Medie: Kvinder på Fyn fik mangelfulde kræfttjek
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Både i Region Midtjylland og Region Syddanmark har man undersøgt kvinder i strid med retningslinjer.
Op mod 2000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark har i årevis ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på, skriver Jyllands-Posten.
Dermed vokser sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser begrundet med ressourcemangel.
Tidligere har den været isoleret til Region Sjælland og Ringsted Sygehus.
Men heller ikke Aarhus Universitetshospital (AUH) og Odense Universitetshospital (OUH) har fulgt retningslinjerne, skriver Jyllands-Posten.
På AUH er det gået ud over kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft.
Begge grupper skal ifølge de nationale retningslinjer jævnligt undersøges med både røntgen og ultralyd samt af en læge.
Vil have hurtigere udrykning:
- Flyt lægehelikopteren til Assens
Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, vil endnu en gang forsøge at flytte én af landets lægehelikoptere til Sydfyn.
Det har været på tale før, men i forbindelse med valgkampen foreslår den fynske folketingskandidat og -medlem Jane Heitmann (V) igen, at en enkelt af landets fire lægehelikoptere rykkes til Fyn.
Helt konkret mener hun, at luftambulancen med base i Billund skal flyttes til Assens.
- Det er rigtig vigtigt, at vi på øerne får en bedre akutbetjening. Det vil jo betyde en verden til forskel for de mennesker, der bor på øerne, at der er tryghed omkring akutberedskabet, siger Jane Heitmann til TV 2/Fyn.
Responstid nedsættes med et kvarter
I dag tager det lægehelikopteren i Billund 35 minutter at nå frem til patienter på Ærø, og ø-lægen i Faaborg, Lars Kensmark, har flere gange oplevet, at hjælpen kom for sent frem.
- Får man en blodprop i hjernen eller hjertet, kan man komme ud af det problem uden at få handicap, hvis man får meget hurtig behandling. Men det kræver, at man som borger kan komme ind på sygehuset med det samme.
- Vi har nogle gange oplevet, at responstiden betyder, at man ikke kan få den behandling, der er den rigtige, fordi tiden er gået, fortæller Lars Kensmark.
Hvis helikopteren flyttes til Assens, vil responstiden til den sydfynske ø være 20 minutter.
Afventer erfaringer
Sidste år anbefalede Danske Regioner i en rapport netop at flytte den akutlægehelikopter, der står i Billund, til Assens.
Dengang valgte regeringen, og dermed Jane Heitmanns eget parti, og Dansk Folkeparti i stedet at placere en ny luftambulance i Nordjylland. Samtidig besluttede man at afvente erfaringerne med den fjerde lægehelikopter, inden man tager stilling til en eventuelt flytning af de resterende helikopterbaser.
Læge Lars Kensmark så gerne, at luftambulancen fremover fløj fra Faaborg, men han understreger, at responstiden vil være hurtig nok, uanset hvor den står omkring i det sydfynske.
Men i 2016 og 2017 - og måske endda siden 2011 - er flere hundrede kvinder alene blevet tilbudt en røntgenundersøgelse.
På OUH er 299 kvinder under 50 år, som er arveligt disponeret for brystkræft, i over fire år undersøgt alene med røntgen, skriver Jyllands-Posten.
Det har man gjort "af ressourcemæssige årsager", fremgår det af et mødereferat fra Dansk Forening for Radiologisk Mammadiagnostik i april 2017, hvor personer fra Region Midtjylland og Region Syddanmark var til stede.
Også 1049 kvinder med smerter i brysterne er undersøgt i strid med retningslinjerne, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed.
OUH vil nu følge en henstilling fra styrelsen og genindkalde kvinder til nye og fuldstændige undersøgelser.
De 299, som er arveligt disponeret for brystkræft, vil blive tilbudt en fuld klinisk mammografi ved næste årlige undersøgelse, skriver OUH i en pressemeddelelse.
Og ud af i alt 911 mangelfuldt undersøgte kvinder med smerter i brystet vil en udvalgt gruppe blive indkaldt til mammografi.
I meddelelsen understreges det også, at patienter med decideret kræftmistanke har fået en "større undersøgelse" - en såkaldt klinisk mammografi.
Til Jyllands-Posten siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):
Odense får ekstra ambulance:
- Og det kan gavne resten af Fyn
Flere måneder før planlagt får Odense en ekstra ambulance til at køre i dagtimerne. Den kan være med til at aflaste beredskabet på resten af Fyn.
Om godt to uger er Odenses nye ambulance klar til at rykke ud, når alarmen lyder.
Den ekstra ambulance er byens syvende, og den er klar til at køre i dagtimerne fire måneder før planlagt, fordi det er lykkedes Ambulance Syd at skaffe personale til ambulancen allerede fra 1. juni.
- Det er super godt, lyder det fra regionsrådsmedlem Ulrik Sand Larsen fra Venstre.
Ambulancen er en del af den aftale om styrkelse af det præhospitale område, som regionsrådet indgik i februar i år.
Her afsatte et enigt regionsråd ni millioner kroner til at styrke området i regionen. Og det har altså givet Odense en ekstra ambulance, der skal køre 12 timer i hverdagene.
Spidsbelastning i Odense koster andre steder
- Vi vil gerne sørge for, at ambulancerne på de andre fynske stationer bliver frigjort for at køre i Odense-området, fortæller Ulrik Sand Larsen til TV 2/Fyn.
- Dét, der sker i øjeblikket, er, at hvis der er en ambulance fra Svendborg, der har en tur til OUH, bliver den frigjort fra Svendborg. Men så kan den godt komme ud for, at den skal køre i Odense resten af dagen på grund af spidsbelastning. Og det er meget uhensigtsmæssigt.
Den nye ambulance kommer ifølge Ulrik Sand Larsen ikke til at betyde det store for odenseanerne, fordi byen i forvejen har lave responstider.
- Men det kan komme til at betyde rigtig meget for responstiderne alle andre steder på Fyn. Netop fordi de bliver frigjort fra de stationer, når de kører fra Odense, siger han.
Du kan se, hvor længe ambulancen er om at komme til dig på kortet her.
- Det er et svigt og uacceptabelt, at regionerne ikke giver kvinder den behandling, de har krav på, siger hun til avisen.
Hos interesseorganisationen Kræftens Bekæmpelse mener man, at sagen er meget kritisabel.
- En statslig myndighed bør undersøge det her. Nu har vi en veldokumenteret situation i Ringsted og åbenbart også situationer i andre regioner med problemer, siger administrerende direktør Jesper Fisker til Ritzau.
- En myndighed må vurdere, om retningslinjerne bliver overholdt alle steder. Det her drejer sig om at få genoprettet tilliden til sundhedsvæsnet på det her område.
Antallet af brystkræftramte kvinder, som kan have fået en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus, er foreløbig 304.