22. dec. 2019 kl. 20:05

Gratis juletræer til trængte:
  • Det er alletiders, jeg er så lykkelig

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del

Storms Pakhus delte gratis juletræer ud til trængte familier, og planen er, at det skal blive en tradition.

Julen er en tid med en masse mad, gaver og ikke mindst udgifter - og det gør højtiden svær for nogle familier.

Derfor tilbød Storms Pakhus søndag gratis juletræer til de økonomisk trængte.

Læs også: Hjemløse til julefrokost:
  • Det er væltet ind med tilmeldinger
Gå tilbage Del
21. dec. 2019 kl. 18:56

Hjemløse til julefrokost:
  • Det er væltet ind med tilmeldinger

Arkiv / Alexander Aagaard

Søndag holder Bryggeriet Flakhaven julefrokost for hjemløse og deres hunde i Odense Kommune. Julefrokosten har fået 75 tilmeldinger, som var langt flere end forventet.

Søndag bliver Bryggeriet Flakhaven fyldt med 75 hjemløse, deres firbenede venner og et korps af frivilligt personale og andre hjælpere.

Restauranten har nemlig inviteret de odenseanske hjemløse til julefrokost med både mad, underholdning, en klipning til både mennesker og dyr samt julegaver og dans om det store juletræ på Flakhaven.

- Sidste år havde vi efter julefrokosterne på restauranten en del mad tilovers. Det synes vi egentlig, kunne være lidt fedt at give til nogen, der har glæde af det. Men det ville hurtigt virke, som om vi bare gav vores rester til de hjemløse, og det var ikke det vi ville. Så i år fik vi stablet julefrokosten på benene, siger Hanne Sandal, der er indehaver af Bryggeriet Flakhaven.

- Man donerer jo bare 100 kroner

Idéen til den store julefrokost kom sig af en snak rundt om mødebordet.

Dagens program

Udover det gode julefrokostbord, vil dagen byde på flere indslag:

  • Der kommer en hundeklipper, som klipper, renser og ordner de hjemløses hunde.
  • Der kommer en barber, som klipper herrene.
  • Der kommer en damefrisør.
  • Der vil være underholdning med sang.
  • Roya Moore fra byrådet holder tale og ønsker dem glædelig jul.

- Vi snakkede om, at vi alle sammen i ny og næ donerede 100 kroner til gode formål, men egentlig gør man ikke noget. Man sender bare pengene, og så er det bare det. Selvfølgelig er det en god ting at donere de penge, men det er lidt let, fortæller Hanne Sandal og fortsætter:

- Og så gik det bare op for os, at vi da skulle holde en julefrokost for de hjemløse og udsatte, når vi er færdige med alle julefrokosterne på restauranten.

De tog fat i Sand, som er er en forening for de hjemløse, som hjalp med at distribuere invitationer til arrangementet på både væresteder og i diverse foreninger som Frelsens Hær. Og det har hurtigt givet pote.

- Det er bare væltet ind med tilmeldinger. Vi håbede på omkring 50 styks, men vi har fået hele 75, så vi måtte lukke ned for tilmeldingerne, da vi ellers ikke havde nok borde og stole, forklarer Hanne Sandal.

Syede 70 halsedisser

Hanne Sandal og resten af Bryggeriet Flakhaven har oplevet en overvældende interesse for arrangementet. Ikke kun fra de 75 hjemløse, også fra borgere, der gerne vil give en hjælpende hånd med selve julefrokosten eller julegaveindkøb.

De mange tilmeldte kan nemlig gå fra julefrokosten med en gave under armen, som er doneret af både virksomheder og private mennesker.

Bryggeriet Flakhaven
Invitationen til julefrokosten for de hjemløse 22. december på Bryggeriet Flakhaven.

- Vi har faktisk bedt pænt om kun at få nye ting doneret. De hjemløse får rigtig mange brugte ting rundt omkring på værestederne, hvor folk er gode til at aflevere ting, men det er ikke så mærkeligt, at man gerne vil have noget i gave, som man er den første, der får, siger Hanne Sandal.

Og det er i den grad lykkes for Bryggeriet at få nye julegaver ind ad døren.

- Der er kommet rigtig mange gaver fra både virksomheder og private, som har været inde i byen for at købe noget. En dame har endda selv syet 70 halsedisser, som de kan få i gave, fortæller Hanne Sandal, som er taknemmelig over de mange donationer.

Stor dans om juletræet

Udover de mange donationer, har Hanne Sandal modtaget mange beskeder og opkald fra borgere, der gerne vil komme og hjælpe. Personalet i restauranten arbejder frivilligt under frokosten, hvor både kokke og tjenere vil hjælpe til at give de hjemløse en helt rigtig restaurantoplevelse.

Alle de frivillige og dem, der har doneret gaver, er blevet inviteret til at danse med om det store juletræ med de hjemløse.

- Jeg tror, at det bliver mega hyggeligt, og at alle får det sjovt, et godt grin og en god oplevelse. Vi har lagt os rigtig meget i sele for at gøre noget ekstraordinært, og det håber jeg, at de tilmeldte kan mærke, siger Hanne Sandal.

De hjemløse kan se frem til et klassisk julefrokostbord med sild, samt hvad der ellers hører sig til fra 15.00-18.00. Selv sidder Hanne Sandal med et håb for dagen.

- Jeg kan jo ikke styre det så meget, fordi alle gør det frivilligt. Men jeg håber, at vi bliver mange til at danse om juletræet. Og så håber jeg, at det ikke regner, siger hun og griner.

En af dem, der stod klar, var pensionisten Ane Knudsen, der bor i Odense. For der er ikke nogen jul uden et juletræ, mener hun.

- Det er så ikke til mig selv, det er til min datter, der er kronisk syg. Hun er enlig mor til to børn, og det er svært at få pengene til at slå til. Som mor vil jeg gerne hjælpe hende, alt det jeg kan, siger hun til TV 2/Fyn.

God energi og glæde

Træerne har været brugt til street food-hallens juleudstilling, og det er første gang, at pakhuset vælger at donere dem væk til økonomisk trængte familier.

Læs også: Debat om mad på Storms: Erstat slagsmål over middagsbordet med dialog
Gå tilbage Del
12. dec. 2019 kl. 14:28

Debat om mad på Storms: Erstat slagsmål over middagsbordet med dialog

Med rummelighed og inspiration kan vi nå langt, når samtaleemnet falder på vores madvaner. Det var en gruppe fynboere vidner til tirsdag aften.

Duften af mad spreder sig i Storms Pakhus i det centrale Odense. Her bliver der hver dag lavet alt muligt slags mad i de små boder, så både kødelskeren kan få sin oksekødsburger, mens også vegetaren får sulten stillet.

Trods forskellige holdninger til mad er det ikke et samtaleemne, der får bølgerne til at gå højt hjemme hos kæresteparret Mikkel Pontoppidan og Jeanet Christensen.

- Det er vigtigt, at Jeanet accepterer, at jeg spiser kød. Så har jeg også meget nemmere ved at acceptere, at hun ikke gør. En gensidig accept er afgørende, lyder det fra Mikkel Pontoppidan.

Tv-kokken Claus Holm har tidligere udtalt, at vi danskere i højere grad end tidligere har en holdning til, hvad hinanden spiser. Det splitter os i stedet for at samle os om maden.

Mad er dagligt et samtaleemne

- Kødet fylder meget for mig i et måltid, men jeg spiser også gerne vegetarmad, selvom jeg godt kan føle, at jeg mangler noget, fortæller Mikkel Pontoppidan og kigger over på sin kæreste.

De to er sammen taget til madevent på Storms Pakhus, hvor TV 2/Fyn har inviteret fynboerne til at samtale med folk, som har andre meninger om mad og spiser anderledes, end de selv gør.

Hjemme hos Mikkel Pontoppidan og Jeanet Christensen er netop maden dagligt et samtaleemne, da hun er vegetar gennem de seneste 3 et halvt år, mens han spiser kød. Selvom de har deres små stridigheder omkring mad, så respekterer de hinandens valg.

Signe Ryge
 

- Mikkel er meget forstående omkring mit valg, og helt generelt oplever jeg stor forståelse for det. Min holdning er også, at folk glædeligt må spise kød i mit samvær, men de skal acceptere, at jeg ikke har lyst til at spise det, kommer det fra Jeanet Christensen, og hentyder til, at hun også møder kritiske holdninger til hendes madvaner.

- Nogle gange bliver jeg spurgt om, hvornår jeg begynder at spise kød igen, og andre gange skal jeg sidde og forsvare min holdning til buræg. Det synes jeg godt kan være lidt svært, når jeg skal sidde og forsvare den måde, jeg spiser på, fortsætter Jeanet Christensen.

Vi skal kunne rumme hinandens forskelligheder

Falafelmate, Burger Anarchy og Moe's Taco. Tre spisesteder i Storms Pakhus med hvert sit køkken, men som alle har fundet vej til tallerknerne på bordene i hal 3, hvor de fremmødte sidder og spiser, mens tv-kokken Claus Holm tydeliggør, hvorfor mad bare skal være mad.

Ifølge ham har vi danskere alt for travlt med, hvad hinanden putter i munden.

- Vi dømmer. Vi dømmer veganere, vi dømmer vegetarerne, og vi dømmer kødspiserne. Vi glemmer helt at tænke på maden, fordi vi hele tiden har fokus på noget andet. Rum hinanden, ikke døm hinanden. Hyld mangfoldigheden, lyder ordene fra Claus Holm.

Nanna Østergaard
 

For første gang tager han bladet for munden. Nok er nok, hvis du spørger tv-kokken.

- Jeg elsker at spise kød, og jeg gør det af lyst. Sådan skal det være. Jeg forstår slet ikke, at vi skal være så onde ved hinanden, siger Claus Holm og tilføjer:

- Der skal simpelthen noget rummelighed til. Vi skal jo være her alle sammen. Veganere og vegetarer skal inspirere kødspisere og omvendt. Vi skal inspirere hinanden ved at rumme hinanden. Vi er alle sammen mennesker, der går på den samme klode, og om vores mad er klimavenligt, bæredygtigt eller økologisk - det er fuldstændig ligegyldigt.

Lisbeth og Jimmy Jensen er også blandt gæsterne. Selv er de kødspisere, mens deres tre børn er henholdsvis vegetar, veganer og kødspiser. I familien Jensen er accepten ligeledes gensidig.

- Det er ikke et problem at lave kødfrie retter, når vores døtre kommer hjem, men det kan godt give nogle udfordringer at finde på mad eksempelvis i julen. Vi har valgt at respektere den måde, de lever på og omvendt, fortæller Lisbeth Jensen.

Nanna Østergaard
 

Pas din egen tallerken

Snakken går. Samtaleemnet mad har fået de fremmødte fynboere til at åbne op for deres egne personlige historier fra køkkenet derhjemme.

Også kæresteparret Mikkel Pontoppidan og Jeanet Christensen har åbnet op - og ladet sig inspirere, da de forlader Storms Pakhus.

- Det er jo rigtigt, det Claus Holm siger. Man burde passe sin egen tallerken og ikke dømme andre på, hvad de spiser. Det er i og for sig ligegyldigt, kommer det fra Mikkel Pontoppidan, som fortsætter:

- Vi har valgt at gå på kompromis hjemme hos os, for vi gider ikke stå at lave hver vores gryde med hver vores mad. Så vi laver ofte en vegetarret, og så kan jeg tilføje kød, hvis jeg vil. Vi må få det til at passe sammen, og det går heldigvis godt størstedelen af tiden.

Se hele indslaget fra arrangementet i Storms Pakhus:

I fire timer stod Storms Pakhus' eventafvikler Ida Cecilie Sørensen klar til at dele træer ud.

- Der er ikke nogen grund til ikke at give dem videre, når vi har brugt dem til at pynte i en måned. Det koster ikke noget for os, men giver god energi og glæde, siger hun.

Ikke alle blev hentet

Da de fire timer var gået, var lidt under halvdelen af de i alt 50 juletræer, der har spredt duften af gran i pakhuset, blevet afhentet.

Læs også: Julefrokost for udsatte med overskudsmad fra Netto
Gå tilbage Del
26. dec. 2017 kl. 21:30

Julefrokost for udsatte med overskudsmad fra Netto

Selv om de fleste nok har spist alt for meget her i juledagene, så er butikkerne langt fra tømt for julemad. For at den ikke skal gå til spilde, har Netto doneret sine datovarer til Kirkens Korshær, som anden juledag bød på julefrokost for ensomme og socialt udsatte i Svendborg.

Anden juledag damper gryderne i køkkenet hos Kirkens Korshærs varmestue i Svendborg. Svendborg er en blandt en række byer i Danmark, hvor Netto donerer overskudsmad til Kirkens Korshær.

Maden, der ellers ville overskride sidste salgsdato, bliver forvandlet til en lækker julefrokost af kokken Thomas Skovsmose-Falck fra Hotel Stella Maris.

- I dag har vi selvfølgelig and. Det er jo julefrokost. Vi har fiskefrikadeller, og vi har høns i asparges, siger Thomas Skovmose-Falck.

Sammen med en række frivillige fra Kirkens Korshær er han mødt op i varmestuen for at lave julefokost til socialt udsatte og ensomme.

- Jeg synes, det kunne være rart at hjælpe nogle andre mennesker, nu hvor jeg selv har haft en dejlig jul, siger Thomas Skovmose-Falck.

Julen varer længe som enlig

En af dem, der nyder godt af overskudsmaden fra Netto, er Gert Jørgensen fra Svendborg, der mener, at julen godt kan føles lidt lang, når man bare er sig selv.

- Enten har man familie, og så er det rigtig fedt, når det er jul. Eller også har man ikke nogen familie, og så er julen altså lang, siger Gert Jørgensen.

Netto donerer

Over 100 Netto-butikker har landet over tilmeldt sig til at donere overskudsmadtil varmestuer i julen.

Overskudsmaden, som Netto donerer, består af friske råvarer, som enten vil overskride sidste salgsdato på grund af julens mange lukkedage, eller som er blevet lettere beskadiget under transporten.

- Vi deltog også i julen sidste år, derfor var vi ikke et sekund i tvivl, da hovedkontoret spurgte, om vi ville hjælpe med overskudsmad til julefrokosten. Projektet er i sin grundessens positivt. Vi gør noget ved madspild, og vi hjælper lokale, som har behov for hjælp i julen, siger Tejs Berg Assendrup, butikschef hos Netto i Svendborg.

- Jeg synes, det er rigtig godt, men jeg synes måske, at maden skal deles ud til nogle flere, for vi har jo fået så vi kunne lave mad til 500 personer. Og det er rigtig meget. Så jeg kunne ønske, at maden ville kunne komme nogle flere til gavn, siger Dorte Schiller, der er daglig leder i Kirkens Korshærs varmestue i Svendborg.

Taknemmelig for mad, tid og overskud

Til dagens julefrokost er der kommet 30 mennesker, og Gert Jørgensen er taknemmelig for de mange frivilliges tid og overskud:

- Jeg synes, at det er flot, at der er nogen, der er kommet og har lavet mad og gidet at bruge deres anden juledag på det. Det betyder, at jeg har et sted at gå hen. Et sted at møde andre mennesker, siger han.

Og selvom det altså ikke var dem alle, der endte hos trængte familier, bliver det ikke sidste gang, fortæller Signe Thanning, der er presseansvarlig hos Storms Pakhus.

- Vi har forståelse for, at det kan være svært at komme forbi, så vi tænker i andre metoder og fastholder traditionen, siger hun til TV 2/Fyn.

Flere planer til næste år

Planen for næste år er, at trægte familier op til jul gratis kan ansøge om et juletræ, og så vil pakhuset så vidt muligt bringe det ud.

At omkring halvdelen ikke blev afhentet i år betyder dog ikke, at træerne har forpasset chancen for at få en stjerne på toppen.

- Vores medarbejdere har fået tilbudt at få resten med hjem, men vi synes selvfølgelig, at det var vigtigt, at de trængte familier fik tilbuddet først, siger Signe Thanning.

Læs også: Hestehår og bjældeklang i Assens: Store og små juleheste i optog
Gå tilbage Del
21. dec. 2019 kl. 21:21

Hestehår og bjældeklang i Assens: Store og små juleheste i optog

Et optog af både kæmpestore og bittesmå heste med bjælder på seletøjet og nisser på ryggen er blevet en hyggelig juletradition i Assens.

Med ansvaret for et juleoptog med flere end 30 heste i alle størrelser, er der nok at se til. Derfor var Cecilie Godsk nødt til at stå tidligt op og tage i stalden lørdag morgen.

Juleoptoget med lokale heste gennem Assens bymidte skulle lørdag afholdes for sjette gang, men første gang med Cecilie Godsk i spidsen for projektet.

Shire hest

  • Shire hest er verdens største hesterace.
  • Det er den største og tungeste hest, hvor højden normalt er over 180 centimeter og vægten mindst 800 kilo og ofte over 1100 kilo.
  • Shire hesten har en trækkraft på op til fem ton, og den har været udbredt som trækhest i industrien, landbruget og til transport.

- Det handler om at skabe juleglæde i Assens by. Vi synes, at det er hyggeligt med hestehår og bjældeklang lige op til jul, smiler Cecilie Godsk.

Fra otte til fireogtredive

Hele projektet startede for seks år siden, hvor kun otte heste og ryttere var en del af optoget gennem Assens by.

- Nu er der et sted mellem 32 og 34 heste i optoget, siger Cecilie Godsk.

Flere af byens borgere tog turen til gågaden for at se de mange heste ride gennem byen. Heriblandt søskendeparret Marius Winter og Sidsel Winther.

- Vi er her fordi min storesøster elsker heste, smiler Marius.

- Jeg synes, at shire er en af de fineste hesteracer, så det er sjovt at se, stemmer storesøster Sidsel i.

Marie Louise Florival Andersen
(Fra venstre) Iben Feddersen, Emma Feddersen, Marius Winther og Sidsel Winther synes, at det er sjovt at se de store heste til optoget i Assens.

Hyggestemning i byen

Formålet er netop at skabe glæde og hyggestemning i byen, og Cecilie Godsk forklarer, at det er særligt, at Danmarks højeste hest kommer med i optoget.

- Det trækker folk til, og det er fantastisk at kunne tilbyde byen, understreger hun og fortsætter:

- Og så skal der heller ikke herske tvivl om, at rytterne elsker at vise sine heste frem.

Marie Louise Florival Andersen
Hestene er fint pyntet til optoget i Assens.

Både Marius og Sidsel, samt vennerne Emma Feddersen og Iben Feddersen er begejstrede for de store heste.

- Det er vildt, at det er så store heste. De er meget flotte, sider Iben og kigger rundt på de andre, der nikker.

Kan I godt lide at ride på heste selv?

- Jaaaa, råber alle fire børn og smiler.

Det er pensionisten Ane Knudsen glad for. Og efter at have bakset træet til sin datter ind i bilen kørte hun straks afsted for at overraske hende.

- Det er alletiders, jeg er så lykkelig. Så bliver det jul i det lille hjem, siger hun.

30. nov. 2024 kl. 17:01
Thomas Larsen Bjerre

Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta

LYT
Del

Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke tilfreds med den udvikling, sagerne omkring Odenses største koncerter lige nu tager.

I sidste uge gav Planklagenævnet foreningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i, at store koncerter på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været afholdt ulovligt.

Problemet er, at områderne ikke har haft de rigtige lokalplaner.

Lørdag udtaler et af naboforeningens bestyrelsesmedlemmer, at han også vil have lukket Tinderbox.

- Det bliver over mit politiske lig, det der, siger Peter Rahbæk Juel.

Pengestærke mænd og stjerneadvokat

Michael Nielsen siger i dag til TV 2 Fyn, at han ikke har vendt klagesagen omkring Tinderbox med resten af bestyrelsen. Hvis ikke de vil være med på den, er han dog klar til at køre sagen selv.

Læs også: Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil
Gå tilbage Del
30. nov. 2024 kl. 13:50

Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil

Tinderbox

Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboers bestyrelse vil have lukket Odense-festivalen Tinderbox.

Dyrskuepladsens Naboer er den forening, der netop har fået medhold i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været ulovlige.

Michael Nielsen bor tæt på Tusindårsskoven, hvor festivalen er blevet holdt i en årrække. Ifølge ham har han klaget om gener fra festivalen flere gange, men lige lidt har det hjulpet, siger han.

- Kommunen tager ikke vores klager alvorligt, for der sker ingen ændringer. De ignorerer alle klager. Det tvinger os ud i, at så må tingene ophøre.

Michael Nielsen har endnu ikke vendt sagen med Dyrskuepladsens Naboers øvrige bestyrelse, men slår fast, at hvis foreningen ikke vil være med, så klager han selv over Odense Kommune.

Koste hvad det koste vil

Michael Nielsen mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en artikel i Fyens Stiftstidende har indrømmet, at Odense Kommune ikke har de korrekte tilladelser til at lade Tinderbox blive afholdt i Tusindårsskoven på lovlig vis.

Det har givet ham blod på tanden.

- Vi skal have stoppet de ulovligheder nu. Danmarks lov gælder også for Peter Rahbæk Juel, og det skal han lære. Hvis ikke på den nemme måde, så på den hårde måde, siger bestyrelsesmedlemmet.

Dyrskuepladsens Naboer har oplyst, at foreningen har brugt omkring 600.000 kroner på klagesagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.

Det er et beløb, Michael Nielsen er parat til at ofre igen.

- Koster det 600.000 kroner, så koster det 600.000 kroner. Jeg har ikke tillid til Odense Kommunes juridiske afdelingen mere.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel.

Også hvis det kommer til at koste 600.000 kroner ligesom sagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.

- Det tegner til, at der er et lille mindretal med nogle pengestærke mænd og en københavnsk stjerneadvokat i ryggen, der lige nu kører en iskold vendetta, siger borgmesteren.

Borgmesteren medgiver, at alle er i deres gode ret til at klage.

- Men lykkes det her, vil det have store konsekvenser for den by, vi er.

Usikkerhed om lovbrud

Peter Rahbæk Juel oplyser, at By- og Kulturforvaltningen i kommunen har været i gang med lokalplans-arbejdet omkring Tusindårsskoven i flere måneder.

Kan du som borgmester og I som Kommune garantere, at der ikke er begået nogen lovbrud? 

 - Vi arbejder lige nu benhårdt på at få lavet et plangrundlag, som Planklagenævnet siger, og det er jeg fuld af tro på godt kan lade sig gøre. Sådan så Tinderbox, de store koncerter og Bondestuen også kan få lov til at blive afviklet. Det er i hvert fald min ambition. 

Borgmesteren bliver bedt om at give et ja/nej-svar til spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i Tusindårsskoven har været afholdt lovligt. Det giver han ikke.

30. nov. 2024 kl. 18:14
Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Efter få timer: Jesper har startet underskriftsindsamling for Tinderbox

LYT
Del

Der skulle kun gå få timer fra nyheden om, at Michael Nielsen fra Dyreskuepladsens Naboer vil have lukket Tinderbox, til at Jesper Absalonsen tog sagen i egen hånd.

Han har allerede oprettet en underskriftindsamling under titlen “Ja tak til koncerter på Dyrskuepladsen og i Tusindårsskoven i Odense

- Jeg vil gerne vise, at vi er mange, der gerne vil have det her i byen, og at vi nyder de store arrangementer, siger odenseaneren.

Læs også: Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta
Gå tilbage Del
30. nov. 2024 kl. 17:01

Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta

Thomas Larsen Bjerre

Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke tilfreds med den udvikling, sagerne omkring Odenses største koncerter lige nu tager.

I sidste uge gav Planklagenævnet foreningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i, at store koncerter på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været afholdt ulovligt.

Problemet er, at områderne ikke har haft de rigtige lokalplaner.

Lørdag udtaler et af naboforeningens bestyrelsesmedlemmer, at han også vil have lukket Tinderbox.

- Det bliver over mit politiske lig, det der, siger Peter Rahbæk Juel.

Pengestærke mænd og stjerneadvokat

Michael Nielsen siger i dag til TV 2 Fyn, at han ikke har vendt klagesagen omkring Tinderbox med resten af bestyrelsen. Hvis ikke de vil være med på den, er han dog klar til at køre sagen selv.

Også hvis det kommer til at koste 600.000 kroner ligesom sagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.

- Det tegner til, at der er et lille mindretal med nogle pengestærke mænd og en københavnsk stjerneadvokat i ryggen, der lige nu kører en iskold vendetta, siger borgmesteren.

Borgmesteren medgiver, at alle er i deres gode ret til at klage.

- Men lykkes det her, vil det have store konsekvenser for den by, vi er.

Usikkerhed om lovbrud

Peter Rahbæk Juel oplyser, at By- og Kulturforvaltningen i kommunen har været i gang med lokalplans-arbejdet omkring Tusindårsskoven i flere måneder.

Kan du som borgmester og I som Kommune garantere, at der ikke er begået nogen lovbrud? 

 - Vi arbejder lige nu benhårdt på at få lavet et plangrundlag, som Planklagenævnet siger, og det er jeg fuld af tro på godt kan lade sig gøre. Sådan så Tinderbox, de store koncerter og Bondestuen også kan få lov til at blive afviklet. Det er i hvert fald min ambition. 

Borgmesteren bliver bedt om at give et ja/nej-svar til spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i Tusindårsskoven har været afholdt lovligt. Det giver han ikke.

På under en time har indsamlingen fået 23 underskrifter. Målet er 25.000.

- Hvis vi får mange nok, vil jeg gerne kunne gå op på rådhuset og vise vores støtte til at få styr på det her.

Tinderbox havde omkring 50.000 gæster i 2024.

30. nov. 2024 kl. 13:50
Tinderbox

Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil

LYT
Del

Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboers bestyrelse vil have lukket Odense-festivalen Tinderbox.

Dyrskuepladsens Naboer er den forening, der netop har fået medhold i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været ulovlige.

Michael Nielsen bor tæt på Tusindårsskoven, hvor festivalen er blevet holdt i en årrække. Ifølge ham har han klaget om gener fra festivalen flere gange, men lige lidt har det hjulpet, siger han.

- Kommunen tager ikke vores klager alvorligt, for der sker ingen ændringer. De ignorerer alle klager. Det tvinger os ud i, at så må tingene ophøre.

Michael Nielsen har endnu ikke vendt sagen med Dyrskuepladsens Naboers øvrige bestyrelse, men slår fast, at hvis foreningen ikke vil være med, så klager han selv over Odense Kommune.

Koste hvad det koste vil

Michael Nielsen mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en artikel i Fyens Stiftstidende har indrømmet, at Odense Kommune ikke har de korrekte tilladelser til at lade Tinderbox blive afholdt i Tusindårsskoven på lovlig vis.

Læs også: Chokafgørelse i klagesager: Kæmpekoncerter afholdt ulovligt i årevis
Gå tilbage Del
21. nov. 2024 kl. 21:23

Chokafgørelse i klagesager: Kæmpekoncerter afholdt ulovligt i årevis

Anders Bøttcher

To principielle afgørelser fra Planklagenævnet slår fast, at kæmpekoncerterne på Dyrskuepladsen i Odense i årevis er blevet afholdt ulovligt.

Koncerter på Dyrskuepladsen i Odense og på parkeringspladsen ved restaurant Bondestuen er i årevis blevet afholdt ulovligt. 

Det står klart, efter at Planklagenævnet har givet Nils Skeby og beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i to klager. 

Foreningen har torsdag modtaget afgørelserne på klagerne. Et enigt Lokalplannævn har underkendt Odense Kommune i sagerne. 

Mere præcist har Odense Kommune afgjort, at anvendelsen af arealerne på Dyrskuepladsen ikke er lokalplanligtig, og derfor kunne der gives tilladelse til koncerterne. Det er den afgørelse, som Planklagenævnet nu har underkendt. 

Robert Wengler/Ritzau Scanpix
Bruce Springsteen gav i sommeren 2024 koncert på Dyrskuepladsen i Odense. Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde.

-  Planklagenævnet ophæver afgørelsen. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gældende, skriver Planklagenævnet i afgørelsen, som TV 2 Fyn er i besiddelse af. 

Det samme gør sig gældende i sagen om Bondestuen, der i årevis har afholdt koncerter på en parkeringsplads. 

En principiel sag

Beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboers advokat Håkun Djurhuus kalder det to meget klare afgørelser. 

- Afgørelserne er truffet af et enigt planklagenævn med formanden i spidsen. Det giver det en ekstra styrke, siger Håkun Djurhuus, der er advokat og partner i advokatvirksomheden Lundgreens. 

Han slår fast, at kommunen ikke har haft det fornødne plangrundlag for at give tilladelserne. Derfor har koncerterne været afholdt ulovligt. 

Der er ifølge topadvokaten ikke mulighed for at få ændret afgørelsen uden at gå rettens vej.

- Det eneste, man kan gøre, hvis man ønsker at omgøre det, det er at gå til domstolene, siger Håkun Djurhuus.  

- På det grundlag, der forelægger nu, der kan de ikke gennemføre de her koncerter - hverken ved Bondestuen eller ved Dyrskuepladsen. Det vil være ulovligt, siger Håkun Djurhuus.

Kommune vil udarbejde ny lokalplan

Odense Kommune kan forsøge at lave en lovliggørelse, men det vil ifølge Håkun Djurhuus være vanskeligt. 

- Hvis man vil forsøge at lovliggøre det her med en ny lokalplan, så skal man ud i at lave en miljøvurdering, som vil afsløre, hvor store støjgener der er. Det vil være meget vanskeligt at lave en ny lokalplan, fordi man ikke kan overholde gældende støjkrav, siger Håkun Djurhuus. 

Han kalder det en stor og principiel sag. 

- Hvis man vil lave sådan nogle koncerter, så skal man uden for byerne og i en vis afstand til boliger. Ellers tror jeg ikke, det er realistisk, siger Håkun Djurhuus.

Starling Air Ærø
Det tyske metalband Rammstein spillede på Dyrskuepladsen i sommeren 2023 for 45.000 tilskuere.

Odense Kommune planlægger at opgradere Dyrskuepladsen, så den i fremtiden kan rumme større koncerter og events med op til 70.000 mennesker. I den forbindelse ønsker kommunen at udarbejde en ny lokalplan for området for at "fremtidssikre planlægningen af Dyrskuepladsen. Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

Står med blandede følelser

Hos formanden for foreningen Dyrskuepladsens Naboer, Nils Skeby, vækker afgørelserne blandede følelser. 

- Det er lidt ambivalent for mig lige nu. Vi er selvfølgelig tilfredse med, at afgørelsen er blevet som den er blevet, siger Nils Skeby. 

- Dengang vi gik i gang med det her, gjorde vi det, fordi vi tænkte, at det her, det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger han.

Han er bedrøvet over situationen. 

- Jeg er sådan set også utroligt ked af det på vegne af de mennesker, der går til koncerter hos Bondestuen og på vegne af Bondestuen som virksomhed. De har jo handlet i god tro, siger Nils Skeby. 

Han understreger dog, at han ikke er imod koncerter som sådan. 

- Det er jo ikke sådan, at hverken jeg eller de andre medlemmer i foreningen, ikke kan lide koncerter. De skal bare foregå de rigtige steder, siger Nils Skeby. 

Så sent som i sommer blev der afholdt en kæmpe koncert med Bruce Springsteen på Dyrskuepladsen. Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde.

Det tyske metalband Rammstein spillede på Dyrskuepladsen i sommeren 2023 for 45.000 tilskuere. 

Odense Kommune har også først modtaget afgørelserne i dag. Her kommer de som en overraskelse.  

 - Afgørelsen kommer naturligvis bag på mig, men jeg har ikke yderligere kommentarer, før jeg har haft mulighed for at læse den grundigt igennem og drøfte den med kommunens jurister og andre relevante fagpersoner, udtaler afdelingschef i By- og Kulturforvaltningen Martin Petersen i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn. 

Det har givet ham blod på tanden.

- Vi skal have stoppet de ulovligheder nu. Danmarks lov gælder også for Peter Rahbæk Juel, og det skal han lære. Hvis ikke på den nemme måde, så på den hårde måde, siger bestyrelsesmedlemmet.

Dyrskuepladsens Naboer har oplyst, at foreningen har brugt omkring 600.000 kroner på klagesagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.

Læs også: Borgmester vil sikre koncerter i fremtiden trods lovbrud
Gå tilbage Del
23. nov. 2024 kl. 14:15

Borgmester vil sikre koncerter i fremtiden trods lovbrud

TV 2 Fyn

Der skal i fremtiden også være koncerter på dyreskuepladsen i Odense. Det siger borgmester Peter Rahbæk Juel efter det torsdag kom frem, at flere af de store koncerter, som den Bruce Springsteen afholdt i sommer, har været afholdt ulovligt

Det slår en afgørelse fra Planklagenævnet fast.

- Når vi kommer ind i det nye år, så kan vi have et nyt plangrundlag på plads, der sikrer en lovlig ramme omkring at have store koncerter på dyrskuepladsen, siger Peter Rahbæk Juel. 

Mange naboer og borgere omkring dyreskuepladsen har tidligere udtrykt utilfredshed med koncerterne og den larm og trafik, det medfører. Men ifølge borgmesteren stopper musikken ikke umiddelbart i fremtiden. 

- Jeg vil helt klart anbefale, at vi fortsætter med at gøre os attraktive overfor kommende koncertarrangører. Vi er i gang med at ændre plangrundlaget og har været det siden foråret, siger han. 

Det er et beløb, Michael Nielsen er parat til at ofre igen.

- Koster det 600.000 kroner, så koster det 600.000 kroner. Jeg har ikke tillid til Odense Kommunes juridiske afdelingen mere.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel.

Læs også: Politiker raser over trusler mod Tinderbox: - Nu må galskaben stoppe
Gå tilbage Del
30. nov. 2024 kl. 15:06

Politiker raser over trusler mod Tinderbox: - Nu må galskaben stoppe

Tua Holmboe

Det ryster byrådsmedlem Claus Skjoldborg Larsen (S), at der er kræfter, der forsøger at få lukket Tinderbox.

Helt konkret har Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboer lørdag udtalt, at han vil klage over Odense Kommune med håb om at få aflyst festivalen.

- Nu må galskaben stoppe. Stopper de ikke, før hele byen er ødelagt, siger Claus Skjoldborg Larsen.

Michael Nielsen mener ikke, at der ikke er de nødvendige tilladelser ved Tusindårskoven, til at Tinderbox kan blive afholdt der.

- Det mener jeg, at det er. Jura er kompliceret, men uanset hvad skal vi have det til at fungere. Tinderbox skal de ikke røre ved, lyder modsvaret fra det socialdemokratiske byrådsmedlem.

30. nov. 2024 kl. 20:21

Dårligt nyt for pendlere: Fejlen lagde togtrafik ned - den kommer også til Fyn

LYT
Del

Signalfejl som den, der torsdag lammede togtrafikken i store dele af Jylland, kan også komme til at plage Fyn. Det skriver DR.

Problemet opstod i det digitale signalsystem, der er blevet udrullet i størstedelen af Jylland..

Samme system skal udrulles fra Korsør til Middelfart i 2028 og vil dække landet i 2033.

Udrulningen kommer til at betyde aflysninger, forsinkelser og frustrationer længe endnu, fortæller Kristian Madsen, der er ingeniør med speciale i jernbaneteknik og tidligere teknisk chef for jernbanedelen af Storebælts- og Øresundsforbindelsen til DR.

- Denne her udrulning slutter i 2033, og indtil det sker, vil der formentlig være perioder, hvor der sker fejl, lyder det.

30. nov. 2024 kl. 19:15

Naboforening tager ikke del i kampen mod Tinderbox

LYT
Del

Den samlede forening Dureskuepladsens Naboer kommer ikke til at gå ind i sagen om Tinderbox.

Det skriver foreningens formand til TV 2 Fyn lørdag aften.

- Jeg vil godt understrege, at vores forening kun arbejder for Dyrskuepladsen og ingen andre sager.

Michael Nielsen, som har udtalt, at han vil have festivalen lukket, er også er bestyrelsesmedlem i foreningen.

Han sagde allerede lørdag eftermiddag, at han selv ville køre klagesagen, hvis ikke foreningen ville gøre det.

Læs også: Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta
Gå tilbage Del
30. nov. 2024 kl. 17:01

Lukning af Tinderbox bliver over borgmesterens "politiske lig": - Det er en iskold vendetta

Thomas Larsen Bjerre

Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er ikke tilfreds med den udvikling, sagerne omkring Odenses største koncerter lige nu tager.

I sidste uge gav Planklagenævnet foreningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i, at store koncerter på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været afholdt ulovligt.

Problemet er, at områderne ikke har haft de rigtige lokalplaner.

Lørdag udtaler et af naboforeningens bestyrelsesmedlemmer, at han også vil have lukket Tinderbox.

- Det bliver over mit politiske lig, det der, siger Peter Rahbæk Juel.

Pengestærke mænd og stjerneadvokat

Michael Nielsen siger i dag til TV 2 Fyn, at han ikke har vendt klagesagen omkring Tinderbox med resten af bestyrelsen. Hvis ikke de vil være med på den, er han dog klar til at køre sagen selv.

Også hvis det kommer til at koste 600.000 kroner ligesom sagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.

- Det tegner til, at der er et lille mindretal med nogle pengestærke mænd og en københavnsk stjerneadvokat i ryggen, der lige nu kører en iskold vendetta, siger borgmesteren.

Borgmesteren medgiver, at alle er i deres gode ret til at klage.

- Men lykkes det her, vil det have store konsekvenser for den by, vi er.

Usikkerhed om lovbrud

Peter Rahbæk Juel oplyser, at By- og Kulturforvaltningen i kommunen har været i gang med lokalplans-arbejdet omkring Tusindårsskoven i flere måneder.

Kan du som borgmester og I som Kommune garantere, at der ikke er begået nogen lovbrud? 

 - Vi arbejder lige nu benhårdt på at få lavet et plangrundlag, som Planklagenævnet siger, og det er jeg fuld af tro på godt kan lade sig gøre. Sådan så Tinderbox, de store koncerter og Bondestuen også kan få lov til at blive afviklet. Det er i hvert fald min ambition. 

Borgmesteren bliver bedt om at give et ja/nej-svar til spørgsmålet om, hvorvidt festivalen i Tusindårsskoven har været afholdt lovligt. Det giver han ikke.

30. nov. 2024 kl. 17:45

Medarbejdere hjemsendt fra byggeplads - politiker tror på ny aftale

LYT
Del

Over 100 medarbejdere er hjemsendt fra Nyt OUH, efter DR har afsløret, at en underleverandør på byggepladsen har fusket med lønnen.

Medarbejderne blev hjemsendt fredag. Regionsrådet blev orienteret fredag aften omkring klokken 19.

- Vi har lavet en aftale med OHPT (totalentreprenøren, red.), og den er jeg helt sikker på, at de holder, siger Karsten Uno Pedersen (S), der er formand for udvalget for byggeri, indkøb og grøn omstilling.

I har jo også i sin tid haft en aftale med virksomheden om, at byggeriet skulle stå færdigt for fire år sigen. Hvad får dig til at tro, at de kan levere varen nu, hvor de oveni købet står og mangler over 100 medarbejdere?

Læs også: Krise på Nyt OUH: Region sætter tal på hjemsendte og deler tidshorisont
Gå tilbage Del
29. nov. 2024 kl. 19:53

Krise på Nyt OUH: Region sætter tal på hjemsendte og deler tidshorisont

William Borst Lorentzen

Fredag aften har medlemmerne af regionsrådet fået en orientering om situationen på Nyt OUH, hvor et stort antal medarbejdere er hjemsendt. En orientering, TV 2 Fyn er i besiddelse af.

Hjemsendelserne kommer, efter DR har afsløret en underleverandørs lønfusk. Afsløringen har fået underleverandøren - og dermed de ansatte derfra - suspenderet.

I alt er 270 udenlandske medarbejdere hjemsendt fra tre store offentlige byggerier, og omtrent halvdelen af dem har ifølge koncernledelsen i Region Syddanmark tilknytning til byggeriet af Nyt OUH.

Potentielt lange udsigter

Koncernledelsen skriver i orienteringen til politikerne, at totalentreprenøren bag byggeriet af det nye OUH, Odense Hospital Project Team, har indkaldt de hjemsendte medarbejdere til et møde “i begyndelsen af næste uge”.

Ifølge orienteringen har totalentreprenøren sat en dato for, hvornår der senest skal være styr på forholdene.

- OHPT har tilkendegivet, at de har en løsning klar inden jul, skriver koncernledelsen.

Regionen skriver også, at der løbende er uanmeldte kontroller på byggepladen, og at det “selvfølgelig vil fortsætte”.  

- Det er simpelthen, fordi vi har lavet nogle økonomiske incitamenter til at man overholder den aftale.

I den orientering, regionsrådet har fået fra koncernledelsen, står der, at OHTP her “tilkendegivet, at de har en løsning klar inden jul”.

30. nov. 2024 kl. 15:06
Tua Holmboe

Politiker raser over trusler mod Tinderbox: - Nu må galskaben stoppe

LYT
Del

Det ryster byrådsmedlem Claus Skjoldborg Larsen (S), at der er kræfter, der forsøger at få lukket Tinderbox.

Læs også: Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil
Gå tilbage Del
30. nov. 2024 kl. 13:50

Efter ulovlige koncerter: Nu vil nabo også lukke Tinderbox - koste hvad det koste vil

Tinderbox

Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboers bestyrelse vil have lukket Odense-festivalen Tinderbox.

Dyrskuepladsens Naboer er den forening, der netop har fået medhold i, at flere store koncerter afholdt på Dyrskuepladsen og ved Restaurant Bondestuen har været ulovlige.

Michael Nielsen bor tæt på Tusindårsskoven, hvor festivalen er blevet holdt i en årrække. Ifølge ham har han klaget om gener fra festivalen flere gange, men lige lidt har det hjulpet, siger han.

- Kommunen tager ikke vores klager alvorligt, for der sker ingen ændringer. De ignorerer alle klager. Det tvinger os ud i, at så må tingene ophøre.

Michael Nielsen har endnu ikke vendt sagen med Dyrskuepladsens Naboers øvrige bestyrelse, men slår fast, at hvis foreningen ikke vil være med, så klager han selv over Odense Kommune.

Koste hvad det koste vil

Michael Nielsen mener, at borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i en artikel i Fyens Stiftstidende har indrømmet, at Odense Kommune ikke har de korrekte tilladelser til at lade Tinderbox blive afholdt i Tusindårsskoven på lovlig vis.

Det har givet ham blod på tanden.

- Vi skal have stoppet de ulovligheder nu. Danmarks lov gælder også for Peter Rahbæk Juel, og det skal han lære. Hvis ikke på den nemme måde, så på den hårde måde, siger bestyrelsesmedlemmet.

Dyrskuepladsens Naboer har oplyst, at foreningen har brugt omkring 600.000 kroner på klagesagerne om Dyrskuepladsen og Restaurant Bondestuen.

Det er et beløb, Michael Nielsen er parat til at ofre igen.

- Koster det 600.000 kroner, så koster det 600.000 kroner. Jeg har ikke tillid til Odense Kommunes juridiske afdelingen mere.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Rahbæk Juel.

Helt konkret har Michael Nielsen fra Dyrskuepladsens Naboer lørdag udtalt, at han vil klage over Odense Kommune med håb om at få aflyst festivalen.

- Nu må galskaben stoppe. Stopper de ikke, før hele byen er ødelagt, siger Claus Skjoldborg Larsen.

Læs også: Chokafgørelse i klagesager: Kæmpekoncerter afholdt ulovligt i årevis
Gå tilbage Del
21. nov. 2024 kl. 21:23

Chokafgørelse i klagesager: Kæmpekoncerter afholdt ulovligt i årevis

Anders Bøttcher

To principielle afgørelser fra Planklagenævnet slår fast, at kæmpekoncerterne på Dyrskuepladsen i Odense i årevis er blevet afholdt ulovligt.

Koncerter på Dyrskuepladsen i Odense og på parkeringspladsen ved restaurant Bondestuen er i årevis blevet afholdt ulovligt. 

Det står klart, efter at Planklagenævnet har givet Nils Skeby og beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i to klager. 

Foreningen har torsdag modtaget afgørelserne på klagerne. Et enigt Lokalplannævn har underkendt Odense Kommune i sagerne. 

Mere præcist har Odense Kommune afgjort, at anvendelsen af arealerne på Dyrskuepladsen ikke er lokalplanligtig, og derfor kunne der gives tilladelse til koncerterne. Det er den afgørelse, som Planklagenævnet nu har underkendt. 

Robert Wengler/Ritzau Scanpix
Bruce Springsteen gav i sommeren 2024 koncert på Dyrskuepladsen i Odense. Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde.

-  Planklagenævnet ophæver afgørelsen. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gældende, skriver Planklagenævnet i afgørelsen, som TV 2 Fyn er i besiddelse af. 

Det samme gør sig gældende i sagen om Bondestuen, der i årevis har afholdt koncerter på en parkeringsplads. 

En principiel sag

Beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboers advokat Håkun Djurhuus kalder det to meget klare afgørelser. 

- Afgørelserne er truffet af et enigt planklagenævn med formanden i spidsen. Det giver det en ekstra styrke, siger Håkun Djurhuus, der er advokat og partner i advokatvirksomheden Lundgreens. 

Han slår fast, at kommunen ikke har haft det fornødne plangrundlag for at give tilladelserne. Derfor har koncerterne været afholdt ulovligt. 

Der er ifølge topadvokaten ikke mulighed for at få ændret afgørelsen uden at gå rettens vej.

- Det eneste, man kan gøre, hvis man ønsker at omgøre det, det er at gå til domstolene, siger Håkun Djurhuus.  

- På det grundlag, der forelægger nu, der kan de ikke gennemføre de her koncerter - hverken ved Bondestuen eller ved Dyrskuepladsen. Det vil være ulovligt, siger Håkun Djurhuus.

Kommune vil udarbejde ny lokalplan

Odense Kommune kan forsøge at lave en lovliggørelse, men det vil ifølge Håkun Djurhuus være vanskeligt. 

- Hvis man vil forsøge at lovliggøre det her med en ny lokalplan, så skal man ud i at lave en miljøvurdering, som vil afsløre, hvor store støjgener der er. Det vil være meget vanskeligt at lave en ny lokalplan, fordi man ikke kan overholde gældende støjkrav, siger Håkun Djurhuus. 

Han kalder det en stor og principiel sag. 

- Hvis man vil lave sådan nogle koncerter, så skal man uden for byerne og i en vis afstand til boliger. Ellers tror jeg ikke, det er realistisk, siger Håkun Djurhuus.

Starling Air Ærø
Det tyske metalband Rammstein spillede på Dyrskuepladsen i sommeren 2023 for 45.000 tilskuere.

Odense Kommune planlægger at opgradere Dyrskuepladsen, så den i fremtiden kan rumme større koncerter og events med op til 70.000 mennesker. I den forbindelse ønsker kommunen at udarbejde en ny lokalplan for området for at "fremtidssikre planlægningen af Dyrskuepladsen. Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

Står med blandede følelser

Hos formanden for foreningen Dyrskuepladsens Naboer, Nils Skeby, vækker afgørelserne blandede følelser. 

- Det er lidt ambivalent for mig lige nu. Vi er selvfølgelig tilfredse med, at afgørelsen er blevet som den er blevet, siger Nils Skeby. 

- Dengang vi gik i gang med det her, gjorde vi det, fordi vi tænkte, at det her, det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger han.

Han er bedrøvet over situationen. 

- Jeg er sådan set også utroligt ked af det på vegne af de mennesker, der går til koncerter hos Bondestuen og på vegne af Bondestuen som virksomhed. De har jo handlet i god tro, siger Nils Skeby. 

Han understreger dog, at han ikke er imod koncerter som sådan. 

- Det er jo ikke sådan, at hverken jeg eller de andre medlemmer i foreningen, ikke kan lide koncerter. De skal bare foregå de rigtige steder, siger Nils Skeby. 

Så sent som i sommer blev der afholdt en kæmpe koncert med Bruce Springsteen på Dyrskuepladsen. Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde.

Det tyske metalband Rammstein spillede på Dyrskuepladsen i sommeren 2023 for 45.000 tilskuere. 

Odense Kommune har også først modtaget afgørelserne i dag. Her kommer de som en overraskelse.  

 - Afgørelsen kommer naturligvis bag på mig, men jeg har ikke yderligere kommentarer, før jeg har haft mulighed for at læse den grundigt igennem og drøfte den med kommunens jurister og andre relevante fagpersoner, udtaler afdelingschef i By- og Kulturforvaltningen Martin Petersen i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn. 

Michael Nielsen mener ikke, at der ikke er de nødvendige tilladelser ved Tusindårskoven, til at Tinderbox kan blive afholdt der.

- Det mener jeg, at det er. Jura er kompliceret, men uanset hvad skal vi have det til at fungere. Tinderbox skal de ikke røre ved, lyder modsvaret fra det socialdemokratiske byrådsmedlem.

30. nov. 2024 kl. 12:22
Alexander Aagaard

Nu er ulovlige koncerter et skridt nærmere fredning

LYT
Del

- Nu sikrer vi koncerterne på Bondestuen.

Sådan starter den konservative rådmand for by- og kulturforvaltningen Søren Windell et opslag på Facebook.

Han ønsker at sætte gang i en ny lokalplan, som skal gøre restaurantens fire planlagte koncerter lovlige.

Læs også: Kvæg er tilladt, men ikke Rammstein og Springsteen: Forstå slagsmålet om de ulovlige kæmpekoncerter
Gå tilbage Del
22. nov. 2024 kl. 17:32

Kvæg er tilladt, men ikke Rammstein og Springsteen: Forstå slagsmålet om de ulovlige kæmpekoncerter

Paul Harries, fra Rammstein GBR, via presse.rammstein.de

Dyrskue med 50.000 gæster over tre dage og kæmpekoncert med de tyske metalband Rammstein. Begge arrangementer er afholdt på Dyrskuepladsen i Odense, men det er kun det ene, der er lovligt.

Det tiltrak 53.000 koncertgæster, da den amerikanske rocklegende Bruce Springsteen i sommer gav koncert på Dyrskuepladsen i Odense. Sidste år tiltrak det tyske metalband Rammstein 94.000 koncertgængere over to dage. 

Står det til Odense Kommune, skal der afholdes endnu større koncerter på stedet, men de planer har Planklagenævnet nu - i hvert fald indtil videre - sat en stopper for med en ny afgørelse. 

TV 2 Fyn hjælper dig her med at forstå sagen. 

Klager over kæmpekoncerter

I mange år er der afholdt dyrskuer på pladsen, som da også bærer navnet Dyrskuepladsen. I 2022 og 2023 gæstede omkring 50.000 Fynske Dyrskue over tre dage. Det er i overensstemmelse med den gældende byplanvedtægt fra 1972.

6. maj 2024 klager foreningen Dyrskuepladsens Naboer med formand Nils Skeby i spidsen til Odense Kommune over, at der bliver afholdt kæmpekoncerter på pladsen. Ifølge foreningen er der ikke grundlag for det i lokalplanen, og dermed er koncerterne ulovlige.

Den klage afviser Odense Kommune i et brev den 7. juni med henvisning til, at der i mange år er blevet afholdt dyrskuer på pladsen. Ifølge kommunen er koncerter en naturlig forlængelse af det at holde dyrskuer. 

Anders Bøttcher
Nils Skeby er formand for foreningen Dyrskuepladsens Naboer.

Odense Kommune vurderer derfor også, at der ikke skal udarbejdes en ny lokalplan, fordi koncerterne er i naturlig forlængelse af de eksisterende lovlige forhold. Forholdet er med andre ord ikke lokalplanpligtigt. 

Ifølge Odense Kommune betyder antallet af tilskuere ikke noget for, om det er tilladt af afholde koncerterne eller ej.

Den udmelding var Nils Skeby og foreningen Dyrskuepladsens Naboer mildt sagt ikke tilfredse med. Derfor klagede foreningen til Planklagenævnet. 

Dyreskuer og kæmpekoncerter er ikke det samme

Afgørelsen fra Planklagenævnet landede som en bombe i indbakken hos sagens parter torsdag. 

Et enigt nævn underkender Odense Kommunes argument om, at koncerterne er i naturlig forlængelse af dyrskuerne. Nævnet slår fast, at forholdet er lokalplanpligtigt. 

Det betyder, at der skal udarbejdes en lokalplan for afholdelse af koncerter på området. Før det sker, kan der ikke afholdes flere koncerter. Det betyder også, at et antal af de afholdte koncerter har været afholdt uden det rigtige plangrundlag, og de har derfor været ulovlige.

- Efter nævnets opfattelse er der gradvist sket en udvidelse i anvendelsen af Dyrskuepladsen til koncertformål for så vidt angår omfanget, og den foretagne renovering tilsigter ifølge sagens oplysninger at muliggøre endnu større arrangementer, skriver Planklagenævnet i afgørelsen. 

- Nævnet finder således, at der ikke er tale om fortsættelse af et eksisterende lovligt forhold, og at anvendelsen ikke kan sidestilles med anvendelsen til dyrskueplads. 

Det Fynske Dyrskue
Der har i mange år været afholdt dyrskuer på pladsen. I 2022 og 2023 lagde 50.000 gæster vejen forbi dyrskuet.

Planklagenævnet er heller ikke enig med Odense Kommune i betragtningen om, at størrelsen på koncerten ikke betyder noget. Nævnet lægger således vægt på, at der er tale om arrangementer med op til 47.000 tilskuere og 70.000 tilskuere, når den planlagte opgradering er gennemført. 

- Samlet set er der efter nævnets opfattelse tale om en væsentlig ændring af områdets karakter, blandt andet i form af øget støjpåvirkning og øget trafik, skriver Planklagenævnet. 

Derfor afgør Planklagenævnet, at der skal udarbejdes en lokalplan, så de berørte borgere i området kan give deres meninger til kende. 

Robert Wengler/Ritzau Scanpix
I sommeren 2024 spillede rocklegenden Bruce Springsteen foran 53.000 publikummer på Dyrskuepladsen.

Det er ikke sikkert, at Odense Kommune kan få vedtaget en ny lokalplan for området, som tillader kæmpekoncerter. 

- Hvis man vil forsøge at lovliggøre det her med en ny lokalplan, så skal man ud i at lave en miljøvurdering, som vil afsløre, hvor store støjgener der er. Det vil være meget vanskeligt at lave en ny lokalplan, fordi man ikke kan overholde gældende støjkrav, sagde advokat Håkun Djurhuus, der repræsenterer foreningen Dyrskuepladsens Naboer, til TV 2 Fyn torsdag. 

TV 2 Fyn har kontaktet Planklagenævnet for at bede nævnet om at uddybe betydningen af afgørelsen.

- Det er ikke muligt at stille uddybende spørgsmål til Planklagenævnet vedrørende nævnets afgørelser. Begrundelsen for nævnets afgørelse i den pågældende sag fremgår af nævnets afgørelse, skriver nævnet til TV 2 Fyn. 

Planklagenævnet henviser til Odense Kommune i spørgsmålet om, hvor mange koncerter der er afholdt ulovligt. 

I sidste uge kunne TV 2 Fyn fortælle, at koncerter på Dyrskuepladsen i Odense og på parkeringspladsen ved Restaurant Bondestuen er i årevis blevet afholdt ulovligt

Det konkluderede Planklagenævnet.

Læs også: Borgmester vil sikre koncerter i fremtiden trods lovbrud
Gå tilbage Del
23. nov. 2024 kl. 14:15

Borgmester vil sikre koncerter i fremtiden trods lovbrud

TV 2 Fyn

Der skal i fremtiden også være koncerter på dyreskuepladsen i Odense. Det siger borgmester Peter Rahbæk Juel efter det torsdag kom frem, at flere af de store koncerter, som den Bruce Springsteen afholdt i sommer, har været afholdt ulovligt

Det slår en afgørelse fra Planklagenævnet fast.

- Når vi kommer ind i det nye år, så kan vi have et nyt plangrundlag på plads, der sikrer en lovlig ramme omkring at have store koncerter på dyrskuepladsen, siger Peter Rahbæk Juel. 

Mange naboer og borgere omkring dyreskuepladsen har tidligere udtrykt utilfredshed med koncerterne og den larm og trafik, det medfører. Men ifølge borgmesteren stopper musikken ikke umiddelbart i fremtiden. 

- Jeg vil helt klart anbefale, at vi fortsætter med at gøre os attraktive overfor kommende koncertarrangører. Vi er i gang med at ændre plangrundlaget og har været det siden foråret, siger han. 

Men det politiske lag vil kæmpe for koncerterne.

- Jeg glæder mig over at der er politisk flertal for både at skabe store koncerter på Dyreskuepladsen og mindre på Bondestuen - det skaber både liv og omsætning i vores by, skriver Søren Windell.

30. nov. 2024 kl. 11:40

Flemløse-ofre mindes med lys og musik

LYT
Del

Lørdag aften er Flemløse Kirke centrum for en mindehøjtidelighed for ofrene fra den arbejdsulykke, der har rystet lokalsamfundet.

Det er sognets menighedsråd, der har stablet arrangementet på benene.

- Allerede siden onsdag morgen, hvor realiteterne gik op for os, har det været det, vi har snakket om her i Flemløse. Om man har mødtes ved Brugsen eller bare på gaden, er det ulykken, der har fyldt, fortæller sognepræst Leni Elgbjørn Hansen.

Derfor besluttede menighedsrådet at skabe et rum, hvor lokalbefolkningen kunne samles om de tanker og følelser, der banker på.

- Alle er optagede af det her, bekymring har fyldt meget, og folk er kede af det, siger præsten.

Et lys for de døde

Under mindehøjtideligheden vil der være stille musik fra kirkens orgel, og de lokale vil have mulighed for at tænde et lys for de døde udenlandske mænd, der blev henholdsvis 20, 25 og 53 år gamle.

Leni Elgbjørn Hansen vil også gå på prædikestolen.

- Jeg kommer til at tage udgangspunkt i håbet, men også i det, at man skal passe på med rygter og spekulationer. Der er mange berørt familier og pårørende at tage højde for.

Fyns Politi efterforsker stadig årsagen til silotagets kollaps.

Mindehøjtideligheden finder sted lørdag klokken 17-19.

30. nov. 2024 kl. 11:05

Kraftig blæst skaber forbud

LYT
Del

Det blæser kraftigt på Storebæltsbroen.

Derfor er det forbudt at passere broen med påhængskøretøjer under 750 kilo.

Først meldte Vejdirektoratet ud, at forbuddet ville vare frem til klokken 12, men nu er det forlænget til tidligst klokken 15.

30. nov. 2024 kl. 9:55

Ulykkessted er fortsat afspærret

LYT
Del

Området omkring Flemløse Biogas er stadig afspærret lørdag formiddag.

Det oplyser vagtchef ved Fyns Politi Johnny Müller.

- Når Fyns Politi er helt færdige med undersøgelserne, frigives ulykkesstedet. Indtil da vil der stadig være afspærring af dele af området, lød det fredag fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Det øvrige beredskab forlod ulykkesstedet fredag eftermiddag.

30. nov. 2024 kl. 9:01
Peter Salomon

Ung mand stukket ned fredag aften - nu starter særlig efterforskning

LYT
Del

Klokken 23.54 fredag aften, mens odenseanerne fejrede weekendens start, blev Fyns Politi kaldt ud til Nørregade i Odense.

Her var en mand i 20’erne blevet stukket med kniv - et enkelt stik i den øverste del af ryggen. Det fortæller vagtchef ved Fyns Politi Johnny Müller.

- Vi undersøgte området i nat, og vi fandt også en kniv.

Knivofret blev kørt til OUH, men stikket var ifølge politiet ikke livstruende.

Fyns Politi efterforsker sagen - dog under lidt særlige omstændigheder.

Fortsætter efterforskning uden offer

Da knivstikket ikke var livstruende, har Fyns Politi oprettet en sag om grov vold. Men det bliver altså uden at involvere ofret selv.

- Ofret ønsker ikke at medvirke, men vi holder fast i sagen, for den er grov. Ingen skal gå med kniv, og ingen skal stikkes ned, siger Johnny Müller.

Der er stadig ikke fundet en gerningsmand, og derfor fortsætter politiets efterforskning lørdag.

- Vi har lavet de undersøgelser, vi skal, på stedet. Nu handler det om at få sammenlignet vidneforklaringer og indhentet overvågningsvideoer, så vi kan se, om vi kan finde gerningsmanden, siger vagtchefen.

30. nov. 2024 kl. 7:00

Han er en af de bedste spillere i ligaen - og han drømmer om mere

LYT
Del

For OB-angriber Luca Kjerrumgaard bliver søndagens kamp mod B. 93 et punktum for et forrygende efterår, hvor han indtil videre har scoret 12 mål i 14 kampe for fynboerne.

Han ser frem til at lukke efteråret ned med årets sidste kamp, når B.93 kommer på besøg på stadion i Odense.

- Det bliver fedt, og forhåbentligt kan vi slutte efteråret af på en rigtig god måde, siger Luca Kjerrumgaard til TV 2 Fyn.

 Han ser tilbage på et stærkt efterår i OB, hvor han har været en af de bedste spillere i Nordic Bet Ligaen.

 - Det har været fantastisk på mange måder. Jeg er kommet godt i gang, og jeg har udviklet mig hurtigt. Det er fedt, at jeg føler, at det hele går op i en opadgående kurve. Det er fedt at få lov at score mål og mærke den adrenalin, der går gennem kroppen, når man scorer og hjælper holdet. Det nyder jeg helt vildt meget, siger Luca Kjerrumgaard.

Forventer at blive i OB

I kraft af de gode præstationer har han tiltrukket sig interesse fra andre klubber, men han forventer at blive i OB.

- Man ved jo aldrig, hvad der sker. Jeg er OB-spiller, jeg har en lang kontrakt, og det forholder jeg mig til. Selvfølgelig tager man det, som det kommer, men lige nu er jeg OB-spiller, og det er jeg glad for, siger OB-angriberen, der ser frem til 2025, hvor OB jagter oprykning til Superligaen.

- Det har været et halvt år med mange opture. Det kunne være fedt med et helt år med opture næste år. Det ser jeg frem imod, og jeg glæder mig til at komme tilbage og få tanket lidt benzin på tanken, så vi kan komme tilbage og fortsætte vores vej mod Superligaen, siger han.

Der er kampstart mellem OB og B. 93 på stadion i Odense søndag klokken 15.00.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her