Usædvanligt syn: Skriggrønt vand i fynsk å
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Dele af den såkaldte Bagå ved Eventyrhaven i Odense er tirsdag farvet grøn. Det er formodentlig sporstoffer, vurderer kommunen og Fjernvarme Fyn.
Grønt vand flyder tirsdag ved Eventyrhaven i Odense.
- Der er ingen grund til bekymring. Det er ikke giftigt, forsikrer Anders Dalgaard Christensen, der er kontorchef ved Natur og Klima i Odense Kommune.
- Der er ikke noget naturligt, der vil give den farve, men vi kender den fra sporstoffer.
Stammer ikke fra fjernvarme
Ifølge Fjernvarme Fyn stammer sporstofferne ikke fra et fjernvarmerør, som man ellers tidligere har troet.
- Vores bedste bud er, at sporstofferne stammer fra en kloak, forklarer Jakob Rasmussen, der er forsyningschef ved Fjernvarme Fyn.
Et tegn på utætte rør: Mandag kommer der grønt vand ud af hanen
Hvis der kommer grønt vand ud af din vandhane, betyder det, at der er utætheder i dit varmeanlæg.
Fjernvame Fyn tilsætter mandag den 3. juni et grønt farvestof til dit fjernvarmevand.
Det gør de, så du som forbruger lettere kan opdage, hvis der skulle opstå en læk eller, hvis der skulle være utætheder i dit varmeanlæg.
Det vil sige; kommer der grønt vand ud af din vandhane, så er det et problem, og du skal ikke drikke det.
- Vi gør det her, så kunderne lettere kan få gjort noget ved deres utætheder. Tidligere kunne man ikke se noget, hvis der var utætheder - det kan man jo nu. Tidligere kunne man smage sig frem til det, siger Jesper Nielsen som er ledningschef for Fjernvarme Fyn, til TV 2/Fyn,.
Hvis der skulle komme grønt vand ud af din vandhane slipper du altså nu for at smage dig frem.
- Jamen det smagte egentlig bare rigtig dårligt, hvis fjernvarmevandet var gået ind i brugsvandet. Vi har ikke haft nogle tilfælde, hvor folk blev syge af det. Men jeg forestiller mig, at det er væsentlig sundere at drikke almindeligt vand frem for fjernvarmevand, siger ledningschefen.
Det grønne farvestof hedder fluorescein (uranin, red.) og er godkendt af myndighederne som sporstof. Den grønne farve er altså et almindeligt farvestof, som er ganske ufarligt for både miljø og mennesker. Den dårlige smag er dog stadigvæk til stede.
De ekstra midler som Fjernvame Fyn kommer til at bruge på at tilsætte grønt farvestof i fjernvarmevandet betyder ikke, at du får en dyrere varmeregning. Tværtimod.
- Man får faktisk en billigere varmeregning nu. Vi kigger jo typisk efter utætheder ude i jorden. Og det er lidt vandspild. Det får vi minimeret nu, vi kan opdage utæthederne tidligere og hurtigere, og dermed kan vi også få det rettet hurtigere nu - og det skal jo gerne ende ud i, at vi sparer penge, siger Jesper Nielsen.
Hvis vandet er grønt
Hvis dit vand er grøntm betyder det altså, at vandvarmeren er utæt. Sker det, skal man kontakte en VVS-installatør. Bor man til leje, skal man kontakte sin vicevært eller udlejer - man skal derfor ikke kontakte sit vandværk.
Hvis du til gengæld opdager grønt vand i vandløb, kloak, søer og lignende, er der sandsynligvis et brud på fjernvarmerør. Så skal man hurtigst muligt kontakte Fjernvarme Fyn på telefon 65 47 30 00.
Ifølge forsyningschefen har Fjernvarme Fyn ingen utætte fjernvarmerør i området.
- Hvis man skal sikre om en kloak er tæt, så kan man hælde farvestof i, fortæller han.
Forsyningschefen fortæller, at sporstofferne i fjernvarmevand ikke ville kunne farve vandet i samme grad, som man ser det ved Eventyrhaven.
Ifølge Vandcenter Syd stammer sporstofferne fra en nærliggende ejendom.
- Det kommer fra en lækagesøgningsproces ved en nærliggende bygning. Det har ikke noget med fjernvarme at gøre, forklarer Per Hallager, der er projektchef ved Vandcenter Syd.
Det er Vandcenter Syd, der er ansvarlig for Bagåen, der fungerer som regnvandsbassin.
- Vi har ikke prøvet der her før. Det er temmelig usædvanligt, siger han.
Forsvinder naturligt
Hos Odense Kommune følger man udslippet tæt.
- Vi reagerer på det nu, understreger Anders Dalgaard Christensen.
Ifølge kontorchefen er sporstofferne uskadelige for mennesker og dyr. De vil med tiden forsvinde af sig selv fra Bagåen.
- På et tidspunkt vil det farvede vand løbe ud i åen, men det er uvist, hvornår det er helt væk, siger han.