigtigt, at der er ikke ret mange af de her forslag, der bliver vedtaget, men selve det, at der bliver skabt debat, diskussion og dialog omkring forslagene er i sig selv noget, der engagerer folk.
Men professoren siger jo, at det kan have den modsatte effekt, når så få borgerforslag bliver gennemført. At borgerne får mindre lyst til at deltage i demokratiet. Hvad tænker du om det?
- Jeg tænker, at selve det, at man debatterer og diskuterer i sig selv er godt for de forslag, borgerne kommer med.
Så hører jeg dig sige, du ikke køber præmissen om, at borgerforslag kan ødelægge folks lyst til at være med i demokratiet?
- Der er over 30 danske kommuner, som har den her ordning. Det må være, fordi borgerforslag engagerer borgerne. Og så tror jeg, at eksperterne kan have forskellige meninger, siger Reza Javid.
Leif prøver igen
Selvom Sandie Smedegaard Jæger højst sandsynligt ikke får held med sit forslag om at genåbne svømmehallen i Bogense, så føler hun stadig, processen omkring hendes borgerforslag har værdi.
- Bare det, at man kan få lov at komme ud med den frustration, man gik med - altså man ikke bare gik og snakkede om det uden at gøre noget, synes jeg har værdi. Vi er ved at starte Bogense Lokalråd, og det var i den forbindelse, at vi lavede det her forslag. For at involvere borgerne. Så på den måde føler jeg uanset hvad, at jeg har fået noget ud af det, siger Sandie Smedegaard Jæger.
Tilbage på landevejen mellem Hårslev og Bogense har Leif Olsen heller ikke mistet modet.
Nu prøver han at stille sit borgerforslag igen. Og så får den bare endnu mere gas med foldere, plakater og dørklokker denne gang.
- Jeg tror vitterligt, at jeg har en chance. Så det går jeg i gang med her 1. december, siger Leif Olsen
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her