Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fagpersoner fra sundhedsvæsnet laver videodagbog, så du kan få et unikt indblik i, hvordan deres hverdag er i kampen mod coronavirus. Skærtorsdag er det overlæge Morten Sodemann, der fortæller om sin dag.
Påskefreden havde sænket sig over Odense Universitetshospital skærtorsdag. Det fortæller professor og overlæge, Morten Sodemann, i sin videodagbog.
- Vi har haft en fredelig stuegang og vi har udskrevet nogle patienter. Den ene af dem havde travlt med at komme hjem, og reparere terassen, fortæller han.
Påskefreden gav dog personalet på sygehuset mulighed for at teste nye metoder til at holde smittede i kontakt med deres pårørende.
Videodagbog: Nye tiltag skal mindske corona-smitte på OUH i Svendborg
Corona-krisen får OUH Svendborg Sygehus til at tænke nyt for at mindske smittespredning.
Det danske sundhedsvæsen står overfor nye udfordringer og skal gentænke deres metoder og virke.
Tirsdag er OUH Svendborg Sygehus på én af deres tre klinikker startet på en ny måde, hvorpå de modtager corona-patienter. Fremover skal der ikke være fysisk kontakt mellem læger og patienter, der mistænkes for at være smittet med corona-virus.
- Patienterne bliver guidet af lægerne til, hvordan de poder sig, tager blodtryk og måler iltsaturation. Og så har de en videokonsultation, hvor lægerne vurderer patienterne, fortæller sygeplejerske på OUH Svendborg Sygehus Anne-Marie Palm-Johansen i en videodagbog til TV 2/Fyn.
Desuden har de på Fælles Akutmodtagelse lavet vurdering af, hvor mange der må være i lokalerne på sygehuset, fortæller sygeplejersken. Det sker efter en stigning i sygemeldinger hos sundhedspersonale i hele landet.
Begrænsning af patienter
På Fælles Akutmodtagelse på OUH i Svendborg prøver de også at minimere antallet af personer, der opholder sig i venterummet.
- Så det ikke er maksimalt ti, men måske fem, siger Anne-Marie Palm-Johansen.
Det er nødvendigt, for på trods af påskeferien har de meget at lave i akutmodtagelsen.
- Vi har faktisk også en del skadestuepatienter. Jeg vil opfordre alle til, når de er ude i det gode vejr, så ikke for meget trampolinspring eller hamre for meget med søm. Vi skal helst ikke have for mange skader i den her tid, hvor vi skal passe godt på hinanden, opfordrer hun.
Hjælp fra hjemmeværnet
Noget, der ikke har ændret sig, er, at hjemmeværnet står klar foran OUH Svendborg Sygehus.
- De er en kæmpe stor hjælp og uundværlige i den her tid, hvor folk kan være lidt i tvivl om, hvor de skal færdes, siger Anne-Marie Palm-Johansen og uddyber.
- De har også en ret stor funktion i forhold til at forhindre smittespredning. Vi har dem til at advicere patienter til at gå til de rigtige indgange, sådan så patienterne ikke er medvirkende til smittespredning.
- Vi har prøvet at have en tolk med på telefon og en pårørende til en patient med i en anden telefon. Det var næsten et trekants-telefonmøde, men det virkede faktisk rigtig godt, siger overlægen.
Ny-etableret podeklinik til børn
Påskefreden gav også overlægen mulighed for at kigge ned forbi podeklinikken til børn og unge, der er blevet etableret foran OUHs børneafdeling i mandags.
- Så kan man bare køre ind med sin bil, og få podet sit barn, mens barnet er i teltet, fortæller ledende overlæge på børneafdelingen, Marianne Skytte Jakobsen.
Ifølge overlægen har de været nødt til at oprette en separat podeklinik til de allermindste, fordi man skal have et podespor til børn. Der var dog ikke plads nok i de eksisterende telte.
- Man skal have et spor til børnene i podeteltene. Vi prøvede, om vi kunne få plads til et børnespor, men det var der ikke, fordi der kom så mange, der skulle podes. Det kører jo også lidt anderledes med børn, for de kan jo ikke altid bare åbne munden op. Så måtte vi jo åbne vores eget, fortæller hun.
Videodagbog:
- Det er blevet hverdag i ambulancerne
De fynske ambulancer rykker fortsat ud flere gange i døgnet. Selvom det kun er ved nogle ture, at der køres til mulige coronasmittede, er rutinerne nu ændret ved alle ture.
Oplever du tør hoste, feber eller vejrtrækningsbesvær? Det spørgsmål vil blive stillet af ambulancepersonalet, selvom du har brækket armen. Forholdsreglerne ved den nye coronavirus er nu blevet rutine i de fynske ambulancer.
- Vi spørger alle patienter, som vi kommer ud til, om de har symptomer på corona. Er der bare det mindste, så er det på med de nødvendige værnemidler, fortæller Daniel Søbjerg.
Daniel Søbjerg har været ambulanceredder i ti år, men han har ikke oplevet noget som coronavirussen før.
- I starten var der nye ændringer til procedurer, hver gang vi startede vagt. Og det kunne laves helt om to gange på en dag, siger Daniel Sjøbjerg og fortsætter:
- Nu er det faste procedurer, og det er blevet mere rutine for os.
Mere planlægning
Køres der ud til en person, som har symptomer på corona, så rykkes der ikke ud med sirener. Tempoet er roligt og det giver personalet tid til at planlægge turen.
- Vi har efterhånden fået det øvet lidt, og vi kører stille og roligt. Vi giver os tid til at planlægge besøget, forklarer Daniel Søbjerg.
Fremme ved den mulige coronapatient, påfører én af redderne sig værnemidler og tager kontakten. Herefter gives et mundbind, som patienten selv tager på.
- Vi skal have så lidt fysisk kontakt til patienten som muligt. Derved mindsker vi smitterisikoen over for os selv og andre.
Efter at en mulig coronapatient er kørt til sygehuset, så skal alt i bilens bårerum rengøres. Her kan planlægning mindske mængden af udstyr, der skal rengøres, og derved kan der spares tid.
- Vi prøver at lave et beskidt område omme bagi og et rent foran. Det vil sige, at alt som vi ikke vil have beskidt, det lægger vi om foran, siger Daniel Søbjerg.
Ikke alle køres til sygehuset
Selvom ambulancerne kører ud til dem, der udviser symptomer på at være smittet med corona, er det ikke alle, som tages med til sygehuset.
- Vi kører også såkaldte tilsynsture, hvor vi i kontakt med en læge vurderer, om patienten skal indlægges eller kan blive i sit eget hjem, forklarer Daniel Søbjerg og supplerer:
- Nogle vil helst ikke indlægges på sygehuset, så kan det vurderes, at indlæggelse ikke er nødvendigt, så bliver patienterne i deres eget hjem. Det vælger mange at blive.
Selvom mange vælger at blive i eget hjem, så rykker Daniel Søbjerg og kollegaerne ud til alle der henvender sig med coronasymptomer.
- Vi kører ud til alle, der viser det mindste tegn på coronasmitte. Ligegyldigt hvad.
Teltet, der blev taget i brug tirsdag, gør hverdagen lettere for personalet på OUH, ligesom de andre podetelte.
- Så slipper vi for at gøre rent hele tiden. De sidder jo inde i deres bil. Vi kommer ud til dem, istedet for at de kommer ind i et rum, der skal sprittes af, forklarer Marianne Skytte Jakobsen.
Masser af chokolade
Selvom Morten Sodemann og hans kolleger arbejdede, blev hellidagen dog også markeret på en anden måde, end ved påskefreden.
- Det har været en dag, hvor vi har fået rigtig, rigtig meget chokolade, fortæller han. Han forklarer, at chokoladen er doneret af en lokal vinforhandler, der ville give personalet et skulderklap.
Videodagbog fra sundhedsvæsenet:
- Samarbejdet er fantastisk
Fagpersoner fra sundhedsvæsnet laver videodagbog, så du kan få et unikt indblik i, hvordan deres hverdag er i kampen mod coronavirus.
Overlæge Morten Sodemann fra Odense Universitetshospital er en af de fynboer, der står allerforrest i kampen mod covid-19, coronavirus, der i disse uger påvirker alle danskeres hverdag.
Til hverdag er han udover overlæge også professor i indvandrermedicin og global sundhed ved Syddansk Universitet, ligesom han altså er daglig leder af Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.
Nu arbejder han på corona-afsnittet, hvor han sammen med andre fagpersoner hjælper de personer, der er indlagt med coronavirus på sygehuset i Odense.
Og så laver han med sin mobiltelefon videodagbog til TV 2/Fyn, så du kan få et unikt indblik i hverdagen på corona-afdelingen på OUH.
- Her står to af mine kolleger, som skal ind og scanne en patient. De er ved at tage tøj på, og det gør vi rigtig mange gange hver dag, siger overlægen med henvisning til den ganske omfattende række af værnemidler, de to sygeplejersker er i gang med at iføre sig.
Fantastisk at være her
Overlægen går videre, og et andet sted på afdelingen møder han en kvindelig kollega, Ngoc, som han normalt arbejder sammen med på indvandrermedicinsk afdeling på sygehuset.
Nu er de begge tilknyttet corona-afsnittet.
- Det er en helt anden form for arbejde, vi laver her. Men det er ret fantastisk at være her, fordi man har samlet syv forskellige afdelinger med sygeplejersker fra forskellige ambulatorier og forskellige specialer. Men det er fantastisk, hvordan det fungerer samarbejdsmæssigt. Alle er bare samarbejdsvillige og positive i forhold til, hvordan vi hjælper hinanden og kommer igennem den her tid, fortæller hun om hverdagen på afsnittet.
Tilbage ved sit skrivebord kan Morten Sodemann gøre status efter dagen på Odense Universitetshospital.
En dag, hvor antallet af indlagte med en diagnose på coronavirus igen faldt.
- Så er det slut på endnu en dag her på corona-afsnittet. Det ser fredeligt ud, der kommer færre patienter, og vi har udskrevet patienter igen i dag fra sygehuset - også med flere sygdomme, som ikke var corona, siger Morten Sodemann.
Han runder videoen af med en opmuntrende besked:
- Og det er stadigvæk en fornøjelse af arbejde her.
Chokoladen blev også prissat af både Morten Sodemann og hans kolleger.
- Det er vi meget glade for. Det er med til at gøre dagen endnu sjovere her på OUH. Så tak for det, lyder det fra overlægen.