Friskole trues af lukning: Al-Salam Skolen har fortsat en chance
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Al-Salam Skolen i Odense SØ har ikke store chancer for at overleve efter statstilskuddet fredag blev bremset.
Det er ikke fordi fortilfældene står i kø, men formanden for Dansk Friskoleforening Peter Bendix Pedersen kan fortælle, at den nu lukningstruede odenseanske friskole Al-Salam Skolen fortsat har mulighed for at overleve.
Fredag kom det frem, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet påtænker at tage støtten fra friskolen, som dermed mister et betragteligt økonomisk grundlag for at eksistere.
Ifølge Berlingske fik Al-Salam Skolen mere end 3,6 millioner kroner i støtte sidste år, og med 54 elever på skolebænken, og en dertil hørende lærerstab, er økonomien en væsentlig trussel for skolen på Lille Tornbjerg Vej i Odense SØ.
- Det er en alvorlig situation for en skole at miste tilskuddet, og dermed sit grundlag for overhovedet at drive en skole, fordi tilskuddet er en så betydende del af skolens indkomst, siger Peter Bendix Pedersen.
Al-Salam Skolen har 14 dage til, at svare på en række spørgsmål fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Lykkes det ikke skolen, at komme med fyldestgørende svar, fratages den tilskuddet.
Friskolen Al-Salam Skolen mister statstilskuddet
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Undervisningsministeriet har taget statstilskuddet fra den odenseanske privatskole Al-Salam Skolen. Skolen er truet af lukning.
Friskolen Al-Salam Skolen på Lille Tornbjerg Vej i Odense SØ mister nu sit tilskud fra staten.
Det er kritisable forhold omkring skolens økonomi, der har fået Undervisningsministeret til at tage tilskuddet fra skolen.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Undervisningsministeriet satte for tre uger siden skolen under skærpet tilsyn, og forlangte samtidig en redegørelse for en lang række forhold på skolen.
I første omgang holdt ministeriet statstilskuddet tilbage, indtil den modtog en tilfredsstillende redegørelse.
Men styrelsen har nu besluttet permanent at fratage skolen statstilskuddet, erfarer TV2/Fyn.
Al-Salam Skolen har fået to uger til at komme med et høringssvar.
Med et fast tilskud pr. elev er Al-Salam Skolen med kun 54 elever presset på økonomien. Så uden statstilskuddet ser det sort ud.
- Statstilskuddet er altafgørende for vores økonomi. Vi ved ikke, hvad der skal ske med løn til lærerne, om skolen kan overleve, og om eleverne har en skole at gå på. Det er hårdt, for vi er så afhængige af det her, sagde souschef Tor Scavenius, da skolen blev sat under skærpet tilsyn 7. september.
Skole frataget tilskud og lukker
For to dage siden mistede den muslimske privatskole Nord-Vest Privatskole i København sit tilskud, da Styrelsen for Undervisning og Kvalitet tog en endelig afgørelse og vurderede, at skolen i alvorlig grad ikke har og fortsat ikke overholder flere af friskolelovens regler, og at skolen ikke vil kunne genoprette dette inden for en overskuelig fremtid.
Den muslimske privatskole blev i juli sat under skærpet tilsyn. Det skete efter et uanmeldt besøg, hvor styrelsen fandt undervisningsmateriale på arabisk, der blandt andet brugte begreber som "jihad" og kamp.
Afgørelsen betyder at Nord-vest Privatkole lukker. Skolen fik i 2016 11,6 millioner kroner i tilskud.
Ifølge Berlingske fik Al-Salam Skolen i 2016 mere end 3,3 millioner kroner i tilskud.
Al-Salam trues af lukning
Berlingske har desuden fået aktindsigt i skolens økonomi. Her afsløres det, at skolens økonomi er så ustabil, at det kan medføre en lukning. Det fremgår af et brev som styrelsen har sendt til skolen i indeværende uge:
"Det vil være uansvarligt og uforeneligt med styrelsens varetagelse af statens kreditorinteresse, hvis styrelsen under de givne forhold fortsat udbetaler statstilskud til Al-Salam Skolen", lyder styrelsens konklusion ifølge Berlingske.
Skoleleder kommer med kort kommentar
Al-Salam Skolens leder, Majed Hussein, ønsker i dag ikke at stille op til interview. Han fortæller dog til TV 2/Fyn, at bestyrelsen samles søndag for, at lave en plan der skal redde skolen.
Han siger desuden at bestyrelsen i løbet af næste uge vil komme med en konkret udmelding om, hvordan skolen skal overleve. Ifølge Majed Hussein er skolens økonomi den eneste kritik ministeriet har tilbage.
Ifølge Susanne Sehestedt Clausen, vicedirektør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, er Al-Salam Skolen i overhængende fare for lukning.
- Vi skal varetage statens interesser og sikre, at vi ikke sender penge ud i et potentielt konkursbo.
- Vores vurdering er, at der er stor fare for, at skolen må indstille sin drift meget hurtigt, og vi har ikke fået dokumentation for, at der er grund til at ændre den vurdering, siger hun til Berlingske.
I økonomiske korte tøjler siden december
Midt i december 2016 kom skolen under skærpet økonomisk tilsyn, viser dokumenter fra styrelsen. Her kan man læse, at skolen indgik en afdragsordning i forbindelse med for meget udbetalt tilskud.
I dokumenterne står desuden, at skolens revisor i forbindelse med årsregnskabet for 2016 skriver, at skolen ikke vil kunne klare sig gennem indeværende år.
Styrelsen har desuden både 15. og 29. august i år bedt skolen dokumentere, at den har tilstrækkelig med penge til at sikre driften, viser dokumenter som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i.
Af skolens eget driftsbudget for 2017 fremgår det desuden, at den forventer et underskud på knap en million kroner.
Sidste frist på 14 dage
Ifølge Peter Bendix Pedersen er der ham bekendt ikke tilfælde, hvor der er skoler, som det i høringsfristen på 14 dage er lykkedes, at finde argumentation nok til at beholde statens tilskud.
- Men jeg synes det er værd at bemærke, når man har en afgørelse, så har skolen 14 dage til at påvise, at der kunne være fejl i afgørelsen. Det er en retssikkerhed for skolen, fordi der kan være kommet nye oplysninger frem eller ministeriet kan have overset nogle ting, som kan blive bragt i spil.
Er der fortilfælde, hvor en skole har mistet statstilskuddet og så alligvel har kunnet fortsætte?
- Jeg tror vi har nogle eksempler på, at nogle skoler har mistet deres tilskud, men de har været i stand til at fortsætte skoledriften.
- Det har enten været fordi forældrene har kunnet samle penge ind eller de har modtaget nogle donationer. Så det har vi nogle få eksempler på, men det er meget få eksempler fordi det er svært at drive en skole uden statstilskud.
Mentiqa skolen i Odense lukker
På mandag skal 50 elever fra Mentiqa skolen i Odense se sig om efter en anden skole. Statstilskuddet til skolen for højtbegavede elever bortfaldet med øjeblikkelig virkning.
Mandag er der indkaldt til møde for samtlige forældre og elever på skolen, hvor skolens fremtid er eneste punkt på dagsordenen.
- Det er træls og sørgeligt, og det er rigtig dårlig stil, at vi er nødt til at lukke midt i et skoleår, siger bestyrelsesformand for Mentiqa skolen, Hanne Bjørndahl Lund.
Mentiqa skolen har hidtil fået driftstilskud fra undervisningsministeriet som andre fri- og privatskoler.
I følge friskoleloven skal der på en skole være mindst 32 elever i skolens 0. til 7. klasse set over en treårig periode for at opnå statsstøtte. Mentiqa skolen i Odense mangler lige præcis 1,33 elev for at regnestykket kan gå op.
- Man tager udgangspunkt i 5. september hvert år, og her mangler vi lige præcis 1,33 elever. Men vi har flere elever efter denne dato, så jeg synes, at det absurd, at man kun kigger på en dato og ikke over et helt skoleår, siger Hanne Bjørndahl Lund.
Mentiqa skolen i Odense tilbyder undervisning til særligt begavede børn, som ikke får nok udbytte af undervisningen i folkeskolen. Men skolens elever har også særlige behov, som kan være svære at indfri i folkeskolen.
- Mentiqa skolen har gjort en verden til forskel for mine børn. De var stigmatiseret, der hvor de kom fra. De blev holdt uden for før. Denne skole er dedikeret til nørder, og her kunne de få lov at være sig selv. Jeg frygter for mine børns fremtid nu, siger Christian Arbjerg Gøttsch Hansen, der har to børn på Mentiqa skolen.
Både bestyrelse, ansatte og forældre har kæmpet for at finde penge til skolens videre drift, men det har ikke været muligt at finde nok penge til at erstatte statstilskuddet.