10. sep. 2024 kl. 8:31
Ken Petersen

I årevis er fisk blevet solgt til spotpris - nu betaler de prisen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Lukningen af Fyns Laksefisk, der står for udklækning og udsætning af ørredyngel til fynske vandløb, har ført til frustrationer og skarpe reaktioner fra både ansatte, politikere og en lang række lystfisker-organisationer.

Lyden af brusende vand er det første, der møder én, når man træder ind i hallen, der er fuld af store kar hos Fyns Laksefisk.

Hallen og Fyns Laksefisk er en del af Den Forberedende Grunduddannelse (FGU, red.) på Fyn. 

- Jeg interesserer mig for fisk, fordi jeg kommer fra Grønland, og der har man meget med fisk at gøre, fortæller Alma Olsen, der har haft fiskeopdræt som tema i tre måneder.

- Vi møder klokken otte, og så fodrer vi fiskene, samler døde fisk op og flytter rundt på fiskene, siger hun.

I over 30 år har der været ørredopdræt på skolen, der tidligere hed Elsesmindes produktionsskole, og i dag er en forberedende grunduddannelse for unge under 25 år, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse.

- Der er ingen tvivl om, at det har været respekteret, og jeg tror ikke, der er nogen, der ikke synes, det er spændende at være med til at skabe bedre muligheder på miljøområdet, lyder det fra rektor Gitte Lykkehus fra FGU Fyn.

Ken Petersen
Fyns Laksefisk producerer årligt omkring 3-400.000 ørredsmolt

Underskud ikke tilladt

Men bevillingerne fra undervisningsministeriet til FGU Fyn skal ifølge reglerne gå til undervisning og læring, og skolen må ikke have aktiviteter, der kører med underskud.

- Jeg er ansat på FGU Fyn, og der er kerneydelsen at skabe god undervisning og læring, siger rektor. 

Og de seneste fire år har Fyns Laksefisk kørt med et samlet underskud på 2,6 millioner kroner. Penge der skal findes andre steder på uddannelsen.

Læs også: Lystfiskeriet er i fare: - Det svarer til at tage bolden fra en fodboldspiller
Gå tilbage Del
3. sep. 2024 kl. 6:00
Fyn

Lystfiskeriet er i fare: - Det svarer til at tage bolden fra en fodboldspiller

Thomas Larsen Bjerre

Den fynske lystfiskerindustri er kommet i fare, efter det er kommet frem at Fyns Laksefisk, der hvert år udsætter hundredetusindevis havørreder, skal lukke.

- Lystfiskere tager jo derhen, hvor der er flest fisk at fange. Så på længere sigt, kan det komme til at have en betydning for os.

Sådan siger Morten Møller, indehaver af Fynshoved Camping, oven på nyheden om at Fyns Laksefisk senest ved udgangen af juni 2025 lukker. 

Fyns Laksefisk er en del af uddannelsesinstitutionen FGU Fyn, og årsagen til lukningen skal findes her. 

I en pressemeddelelse skriver Fyns Laksefisk, at de ikke kan tjene penge på at opdrætte og udsætte ørreder, og på grund af lovgivningen må FGU Fyn ikke dække underskuddet. Derfor ser man sig nødsaget til at lukke ned.

Hån mod frivillige

Det er ikke kun indehaverne af Fynshoved Camping, som bliver berørt af lukningen. Udover de ansatte, har også mange frivillige lagt timer i at opdrætte og udsætte ørredyngel hos Fyns Laksefisk.

- Det er lidt en hån mod alt det frivillige arbejde, der er lavet, siger Claus Eriksen, der er lystfisker og rådgiver for Havørred Fyn.

Havørred Fyn er et resultat af, at de fynske kommuner i 1990 gik sammen om et projekt, der skulle forbedre miljøet og skaffe fisketurister til øen.

En del af projektet har været udsættelsen af opdrættede havørred, som man har købt af Fyns Laksefisk, der nu ser sig nødsaget til at lukke.

- De her fisk, der bliver opdrættet og sat ud, de har jo en pris. De koster foder, det koster strøm, det koster vand og det koster lønninger. Og alt sammen er steget, siger Claus Eriksen, der er lystfisker og rådgiver for Havørred Fyn.

Frygter manglende turister

På Fynshoved Camping er indehaverne Morten og Marie Møller nervøse for, at den manglende udsætning af havørredsmolt vil få store konsekvenser.

- Jeg synes, det er smadderærgerligt, både fordi der er mange unge, der arbejder med fiskene, men også fordi vi lever rigtig meget af folk, der kommer kun for at fiske, fortæller Marie Møller.

I dag består cirka 25 procent af deres besøgende af lystfiskerturister. 

Lystfiskeri er en kæmpe industri, og lystfiskere fra både nær og fjern valfarter til Fyn for at fange især ørreder. Men lukningen af Fyns Laksefisk, der i mange år har været med til at udsætte hundredtusindvis af fisk, betyder at den industri nu er i fare.

- Det er jo sjovere at holde dem på Fyn, siger Morten Møller og uddyber:

- Det, der vil være den største konsekvens for os, er, at folk ikke forlænger deres besøg, for det er ikke så motiverende at fiske uden at fange noget, fortæller Marie Møller. 

Har kæmpet og kæmpet og kæmpet

Men hos Fynshoved Camping håber de stadig, at der findes en løsning, så Fyns Laksefisk ikke lukker. 

- Vi håber jo selvfølgelig, at der er nogen, der genoptager stafetten, siger Morten Møller.

En stor del af de fisk, lystfiskerne fanger, er dem, Fyns Laksefisk opdrætter og sætter ud. Claus Eriksen frygter, at hvis man stopper med indsatsen om at udsætte fisk i de fynske farvande, så vil folk holde op med at fiske, fordi de simpelthen ikke vil fange nok.

- Det svarer til at tage bolden fra fodboldspillerne. Altså at sige til dem, at de har banen, og de må gerne løbe lidt rundt, men der er ingen bold at sparke til, siger han. 

- Det er jo ikke fordi, der er for mange fisk i forvejen.

Derfor blev det sidst i august meldt ud, at Fyns Laksefisk lukker til juni næste år.

- Ministeriet har været orienteret, og de har ikke kunnet acceptere det. Derfor har vi også fået anmærkninger på det, så selvfølgelig skal vi handle på det, siger Gitte Lykkehus.

Underskuddet skyldes, at udgifterne til opdræt af fisk er eksploderet efter energikrise og inflation. Energipriserne er faldet igen, men udgifterne til foder er fortsat meget høje.

Sælger fisk for billigt

- Problemet er i bund og grund, at vi ikke får nok penge per fisk, det er noget, vi har arbejdet på i flere år - at få flere penge per fisk. Priserne ligger nu mellem fire og seks kroner, og det har stort set ikke ændret sig i de 16 år, jeg har været her. Og det betyder, at det ikke længere kan løbe rundt, siger Karsten Bangsgaard, der er underviser og opdrætter ved Fyns Laksefisk.

Ken Petersen
Alle fisk får klippet fedtfinne af, så lystfiskerne kan registrerer om de har fanget en udsat ørred eller en ørred fra den naturlige bestand.

En fordobling af prisen per fisk ville sikre økonomien hos Fyns Laksefisk, bekræfter rektor for FGU Fyn. 

Den største kunde hos Fyns Laksefisk er det kommunalt finansierede samarbejde Havørred Fyn. 

- Jeg synes, at det er brandærgerligt, at Fyns Laksefisk er kommet i den situation. Det har været en god samarbejdspartner for Havørred Fyn i 30 år, siger Niels Erik Haug Larsen, der er administrerende direktør for Erhvervshus Fyn, der står for projektet Havørred Fyn. 

EU-regler skal følges

Men alligevel kan Havørred Fyn ikke betale mere for de 350.000 ørredsmolt, de køber hvert år til udsætning i fynske vandløb. Problemet er, at Havørred Fyn, som offentlig institution, er underlagt EU' s regler om udbud.

- Den der vinder udbuddet, og det har været Fyns Laksefisk, de bestemmer, hvad det er for en pris, de byder ind med, og den pris er bundet i fire år, og så er der marginal mulighed for at ændre på den undervejs.

- Jeg er også nødt til at sige, at man har selv budt ind med prisen, siger Niel Erik Haug-Larsen.

Og da det ikke er lykkedes for ledelsen og bestyrelsen på FGU Fyn at finde en køber til Fyns Laksefisk går en afvikling i gang inden længe.

- Det er den sag, jeg har brugt allermest tid på. Der er arbejdet ihærdigt på en redning, og det har haft stor betydning for bestyrelsen at afprøve de ting, der var mulige. 

- Og jeg kan kun beklage, at det ikke er lykkedes, men det er situationen, desværre, siger rektor Gitte Lykkehus. 

Hastebrev til Christiansborg

I sportsfiskerkredse har lukningen skabt frustration og frygt for at det fynske havørredeldorado nu risikerer at stoppe.

Derfor har i alt 16 foreninger og organisationer sendt et såkaldt hastebrev til en række folketingsmedlemmer for at få dem til at gribe ind og redde Fyns Laksefiskeri.

- Vi finder det dybt problematisk, at der varsles en lukning af Fyns Laksefisk. Fiskeopdrættet på Fyns Laksefisk er altafgørende for de årlige udsætninger af flere hundredetusinde små ørreder, som igen er en hjørnesten i Fyns store satsning på et havørredfiskeri i verdensklasse, skriver foreningerne. 

Jakob Humaidan er formand for Svendborg Sportsfiskerforening. Han erkender, at situationen, med at bevare Fyns Laksefisk på FGU Fyn, ser vanskelig ud. 

- Jeg forstår godt, at de penge FGU Fyn får skal bruges til undervisning og ikke kan dække underskuddet hos Fyns Laksefisk. Men det må være muligt at finde en anden konstruktion, hvor projektet kan videreføres med en anden offentlig ejer, da Fyns Laksefisk skaber store indtægter for mange mennesker andre steder på Fyn, siger Jakob Humaidan. 

Rejser tvivl om nytten

I en rapport fra DTU Aqua, der står forskning og udsætning af smolt i hele landet, bliver der samtidig rejst tvivl om nytteværdien af udsætning af ørredsmolt i Danmark.

I rapporten "Udsætning af ørredsmolt i Danmark - en vidensyntese" står der blandt andet: 

”…udsatte fisk overlever væsentlig dårligere end vilde”

Om udsætningerne står videre, at det er uklart ”om det kan betale sig i forhold til alternative og mere langsigtede biologiskbegrundede anvendelse af ressourcerne, som f.eks. vandløbsrestaurering eller fjernelse af spærringer.”

Men de argumenter mener, Jakob Humaidan ikke kan bruges på Fyn. 

- Det er utrolig vigtigt, at vi får rettet op på vandmiljøet til gavn for ørrederne, men på Fyn er vi bare ikke der endnu, at det kan erstatte udsætningerne. Måske om nogle år, men hvis vi skal skal kunne fange ørreder, er det nødvendig med udsætninger, siger han, og henviser til, at miljøgenopretningen ikke går hurtigt nok, da der er mange flaskehalse på grund af modvilje fra lodsejere og begrænsede økonomiske ressourcer fra de fynske kommuner. 

Ken Petersen
Omkring syv FGU-elever bliver hvert år uddannet i fiskeopdræt på Fyns Laksefisk

Rapporten refererer også til en række udsætninger i jyske vandløb, der er blevet stoppet, fordi det blev konstateret, via mærkning af de udsatte fisk, at under fem procent af fiskernes fangster var udsatte fisk. 

- Vores oplevelse på Fyn er, at mindst 50 procent, af de fisk som vi lystfiskere fanger, er fisk, der er blevet udsat fra Fyns Laksefisk, siger Jakob Humaidan.

Tristhed på skolen

Og det er ikke bare lystfiskerne, der håber på, at lukningen af Fyns Laksefisk kan afværges i sidste øjeblik. 

- Jeg blev ked af det, fordi jeg er glad for det her sted, siger FGU-elev Alma Olsen, der bliver bakket op af andre elever. 

- Jeg er ikke specielt tilfreds med det, for jeg kan virkelig godt lide at være her. Det er rigtigt hyggeligt at være her, så at den lukker, det er lidt nedtur, siger Aske Kørvel. 

Læs også: Økosystemet i det sydfynske øhav er brudt sammen:
  • Det er sørgeligt, hvis vi som land ikke kan fange en fisk
Gå tilbage Del
1. aug. 2024 kl. 15:30

Økosystemet i det sydfynske øhav er brudt sammen:
  • Det er sørgeligt, hvis vi som land ikke kan fange en fisk

Professor i havmiljø ved Aarhus Universitet Stiig Markager betegner situationen i det sydfynske øhav som et økosystem, der er brudt sammen.

Uklart, grumset vand, mindre liv og længere mellem fiskernes fangster. Det er virkeligheden i flere danske fjorde. Blandt andet i Faaborg. 

Miljøstyrelsen måler regelmæssigt iltniveauet i vandet, og i Faaborg Fjord er det nedslående læsning.

Her blev niveauet senest mål til et milligram ilt per liter vand. Det er, hvad Miljøstyrelsen kategoriserer som kraftigt iltsvind.

Kasper Alfredo Knudsen

Det lave niveau af ilt kan mærkes hos de lokale fiskere.

- Hvis man gik på en tilfældig badebro før i tiden, så ville der komme en stime fisk forbi. Det er årevis siden, jeg har set en stime tobiser, som jo er fødefisk for havørred og andre fisk, siger Kim Laursen, der har fisket i området siden 1987.

Forudsigeligt men skidt nyt

At målingerne er lave, er ikke nyt, og det er heller ikke en overraskelse for professor i havmiljø ved Aarhus Universitet Stiig Markager. Men forudsigeligt nyt kan stadig være skidt nyt.

- Det er ret slemt. Det betyder, at der er totalt iltfrit nede i bunden, siger han.

Målingerne er foretaget omkring en halv meter over bunden.

- Så bunden er fuldstændig iltfri, der er ikke nogen orme, der er ikke nogen muslinger, og derfor er der ikke noget føde til fiskene, derfor er der heller ikke nogen fisk.

- Det er det her sammenbrud af økosystemet, som vi har set mange steder i de sidste 20-30 år, siger Stiig Markager.

- Man bliver faktisk lidt ked af det

Det sammenbrud ærgrer mangeårig fisker i Faaborg Fjord Kim Laursen.

- Man bliver faktisk lidt ked af det indeni, siger Kim Laursen, der også er formand i Faaborg Sportsfiskerklub.

- Det er da trist, at det er hver eneste år, man kan tage iltsvindsrapporter og se, at der er så meget iltsvind i Faaborg Fjord, tilføjer han.

Kasper Alfredo Knudsen

Kim Laursen oplever helt konkret, at der simpelthen ikke er særlig mange fisk at fange.

- Det ser da rigtig pænt ud her ved Faaborg Fjord, men når vi kommer ned under overfladen, så gisper hele Lillebælt efter vejret.

- Det er sørgeligt, hvis vi som land ikke kan fange en fisk, når vi har så meget vand omkring os, siger han.

Kvælstofudledninger er årsagen

Ifølge Stiig Markager er årsagen klar.

- Det her er effekten af årtiers udledning af kvælstof fra landbruget, siger han.

TV 2 Fyn har snakket med flere forskere, der også bekræfter, at en stor del af iltsvindet skyldes det danske landbrug.

Stiig Markager fortæller, at når kvælstof fra landbrugsjordene udledes, ender det i havet, i det her tilfælde det sydfynske øhav, hvor det giver algevækst. Når algerne dør, falder de ned på bunden og bliver til mudder.

- Det har de gjort de sidste 20-30 år, så nu ligger der et tykt, tykt lag mudderlag, nogle steder er det flere meter tykt. Det er det lag, der rådner, ilten bruges op, og så har vi det her sammenbrud af økosystemet, siger han. 

Kasper Alfredo Knudsen

Annette Christiansen som er miljøchef i Landbrug og fødevarer anerkender at landbruget har en del af ansvaret for at løse problemet med vandmiljøet i flere danske fjorde.

- Derfor har den grønne trepart, som vi var en del af, foreslået, at der afsættes 40 milliarder kroner til en ny fond, der skal give tilskud til omlægning af landbrugsjord. Pengene skal blandt andet bruges til at udtage klimabelastende lavbundsjorde, plante skov på 250.000 hektar landbrugsjord og opkøbe jord med henblik på at reducere udledning af kvælstof.

Hun peger dog også på en række andre årsager til det iltsvind. Blandt andet vejrforhold, fjordenes opbygning, påvirkning fra nabolande og overløb af urenset spildevand mv.

Vi ved præcis, hvad der skal gøres

Selvom det ser dystert ud for det sydfynske øhav, er der håb for fremtiden.

- Vi ved præcis, hvad der skal gøres, og det er at reducere udledningerne af kvælstof fra dansk landbrug, siger Stiig Markager og fortsætter:

- Vi skal reducere udledningen med cirka 50 procent, og når vi gør det, vil det blive en lille smule bedre år for år. Men det tager 20-30 år, fra vi begynder at gøre noget. Og det er vi altså ikke begyndt på endnu.

Det er dog noget, der er fokus på fra regeringens side.

- Jeg håber på, at planen bliver til noget, siger fisker Kim Laursen, mens han ser på den fjord, han har fisket i siden 1987.

Men selvom beslutningen reelt er truffet, så nægter medarbejdere og Havørred Fyn at give helt op. 

- Havørred Fyn vil rigtig gerne gøre alt hvad vi kan for at finde en løsning på en meget svær situation, lyder fra Niels Erik Haug-Larsen.

- Vi tror stadig, at vi kan rykke noget ved at få det frem, hvad det i grunden betyder for Fyn, for Fyns Laksefisk, for ørrederne, for lystfiskerne, for frivillige, for turister der kommer, og så håber vi derigennem, at  der vil komme nogle og redde os, siger faglærer Karsten Bangsgaard.

11. dec. 2024 kl. 14:56
Tophistorie
Local Eyes

Cyklist dræbt i voldsom ulykke

LYT
Del
Link
kopieret!

En 83-årig mand er natten til onsdag afgået ved døden efter en trafikulykke på Tåsinge 3. december i år.

Ved ulykken blev manden påkørt af en varevogn, mens han selv var på cykel. Umiddelbart efter ulykken meddelte Fyns Politi, at cyklisten var svært tilskadekommen.

Føreren af varevognen - en 42-årig mand fra Litauen - er i dag blevet sigtet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, da han ifølge sigtelsen var faldet i søvn under kørslen.

Manden erkendte sig skyldig i uagtsomt manddrab, men nægtede at være faldet i søvn.

Omdelte aviser

Den 42-årige blev i dag fremstillet ved et grundlovsforhør ved Retten i Svendborg. Her fandt retten begrundet mistanke for, at han var faldet i søvn, oplyser anklager hos Fyns Politi Sine Josefsen til TV 2 Fyn.

Manden er nu blevet varetægtsfængslet foreløbigt i fire uger.

Der mangler endnu resultatet af en blodprøve, bilinspektørens konklusion, og så skal mandens tilknytning til Danmark og hans hjemland undersøges yderligere, før det endelige anklageskrift foreligger.

Retssagen er derfor forhåndsberammet til 9. januar.

Ifølge anklageren er den 42-årige taget til Danmark for at arbejde med omdeling af aviser, breve og pakker, og det var i forbindelse med det, at ulykken skete.

Læs også: Cyklist ramt af varevogn i voldsom ulykke
Gå tilbage Del
3. dec. 2024 kl. 12:53
Tophistorie

Cyklist ramt af varevogn i voldsom ulykke

Local Eyes

Der er sket en alvorlig færdselsulykke på Tåsinge. Det oplyser Fyns Politi.

- Klokken ni i morges på Vornæsvej på Tåsinge er der en bilist, der rammer en cyklist. Cyklisten er en ældre mand, som er svært tilskadekommen, siger Mads Boel, der er kommunikationsrådgiver hos Fyns Politi.

Politiet er fortsat i gang med at efterforske sagen og har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.

- Der er indtil videre ikke nogen sigtede i sagen, siger Mads Boel.

Billeder fra stedet viser, at varevognens forrude er blevet smadret. Cyklen ligger på vejen lige foran bilen.

Ulykken er sket på en landevej, hvor man må køre 80 kilometer i timen.

Local Eyes
Local Eyes

Grundlovsforhøret begyndte klokken 12 og var slut 13.30. Der var ikke nogen pårørende til stede i Retten i Svendborg, oplyser anklageren.

Den 83-årige cyklist er den femte person, der har mistet livet i trafikken på Fyn de seneste to måneder.

I oktober døde tre unge mænd mellem 17-18 år i et solouheld i Tommerup, og i november omkom en kvinde efter et frontalt sammenstød med en anden bil i Gudme.

11. dec. 2024 kl. 12:44
Tophistorie
Pernille Gram

De smuglede et halvt ton kokain - nu er mand dømt i en af landets største narkosager

LYT
Del
Link
kopieret!

En 27-årig albansk mand er onsdag blevet idømt 15 års fængsel og er blevet udvist af Danmark for at have medvirket til indsmugling af mindst 578 kilo kokain.

Den enorme mængde kokain blev beslaglagt på Langeland den 24. august i år, hvor seks mænd blev anholdt.

Mændene havde ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) opsamlet og modtaget det hvide pulver i farvandet ud for Langelands Kyst og efterfølgende transporteret det til Lohals Camping.

TV 2 Fyn var til stede i retten. Herunder kan du læse mere om det spektakulære sag.

“Det var tilfældigt”

Den 27-årige var ifølge ham selv på ferie i Belgien, hvor han kom i kontakt med “nogle personer”.

- Det var tilfældigt, og jeg kendte dem ikke. Vi snakkede om de ting, jeg skulle gøre her (i Danmark, red.), lød det fra den dømte under hans forklaring.

Han forklarer, at han var på ferie i Belgien, da han mødte nogle mennesker på en café, som tilbød ham mellem 20.000 og 30.000 euro for at indsmugle kokain. Dem skulle han angiveligt modtage, når jobbet var fuldført.

“Det er et af de største beslag, vi har lavet i Danmark, så der er tale om en alvorlig og en stor sag.”

— Specialanklager Annika Jensen

Ifølge den dømte ankom han til Danmark den 22. eller 23. august.

Den 24. august tog han og andre imod 14 tasker fyldt med kokain på stranden i Langeland.

Da de var samlet op, kørte den 27-årige og andre til Lohals Camping, hvor han og fem andre blev anholdt.

Både straf og udvisning

Anklagemyndigheden gik efter 16 års fængsel, mens forsvareren argumenterede for 14 år.

Da dommeren var klar med en dom, gjorde han det klart, at sagen i udgangspunktet havde givet anledning til 17-18 års fængsel.

Til gengæld tilstod den 27-årige, og dommeren lagde også vægt på, at den dømte var den første af de seks sigtede til at tilstå. Derfor skulle han kompenseres.

Dommen endte med at lyde på 15 års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud.

Specialanklager Annika Jensen er som udgangspunkt tilfreds med dommen.

- Det er et af de største beslag, vi har lavet i Danmark, så der er tale om en alvorlig og en stor sag, siger hun.

 Forsvarsadvokat Berit Ernst var også tilfreds med retssagens udfald efter omstændighederne.

- Klienten og jeg havde drøftet det på forhånd, og han var godt klar over, at der lå en straf forbundet med den her episode, og derfor så valgte vi at modtage dommen, så han også kan komme videre.

Specialanklager Annika Jensen udtaler, at hun håber at kunne køre sagerne mod de fem andre sigtede allerede inden jul.

11. dec. 2024 kl. 16:30

Mand dømt efter vild menneskejagt - nu reagerer anklager

LYT
Del
Link
kopieret!

En 57-årig mand blev i dag idømt tre måneders fængsel og advarsel om udvisning ved Retten i Svendborg for trusler.

Dommen kommer, efter manden i 2022 filmede sig selv med et falsk automatvåben på Nyborg Gymnasium.

En episode, der gjorde, at elever blev bedt om at blive hjemme, at politiet mødte frem i stort antal, og at der i byen foregik en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.

Manden skulle angiveligt også flere gange have råbt "jihad" (hellig krig, red.), men der var ikke tilstrækkeligt bevis til at dømme ham for det.

11. dec. 2024 kl. 15:44
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Energi Fyn varsler højeste elpris i årevis

LYT
Del
Link
kopieret!

Hvis du overvejer at oplade elbilen torsdag, er det måske en ide at vente lidt. Energi Fyn varsler nemlig rekordhøj elpris, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Svimlende 11 kroner inklusiv afgifter og tariffer nærmer prisen sig, hvilket ikke er set siden energikrisen i 2022.

- Natten til torsdag er elprisen omkring 1 krone per kWh, mens den, når vi rammer klokken 17, når op på 8,73 kroner per kWh. Oveni den rene elpris skal man lægge transportbetaling til ens netselskab og afgifter til staten. Det betyder en samlet elpris på omkring 11 kroner mellem klokken 17 og 18 torsdag aften, siger kommerciel direktør hos Energi Fyn, Finn Andersen.

Den tårnhøje pris skyldes manglende vind og sol.

11. dec. 2024 kl. 13:47
Sara Fuglsig

Nu vil Erhvervshus Fyn overtage lukningstruet virksomhed

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er måske godt nyt til de danske lystfiskere. Erhvervshus Fyn er nemlig kommet et skridt tættere på at overtage Fyns Laksefisk. Sådan lyder det i en pressemeddelelse.  

FGU Fyn, der hidtil har ejet Fyns Laksefisk, har indgået en forpagtningsaftale med Erhvervshus Fyn - nu mangler der kun en godkendelse fra Styrelsen for Udvikling og Kvalitet.

Driften vil med en godkendelse kunne overtages fra 1. juli 2025.

Tidligere på året meldte FGU Fyn ud, at det måtte lukke Fyns Laksefisk grundet underskud og lovgivning. Fyns Laksefisk står for opdræt af særligt småørreder til udsætning i de fynske farvande.

Lokale og erhverv har sammen samlet godt én million kroner til støtte for projektet.

11. dec. 2024 kl. 11:16

Borgermøde om hospital til 650 millioner kroner

LYT
Del
Link
kopieret!

Hospitalet i Svendborg skal udvides og bygges om.

Noget af det nye i Svendborg bliver blandt andet flere enestuer, flere planlagte operationer, en faldklinik med mere.

Med store ændringer i sigte var der tirsdag aften indkaldt til borgermøde i Svendborg.

Til stede var blandt andet regionsrådsformand i Region Syddanmark, Bo Libergren, som var klar til at lytte til de omkring 80 fremmødte borgere.

- Selvom de store linjer er lagt på plads, kan der være mange ting, det er relevant at have et borgerperspektiv på, fortæller han.

Der er tale om et projekt til 650 millioner kroner, og man forventer at byggeprocessen vil vare fra 2026 til 2033.

11. dec. 2024 kl. 10:16
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Odense holder ulovlige ventelister: Nu rejser styrelse sag

LYT
Del
Link
kopieret!

Ankestyrelsen har undersøgt Odense Kommune i flere år, efter en borger i 2021 klagede over ventelister til sociale tilbud som bosteder, bostøtte eller dagtilbud.

Nu har styrelsen rejst en tilsynssag mod kommunen, skriver DR, som har fået indsigt i en ny tilsynsudtalelse.

DR skriver, at der i udtalelsen står, at Odense Kommune bryder loven ved at have ventelister.

For få dage siden kunne TV 2 Fyn fortælle, at kommunen selv nægter sig skyldig i venteliste-anklagerne. Det slog den fast i et svar til byrådsmedlem Araz Khan den 4. december i år.

I samme svar fremgik det dog, at syv borgere aktuelt venter på pladser til botilbud.

Odense Kommune har endnu ingen kommentar.

11. dec. 2024 kl. 9:20
Arkivfoto: Local Eyes

Poserede i video med maske, paryk og livagtigt automatvåben på skole - nu er han dømt

LYT
Del
Link
kopieret!

Syv gange sagde en 55-årig mand "jihad" på en video, optaget indenfor murene på Nyborg Gymnasium. På videoen, som blev uploadet til Facebook, poserede manden med en pistol og en maskinpistol. Han var samtidig iført maske og paryk.

Videoen, som blev vist i retten onsdag, blev starten på en intens morgen, hvor landets øjne var rettet mod det østfynske gymnasium den 27. oktober 2022.

Onsdag fik han i Retten i Svendborg en dom på tre måneders fængsel og fået en advarsel om udvisning. Den tiltalte er blevet dømt for trusler, hvor han stod med våben-attrapper i hænderne. Der var dog ikke tilstrækkeligt bevis for, at han truede med jihad eller krig.

Du kan læse TV 2 Fyns dækning af retssagen i vores liveblog. Klik på "Læs mere".

Videotrusler fra Nyborg Gymnasium

Følg opdateringerne herunder

Læs også: Mand optog sig selv med maskinpistol på gymnasium - truede med krig og jihad
Gå tilbage Del
10. dec. 2024 kl. 12:54

Mand optog sig selv med maskinpistol på gymnasium - truede med krig og jihad

Arkivfoto: Local Eyes

Syv gange sagde en 55-årig mand "jihad" på en video, optaget indenfor murene på Nyborg Gymnasium. På videoen, som blev uploadet til Facebook, poserede manden med en pistol og en maskinpistol.

Videoen blev starten på en intens morgen, hvor landets øjne var rettet mod det østfynske gymnasium den 27. oktober 2022.

Elever blev bedt om at blive hjemme, politiet mødte frem i stort antal og i byen foregik der en menneskejagt efter den mand, som optrådte i videoen.

Klokken 10.40 lykkedes det at lokalisere og anholde manden, som politiet var bekymret for, ville angribe gymnasiet med våbnene.

Et anklageskrift som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i viser, at der var god grund til bekymringen.

- Løb, eller lad være

I videoen, som er optaget på et ukendt tidspunkt mellem den 25. og 26. oktober 2022 inde på gymnasiet, siger manden på somalisk, at “i aften er man på vej i krig”, mens han fremviste en pistol og et maskinpistol.

Våbnene skulle vise sig at være attrapper.

Arkivfoto: Local Eyes

“Løb, eller lad være med at løbe. Jeg er den, der fanger dig. Forstår du det?” sagde manden desuden. I forbindelse med udtalelserne i videoen sagde manden “jihad” syv gange og “krig” to gange.

Alligevel er det ikke forsøg på terrorisme, som manden er tiltalt for, når han tirsdag morgen skal stå foran en dommer ved Retten i Svendborg.

Manden er i stedet tiltalt for at have fremsat trusler, samt andre kriminelle forhold, der ikke har relation til sagen - blandt andet at have forsøgt at smugle 36 kilo khat ind i landet.

Arkivfoto: Local Eyes

- Det er en juridisk vurdering, at vi politiet ikke har valgt at rejse tiltale for terror-paragraffen, oplyser politiets anklager.

Kræver fængselsstraf

Anklagemyndigheden ved Fyns Politi forventer, at sagen kommer til at tage fire timer, og håber, at der kan komme en afgørelse i sagen indenfor de fire timer.

Af anklageskriftet fremgår det, at anklageren vil kræve fængselsstraf. Isoleret set kan tiltalen om trusler give op til to års fængsel.

Manden er angiveligt ikke kendt for andet en småkriminalitet tidligere, så det er tvivlsomt om hans straffeattest kommer til at medvirke til en skærpelse af straffen.

11. dec. 2024 kl. 9:06
Fyn
Grafik: TV 2 Fyn

Nej til 60 timers arbejdsuge - politiker vil gerne se sine børn vokse op

LYT
Del
Link
kopieret!

Endnu en fynsk politiker har sagt farvel til sin rolle for demokratiet. Mandag meddelte Venstres Christoffer Lilleholt sin afgang som rådmand i Odense.

Han vil have bedre til livet med sin familie og sine børn. Et område han, ifølge ham selv, har forsømt, fordi arbejdet har krævet hans tid.

Tim Vermund, der sidder i Odense Byråd for Socialdemokratiet kender afsavnet til familien, men forsøger aktivt at trække bremsen.

Men at stoppe i politik, er dog ikke hans løsning.

Det har mange af hans politiske kollegaer til gengæld overvejet. Det viser en rundspørge som TV 2 Fyn lavede tidligere på året.

Ikke mindre end 51 procent af 74 adspurgte fynske politikere svarede, at de har overvejet at stoppe som kommunalpolitikere af hensyn til familien.

Hjem til tiden

Tim Vermund (S) er til daglig klimarådmand i Odense, og kender den problematik, som det politiske arbejde kan stille en familiefar eller mor i.

- Jeg er nok én af dem, der er ret hård i forhold til, hvad jeg deltager i, siger han da TV 2 Fyn besøger ham på hans kontor.

Han mener, det er nødvendigt at sætte grænser for, hvor meget man som kommunalpolitiker er på, så der også er plads til familielivet.

- Jeg tror ikke det er så meget anderledes end på resten af arbejdsmarkedet. Men jeg kan sagtens kende de ting Christoffer (Lilleholt, red.) beskriver. I politik er der aldrig en øvre grænse, vi kan altid arbejde mere, siger Tim Vermund.

Christoffer Lilleholt beskrev mandag, hvordan han oplevede at gå glip af sin søns første fødselsdag, og nu ønsker at være mere nærværende.

Derfor understreger Tim Vermund også, hvor vigtigt det er for ham at kunne deltage i hverdagslivet med sin familie, og hvorfor sætter grænser.

- Vi har mange snakke derhjemme om, hvordan vi får det til at hænge sammen. Aftenmøder er for eksempel noget, jeg prøver at undgå, udover det obligatoriske.

Grafik TV 2 Fyn

Mere tidskrævende end tidligere

At sidde i den kommunalpolitiske stol kræver mere tid i dag end det gjorde tilbage i tiden. Det fortæller Rasmus Tue Pedersen, der er professor og ansat hos Det Nationale Forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE.

- Historisk er tidsforbruget steget markant sammenlignet med for 50 år siden. Kommuner er blevet mere komplekse størrelser at være leder for, siger han og henviser kommunalreformen i 2007.

Ifølge en undersøgelse fra 2016, som VIVE står bag, arbejdede en rådmand eller borgmester i gennemsnit 10 timer om dagen og i snit mere end 60 timer om ugen. Et tidsforbrug, der ifølge Rasmus Tue Pedersen ikke er blevet mindre.

Og for mange politikere uden småbørn kan det måske sagtens lade sig gøre. Men for andre kan det blive problematisk, siger Rasmus Tue Pedersen.

- Det generelle mønster er, at det er de unge politikere - dem under 40 år - der oplever tidsforbruget som et problem i forhold til familie og øvrigt arbejdsliv.

Brænder for faget

Tim Vermund er en af de unge. Og selvom han ofte gør sig tanker om mængden af arbejde, så går han ikke med overvejelser om at droppe politik.

- Jeg brænder så meget for det her, jeg får lov til at arbejde med. Men jeg vil gerne være det på en måde, hvor jeg også ser mine børn vokse op.

Ifølge Rasmus Tue Pedersen, er de fleste politikere mennesker, som virkelig brænder for deres arbejde, men som måske kan blive bedre til at lægge nogle opgaver fra sig.

- I de kommuner, hvor man er god til at holde arbejdstiden nede, er der, hvor man er god til at skelne mellem hvad der skal på politikernes bord, og hvad der kan klares af forvaltningen.

Christoffer Lilleholt er nu gået på barsel med sit andet barn og er ude af politik.

11. dec. 2024 kl. 8:22
Camilla Feldt

International hitmager gæster Heartland, og det gør Danmarks popdronninger og -konger også

LYT
Del
Link
kopieret!

Heartland har onsdag offentliggjort, at verdensstjernen John Legend bliver hovednavn om torsdagen på sommerens festival.

- John Legend er på mange måder en af de mest toneangivende musikere i dette årtusinde – både som solist, gennem sine samarbejder med store stjerner som Kanye West og Lauryn Hill og sine bidrag til både film- og teaterverdenen, lyder det fra festivaldirektør Ulrik Ørum-Petersen i en pressemeddelelse.

Udover Legend er syv andre navne tilføjet til programmet, heriblandt nogle af Danmarks største livenavne i MØ, Nik & Jay og Tobias Rahim.

Andre navne i dagens musikoffentliggørelse tæller to relativt nye spillere, Annika og Kind mod Kind.

11. dec. 2024 kl. 8:08

Fynske fængsler kan få flere betjente på gangene - men det er ikke nødvendigvis godt

LYT
Del
Link
kopieret!

Der kan meget muligt lande en ekstraopgave i de fynske fængselsbetjentes hænder inden længe.

Udvalgte danske fængsler skal nemlig efteruddanne op til 25 fængselsbetjente fra Kosovo i 2025.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

Hvilke fængsler, der konkret bliver involveret, er endnu ikke besluttet, men ifølge forbundet er det ikke helt utænkeligt, at fængsler som Ringe eller Nyborg, der har udvisningsdømte siddende, er i kikkerten.

Fængselsforbundet har mødt forslaget med skepsis, fordi betjentene i forvejen er presset, og oplæring ifølge forbundet tærer på kræfterne.

På Nyborg Fængsel sidder nogle indsatte i forvejen ubevogtet på grund af manglende arbejdskraft.

11. dec. 2024 kl. 6:26
Energi Fyn

Usædvanligt vejr sender elprisen på himmelflugt - her topper den

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er nok ikke onsdag, man skal støvsuge hytten eller sætte en storvask over.

På grund af manglende vind i Europa er der nemlig udsigt til usædvanligt høje elpriser, der sidst på eftermiddagen når op over 6 kroner per kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.

Det er en usædvanlig situation, lyder det fra chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark, der er energisektorens brancheorganisation.

- Det er meget høje elpriser, vi får onsdag. Det er bestemt ikke hverdagskost, og det er nærmest fra morgen til aften, elprisen er høj.

Den manglende vind betyder, at kul- og oliekraftværker skal levere den sidste kilowatt-time, og det er her, det bliver dyrt.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her