Håber på støjskærm:
- Så dør folk ikke
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Støjgruppen Odense har anmodet transport- og boligministeren om en støjskærm eller nedsættelse af hastigheden på motorvejen E20. Støjen kan nemlig have helbredsmæssige konskvenser.
I et brev til tranport- og boligminister Benny Engelbrecht (S) anmoder Peder Christensen på vegne af Støjgruppen Odense om opsætning af støjskærme og midlertidig nedsættelse af hastigheden til 80 kilometer i timen på motorvej E20 syd om Odense.
Hver dag plages han af støj fra biler på motorvejen i området, og det kan have store konsekvenser for helbredet.
- Man må maksimalt udsættes for en støj på 53 decibel om dagen og 45 decibel om natten, og her har vi tit støj på 70 decibel, forklarer Erling Lund Hansen, der stiftede Støjgruppen Odense i 2002.
Nu får de fred: Støjplagede Sanderum får støjskærm
Beboerne i Sanderum får et stort ønske opfyldt, når en 1.600 meter lang støjskærm langs motorvejen bygges i sommeren 2019.
I Sanderum har støjgener fra Fynske Motorvej længe været et problem for beboere tæt på motorvejen. Nu har Odense Kommune og Vejdirektoratet imødekommet ønsket om en støjskærm langs E20.
Støjskærmen bliver opført fra den vestlige tilkørsel 52 ved Assensvej og frem til cirka 120 meter vest for boligområdet langs Holkebjergvænget. I alt bliver støjskærmen 1.600 meter lang og får en højde på mellem fire og fem meter.
- Jeg er utrolig glad for, at der kommer en løsning for de berørte beboere i Sanderum. De har kæmpet en meget forståelig kamp mod støjgenerne, og nu kan de se målet forude, siger Jane Jegind (V), by- og kulturrådmand i Odense Kommune.
Køber grunde
Opsætningen af støjskærmene begynder i løbet af sommeren 2019.
Skærmene bliver opsat, efter Odense Kommune har købt en grund af Vejdirektoratet og samtidig overtaget et areal vest for Holkebjergvej. Det er på disse to grunde, at Vejdirektoratet opfører støjskærmene.
By- og kulturrådmanden er tilfreds med de to ejendomshandler mellem kommunen og Vejdirektoratet.
- Jeg vil rose samarbejdet mellem forvaltningen og Vejdirektoratet for at finde en god model for alle parter, siger Jane Jegind.
Handlerne blev godkendt af byrådet onsdag.
Der kan gå otte år
Knap fem kilometer fra Peder Christensen og Erling Lund Hansen er der sat 1600 meter støjskærm op. I Sanderum begyndte man nemlig allerede i maj at bygge på en støjskærm, som skal stå færdig til november. Og den bliver bygget, så der stadig er plads til den planlagte udvidelse af motorvejen til tre spor mellem Odense Vest og Nr. Aaby.
Men udsigterne til en støjskærm langs Søparken, hvor Peder Christensen og Erling Lund Hansen bor, er fjerne. Grundet udvidelsen af motorvejen kan der komme til at gå op til otte år.
- Vi har fået at vide, at vi får en støjskærm om otte år, når motorvejen er færdig, og det er endda slet ikke sikkert. Hvis det først bliver om otte år, så er der folk, der dør af det. Helt uskyldige mennesker, der bliver syge og dør af det, siger Peder Christensen.
Når mennesker konstant udsættes for støj, kan det have en række uønskede virkninger. Trafikstøj øger risikoen for hjertekarsygdom samt andre folkesygdomme. I 2003 vurderede Miljøstyrelsen, at mellem 200 og 500 danskere dør for tidligt på grund af støjgener.
Benny Engelbrecht skriver i et brev tilbage til Støjgruppen Odense, at han har fuld forståelse for deres frustrationer.
- Jeg forstår godt den frustration, som det skaber, at der er usikkerhed om, hvilke projekter man kan forvente, og hvornår man kan forvente dem. Derfor er det min ambition at skabe stabile rammer for de kommende ti års infrastrukturinvesteringer ved at søge en bred politisk aftale om infrastruktur, skriver Benny Engelbrecht i brevet.
Vejarbejde spærrer tilkørsel til Fynske Motorvej i tre uger
Fra mandag morgen og tre uger frem spærres tilkørselsrampe 52 delvist i tre uger grundet vejarbejde. Bilister kan blive tvunget til at bruge alternative ruter.
Mandag morgen påbegynder Vejdirektoratet arbejdet med at etablere en 1.600 meter lang støjskærm langs Fynske Motorvej ved tilkørsel 52 ved Sanderum i retning mod Jylland.
Den nye støjskærm skal reducere støjgenerne fra motorvejen for boligområdet, som ligger vest for Assensvej.
Etableringsarbejdet betyder, at tilkørselsrampe 52 delvist spærres fra mandag morgen og tre uger frem. Vejdirektoratet oplyser, at arbejdet vil blive udført aften og nat, og derfor vil rampen være helt spærret i tidsrummet 19.30 til 6.00 om morgenen.
Den delvise spærring af rampen gælder alene for bilister, der kører ud af Odense C ad Assensvej og skal på motorvejen i retning mod Jylland.
I de tidsrum hvor rampen er spærret for trafik, anbefaler Vejdirektoratet, at bilister benytter tilkørsel 51 eller 53.
En midlertidig hastighedsnedsættelse
Transport- og boligministeren vil besøge de støjplagede borgere syd om Odense omkring Søparken senere på året. Selvom det er et skridt i den rigtige retning, så ville det gøre en stor forskel for Erling Lund Hansen og naboerne at få en støjskærm.
- Så bliver folk ikke syge af støjen, så dør folk ikke, og så får vi en bedre livskvalitet, siger Erling Lund Hansen.
Da han købte sit hus i 1993, kørte der cirka 19.000 biler om dagen på motorvejen ved hans hus, i dag kan han høre lyden af lige godt 70.000 biler hver dag. Hvis ikke en støjskærm kan komme på tale nu, håber han i det mindste at kunne se et skilt med en hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen langs E20.
- Det vil ikke gå ud over fremkommeligheden for lastbiler, som efter loven kun må køre 80 kilometer i timen, og det vil kun betyde to til tre minutters længere transporttid gennem Odense for bilister, forklarer han.