Modsiger kandidattest: Venstre og Konservative vil ikke sænke skatten lige nu
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Christoffer Lilleholt og Søren Windell har i kandidattesten svaret, at de vil spare på de kommunale budgettet, så skatten kan sænkes i Odense. I borgmesterdebatten søndag lød svaret dog noget anderledes fra de to borgerlige borgmesterkandidater.
’Der skal spares på de kommunale budgetter, så kommuneskatten kan sættes ned.’
Det er et af spørgsmålene i kandidattesten, som TV 2 Fyn og en række andre medier står bag, hvor man enten kan være: Helt uenig, Uenig, Enig eller Helt enig til ovenstående udsagn.
Søren Windell har svaret, at han er enig i udsagnet. Christoffer Lilleholt er også enig. De har svaret, at de gerne vil sænke kommuneskatten, men det er ikke helt i overensstemmelse med, hvad de sagde i borgmesterduellen til valgfolkefesten i Odense søndag.
- Jeg ser ikke en mulighed for at sætte skatten ned i den kommende periode. Det er på den lange bane. Det er altid god konservativ politik, at pengene ligger bedst i borgernes lomme, sagde Søren Windell, og Christoffer Lilleholt greb samme standpunkt:
- Vi kunne godt tænke os at sænke skatten, når vi får råd til det. Vi har ikke nogen ambition om, at pengene skal ligge hos kommunen. Vi tror på, at vi kan drive den her kommune langt bedre, sagde Christoffer Lilleholt (V) i borgermesterdebatten.
Modsiger kandidattest: Lilleholt vil finansiere velfærd via frasalg
Christoffer Lilleholt hævder, at han ikke vil finansiere velfærd via salg af kommunale selskaber, mens Venstres nye udspil finansieres netop derved.
488 millioner kroner.
Det er prisen på Venstres nye politiske udspil for Odense. Med Christoffer Lilleholt i spidsen vil partiet investere massivt i velfærden i et nyt projekt, der rummer alt fra investering i plejehjem til nye lokale børnehuse.
Udspillet rummer i alt ni punkter der skal forbedres, og som hver især prioriteres med alt fra 10 til 100 millioner kroner per område.
Finansieringen til velfærdsforbedringen skal findes via et salg af aktierne i Lindø Industripark i Munkebo. Her foreslår Venstre helt konkret at frasælge op til 49 procent af aktierne.
Modsigende svar
Såfremt Odense Kommune sælger ud af aktierne i Lindø Industripark vil kommunen de facto sælge ud af kommunale selskaber i et ønske om at forbedre velfærden.
Men i en kandidattest foretaget af DR svarer Christoffer Lilleholt "Uenig" i følgende udsagn.
"Odense Kommune skal sælge kommunale selskaber for at få penge til bedre velfærd".
Ifølge Christoffer Lilleholt var det svar dog møntet på et salg af Odense Fjernvarme.
- Det svarer jeg jo, fordi det spørgsmål henvender sig direkte til Fjernvarme Fyn og til det Fjernvarme Fyn-salg, der var tidligere på året fra borgmesterens side, siger han.
Så når du svarer i en test, at du er helt uenig i, at man skal sælge kommunale selskaber for at få bedre velfærd, mener du det egentlig ikke. Kun i relation til Fjernvarme Fyn?
- Så mener jeg det i relation til der, hvor borgerne er afhængige af det. Og her har vi altså et selskab, som ligger i en anden kommune. Når vi kigger på Fjernvarme Fyn og Odense Renovation, betaler vi som odenseanere penge hver eneste måned til det selskab, og vi er dybt afhængige af, hvad prisen er der. Derfor var vi dengang meget imod at sælge Fjernvarme Fyn.
Intet underligt i timingen
Onsdag kom en meningsmåling baseret på det forestående kommunalvalg i Odense frem.
Den viser blandt andet, at Konservative står til at blive større end Venstre i Odense. I målingen står Venstre desuden til at få fire mandater i byrådet - står det til troende vil partiet altså reduceres med to pladser i forhold til det nuværende byråd.
Men udspillet skal ifølge Christoffer Lilleholt ikke ses i lyset af meningsmålingen.
Hvorfor kommer udspillet først nu?
Fordi der kommer mange forskellige udspil i en valgkamp og i løbet af en valgperiode. Derfor foreslår vi det her op til valget, fordi vi gerne vil have, at odenseanerne er sikre på, hvad vi går til valg på, og at de ved, hvad vi mener. I modsætning til borgmesteren, som vi jo ikke ved om vil have en letbane etape to, og som vi ikke ved om vil lave et forbud mod biler, vil vi gerne fortælle odenseanerne, hvad vi mener og hvad vi ønsker at gøre i de næste fire år.
Christoffer Lilleholt skal, ligesom størstedelen af de øvrige kandidater ved kommunalvalget i Odense debattere og tale politik på søndag, når der afholdes valgfolkefest i H.C. Andersens Hus fra klokken 16 - 20.
Og de svar fik Peter Rahbæk Juel til at reagere på talerstolen.
- Jeg synes, at der er lidt slør i rattet i forhold til den økonomiske styring fra de borgerlige partier. Hvis man kigger på jeres kandidattest, der kan man se, at stort set alle borgerlige kandidater vil nedsætte kommuneskatten, sagde Peter Rahbæk Juel og fortsatte:
- Men nu kan jeg forstå, at det ikke skal ske i den her periode. Jeg forstår så bare ikke, hvorfor man har markeret det. Jeg synes, at det er lidt påfaldende, at man så entydigt vil sænke skatten, hvis man alligevel ikke vil det, sagde Peter Rahbæk Juel i borgmesterdebatten.
Ingen tidsplan på skattesænkning
Peter Rahbæk Juel og det røde flertal i Odenses byråd har hævet kommuneskatten over de seneste fire år.
- Alt er til forhandling. Bare ikke velfærden. Derfor har vi hævet kommuneskatten med et procentpoint, hvor pengene er øremærket til velfærd, sagde Peter Rahæk Juel til spørgsmålet om kommuneskatten.
Spidskandidat melder fra til debat - vil ikke vise coronapas
Christel Gall, der er spidskandidat for De LokalNationale, har meldt fra til valgfolkefesten i Odense. Hun vil ikke vise coronapas for at komme ind.
Ude foran det nye H.C. Andersens Hus i Odense står Christel Gall og Pernille Bendixen fra partiet De LokalNationale.
De deler flyers og kuglepenne ud til de folk, der er på vej ind på museet for at deltage i valgfolkefesten. Her skal en række spidskandidater og mere ukendte kandidater prøver at overbevise de fremmødte om, at de skal stemme på dem.
Christel Gall er spidskandidat for De LokalNationale og skulle egentlig også have deltaget i debatterne, men hun har meldt fra.
Hun vil ikke vise sit coronapas, som TV 2 Fyn har indført som krav for at komme ind til valgfolkefesten.
- Jeg kan ikke se nogen grund til at vise, at jeg ikke er syg. Jeg vil ikke vise mine data til andre. Jeg synes, det giver en falsk tryghed, siger Christel Gall.
Men ifølge Mads Boel, der er redaktions- og beredskabschef på TV 2 Fyn, er der vigtigt at være forsigtig.
- Vi har et stort ansvar som arrangør for ikke at skabe usikkerhed, og derfor holder vi hårdt fast i brugen af coronapas, siger Mads Boel.
- Smitten er igen på vej op i Danmark. Derfor har TV 2 Fyn valgt et forsigtighedsprincip til alle sin valgfolkefester, hvor coronapas er et krav for at få adgang. Det pågældende arrangement bliver holdt i et kulturhus, som er omfattet af regler om coronapas, og derfor har vi valgt kun at lukke folk ind, der kan vise et coronapas.
Kandidat træder til
I stedet for Christel Gall har partiet fundet en anden, som kan debattere i stedet for hende.
- Vi mener, at politiske arrangementer er undtaget af reglerne, og derfor har jeg været nødt til at give Asbjørn Andersen min plads i debatterne, jeg skulle have deltaget i, siger Christel Gall.
Asbjørn Andersen er nummer to på partiets liste og kunne kun tage spidskandidatens plads, fordi han lige har været syg, fortæller hun.
- Han har det ellers på samme måde som mig omkring coronapasset. Han har været syg, og hvis han ikke lige havde været syg, var han heller ikke blevet testet, så han kunne være her i dag, fordi vi jo ikke mener, at vi er underlagt reglen, da det er et politisk møde, fortæller Christell Gall.
Hvis borgmesterkæden skulle tippe over til de borgerlige partier i Odense, så kan de ikke fortælle, hvornår kommuneskatten vil blive sænket.
- Det kan jeg ikke fortælle dig, for det handler om, at vi skal have sat gang i byen, og at vi holder gang i væksten, siger Søren Windell og fortsætter:
- Det er altid en ambition at have så lav skat som muligt. Men stadigvæk fastholde vores velfærd.