Politisk kommentator: Det kommer valgkampen på Fyn til at handle om
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Valgkampen på Fyn vil afspejle den landspolitiske dagsorden i højere grad, end vi har set tidligere.
Så er valgkampen i gang.
De politiske partier, folketingspolitikerne og kandidaterne har siden nytår stået som utålmodige galopheste i startboksen.
Nu er de små utålmodige trip afløst af fuldt firspring. Kandidaterne er på vej ud over stepperne i et tempo, som vi ikke har set tidligere.
Valg: Vi skal til folketingsvalg grundlovsdag
Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev tirsdag middag folketingsvalg til afholdelse onsdag den 5. juni
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver folketingsvalg til afholdelse på grundlovsdag 5. juni.
Det siger han fra talerstolen i Folketingssalen.
- Jeg har i går meddelt Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget.
- Jeg ønsker at bruge hele min vilje, mine kompetencer og min erfaring til fortsat at lede Danmark. Og jeg beder danskerne om genvalg ved folketingsvalget som afholdes 5. juni, siger statsministeren.
Dermed bliver det en længere valgkamp.
Folketingsvalget bliver afholdt onsdag 5. juni, som er halvanden uge efter valget til EU-Parlamentet, der afholdes 26. maj.
Dermed bliver det ikke et dobbeltvalg, som flere iagttagere havde forventet.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, meldte tidligere tirsdag på grund af sygdom afbud til en debat, som skulle være foregået om aftenen med statsministeren.
Grundlovsdag er den årlige fejring af indførelsen af den første danske grundlov fra 5. juni 1849.
I Fyns Storkreds skal der vælges omkring 15 folketingspolitikere, men der er omkring 80 kandidater til at kæmpe om mandaterne.
Valgkamp i højt tempo
Der er sket meget, siden den konservative finansordfører Henning Andersen fra Marstal i valgkampen i 1994 satte alt over styr, fordi han mødte uforberedt op i en debat på TV 2/Fyn. Dermed var han færdig i folketinget, hvorfter den unge og velforberedte Bendt Bendtsen snuppede stemmerne og pladsen.
I dag er tempoet helt anderledes end dengang. Men grundlæggende gælder de samme regler. De politikere, som er inde i stoffet og forstår at gøre sig synlige, vinder valget.
Gense debatten fra Arkaden: Meget delte meninger om regeringens indsats for Fyn
På valgkampens første dag inviterede TV 2/Fyn til debat om regeringens præstation. VLAK-regeringen både dumpede med et brag og bestod med bravour.
Hvor godt har regeringen hjulpet Fyn?
Det spørgsmål skulle fire fynske folketingskandidater tirsdag svare på, da TV 2/Fyn inviterede til debat.
Og karakterne spændte næsten lige så vidt, som de partier, der var med i debatten.
Ifølge Lars Christian Lilleholt, der er folketingskandidat for Venstre og energi-, forsynings- og klimaminister i VLAK-regeringen, har hans regering bestået med et 12-tal, den højeste karakter på skalaen.
- Det har været fire helt fantastiske år for Fyn. Der er ingen regering, der nogensinde har gjort mere for Fyn, lyder det fra Venstremanden.
Han henviser til udfasning af PSO-afgift samt udflytning af statslige arbejdspladser til Fyn.
Den høje karakter går dog ikke igen hos SF og Socialdemokratiet, der var repræsenenteret ved folketingskandidaterne Karsten Hønge (SF) og Dan Jørgensen (S). De to røde kandidater giver henholdsvis 02 og 00 for regeringens arbejde for Fyn.
- Det er ikke helt ringe, men der er godt nok lang vej til, at de kan få en god karakter, forklarer Karsten Hønge.
Han hæfter sig særligt ved, at regeringen har gennemført besparelser på uddannelsesområdet via omprioriteringsbidraget.
Ifølge Dan Jørgensen kan regeringen ikke bestå, fordi der har været for lidt fokus på klima.
- Når jeg ikke kan bestå regeringen, så skyldes det, at det på en lang række områder er gået den forkerte vej. På det grønne område har I givet landbruget lov til at sprøjte løs. På elbils-området har I (regeringen, red.) heller ikke gjort nok, mener han.
Han anerkender dog Lars Christian Lilleholts arbejde.
- Du har været en god minister for Fyn, Lars, lød det fra socialdemokraten, der tilføjede:
- Du lytter altid, når man kommer med sager. Det skal du virkelig have ros for.
Ros fra støtteparti
Alex Ahrendtsen, folketingskandidat for Dansk Folkeparti, giver et syvtal til regeringen.
- Regeringen har gjort det ganske godt, forklarer folketingskandidaten.
Han er særligt tilfreds med udvidelsen af Fynske Motorvej.
Men ifølge DF'eren har regeringen ikke været gode nok til at sende udlændinge hjem.
- Man har valgt at bruge kræfterne og pengene på en ghettoindsats i stedet for det, der er bedst. Nemlig at sende udlændinge hjem. Det trækker ned, forklarer han.
Flere unge på erhvervsuddannelser
Det var ikke kun regeringens præstation, som de fynske folketingskandidater skulle debattere.
Undervejs gæstede Lars Jensen, direktør hos den fynske virksomhed Claus Andersen Rustfri Stål, debatten i Arkaden. Han fortalte, at virksomheden har en fyldt ordrebog, men problemer med at finde folk til at løse ordrerne.
Den problematik anerkender de fire folketingkandidater. Men deres løsningsforslag er vidt forskellige.
- Det er helt åbenlyst, at der er et problem, mener Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet.
Han ønsker ikke - som DF - at indføre et højere karakterkrav på de gymnasielle uddannelser for at øge antallet af elever på erhversuddannelserne.
- Du får ikke gode håndværkere ved at tvinge dem til at være det, mener Dan Jørgensen.
- Vi vil gerne tale erhvervsuddannelserne op, forklarer Alex Ahrendtsen.
Hos Venstre vil man placere nogle 10. klasser på erhvervsuddannelse for at øge de unges kendskab til uddannelserne.
SF's Karsten Hønge mener, at løsningen skal findes hos de ufaglærte, der i dag kan opkvalificeres.
Hos Claus Andersen Rustfri Stål er direktøren ikke imponeret over løsningsforslagene.
- Jeg har ikke set de store guldklumper komme på banen i dag. Det er kendt stof, og de bekriger lidt hinanden, forklarer direktøren.
Missede du tirsdagens debat på Arkaden Food Market?
Frygt ej. TV 2/Fyn arrangerer en række debatter fordelt på Fyn. Næste debatmøde er på Campus Glamsbjerg torsdag den 9. maj klokken 17.45.
Det ved denne valgkamps kendisser alt om. Det er Dan Jørgensen, Lars Chr. Lilleholt, Trine Bramsen, Karsten Hønge og Alex Ahrendtsen.
De udgør den forløbne valgperiodes mest indflydelsesrige fynske politikere. Og de kommer til at slå tonen an i de fynske debatter de kommende uger. Men i modsætning til tidligere valgkampe bliver det næppe regionale mærkesager, som kommer til at præge den fynske dagsorden.
Fokus flyttes til landspolitik
Ved valget i 2015 var de centrale temaer det 3. spor på motorvejen, afskaffelse af PSO-afgiften, nedsættelse af taksterne på Storebælt og udflytningen af statslige arbejdspladser.
Det bliver det ikke denne gang af den simple grund, at det er lykkes for regeringen at indfri de mærkesager, som både røde og blå politikere på Fyn ved tidligere valg har været fælles om.
(Artiklen fortsætter under videoen)
De kommende tid kommer vi selfølgelig til at høre Lars Christian Lilleholt fortælle om alle fortræffelighederne. Han vil blive støttet af Mai Mercado og Alex Ahrendtsen i fortællingen om alt det gode, som er sket i de forløbne fire år.
På den anden side står Dan Jørgensen, Trine Bramsen og Karsten Hønge. De vil næppe føle noget stort behov for at fremhæve den blå regerings successer.
Pensionsalder og udlændinge
Derfor kommer valgkampen på Fyn i højre grad end tidligere til at afspejle den landspolitiske dagsorden: Pensionsalder, klima og udlændinge.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Skal brolæggeren på Nordfyn have en ret til tidligere folkepension? Skal der mere gang i den grønne omstilling? Det er centrale spørgsmål, som kommer til at fylde meget i debatterne.
Udlændinge har været en del af valgkampene på Fyn i mange år, og bliver det også denne gang. Der skal ikke opstå megen ballade på Bøgetorvet i Vollsmose før, at pensionsalder og klima rykker ned som nummer to og tre på listen over de emner, som optager de fynske politikere mest.