Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Læger og sygeplejersker fra forskellige afdelinger er samlet på OUHs corona-afsnit. Det giver bedre forudsætninger for behandling ifølge overlæge.
Overlæge fra Odense Universitetshospital (OUH) Morten Sodemann beretter fra sin videodagbog torsdag om stærkt samarbejde mellem de mange forskellige specialer, der er samlet på OUHs corona-afsnit ved lungemedicinsk afdeling.
For ham har det været godt at møde læger fra andre specialer, der ved noget, han ikke gør.
- Så kan man give patienten en ordentlig behandling for en gangs skyld. Man kan behandle hele patienten. Det er mange år siden, man har kunnet det, fortæller Morten Sodemann i sin videodagbog til TV 2/Fyn.
Videodagbog:
- Det er som at være Palle alene i verden
Det har været en rolig påske for personalet på corona-afsnittet på OUH, hvor udviklingen fortsat går mod færre indlagte. Det fortæller overlæge Morten Sodemann i sin videodagbog.
- Endnu en dag hvor vi har udskrevet patienter. Vi har taget patienter ud af respiratorerne i dag også, så der er efterhånden meget få patienter tilbage med coronavirus her på sygehuset.
Ordene kommer fra overlæge Morten Sodemann, mens hans filmer sig selv gå på gangene på Odense Universitetshospital.
Før coronavirus vendte op og ned på hverdagen, var Morten Sodemann daglig leder af Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital og professor i indvandrermedicin og global sundhed på Syddansk Universitet.
Men nu er alle medarbejdere på den afdeling sat til at varetage andre opgaver. Morten Sodemann er blevet tilknyttet corona-afsnittet, hvor han behandler borgere, der er indlagt med den frygtede virus.
Palle alene i verden
Morten Sodemann filmer, mens han bevæger sig rundt på gangene på hospitalet i Odense.
Der er tomt på hans gamle afdeling. Der er tomt i forhallen.
- Selv i cafeteriet er der tomt. Her plejer at være propfyldt. Det er ligesom at være Palle alene i verden, siger Morten Sodemann.
I kælderen under hospitalet er der stakkevis af nyvasket og sammenfoldet tøj til personalet. Tingene har generelt fungeret godt, mener overlægen.
- Der er mange elementer, der skal være på plads, når man har en situation som den nuværende, men alt har fungeret, som det skulle. Også hvad tøj angår, forklarer Morten Sodemann.
Gamle løsninger på nye problemer
På afdelingen med corona-patienter arbejder personalet intenst på at blive klogere på sygdomsforløbet.
Men det kræver en underskrift på et stykke papir fra patienten at få lov til at tage blodprøver og podninger til forskning, og det er ikke så ligetil, når man har med en smitsom virusinfektion at gøre, forklarer Morten Sodemann.
- Problemet er, at når det har været inde på stuen, er det urent. Så vi er faktisk nødt til at opbevare sedlerne i nogle særlige poser, så vi ved, de er sygdomsfri. Der er hele tiden nye udfordringer i den her epidemi, men vi løser dem - også på gammeldags facon, siger overlægen.
Mandag er 49 personer indlagt med covid-19 i Region Syddanmark. Heraf er 14 på intensiv. Det er et fald fra søndag, hvor 54 personer var indlagt – heraf 15 på intensiv.
På landsplan er 388 personer indlagt, mens 285 har mistet livet. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.
Til dagens videodagbog har overlægen samlet tre sygeplejersker fra tre forskellige afdelinger, der er flyttet til corona-afsnittet.
De er enige i overlægens betragtninger.
- Man kan tilegne sig nye kompetencer og gøre brug af hinanden, fordi der er så mange forskellige afdelinger samlet på et sted, siger Louise Tvede, der er sygeplejerske på OUHs corona-afsnit.
Forståelse og åbenhed
Åbningen af corona-afsnittet på Odense Universitetshospital er, ifølge sygeplejerskerne, forløbet gnidningsfrit.
- Vi har ligesom alle været indstillet på fra starten, at vi har et fælles udgangspunkt. Der er ikke nogen vante rutiner på afdelingen. Vi skal starte en ny afdeling op sammen, siger Louise Tvede.
Videodagbog: Overlæge besøger ny podeklinik til børn på OUH
Fagpersoner fra sundhedsvæsnet laver videodagbog, så du kan få et unikt indblik i, hvordan deres hverdag er i kampen mod coronavirus. Skærtorsdag er det overlæge Morten Sodemann, der fortæller om sin dag.
Påskefreden havde sænket sig over Odense Universitetshospital skærtorsdag. Det fortæller professor og overlæge, Morten Sodemann, i sin videodagbog.
- Vi har haft en fredelig stuegang og vi har udskrevet nogle patienter. Den ene af dem havde travlt med at komme hjem, og reparere terassen, fortæller han.
Påskefreden gav dog personalet på sygehuset mulighed for at teste nye metoder til at holde smittede i kontakt med deres pårørende.
- Vi har prøvet at have en tolk med på telefon og en pårørende til en patient med i en anden telefon. Det var næsten et trekants-telefonmøde, men det virkede faktisk rigtig godt, siger overlægen.
Ny-etableret podeklinik til børn
Påskefreden gav også overlægen mulighed for at kigge ned forbi podeklinikken til børn og unge, der er blevet etableret foran OUHs børneafdeling i mandags.
- Så kan man bare køre ind med sin bil, og få podet sit barn, mens barnet er i teltet, fortæller ledende overlæge på børneafdelingen, Marianne Skytte Jakobsen.
Ifølge overlægen har de været nødt til at oprette en separat podeklinik til de allermindste, fordi man skal have et podespor til børn. Der var dog ikke plads nok i de eksisterende telte.
- Man skal have et spor til børnene i podeteltene. Vi prøvede, om vi kunne få plads til et børnespor, men det var der ikke, fordi der kom så mange, der skulle podes. Det kører jo også lidt anderledes med børn, for de kan jo ikke altid bare åbne munden op. Så måtte vi jo åbne vores eget, fortæller hun.
Teltet, der blev taget i brug tirsdag, gør hverdagen lettere for personalet på OUH, ligesom de andre podetelte.
- Så slipper vi for at gøre rent hele tiden. De sidder jo inde i deres bil. Vi kommer ud til dem, istedet for at de kommer ind i et rum, der skal sprittes af, forklarer Marianne Skytte Jakobsen.
Masser af chokolade
Selvom Morten Sodemann og hans kolleger arbejdede, blev hellidagen dog også markeret på en anden måde, end ved påskefreden.
- Det har været en dag, hvor vi har fået rigtig, rigtig meget chokolade, fortæller han. Han forklarer, at chokoladen er doneret af en lokal vinforhandler, der ville give personalet et skulderklap.
Chokoladen blev også prissat af både Morten Sodemann og hans kolleger.
- Det er vi meget glade for. Det er med til at gøre dagen endnu sjovere her på OUH. Så tak for det, lyder det fra overlægen.
Hun bakkes op af Maja Maraszek, der også er sygeplejerske på corona-afsnittet.
- Der har været åbenhed om, at nogle ikke har været vant til at arbejde på et sengeafsnit. Så man har kunnet hjælpe hinanden og ikke været bange for at sige, hvis der var noget, man ikke kunne finde ud af, siger hun.
Respekt for corona
Ingen af sygeplejerskerne er bange for corona-virus.
- Man har da respekt for sygdommen. Man kan se, at det også er sunde, raske og unge mennesker, der bliver ramt, fortæller en tredje sygeplejerske fra corona-afsnittet Krestina Juel Jensen.
I sygeplejerskernes omgangskreds har der været betænkeligheder ved, at de har arbejdet på corona-afsnittet.
Forsamlingsforbud: Politi uddeler store bøder til fodboldtilskuere
Syv personer blev sigtet, da Fyns Politi langfredag måtte afbryde en fodboldkamp i Odense med for mange og for tæt forsamlede tilskuere. 40 tilskuere nåede at stikke af.
Fynboerne opfører sig pænt i det åbne rum. Der holdes afstand, afstand, afstand og generelt overholdes forbuddet med, at forsamles i grupper større end ti personer. En enkelt gang gik det det dog helt galt i påskedagene.
Således var en gruppe på omkring 40 yngre personer langfredag i gang med at afvikle en fodboldkamp ved Gillestedvej i Odense NØ, da Fyns Politi dukkede op.
- Da vi ankom spredtes flokken og patruljen fik kun fat i de syv - resten slap væk, fortæller kommunikationskonsulent Sunniva Pedersen-Reng fra Fyns Politi til TV 2/Fyn.
De syv som ikke undslap lovens lange arm blev sigtet, og kan se frem til et bødeforlæg på 2.500 kroner for at overtræde coronalovningen.
I alt er der registreret 16 såkaldte hændelser i påskedagene frem til påskedag.
Den groveste foregik sent på aftenen fredag. Her brød en mand ind på Middelfart Sygehus på Østre Hougvej i Middelfart ved at smadre en rude.
Han blev dog opdaget af personalet og snuset op af en politihund.
Lørdag blev manden varetægtsfængslet for indbruddet, hvor der udover elektronik også blev stjålet værnemidler - blandt andet håndsprit.
- Alt i alt har det været en rolig påske. Mange borgere er blevet vejledt vedrørende covid-19-reglerne, og vi har også været ude ved en hel del hændelser, men oftest har der intet ulovligt har fundet sted, når vi kom frem, fortæller kommunikationskonsulent Sunniva Pedersen-Reng, Fyns Politi.
Når borgerne tipper politiet om mulige for store forsamlinger er det oftest fra ishuse, byggemarkeder og legepladser. Og flest i Odense.
- Vi tager alle henvendelser alvorligt og rykker ud, hvor det giver mening, siger Sunniva Pedersen-Reng.
- Det har sat nogle tanker i gang hos familie og venner, siger Maja Maraszek.
Louise Tvede har dog været glad for, at hun har været på corona-afsnittet ved lungemedicinsk afdeling.
- Jeg synes, det har været rart at komme hen på afdelingen og se, hvad sygdommen indebærer og afmystificere den, siger hun.