Tranny, luderlebbe og bøsserøv er ord, der ikke længere skal fyge på de odenseanske folkeskolegange.
Derfor kommer flere organisationer nu med et forslag om en LGBTQ+-politik, der skal sikre tydelige regler for god sprogbrug på skolerne.
Et forslag, der også får opbakning fra eleverne selv.
- Vi har alle sammen tænkt på, at de burde blive bandlyst eller bare forsvinde, men jeg tror også, at man tænker, at folkeskoleelever siger ting, de ikke mener eller ikke ved, hvad er. Men når man så lærer betydningen, finder man ud at, at det måske ikke er så smart, at jeg går og siger det her til min lærer eller klassekammerater, siger Alisha Wahid, elev i 9.a på Risingeskolen.
Byrådsmedlem i Odense Kommune Tim Vermund ønsker også fokus på området.
- Jeg vil gerne have, at vi voksne griber ind, hver gang vi hører ord som 'gay' eller 'homo' blive brugt nedsættende. Der skal vi tage en snak om, hvad det gør ved andre mennesker, siger han.
- Det skaber en stemning, hvor rigtig mange LGBTQ+-elever har det svært. Når man ved, at så mange føler sig diskriminerede og ensomme, synes jeg, vi skal overveje, hvilke ord vi bruger.
Fatale konsekvenser
LGBTQ+ er homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og andre, der bryder med normerne for køn og seksualitet.
Ifølge en rapport fra LGBT+ Danmark sidder der i gennemsnitligt en til to LGBTQ+-elever i hver skoleklasse.
Og brugen af skældsord som 'bøsserøv' kan få fatale konsekvenser for dem, fortæller Sarah Baagøe Petersen, der er talsperson for Lambda, foreningen for LGBTQ+-personer på Fyn.
- Det kan lagre sig i en, og det kan også gøre det sværere at springe ud - også selvom det måske ikke er sagt i ond mening. Måske vælger man slet ikke at springe ud som ung og kan ikke leve et autentisk liv, siger hun.
Rapporten viser, at mere end halvdelen af LGBTQ+-eleverne har haft selvmordstanker og føler sig oftere ensomme, end deres klassekammerater.
Ikke nok at bandlyse
Selvom sprogbrugen er helt essentiel, er både talspersonen og eleverne dog enige om, at det ikke er nok at bandlyse ord fra elevernes sprogbrug.
- Jeg håber, at det starter en samtale, når man får at vide: Hov, du skal da ikke kalde ham her bøsse som en negativ ting. Det kan måske få nogen til at stoppe op og tænke: Hvorfor ikke? Det har jeg altid gjort. Her kan man så sige, at det skal man ikke, fordi det er stødende, siger Marie Hermansen, elev i 9.a og formand for Odenses Fælleselevråd.
Hos Lambda håber man, at forslaget ikke kun bliver ved snakken.
- Jeg håber, at man vil tage det til sig og gøre noget alvorligt ud af det og faktisk bygge videre på det, så det ikke bare bliver endnu et stykke papir, hvor der ikke sker mere, siger Sarah Baagøe Petersen.