Klima er kommet på dagsordenen: Kunstnere fra hele verden vil lave klimakunst på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Billedkunstner Jørgen Svenstrup mærker, hvordan klimaet er kommet på dagsordenen. Han har modtaget over 100 ansøgninger til at lave klimakunst i Assens.
Klimaet tyder på at blive et af de hotteste emner i valgkampen. Ikke mindst i forhold til Europaparlamentet. I Assens har billedkunstner Jørgen Svenstrup på egen krop mærket, hvordan interessen for klimaet er steget. De seneste to år har han inviteret kunstnere fra hele verden til Assens for at lave klimakunst.
- Første år havde jeg 20 ansøgere fra 14 forskellige lande. Det andet år fik jeg 45 ansøgninger, men i år har jeg fået hele 100 ansøgninger fra kunstnere fra 30 forskellige lande, siger Jørgen Svenstrup.
Hans projekt hedder "Artist in Residence" og har indlogeret en håndfuld kunstnere fra hele verden i Assens Kommune for at lave kunstværker med klimaproblemerne for øje.
Kunstnerne kan gøre en forskel i klimadebatten
Projektet er ifølge Jørgen Svenstrup vigtigt, da kunstnerne kan gøre en forskel og derfor også bør tage et ansvar i klimadebatten.
- Kunstnere er gode til at give nogle forskellige og skæve bud på at løse problematikken. Sidste år arbejdede en af kunstnere på projektet, hvor de fokuserede på at lave vand ud af luften. Der er ingen tvivl om, at hvis vi fokuserer på det her emne, og det bliver alvor for os, så vil det også blive skrevet ind i alle de ting, vi laver, siger Jørgen Svenstrup.
Jørgen Svenstrup håber derfor, at de mange ansøgninger kan føre til en udvidelse af projektet. Flere kunstnere kræver dog endnu flere penge.
Gymnasieelever: Hvorfor diskutere pension, hvis jorden går under?
Gymnasieelever på Tornbjerg Gymnasium efterspørger øget fokus på klimaet i valgkampen.
Gymnasieelever på Tornbjerg Gymnasium mener, at klimaet er det vigtigste emne i valgkampen.
- Hvis vi ikke har et fokus på klimaet, så bliver tidshorisonten på alle de andre ting utrolig begrænset, siger 18-årige Markus Maagaard, der snart skal stemme for første gang.
Sammen med de øvrige elever på Tornbjerg Gymnasium var han til valgdebat onsdag, hvor et panel af politikere diskuterede forskellige emner. Blandt andet debatterede politikerne pensionsalder og integration. Men adspurgt om, hvad der er det vigtigste emne i debatten, var miljø og klima suveræn topscorer blandt de unge.
- Jeg synes, miljø er rigtig vigtigt. Mest fordi jeg lever på jorden og godt vil blive ved med at leve på jorden, siger Frederikke Madsen.
Blandet vurdering af klimaambitioner
Mens nogle af gymnasieeleverne kritiserede politikerne for at fokusere for lidt på klima, var andre mere optimistiske.
- Ærligt talt synes jeg, at der er mange politiske partier og partiledere, som er gode til at tage det her emne op til debat, siger Joakim Præst på 17 år.
Han synes dog, det er ærgerligt, når også den bliver koblet sammen med debatten om integration.
- Når man spørger en mand som Rasmus Paludan om hans mening, kan han koble alting op på integration og udlændinge - også det med klima. Det hænger bare ikke sammen. Udlændinge er ikke årsag til, at vi har et dårligt klima, siger han.
Ligesom ham var mange andre glade for, at klimadebatten fylder mere nu end tidligere, mens troen på konkret handling var mindre.
- Det er en af topprioriteterne for de fleste politikere, men jeg ved ikke, hvor meget de vil gøre ved det, når de rent faktisk bliver valgt ind, siger Frederikke Madsen på 18 år.
Svært at forholde sig til pension
For gymnasieeleverne Laura Dalsgaard og Andrea Møller Wehner på henholdsvis 19 og 18 år er pensionsdebatten slet ikke det, der fylder mest.
- Det er super svært for os at forholde os til, fordi det er så langt ude i fremtiden, siger Laura Dalsgaard, inden Andrea Møller Wehner tilføjer:
- Specielt, når vi ikke har været på arbejdsmarkedet endnu og egentlig ikke selv kan mærke, hvornår vi føler, det ville være passende for os at gå på pension. Vi har jo ikke nogen erfaring.
Overrasket over de unges udmelding
At en del af eleverne på Tornbjerg Gymnasium mener, at debatten om pension overskygger den om klimaet, kommer bag på Karsten Hønge (SF), der var blandt deltagerne i paneldebatten.
- Det er jeg oprigtigt overrasket over. Hvis man følger de store diskussioner i medierne, er det i høj grad klimaet. Men der skal da være plads til at diskutere andet end klima, sagde han inden valgdebatten.
Alligevel roste han de unge for deres engagement i klimaet.
- Jeg tror, ungdommen er god til at gå forrest. De ved, at hvis de ikke skal stå i vand til knæene om nogle generationer, er vi nødt til at gøre noget.
Klimakommune støtter klimaprojekter
Artist in Residence bliver blandt andet støttet af Assens Kommune, der lægger 20.000 kroner fra kommunens kulturpulje.
- Artist in Residence passer rigtig fint ind i vores dagsorden som klimakommune, og derfor vil det kun være godt for kommunen, hvis projektet udvides, siger formanden for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur, Finn Viberg Brunse (S).
Finn Viberg Brunse fortæller at titlen som klimakommune, og den øgede opmærksomhed på klimaet, har sat sit aftryk på, hvilke kulturprojekter kommunen giver penge til.
- Der er kommet en tendens til, at de projekter, vi støtter, i langt højere grad har noget med klimaet og naturen at gøre.
Én kunstner koster 16.000
For at Jørgen Svenstrup kan realisere sin drøm om at udvide fra omkring fire kunstnere til op mod otte, så er han gået i gang med at søge fonde.
- Hvis jeg skal have seks til otte kunstnere, vil det koste omkring 16.000 kroner per mand, derfor skal jeg op på omkring 130.000 kroner, siger Jørgen Svenstrup.
Uanset hvor mange penge han får samlet ind, så har han dog et overordnet mål for sit projekt.
- Mit mål er, at klimakunst vil blive endnu mere kendt og accepteret verden over. Vi har allesammen har et ansvar for at skaffe mere rimelige vilkår for vores klode, siger Jørgen Svenstrup.
Politisk kommentator: Det kommer valgkampen på Fyn til at handle om
Valgkampen på Fyn vil afspejle den landspolitiske dagsorden i højere grad, end vi har set tidligere.
Så er valgkampen i gang.
De politiske partier, folketingspolitikerne og kandidaterne har siden nytår stået som utålmodige galopheste i startboksen.
Nu er de små utålmodige trip afløst af fuldt firspring. Kandidaterne er på vej ud over stepperne i et tempo, som vi ikke har set tidligere.
I Fyns Storkreds skal der vælges omkring 15 folketingspolitikere, men der er omkring 80 kandidater til at kæmpe om mandaterne.
Valgkamp i højt tempo
Der er sket meget, siden den konservative finansordfører Henning Andersen fra Marstal i valgkampen i 1994 satte alt over styr, fordi han mødte uforberedt op i en debat på TV 2/Fyn. Dermed var han færdig i folketinget, hvorfter den unge og velforberedte Bendt Bendtsen snuppede stemmerne og pladsen.
I dag er tempoet helt anderledes end dengang. Men grundlæggende gælder de samme regler. De politikere, som er inde i stoffet og forstår at gøre sig synlige, vinder valget.
Det ved denne valgkamps kendisser alt om. Det er Dan Jørgensen, Lars Chr. Lilleholt, Trine Bramsen, Karsten Hønge og Alex Ahrendtsen.
De udgør den forløbne valgperiodes mest indflydelsesrige fynske politikere. Og de kommer til at slå tonen an i de fynske debatter de kommende uger. Men i modsætning til tidligere valgkampe bliver det næppe regionale mærkesager, som kommer til at præge den fynske dagsorden.
Fokus flyttes til landspolitik
Ved valget i 2015 var de centrale temaer det 3. spor på motorvejen, afskaffelse af PSO-afgiften, nedsættelse af taksterne på Storebælt og udflytningen af statslige arbejdspladser.
Det bliver det ikke denne gang af den simple grund, at det er lykkes for regeringen at indfri de mærkesager, som både røde og blå politikere på Fyn ved tidligere valg har været fælles om.
(Artiklen fortsætter under videoen)
De kommende tid kommer vi selfølgelig til at høre Lars Christian Lilleholt fortælle om alle fortræffelighederne. Han vil blive støttet af Mai Mercado og Alex Ahrendtsen i fortællingen om alt det gode, som er sket i de forløbne fire år.
På den anden side står Dan Jørgensen, Trine Bramsen og Karsten Hønge. De vil næppe føle noget stort behov for at fremhæve den blå regerings successer.
Pensionsalder og udlændinge
Derfor kommer valgkampen på Fyn i højre grad end tidligere til at afspejle den landspolitiske dagsorden: Pensionsalder, klima og udlændinge.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Skal brolæggeren på Nordfyn have en ret til tidligere folkepension? Skal der mere gang i den grønne omstilling? Det er centrale spørgsmål, som kommer til at fylde meget i debatterne.
Udlændinge har været en del af valgkampene på Fyn i mange år, og bliver det også denne gang. Der skal ikke opstå megen ballade på Bøgetorvet i Vollsmose før, at pensionsalder og klima rykker ned som nummer to og tre på listen over de emner, som optager de fynske politikere mest.