Fredag pjækker Fyn: Klimaet er vigtigere end uddannelse
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tre byer på Fyn holder fredag klimastrejke. Budskabet er klart; fremtiden skal være grøn.
“Vi vil ha’ en grøn længere fremtid, vi vil ha’ en grøn og længere fremtid, vi vil ha’ en grøn og længere fremtid”.
Budskabet i Odense var fredag formiddag klart. Fremtiden skal være grøn.
Hvis ikke den er det, så er der ikke nogen fremtid, og så kan man lige så godt blive hjemme fra skole. Sådan lyder det fra Mads Gammelgaard, som går i 1.g på Odense Katedralskole.
- Det giver ikke mening for mig bare at sidde hjemme eller i skole i dag, når det står så slemt til, som det gør. Jeg bliver nødt til at råbe op til dem, som rent faktisk kan gøre noget (politikerne red.), siger Mads Gammelgaard.
Den 24. og 25. maj står i klimaweekendens tegn. 26 strejker i 24 forskellige byer i Danmark. På Fyn bliver der holdt tre. Det sker i henholdsvis Odense, Svendborg og Middelfart.
Ung vælger havde simpelt forslag til at redde klimaet - her er partiernes reaktion
Hvis alle danskere betaler 1.200 kroner ekstra i skat om året, kan verden reddes, lyder det fra ung vælger. Langt fra nok, siger partierne.
Et af de helt store temaer i valgkampen er klimaet og de udfordringer, som klimaforandringerne giver.
I disse uger diskuterer politikerne derfor, hvorvidt flybilletten skal koste 100 kroner ekstra - eller måske 500 kroner ekstra - eller om offentlige institutioner skal indføre kødfrie dage.
Der er dog en langt mere simpel løsning på klimaudfordringer, mener studerende og førstegangsvælger Jonas Møller Andersen, der var til stede under TV 2/Fyns debatmøde på Tietgen Handelsgymnasium i Odense tirsdag aften.
- Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke lægger 100 kroner ekstra i skat om måneden, og så er det en klimaskat, vi allesammen betaler. Så løfter vi alle i flok, siger Jonas Møller Andersen.
Kristendemokraterne: Det er tankevækkende
Det er ikke et urealistisk forslag, mener Kristendemokraterne. En række forskere fortalte i 2018, at det ville koste højst 150 kroner om måneden per dansker at holde Danmark kørende som 100 procent grønt samfund, hvis vi droppede fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas.
- Der er kommet en rapport om, at hvis hver dansker betalte 150 kroner om måneden, kunne vi være klimaneutrale. Det er lidt tankevækkende, at vi kan klare disse udfordringer for de penge her, siger folketingskandidat Simon Lavdal-Pedersen fra Kristendemokraterne, der dog vil gå andre veje.
- Vi vil gøre, at folk får mere lyst til at købe bæredygtigt, altså lave mærkningsordning på, hvor meget CO2-aftrykket har været på produktet, du køber, fortæller Simon Lavdal-Pedersen.
Liberal Alliance afviser flere skatter
Hos Liberal Alliance er man ikke parat til at opkræve flere skatter fra danskerne.
- Jeg ønsker ikke at sætte ekstra skatter på noget, som ikke har direkte at gøre med CO2-udledningen, siger Frederik Nilausen Dam fra Liberal Alliance.
I partiet Klaus Riskær Pedersen er man langt mindre optimistisk, når det gælder effekten af forslaget fra førstegangsvælgeren.
- Ja, det er ikke det, der rykker, men derfor kan vi godt støtte det, siger Gert Dyrn fra partiet Klaus Riskær Pedersen.
0,01 procent er dansk
Danmarks samlede CO2-udledning er 0,01 procent. Derfor nytter det ikke, at det kun er Danmark, der forsøger at løse klimaudfordringerne.
I SF er man imødekommende over for forslaget, men erkender samtidig, at der skal langt mere til.
- Der er ingen tvivl om, at der kun er én ting, der redder verden. Det hersker der ingen tvivl om. Vi mener, vi skal have en klimalov nu, siger folketingskandidat Line Mørk fra SF.
- Vi bliver nødt til at ændre vores adfærd. Jeg er ikke bekymret for at sige 150 kroner, men det står ikke alene, fastslår hun.
4.800 kroner per børnefamilie
Danmark skal gå forrest, mener Alternativet, der påpeger, at der bliver gjort for lidt, som det er nu.
- Den bedste måde at redde verden og ændre de andre landes adfærd er ved at gå forrest. Det skal Danmark gøre. Vi har før været det gode eksempel. Det skal vi være igen, siger folketingskandidat Mikkel Holm-Pedersen fra Alternativet.
Hvis Jonas Møller Andersens forslag skulle blive til virkelighed, vil det betyde, at en dansk børnefamilie - med to forældre og to børn - skulle betale 4.800 kroner ekstra i skat om året.
I Odense forventer arrangørerne, at der kommer mellem 500 og 1.000 mennesker til fredagens klimastrejke. Størstedelen af de deltagende er unge mennesker, som normalvis har undervisning fredag formiddag.
- Hvorfor burde jeg passe skolen, hvis ikke der er en fremtid for derude, fordi kloden er så ødelagt? Det her er bare starten. En slags revolution. Det bliver umuligt at ignorere os, og derfor kommer der på grund af de her demonstrationer til at ske store ændringer, forsikrer Mads Gammelgaard.
Borgmesteren holder tale for de unge
Og de unge mennesker bliver også hørt. De klimastrejkende i Odense marcherer fra Munkemose og op til Flakhaven. Ved Flakhaven vil Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) holde en tale for de unge.
Klima er kommet på dagsordenen: Kunstnere fra hele verden vil lave klimakunst på Fyn
Billedkunstner Jørgen Svenstrup mærker, hvordan klimaet er kommet på dagsordenen. Han har modtaget over 100 ansøgninger til at lave klimakunst i Assens.
Klimaet tyder på at blive et af de hotteste emner i valgkampen. Ikke mindst i forhold til Europaparlamentet. I Assens har billedkunstner Jørgen Svenstrup på egen krop mærket, hvordan interessen for klimaet er steget. De seneste to år har han inviteret kunstnere fra hele verden til Assens for at lave klimakunst.
- Første år havde jeg 20 ansøgere fra 14 forskellige lande. Det andet år fik jeg 45 ansøgninger, men i år har jeg fået hele 100 ansøgninger fra kunstnere fra 30 forskellige lande, siger Jørgen Svenstrup.
Hans projekt hedder "Artist in Residence" og har indlogeret en håndfuld kunstnere fra hele verden i Assens Kommune for at lave kunstværker med klimaproblemerne for øje.
Kunstnerne kan gøre en forskel i klimadebatten
Projektet er ifølge Jørgen Svenstrup vigtigt, da kunstnerne kan gøre en forskel og derfor også bør tage et ansvar i klimadebatten.
- Kunstnere er gode til at give nogle forskellige og skæve bud på at løse problematikken. Sidste år arbejdede en af kunstnere på projektet, hvor de fokuserede på at lave vand ud af luften. Der er ingen tvivl om, at hvis vi fokuserer på det her emne, og det bliver alvor for os, så vil det også blive skrevet ind i alle de ting, vi laver, siger Jørgen Svenstrup.
Jørgen Svenstrup håber derfor, at de mange ansøgninger kan føre til en udvidelse af projektet. Flere kunstnere kræver dog endnu flere penge.
Klimakommune støtter klimaprojekter
Artist in Residence bliver blandt andet støttet af Assens Kommune, der lægger 20.000 kroner fra kommunens kulturpulje.
- Artist in Residence passer rigtig fint ind i vores dagsorden som klimakommune, og derfor vil det kun være godt for kommunen, hvis projektet udvides, siger formanden for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur, Finn Viberg Brunse (S).
Finn Viberg Brunse fortæller at titlen som klimakommune, og den øgede opmærksomhed på klimaet, har sat sit aftryk på, hvilke kulturprojekter kommunen giver penge til.
- Der er kommet en tendens til, at de projekter, vi støtter, i langt højere grad har noget med klimaet og naturen at gøre.
Én kunstner koster 16.000
For at Jørgen Svenstrup kan realisere sin drøm om at udvide fra omkring fire kunstnere til op mod otte, så er han gået i gang med at søge fonde.
- Hvis jeg skal have seks til otte kunstnere, vil det koste omkring 16.000 kroner per mand, derfor skal jeg op på omkring 130.000 kroner, siger Jørgen Svenstrup.
Uanset hvor mange penge han får samlet ind, så har han dog et overordnet mål for sit projekt.
- Mit mål er, at klimakunst vil blive endnu mere kendt og accepteret verden over. Vi har allesammen har et ansvar for at skaffe mere rimelige vilkår for vores klode, siger Jørgen Svenstrup.
Derefter vil der blive sat endnu mere fokus på klimaemner. Der vil blive serveret vegansk mad på Flakhaven, der kommer til at blive afholdt klimaquizzer og så kan de unge komme til at bytte tøj med hinanden - alt sammen for at sætte mere fokus på, hvordan man kan være mere klimavenlig.
- Min banner er faktisk lavet af min mormors gamle lagen. Det er blevet aflagt for mange, mange år siden, så jeg tror faktisk, hun ville være super stolt af, at jeg bruger det på denne her måde - det er jo godt for klimaet, og det er jo det vigtigste, siger Mads Gammelgaard.
Konceptet hedder “klimaet højere end uddannelse” og bygger på, at der ikke er nogen uddannelser i fremtiden, hvis ikke der bliver gjort noget ved klimaet.