Odense Jazz Festival ser dagens lys
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En ny jazzfestival i Odense byder de næste to uger på koncerter med både nye talenter og profesionelle musikere.
I kølvandet på coronakrisen er en ny jazzfestival blomstret op i Odense. Mandag åbnede festivalen med nye, unge jazztalenter.
De første koncerter blev spillet på Musikbiblioteket, hvor scenen blev indtaget af lokale bands og upcoming talenter. De fleste af musikerne kommer fra musikkonservatoriets jazzlinje, men også kendte jazzmusikere fra hele Norden kommer til at optræde i løbet af de næste to uger.
Minifestival i Odense:
- Folk har brug for at komme ud og opleve livemusik
Kulturmaskinen afholder denne weekend Parasol i Odense. En to-dages minifestival med 12 bands, spoken word og sommerstemning i Farvergården.
Coronakrisen har lukket for alle de store festivaler landet over, men kreative kræfter fra Kulturmaskinen i Odense har på kort tid stablet en helt ny festival på benene under navnet Parasol.
En to dages sid-ned-festival med musik, kunst og performance for 250 personer, der følger de restriktioner, der er for livemusik lige nu.
- Hvorfor gør vi det? Fordi vi fik muligheden. Det er lidt sommeren der blev væk, som vi gerne vil udfylde med noget af det, som folk savner, og som vi selv savner, siger Sidsel Linea Olesen, der er booker for festivalen.
Det er coronarestriktioner, der dikterer det lille antal festivaldeltagere. Festivalbookeren mener, at man alligevel kan skabe festivalstemning.
- Nu findes der heldigvis mange festivaler rundt omkring i Danmark, som er i den størrelsesorden, og som fungerer rigtig fint. Jeg tror ikke, det bliver et problem. Med fadøl og god musik så plejer det at køre, uanset hvor mange der er, siger Sidsel Linea Olesen til TV 2/Fyn.
Anderledes stemning
Lørdag spiller den odenseanske rapper Timur Allisstone, der er den ene halvdel af hiphop-gruppen Timur. Han ser frem til at stå på scenen i en tid, hvor livemusik har været en mangelvare.
- Det har stået lidt stille med musikken. Jeg tror virkelig, folk har brug for at komme ud og opleve noget livemusik. Og jeg som musiker har virkelig brug for at komme ud og spille, så det rammer på et tørt sted, fortæller Timur Allisstone.
Ifølge den odenseanske rapper vil coronakapaciteten på 250 personer præge koncerten.
- Vi har gået ind og justeret vores sætliste, så det passer lidt bedre til det her format. Fordi vi netop ikke kan have moshpits, og folk der står og hopper foran scenen. Så det har givet os en mulighed for at udnytte nogle af de stille numre vi har, så vi kan prøve at skabe en lidt mere chill atmosfære. Så det er ikke kun dårligt. Det er faktisk fedt, siger Timur Allisstone.
Der vil være koncerter fredag og lørdag. Endagsbilletten koster 150 kroner, mens en partoutbillet kan erhvervs for 280 kroner.
Odense Jazz Festival byder i ugerne på tre daglige koncerter fordelt på spillestederne Musikhuset Dexter, På taget og Studenterhuset Odense. Her vil blive spillet alt fra swing over verdensmusik til det mere bluesprægede.
For en af mandagens fremmødte koncertgæster var det tiltrængt at høre livemusik igen.
- Det, synes jeg, er dejligt. Jeg ser frem til at komme ud og høre noget jazz. Særligt efter alt har været lukket ned i fire måneder, hvor man ikke har kunnet høre noget som helst. Det har jeg virkelig savnet, siger Emanuel Verner Olsen.
Studerende står bag
Initiativet til Odense Jazz Festival kommer fra to studerende på Syddansk Musikkonservatorium i Odense, Nathaniel Ford og Fini Brandt. De har i samarbejde med deres lærer Anders Mogensen fået sammensat et musikprogram med både lokale, nationale og internationale jazzmusikere.
Det falder i god jord hos en anden af mandagens koncertgæster.
- Jeg synes, det er en spændende genre. Den rammer bare et eller andet i mig. Jeg kan godt lide den improviserende stil, som giver plads til at udtrykke sig i det, der sker i nuet, siger Jakob Hyldig Nielsen.
Halv kirsebærfestival:
- Vi kommer stærkt igen til næste år
Selvom der blev solgt både æblemost, indkøbsnet og grydelapper med kirsebær på torvet i Kerteminde, var det langt fra den festival, arrangørerne planlagde før corona.
- Det er Kertemindes sorte guld!
Der er altså ikke tale om olie, men om en af Kertemindes stoltheder. Udtrykket blev brugt i flæng om de store mørkerøde kirsebær, der var weekendens omdrejningspunkt på torvet i Kerteminde.
Men selvom de søde og saftige bær blev fejret, blev de altså ikke fejret som planlagt.
- Festivalen blev jo aflyst i forbindelse med coronaen, forklarer formanden for kirsebærfestivalen i Kerteminde, Torben Christensen til TV 2/Fyn.
Årets festival startede fredag eftermiddag, og bestod af tre telte. Ét, hvor man kunne købe de lækre bær, ét hvor man kunne købe forskellige hjemmehæklerier med bærene på, og et sidste, hvor man kunne stemme på næste års festivalplakat.
- Det er ikke sjovt. Vi havde planlagt en festival med alt inden for kirsebær. Der skulle både have været musik, og en masse kirsebærrelateret, som kirsebærsoftice og kirsebærøl, siger en ærgerlig formand.
Men mange af planerne blev - som så mange andre droppet på grund af coronapandemien og forsamlingsforbuddet.
- Det er så trist, at vi ikke kan. Vi vil så gerne have markeret kirsebærfestivalen, og der er mange, der er kede af det - også folk fra andre byer, tilføjer næstformanden, Aleksandra Pfeil Sørensen.
Håbede på musik
Ifølge arrangørerne plejer der at være meget mere musik og liv i gaderne i forbindelse med festivalen. De fortæller, at op mod 30.000 plejer at lægge vejen forbi bytorvet i Kerteminde i forbindelse med festivalen.
De fortæller desuden, at den nordjyske popduo Sussi og Leo skulle have gæstet årets festival.
- Vi havde spurgt Fyns Politi om vi måtte holde en koncert på renæssancehavnen efterfulgt af noget fællessang, og så kunne vi tænde nogle fakler om aftenen, siger Torben Christensen og fortsætter:
- Men når det er en koncert, skal vi naturligvis også overholde forsamlingsforbuddet, og derfor skulle gæsterne være siddende, og så valgte vi at droppe det, forklarer en skuffet Torben Christensen.
Manglen på musik, og det lave antal gæster sammenlignet med de andre år, er dog ikke noget, der har skræmt kirsebæravleren væk fra festivalen.
- Vi synes jo, at det er fantastisk, at vi får lov at komme, selvom det er en lidt amputeret festival. Der er jo ikke noget at gøre ved det, og vi er nødt til at tage hensyn til den coronapandemi, vi er i, siger Tina Nybro, der er medejer at Nybro Frugtplantage.
Plantagen sponsorerer normalvis alle de gratis kirsebær, der bliver delt ud på festivalen. Det er dog en af de traditioner, der i år er blevet droppet.
Kommer stærkt igen
Kirsebærdronningen og andre frivillige i deres sædvanlige festivalkostumer er stadig at finde på torvet på trods af den aparte festival.
- Vi møder mange mennesker og spørger, hvor de kommer fra. Så beder vi dem om at komme igen næste år, og de fleste de svarer 'ja', siger kirsebærdronningen Karen Thrane.
Selvom årets festival ikke blev som planlagt, har arrangørerne bag festivalen store ambitioner for næste års festival.
- Til næste år må vi ud og se, om vi kan få nogle flere sponsorer, så vi kan få endnu mere musik og en endnu bedre festival, og det skal vi så arbejde på til næste år, siger Torben Christensen.
Der er masser af håb blandt arrangørerne.
- Til næste år vender vi tilbage på fuld udblæsning, siger næstformand Aleksandra Pfeil Sørensen.
Mandag og tirsdag i begge uger, hvor jazz-festivalen løber af stablen, er det de unge og ikke etablerede musikere, der er på scenen. Idéen er at bygge en bro i mellem de professionelle og de helt nye, unge talenter.
Derudover vil man kunne opleve kendte danske og nordiske jazzmusikere som guitaristerne Uffe Steen, Niclas Knudsen og Jakob Bro, saxofonisterne Tomas Franck, Hans Ulrik, Karl-Martin Almqvist og Jan Harbeck, mundharpespilleren Mathias Heise og trommeslageren Kasper Tom.