Videodagbog:
- Det er som at være Palle alene i verden
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det har været en rolig påske for personalet på corona-afsnittet på OUH, hvor udviklingen fortsat går mod færre indlagte. Det fortæller overlæge Morten Sodemann i sin videodagbog.
- Endnu en dag hvor vi har udskrevet patienter. Vi har taget patienter ud af respiratorerne i dag også, så der er efterhånden meget få patienter tilbage med coronavirus her på sygehuset.
Ordene kommer fra overlæge Morten Sodemann, mens hans filmer sig selv gå på gangene på Odense Universitetshospital.
Vil redde ældre: Fynske forskere undersøger forebyggende behandling mod corona
Nyt fynsk forskningsprojekt vil undersøge muligheden for at forebygge coronavirus hos ældre ved hjælp af mild malariamedicin. Studiet går i gang efter påske og er støttet af Lundbeckfonden med 1,9 millioner kroner.
Efter påske får beboerne på en række plejehjem i Svendborg, Kerteminde og Odense Kommune tilbud om at være med i et forsøg.
Og hvis forsøget går, som forskerne bag studiet håber, vil de pågældende plejehjemsbeboere kunne sige, at de har været med til at redde medborgere fra smitte med coronavirus.
Det er lægerne og forskerne Jesper Ryg og Raquel Iguacel fra henholdsvis Geriatrisk Afdeling G og Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Universitetshospital, som sammen har fået idéen til det nye studie.
Studiet går ud på at undersøge, om man kan mindske risikoen for smitte med coronavirus hos ældre, hvis man giver dem en forebyggende behandling bestående af en lav dosis af medikamentet hydroxiklorokin.
Samtidig skal de ældre have en række udvalgte vitamin- og mineraltilskud.
- Det har vist sig, at ældre mennesker og mennesker, der allerede fejler noget andet, er særligt sårbare over for infektionen med covid-19. Det er en helt ny sygdom, og der findes endnu ingen godkendt vaccine eller medicin. Derfor er det særligt vigtigt at undersøge muligheden for at forebygge sygdomsudvikling, særligt blandt samfundets mest sårbare, siger Jesper Ryg, forskningsleder på Geriatrisk Afdeling.
Studiet har netop modtaget en donation på 1,9 millioner kroner fra Lundbeckfonden.
Forberedelse på anden bølge
Med projektet håber forskerne at få vigtig viden om muligheden for at mindske risikoen for covid-19, før en mulig næste bølge af sygdom rammer landet til efteråret.
Jesper Ryg håber, at cirka 300 plejehjemsbeboere i de tre fynske kommuner vil være med i studiet.
Hydroxiklorokin er - lidt firkantet sagt - en mild udgave af malariamedicinen klorokin, som allerede har været anvendt i nogle lande som behandling mod covid-19.
I det fynske studie benyttes blot den milde udgave af klorokin, altså hydroxiklorokin. Dosis er desuden langt lavere end ved behandling af allerede syge. Det skyldes, at medicinen netop er forebyggende og ikke behandling.
- Vi ved fra tidligere studier, at hydroxiklorokin gør det sværere for virus at formere sig i kroppen. Vi forventer altså, at med forebyggende behandling vil medvirke til at bremse virus, når først man er smittet. Studier viser desuden, at hydroxiklorokin gør det sværere for virus at komme ind i cellerne. Så vi har altså også grund til at tro, at færre vil få virus, hvis de er i forebyggende behandling med hydroxiklorokin, siger Jesper Ryg.
Men det er altså stadig blot formodninger, og det er dem, forskerne vil undersøge nu.
Studiet forventes igangsat efter påske, når alle tilladelser foreligger.
Før coronavirus vendte op og ned på hverdagen, var Morten Sodemann daglig leder af Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital og professor i indvandrermedicin og global sundhed på Syddansk Universitet.
Men nu er alle medarbejdere på den afdeling sat til at varetage andre opgaver. Morten Sodemann er blevet tilknyttet corona-afsnittet, hvor han behandler borgere, der er indlagt med den frygtede virus.
Palle alene i verden
Morten Sodemann filmer, mens han bevæger sig rundt på gangene på hospitalet i Odense.
Der er tomt på hans gamle afdeling. Der er tomt i forhallen.
- Selv i cafeteriet er der tomt. Her plejer at være propfyldt. Det er ligesom at være Palle alene i verden, siger Morten Sodemann.
Odense trodser retningslinjer: Børn fra corona-ramte familier bør blive hjemme
Odense Kommune har besluttet at være ekstra forsigtige, når det kommer til, om børn fra corona-ramte familier skal i skole eller dagtilbud.
Følger man Sundhedsstyrelsens retningslinjer, så må børn fra corona-ramte familier stadig godt møde op i skolen, så længe de ikke selv udviser symptomer.
Men de retningslinjer har man i Odense Kommune valgt ikke at følge. I stedet anbefaler kommunen, at man holder sine børn hjemme, hvis en person i husstanden er testet positiv.
Barnet skal først komme i skole eller i daginstitution, hvis husstanden har været symptomfri i 48-timer. Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.
- Samtidig med at jeg glæder mig til at åbne skoler og dagtilbud igen, så er det også bare rigtig vigtigt, at det foregår på en tryg og god måde for både børn, forældre og medarbejdere, siger Susanne Crawley (R) til TV 2/Fyn og tilføjer:
- Jeg synes, det har skabt utryghed og usikkerhed, at børn, der kommer fra husstande, hvor der er påvist coronavirus, skal komme tilbage i skole. Så vi synes, at de skal blive hjemme, siger hun.
Kun en anbefaling
Institutionerne og skolerne i Odense Kommune kan imidlertid ikke nægte at modtage et barn, selvom de anbefaler, at man holder børn fra corona-smittede husstande i hjemmet.
Det er altså kun en anbefaling.
- Vi vil gerne have, at den gradvise genåbning af Danmark skal være en tryg oplevelse for forældrene. Som det har været indtil nu har forældrene også taget godt imod det, men urtygheden skal vi imødekomme, siger Susanne Crawley og fortsætter:
- Vi kan ikke nægte nogle at sende deres børn afsted, men vi kan sige, at vi synes det er en god idé, at man bliver hjemme indtil den sidste i husstanden er rask og ikke udviser syptomer i 48 timer.
I kælderen under hospitalet er der stakkevis af nyvasket og sammenfoldet tøj til personalet. Tingene har generelt fungeret godt, mener overlægen.
- Der er mange elementer, der skal være på plads, når man har en situation som den nuværende, men alt har fungeret, som det skulle. Også hvad tøj angår, forklarer Morten Sodemann.
Gamle løsninger på nye problemer
På afdelingen med corona-patienter arbejder personalet intenst på at blive klogere på sygdomsforløbet.
Men det kræver en underskrift på et stykke papir fra patienten at få lov til at tage blodprøver og podninger til forskning, og det er ikke så ligetil, når man har med en smitsom virusinfektion at gøre, forklarer Morten Sodemann.
- Problemet er, at når det har været inde på stuen, er det urent. Så vi er faktisk nødt til at opbevare sedlerne i nogle særlige poser, så vi ved, de er sygdomsfri. Der er hele tiden nye udfordringer i den her epidemi, men vi løser dem - også på gammeldags facon, siger overlægen.
Videodagbog fra sundhedsvæsenet:
- Samarbejdet er fantastisk
Fagpersoner fra sundhedsvæsnet laver videodagbog, så du kan få et unikt indblik i, hvordan deres hverdag er i kampen mod coronavirus.
Overlæge Morten Sodemann fra Odense Universitetshospital er en af de fynboer, der står allerforrest i kampen mod covid-19, coronavirus, der i disse uger påvirker alle danskeres hverdag.
Til hverdag er han udover overlæge også professor i indvandrermedicin og global sundhed ved Syddansk Universitet, ligesom han altså er daglig leder af Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.
Nu arbejder han på corona-afsnittet, hvor han sammen med andre fagpersoner hjælper de personer, der er indlagt med coronavirus på sygehuset i Odense.
Og så laver han med sin mobiltelefon videodagbog til TV 2/Fyn, så du kan få et unikt indblik i hverdagen på corona-afdelingen på OUH.
- Her står to af mine kolleger, som skal ind og scanne en patient. De er ved at tage tøj på, og det gør vi rigtig mange gange hver dag, siger overlægen med henvisning til den ganske omfattende række af værnemidler, de to sygeplejersker er i gang med at iføre sig.
Fantastisk at være her
Overlægen går videre, og et andet sted på afdelingen møder han en kvindelig kollega, Ngoc, som han normalt arbejder sammen med på indvandrermedicinsk afdeling på sygehuset.
Nu er de begge tilknyttet corona-afsnittet.
- Det er en helt anden form for arbejde, vi laver her. Men det er ret fantastisk at være her, fordi man har samlet syv forskellige afdelinger med sygeplejersker fra forskellige ambulatorier og forskellige specialer. Men det er fantastisk, hvordan det fungerer samarbejdsmæssigt. Alle er bare samarbejdsvillige og positive i forhold til, hvordan vi hjælper hinanden og kommer igennem den her tid, fortæller hun om hverdagen på afsnittet.
Tilbage ved sit skrivebord kan Morten Sodemann gøre status efter dagen på Odense Universitetshospital.
En dag, hvor antallet af indlagte med en diagnose på coronavirus igen faldt.
- Så er det slut på endnu en dag her på corona-afsnittet. Det ser fredeligt ud, der kommer færre patienter, og vi har udskrevet patienter igen i dag fra sygehuset - også med flere sygdomme, som ikke var corona, siger Morten Sodemann.
Han runder videoen af med en opmuntrende besked:
- Og det er stadigvæk en fornøjelse af arbejde her.
Mandag er 49 personer indlagt med covid-19 i Region Syddanmark. Heraf er 14 på intensiv. Det er et fald fra søndag, hvor 54 personer var indlagt – heraf 15 på intensiv.
På landsplan er 388 personer indlagt, mens 285 har mistet livet. Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.