Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Syddansk Universitet går sammen med Odense Universitetshospital om coronatests. Det kan ifølge universitetslektor potentielt gøre ventetiden kortere.
Fynboerne kan potentielt se frem til kortere ventetid på at blive coronatestet.
Forskere fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet (SDU) er nemlig gået sammen med Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH) om at teste for covid-19, så testkapaciteten kan øges.
Det kan ifølge universitetslektor på SDU Jesper Bonnet Møller komme corona-bekæmpelsen til gode.
Coronapatienter kræver meget ilt: Stor oxygentank sat op på OUH
For at være sikker på at kunne give ilt til coronapatienter er der blevet sat en ekstra oxygentank op ved sygehuset i Odense.
Der er onsdag morgen blevet sat en stor oxygentank op ved Odense Universitetshospital, OUH.
Det er gasleverandøren Strandmøllen, der i samarbejde med OUH har sat en ekstra tank op for at håndtere de mange coronapatienter på sygehuset.
- Behandlingen, som coronapatienter har behov for, kræver rigtig meget ilt. For at kunne dække behovet og være sikker på, at man ikke kommer i en nødsituation, hvor man ikke kan behandle patienterne, stiller vi en ekstra tank op, siger salgskonsulent Jacob Charles fra Strandmøllen til TV 2/Fyn.
Tale om en sikkerhedsforanstaltning
Normalt tager det flere måneder at sætte sådan en tank op på grund af godkendelser og lignende, men i samarbejde med sygehusets tekniske afdeling er det lykkedes Strandmøllen at få sat tanken op i løbet af fem dage hen over påsken.
Hvor meget øger tanken sygehusets iltkapacitet med?
- Lige omkring 50 procent. Man har to lignende tanke, som står et andet sted på sygehuset. Grunden til, at man ikke har sat tanken ved siden af dem, er, at hvis rørledningen til de to andre tanke bliver gravet over, er man på herrens mark i forhold til at forsyne hele sygehuset, forklarer Jacob Charles.
Med andre ord er der tale om en sikkerhedsforanstaltning med en ekstra tank med ilt, i og med tanken benytter nogle andre rør ind til sygehuset end de andre tanke.
Onsdag morgen blev der fyldt tusindvis af flydende oxygen i tanken, så den er klar til brug.
Ved den seneste opgørelse tirsdag var der indlagt 20 patienter med coronavirus på OUH.
- Det har jo alt sammen noget at gøre med at spore smittespredning. At vi får opsporet dem, der potentielt har infektion. Det er jo mange gange sådan, at man enten er symptomfri eller kun har meget milde sypmtomer, siger Jesper Bonnet Møller til TV 2/Fyn.
SDU hjælper nu OUH med 200 tests dagligt. I løbet af næste uge forventer Jesper Bonnet Møller, at kapaciteten kommer op på omkring 400 tests, hvis det er nødvendigt.
Gammel metode
Fordelen ved at få SDU involveret i coronatests ses ikke kun i øget testkapacitet. De maskiner, der normalt bruges til test af corona, har OUH ikke kunnet skaffe nok reagenser og testkits til. Derfor har testkapaciteten været begrænset.
På SDU bruger de en gammel, kendt teknik, der ikke er afhængig af de materialer, der er i restordre.
- Den er helt lav-teknisk og kan udføres i et hvilket som helst laboratorie verden over, fordi den er baseret på ganske almindelige kemikalier, som ikke er i restordre, forklarer Jesper Bonnet Møller.
Videodagbog: Sundhedspersonale lærer af hinanden
Læger og sygeplejersker fra forskellige afdelinger er samlet på OUHs corona-afsnit. Det giver bedre forudsætninger for behandling ifølge overlæge.
Overlæge fra Odense Universitetshospital (OUH) Morten Sodemann beretter fra sin videodagbog torsdag om stærkt samarbejde mellem de mange forskellige specialer, der er samlet på OUHs corona-afsnit ved lungemedicinsk afdeling.
For ham har det været godt at møde læger fra andre specialer, der ved noget, han ikke gør.
- Så kan man give patienten en ordentlig behandling for en gangs skyld. Man kan behandle hele patienten. Det er mange år siden, man har kunnet det, fortæller Morten Sodemann i sin videodagbog til TV 2/Fyn.
Til dagens videodagbog har overlægen samlet tre sygeplejersker fra tre forskellige afdelinger, der er flyttet til corona-afsnittet.
De er enige i overlægens betragtninger.
- Man kan tilegne sig nye kompetencer og gøre brug af hinanden, fordi der er så mange forskellige afdelinger samlet på et sted, siger Louise Tvede, der er sygeplejerske på OUHs corona-afsnit.
Forståelse og åbenhed
Åbningen af corona-afsnittet på Odense Universitetshospital er, ifølge sygeplejerskerne, forløbet gnidningsfrit.
- Vi har ligesom alle været indstillet på fra starten, at vi har et fælles udgangspunkt. Der er ikke nogen vante rutiner på afdelingen. Vi skal starte en ny afdeling op sammen, siger Louise Tvede.
Hun bakkes op af Maja Maraszek, der også er sygeplejerske på corona-afsnittet.
- Der har været åbenhed om, at nogle ikke har været vant til at arbejde på et sengeafsnit. Så man har kunnet hjælpe hinanden og ikke været bange for at sige, hvis der var noget, man ikke kunne finde ud af, siger hun.
Respekt for corona
Ingen af sygeplejerskerne er bange for corona-virus.
- Man har da respekt for sygdommen. Man kan se, at det også er sunde, raske og unge mennesker, der bliver ramt, fortæller en tredje sygeplejerske fra corona-afsnittet Krestina Juel Jensen.
I sygeplejerskernes omgangskreds har der været betænkeligheder ved, at de har arbejdet på corona-afsnittet.
- Det har sat nogle tanker i gang hos familie og venner, siger Maja Maraszek.
Louise Tvede har dog været glad for, at hun har været på corona-afsnittet ved lungemedicinsk afdeling.
- Jeg synes, det har været rart at komme hen på afdelingen og se, hvad sygdommen indebærer og afmystificere den, siger hun.
Den normale coronatest fungerer automatisk og kan give svar efter et par timer. Her er SDUs metode mere arbejdstung og kræver en del håndtering.
- Vi har lige søgt penge, så vi kan prøve at se, om man kan flytte processen til en mere automatiseret metode, hvor en simpel robot kan overtage manuelle trin, siger Jesper Bonnet Møller.
Det skal ifølge universitetslektoren kunne øge kapaciteten og sikre en høj grad af ensartethed.
Første trin
Det er ikke hele testforløbet, SDU skal hjælpe med. De skal hjælpe OUH med at oprense arvemateriale fra prøverne. Det er nemlig her, flaskehalsene opstår, og resurserne er i restordre.
På OUH er de glade for hjælpen fra SDU, fordi der er mangel på testudstyr som for eksempel reagenser. Det fortæller ledende molekylærbiolog på OUH Marianne Skov.
- Det har vist sig at være svært at få nogle af de her ting, og det er man jo afhængig af, hvis man skal køre på et bestemt system. Det, SDU hjælper os med, er at lave trin ét med nogle helt simple reagenser, siger hun.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Når SDU er færdig med trin et, sendes reagensen videre til OUH, der laver trin to. Herefter finder OUH ud af, om testen er positiv eller negativ.
Selvom testkapaciteten endnu ikke er stor på SDU, betyder bidraget meget for OUH.
- Alt hvad vi kan spare på plast og reagenser, det kan vi gemme og bruge senere. Så på den måde har alt ret, siger Marianne Skov.
Ifølge den ledende molekylærbiolog udfører OUH mellem 300 og 1300 prøver om dagen.
Tilfredstillende samarbejde
Samarbejdet startede ved, at OUH spurgte, hvad SDU-instituttet havde af udstyr og personale, hvis testkapaciteten skulle opgraderes.
Herefter gik det hurtigt. Tirsdag i sidste uge afprøvede man testen, torsdag startede man testen op, og i dag onsdag kører man 200 tests om dagen. Så længe SDUs bidrag gavner, vil Jesper Bonnet Møller fortsætte med at hjælpe.
- Det giver en utrolig tilfredsstillelse, at det faktisk kan bruges til noget, det man laver.