Økonomisk førstehjælp: Odense planlægger hjælpepakke til fritids- og kulturlivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
By- og kulturudvalget i Odense Kommune vil komme corona-ramte foreninger og kulturtilbud til hjælp. Det kan blive redningen for Nørregaards Teater.
Der er ikke meget liv på scenen i Nørregaards Teater.
Ligesom mange andre kulturinstitutioner på Fyn har corona-situationen tvangslukket det odenseanske teater. Alle er sendt hjem, og teatret refunderer alle billetter til aflyste forestillinger.
- Det sætter selvfølgelig sine spor, fortæller teaterchefen, Carsten Wittrock.
Coronavirus truer tøjbutik:
- Det er værre end finanskrisen
Tøjforretningen Baronessen og Baronen i Tommerup Stationsby er hårdt ramt af corona-krisen. Der kommer ingen og køber tøj i forretningen.
Den lille tøjbutik Baronessen og Baronen handler med dametøj, og butikken er fyldt til bristepunktet med foråstøj, der venter på at blive solgt.
Men ventetiden er lang for ejerne Torben og Helle Rasmussen, for der kommer nemlig ingen kunder i butikken.
Baronessen og Baronen har ellers håndsprit klar til kunderne, og der er også mulighed for at vaske hænder. Torsdag havde butikken åben til klokken 17.00, og klokken 15.30 havde dørklokken kun lydt én gang.
- Én kunde på hele dagen. Jeg tror, vi har omsat for 600 kroner hele dagen, fortæller Torben Rasmussen.
Værre end finanskrisen
Udbruddet af coronavirus er et hårdt slag for Baronessen og Baronen, og den nuværende situation bringer minder om finanskrisen.
- Vi åbnede i 2007. I 2008 kom finanskrisen, og jeg husker, hvordan min kone ikke kunne sove, fordi hun var i tvivl, om hun kunne betale sine regninger, fortæller Torben Rasmussen og fortsætter:
- Vi kom gennem finanskrisen, og siden er det egentlig gået okay. Det har aldrig været nemt i en lille by, og det er vigtigt, at alle de lokale støtter. Men nu er det her kommet, (coronavirus, red.) og over en nat mistede vi hele vores eksistensgrundlag.
Er de her værre end finanskrisen i 2008?
- Ja, det føler jeg faktisk, siger Torben Rasmussen.
Glad for håndsrækning
Torsdag formiddag præsenterede regeringen endnu en hjælpepakke til selvstændige og freelancere, der blandt andet giver kompensation til dem, der oplever mindst 30 procent nedgang i omsætningen.
Kompensationen vil udgøre 75 procent af det forventede omsætningstab, dog højest 23.000 kroner pr. måned pr. ejer. Ordningen gælder i i tre måneder frem til den 9. juni.
Men selvom Torben og Helle Rasmussen er glade for den nye ordning, så er det ikke sikkert, at det er nok til at skre butikkens overlevelse.
- Vi synes, det er helt fantastisk, at Folketinget sammen kan blive enige om en hjælpepakke. Det er så flot. Problemet for os er, at vi har købt varer ind for mange tusinde kroner, og 23.000 kroner kan desværre ikke dække det, siger Torben Rasmussen.
Der er også mulighed for i videre omfang at optage statsgaranterede lån, men det vil Torben og Helle Rasmussen helst undgå.
- Vi har i forvejen kæmpet for ikke at have for meget gæld. Det er ikke særlig sjovt at tænke på at skulle det, siger Torben Rasmussen.
20 procent rabat på alt
Ud over den fysiske butik, Baronessen og Baronen, driver de også webshoppen MyMouse.dk. Men også her står tingene stille.
Hvad har I selv gjort for at gøre opmærksom på, at I gerne vil have kunderne ind?
- Vi har et skilt med 20 procent, og når en virksomhed sætter prisen ned med 20 procent på nye varer, er det jo ikke for sjov. Det er fordi, man skal bruge penge til at betale sine regninger, siger Torben Rasmussen og fortsætter:
- Vi har også 20 procent på MyMouse, men hvis folk ikke kommer ind og handler, så er det svært.
Centrale punkter i hjælpepakken
- Kompensation til selvstændige og freelancere, som oplever minimum 30 procent fald i deres omsætning. Kompensationen vil udgøre 75 procent af det forventede omsætningstab, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned pr. ejer. Ordningen vil gælde i tre måneder fra 9. marts til 9. juni.
- Kompensation for virksomheders faste udgifter. For eksempel kan hoteller, restauranter og flyselskaber få kompensation for udgifter som husleje og uopsigelige kontrakter. Det gælder for virksomheder, der har mindst 40 procent omsætningstab. Kompensationen udgør mellem 25 og 80 procent afhængig af størrelsen på omsætningsnedgangen. Virksomheder, som regeringen har påbudt fuldt lukket, vil blive kompenseret 100 procent for faste udgifter i perioden.
- Øget adgang til eksportkredit for små og mellemstore eksportvirksomheder. De får mulighed for at tage nye lån gennem Danmarks Eksportkredit.
- Rammen for statsgaranterede låneordninger forhøjes for store, mellemstore og små virksomheder.
- Offentlige indkøb i staten skal understøtte virksomhederne ved at dispensere fra en række bevillingsregler, for eksempel skal staten undlade at gøre misligeholdelsesbestemmelser gældende over for leverandører. Regeringen vil gå i dialog med KL og Danske Regioner om tilsvarende i kommuner og regioner.
- Rejsegarantifornden styrkes med en statslig garanti på 1,5 milliarder kroner for at hjælpe rejseselskaberne. Samtidig udvides rejsegarantifondens formål, så den også yder kompensation i forbindelse med aflyste rejser.
- Lempeligere adgang til dagpenge og sygedagpenge i tre måneder fra 9. marts til 9. juni. For dagpengemodtagere medtæller perioden ikke i de lediges dagpengeanciennitet, og personer, der har opbrugt deres dagpengeret, kan melde sig ind igen og få dagpenge frem til 9. juni. Personer på sygedagpenge, der ellers ikke ville kunne få forlænget deres sygedagpenge, kan få forlænget retten til sygedagpenge i tre måneder.
- Bedre lånemuligheder for elever og studerende, der risikerer at miste deres job. Studerende og elever på ungdomsuddannelser får ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kroner per måned i marts og april ud over de gældende lånemuligheder.
Kilde: Finansministeriet
Folketinget har allerede annonceret en hjælpepakke til kultursektoren, men ordningen gælder foreløbig kun for arrangementer, der skulle have fundet sted i marts, og det er ikke sikkert, at alle berørte kulturtilbud i Odense Kommune kan modtage hjælp fra denne pakke.
Derfor vil kommunen skride ind og tilbyde en lokal hjælpepakke til fritids- og kulturlivet i Odense.
- Det er et signal til dem om, at vi er her. Vi har ingen interesse i at hive tæppet væk under nogen. Vi har allesammen brug for dem, når der bliver lukket op igen. Så trænger vi med statsgaranti til at få en oplevelse og komme tilbage i vores forening og mødes med nogle mennesker, siger Odenses by- og kulturrådmand, Jane Jegind (V).
Udsættelse af husleje
Ifølge rådmanden er der mange små håndtag, der kan drejes på.
- Hvis man som kulturaktør har en aftale om at afvikle noget, der ikke kan afvikles, fordi der ikke må komme gæster, så skal vi nok finde ud af, om det kan afvikles senere. Ellers kan vi også være large, og så er der noget, man får penge for, selvom det ikke er lavet, forklarer Jane Jegind.
Også professionelle idrætsforeninger som Odense Boldklub og Odense Bulldogs bliver presset af corona-tiltagene.
- Vi skyder den regning, de skulle have betalt nu for husleje, fordi de er i likviditetsproblemer, siger Jane Jegind.
Corona-jobbank: Over 1.500 står klar til at hjælpe
Siden Region Syddanmark åbnede for corona-jobbanken har både læge- og sygeplejerskestuderende sprunget til for at hjælpe sundhedsvæsenet, skulle det blive nødvendigt.
Både sygeplejerskestuderende og lægestuderende har i stor stil skrevet sig op i Region Syddanmarks corona-jobbank.
På kun to døgn har hele 117 sygeplejerskestuderende søgt om at blive en del af regionens jobbank, og i alt er tallet 205.
Også 170 lægestuderende har tilsluttet sig listen over folk, der står klar til at give en hjælpende hånd, skulle sundhedsvæsenet få brug for det.
Mange af de lægestuderende er dog allerede en del af regionens vikarberedskab, og derfor anslås det af regionen, at det dobbelte antal lægestuderende er beredte, hvis der bliver brug for dem. Og selvom de ikke er færdiguddannede, kan de stadig bidrage.
- De lægestuderende har kompetencer på mange forskellige niveauer, og det er rigtig positivt, at vi som lægestuderende kan bruge de ressourcer og kapaciteter, vi har, mener formanden for Foreningen af Danske Lægestuderendes afdeling i Odense, Rasmus Eika Jørgensen.
Kan aflaste faste medarbejdere
Signe Vestbjerg er en af de medicinstuderende, der har skrevet sig op i regionens corona-jobbank.
Hun er i øjeblikket på syvende semester i sin uddannelse, og ved siden af studiet arbejder hun som sygeplejevikar og ventillatør - altså en medarbejder, der passer patienter i respirator.
- Jeg har arbejdet som sygeplejevirkar de seneste tre år, og jeg vil bare rigtig hjælpe til, der hvor jeg kan, fortæller Signe Vestbjerg og uddyber:
- Det kan godt være, at jeg ikke har de samme kvalifikationer som det faste personale, men jeg har nogle kvalifikationer, der ville kunne aflaste deres arbejde, siger hun.
Vil ruste studerende gennem uddannelse
I Foreningen af Danske Lægestuderende arbejder man i øjeblikket på, at flere studerende kan få samme kompetencer som Signe Vestbjerg gennem tillægsuddannelser.
- I samarbejde med regionen opretter vi flere sygepleje- og ventillatørkurser, og vi laver også modeller for, hvordan kapaciteten på uddannelserne kan opjusteres, fortæller Rasmus Eika Jørgensen og fortsætter:
- På den måde kan de lægestuderende varetage opgaver, der normalt varetages af sygeplejersker og sosu-assistenter, siger han.
I første omgang er det dog ikke alle tilmeldte lægestuderende, der får tilbudt ekstra uddannelse. Rasmus Eika Jørgensen fortæller nemlig, at der først skal skabes et overblik over, hvor mange af de tilmeldte i jobbanken der bliver brug for.
Usædvanelig situation
Den sygeplejerskestuderende Anne-Marie Kaas Nielsen har også tilmeldt sig regionens jobbank, fordi hun ganske enkelt mener, at hvis man kan hjælpe, så skal man også hjælpe.
- Selvfølgelig kan jeg ikke hamle op med en færdiguddannet sygeplejerske, men jeg kan hjælpe til med de mindre krævende opgaver og på den måde give de færdiguddannede sygeplejersker mere tid til kritiske patienter, siger Anne-Marie Kaas Nielsen.
Derfor har hun ligesom mange andre givet tilladelse til, at OUH må kontakte hende, hvis de får brug for det.
- Lige nu står vi i en usædvanlig sitiuation, og sundhedsvæsenet er i forvejen presset. Hvis det pres øges, så kan vi risikere, at der mangler personale, mener Anne-Marie Kaas Nielsen.
Unik læringsmulighed
Både hos de lægestuderende og hos de sygeplejerskestuderende har viljen til at hjælpe til altså været tydelig, også selvom de ikke besidder samme kompetencer som færdiguddannede.
- Der er en rigtig stor interesse blandt os studerende for at hjælpe der, hvor vi kan, fortæller den lægestuderende Signe Vestbjerg.
Og den sygeplejestuderende Anne-Marie Kaase Nielsen ser endda jobbanken som en unik mulighed for læring.
- Hvis jeg befandt mig i starten af min uddannelse, ville jeg nok ikke føle mig rustet til at varetage opgaver på sygehuset, men som studerende er det her også en enestående mulighed for at få noget erfaring og viden, man ellers ikke ville have fået, mener Anne-Marie Kaas Nielsen.
Over 1.500 tilmeldte i alt
Ud over de mange studerende er der på listen også pensioneret sundhedsfagligt personale, der har tilbudt deres hjælp.
Listen tæller torsdag 1.552 syddanskere, der alle ønsker at lette det pres, sundhedsvæsenet står overfor i de kommende uger.
Om Region Syddanmark i sidste ende kommer til at tage brug af de studerende, er dog endnu uvsit.
Omfanget af konsekvenserne i fritids- og kulturlivet afhænger ifølge Jane Jegind af, hvor længe lukningerne kommer til at vare.
- Jo længere tid der går, jo sværere vil det være for nogle at leve op til de aftaler, de skal lave, forklarer by- og kulturrådmanden.
Ifølge Jane Jegind er der forskel på, hvor godt foreninger og kulturtilbud er rustede til at klare krisen.
- En forening, der har månedsopkrævning, vil i de her tider opleve fald i antallet af medlemmer, og derfor får de udfordringer med at betale deres ting.
Udfordrende at levere teater
Nørregaards Teater har i en aftale med Odense Kommune forpligtet sig til at levere et bestemt antal børneforestillinger. Teatrets sæson slutter i juli, og det skal, ifølge aftalen med kommunen, have opført forestillingerne inden.
Ifølge teaterchefen vil Jane Jeginds forslag betyde meget for Nørregaards Teater:
- Hvis vi nødvendigvis ikke skal levere den fulde pakke, men så meget vi kan, når skolerne kommer op at køre igen, er vi ikke holdt skadesløse, men så er vi godt på vej.
Opera får flere penge: - Nu kan vi komme ud og vise det frem
Et usædvanligt flertal i Odenses By- og kulturudvalg har sikret ny børneteaterscene i Vollsmose og faste sangere hos Den Fynske Opera.
Der var lagt op til et valg mellem to forskellige kulturretninger, da Odenses by- og kulturudvalg sad med en pose penge, der skulle fordeles.
Enten skulle Teater Momentum have tilført en halv million kroner om året til et særskilt danseteater, eller også skulle Den Fynske Opera få tilført de samme penge til at oprette faste sangerstillinger i modsætning til at ansætte folk på dagsbasis.
Et usædvanligt flertal bestående af Venstre, Konservative og Enhedslisten stemte for operaløsningen og de fordele, fastansættelserne vil give.
- Vi kan få skabt et operamiljø, der er lidt tungere end det er i dag. Og så kan de komme ud. Jeg er enormt optaget af, at vi har borgere blandt andet på plejehjemmene, som ikke kan komme til kulturen. Så kan kulturen komme til dem, siger udvalgsformand Jane Jegind (V).
Og Kristian Guldfeldt fra Konservative supplerer:
- Ud over at der bliver opsat nogle ekstra forestillinger, så er der perspektiver i, at de kommer ud. Den tid, der er til overs går netop med at besøge skoler og plejehjem. Og det har været meget positivt at se i ansøgningen, siger han.
Pengene kommer fra en omfordeling af statslig støtte, hvor tidligere kulturminister Bertel Haarder (V) i 2016 besluttede at flytte penge fra de små storbyteatre i København til de tilsvarende teatre i Odense og Aalborg.
Glæde hos operaen
Resultatet vækker glæde hos Den Fynske Operas bestyrelsesformand, der fik overrakt beskeden af TV 2/Fyn.
- Nu har vi mulighed for at ansætte et ensemble, mulighed for at vise, hvad opera er. Det er ikke noget, vi kun behøver have inde i centrum. Det er noget, vi kan tage ud på plejehjemmene eller en ny Vollsmosescene med. Det er fantastisk, siger bestyrelsesformand Rune Kallager.
Når operaen tidligere kun har haft mulighed for at ansætte sangere på dagsbasis, ville det være meget omkostningsfuldt at bruge dem til besøg på skoler og plejehjem. Med fastansatte sangere giver det mere fleksibilitet.
Når en halv million kroner giver mulighed for at tale om fastansættelser, skal det ses i lyset af, at operaen kan lægge pengene oveni det budget, der i dag bruges til at ansætte sangere løst.
Dans fravalgt
Lige til det sidste var der spænding om resultatet, idet forvaltningen havde anbefalet politikerne at stemme for Teater Momentums idé om et særskilt danseteater. Det skulle være et hjemsted for moderne dans i Odense, og det bakkede socialdemokraterne i udvalget op om, men blev altså nedstemt.
Vollsmosescene
Med i beslutningen ligger også, at Nørregaards Teater skal oprette en ekstra scene, som de har ønsket det.
Det bliver i Vollsmose Kulturhus, der i dag administreres af Odense Bibliotekerne. Dermed får teatret øget deres mulighed for flere egenproduktioner og gæstespil. Samtidig bliver teatret tovholder på de aktiviteter, der skal foregå på stedet.
Med beslutningen om en scene i Vollsmose ligger også et årligt tilskud på 410.000 kroner.
Aftalen gælder for fire år med start fra sommeren 2019.
Udover børneforestillinger har Nørregaards Teater også aflyst andre forestillinger og planlagte turnéer. Carsten Wittrock håber, folk allerede nu vil købe billetter til erstatningsforestillinger.
- Vi er nødt til, på en eller anden måde, at sikre en fremtid.
Kommunens egne tilbud rammes også
Det er ikke kun private aktører, der bliver berørt af krisen. Odense Kommunes egne kulturtilbud bliver også ramt.
Baseret på viden fra tidligere år er den foreløbige vurdering fra by- og kulturforvaltningen, at lukning af de kommunale svømmehaller på nuværende tidspunkt medfører reduktion i billetindtægter svarende til ca. 900.000 kr. om måneden.
Maskine erstatter mennesker i svømmehallen: - Hvad gør man, når man har glemt badebukserne?
Fremover vil borgere ikke blive mødt af personlig betjening i svømmehallen Klosterbakken. I stedet skal de lukke sig selv ind med en digital billet.
Ikke alle gamle vandhunde i Odense er begejstrede for tanken om at skulle lære nye tricks, når de skal en tur i baljen.
Særligt ikke, når det indebærer, at de skal sige farvel til den personlige betjening i svømmehallen Klosterbakken og i stedet lukke sig ind ved at vise en QR-kode på telefonen.
- Det bliver lidt tomt, for jeg kommer til at savne betjeningen. Hvad gør man for eksempel, når man har glemt sine badebukser? Man plejer jo at kunne leje nogen, siger Erik Gunnar Hansen, der tager i svømmehallen tre gange om ugen.
I løbet af 2020 vil borgere kun få adgang til Klosterbakkens bassiner ved at bruge billetsystemet Nem Billet. Systemet bruges allerede i svømmehallen Universitetet, hvor man kan købe adgang ved en automat eller på sin mobil.
Ked af at miste personlig kontakt
Der er to grunde til, at den personlige betjening bliver erstattet af et digitalt system. Den første er, at kommunen skal spare, og den anden er en digitaliseringsstrategi.
- Den går ud på, at hvis et job kan overtages af digitalisering eller maskiner, så skal det det, siger Rune Bille, chef for fritid og folkeoplysning i Odense Kommune.
Men farvellet til den personlige betjening falder ikke i god blandt flere af svømmehallens faste brugere.
- Den personlige kontakt til folk er i min verden meget afgørende. Det er en svømmehal, hvor der kommer mange pensionister, så jeg mener simpelthen ikke, at der burde laves automater her, siger badegæst Leif Sørensen.
Rune Bille forstår bekymringen. Han håber, at man kan hjælpe bedst muligt ved at have en person stående ved siden af automaten i indgangen i de første fire uger.
- Vi laver væsentligt om. Når man kommer ind, er man vant til at møde et menneske nu. Det er faktisk det, vi rigtig gerne vil i vores idrætsfaciliteter, men som sagt er der nogle grunde til, at vi gør noget andet, siger han.
Kulturmaskinen kommer også til at mangle indtægter. Foreløbig vurderer by- og kulturudvalget, at der her vil mangle en indtægt på ca. 800.000 kr. om måneden.
Det er på nuværende tidspunkt uvist, om der vil kunne opnås kompensation fra den nationale pulje til, helt eller delvist, at dække de manglende entré- og salgsindtægter.
Hjælpepakken til fritids- og kulturlivet tages op i by- og kulturudvalget på tirsdag.
Arbejdsulykke: 20-årig omkom da loft styrtede ned
kopieret!
Der er tale om en 20-årig mand fra Østfyn, der fredag omkom i en arbejdsulykke på en ejendom nær Svendborg fredag. Det fortæller Fyns Politi til TV 2 Fyn.
- I forbindelse med et nedrivningsarbejde styrter et loft sammen ned over den 20-årige mand. Det er sket i forbindelse med en indvendig renovering i en bygning, lyder det fra Fyns Politi.
Politiet oplyser samtidig, at det efterforsker sagen fortsat for at klarlægge, hvordan ulykken kunne ske.
Arbejdstilsynet oplyser, at det er på stedet og efterforsker ulykken mandag.
De pårørende er underrettet.
Arbejdsulykken sker knap en måned efter, at tre personer mistede livet i en arbejdsulykke ved Flemløse Biogas, hvor taget på en silo kollapsede.
Julen står for døren - her er den store ønskeseddel i OB
kopieret!
Et nyt år står for døren, og i OB er der udsigt til et spændende 2025. Klubben har kurs mod Superligaen, men for at blive klar til et liv i landets bedste række igen, er der mange ting, som klubben skal forbedre.
Konkurrenterne i Superligaen løber stærkt, og som Troels Bech tidligere har udtalt til TV 2 Fyn, er det dyrt på mange fronter at være i 1. division.
Derfor er der udsigt til et travlt 2025 for OB's ledelse i form af både bestyrelsesformand Niels Thorborg, sportsdirektør Troels Bech og træner Søren Krogh, der skal arbejde på flere fronter på at gøre klubben stærkere til fremtiden.
TV 2 Fyn bringer her en liste over de fem vigtigste opgaver i OB i 2025, og det handler både om gøremål på og uden for banen.
OB's dosmerseddel
Forstærkning af truppen
Størstedelen af den nuværende OB-trup var med til at rykke ud af Superligaen, og derfor kræver det forstærkninger, hvis klubben skal stå bedre rustet til livet i den bedste række.
Aktuelt har syv spillere kontraktudløb til sommer, og sportsdirektør Troels Bech skal vurdere, hvem af disse man kan og skal forlænge aftalen med. Hertil skal der sandsynligvis nye spillere til klubben udefra, og det er et godt bud, at OB er på udkig efter en central midtbanespillere, en kantspiller, en venstre back og en midtstopper.
En strategi for fremtiden
OB er godt i gang med et stort identitetsprojekt, der skal klarlægge klubbens identitet og kerne. Men sideløbende arbejder sportsdirektør Troels Bech på en strategi for klubbens fremtid.
Hvad skal kendetegne OB i fremtiden? Hvad er klubbens målsætning? Og hvordan vil OB være konkurrencedygtig om tre, fem og 10 år? Det er nogle af de spørgsmål, omverden venter svar på, og som bør blive besvaret i en ny klubstrategi.
Den aktuelle strategi har slutdato i 2026. Det er lige om lidt.
En tydelig spillestil
De sidste mange år har OB's hold været kendetegnet af fraværet af en tydelig spillestil.
Det har været svært for omverden at blive klog på OB's måde at spille på, og i 2025 bør OB bruge tiden i 1. division på at udvikle en mere klar og tydelig spillestil, der samtidig passer til akademiets måde at gøre tingene på. De mest succesfulde fodboldhold er kendetegnet af et tydeligt spilkoncept.
En plan for stadion
OB's hjemmebane er på mange måder forældet og slidt.
Javel, der er blevet gjort noget ved selve græstæppet og omklædningsrummet, men tilskuerfaciliteterne efterlader meget tilbage at ønske.
Senest i 2028 skal OB have et moderniseret stadion med overdækkede tribuner og lukkede hjørner, men selvom det har været et tema i mange år, har OB endnu ikke meldt en plan for fremtiden ud til offentligheden. Det bør komme i 2025.
Stærkere akademi og kvindeafdeling
Der er nok at gøre med at gøre klubbens førstehold i herreafdelingen stærkt nok, men der er også mange spørgsmålstegn, når det gælder akademi og kvindeafdeling.
OB's akademi har i årevis overpræsteret resultatmæssigt i forhold til budgetter, men skal man følge med tiden, kræver det et forbedret akademi og endnu flere dygtige unge spillere fra egen ungdomsafdeling.
Hertil er der også mange spørgsmålstegn ved OB's kvindehold, der går under navnet OBQ. Fremtiden er lige så usikker som økonomien, og lige nu ved ingen, hvad ambitionerne for fremtidens OBQ er.
I begyndelsen af december mødte TV 2 Fyn OB’s sportsdirektør Troels Bech til en snak om blandt andet sin turbulente første tid i OB. Se hele interviewet herunder.
Rekordfå juleindbrud de sidste 10 år - kun stigning ét sted
kopieret!
Det bliver tryggere at forlade sit hjem i juledagene år efter år.
Med andre ord blev der i 2023 begået 362 indbrud mellem den 23.-31. december.
Men sammenligner man med 2013, altså ti år tidligere, var antallet oppe på 1.776. Det svarer til et fald på 80 procent fra 2013-2023. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Zoomer man ind og udelukkende kigger på udviklingen fra 2022-2023, var Region Syddanmark dog den eneste region, der oplevede en stigning i antallet af indbrud. Her oplevede man 95 indbrud i 2023.
Historisk set er den 24. december dagen med flest indbrud, når man kigger på tværs af juledagene. Og sidste år var ingen undtagelse.
På landsplan anmeldte 107 hjem et indbrud denne dag.
DSB forventer 40.000 rejsende mandag
kopieret!
Hos DSB forventer man, at mandag bliver julens travleste rejsedag med omkring 40.000 rejser.
Den travleste strækning op til juleaften er mellem København og Aarhus efterfulgt af strækningen København–Odense og København–Fredericia.
Sidste år var fredag 22. december ifølge DSB den travleste rejsedag mellem landsdelene med mere end 35.000 rejsende. Juleaften lå i 2023 om søndagen.
Hvis man i år rejser med tog 23. december, vil man opleve, at DSB sammen med Banedanmark har sendt særlige juleguider til udvalgte stationer. De skal sørge for, at passagerne kommer godt frem og tilbage.
47-årig Nicki P skal igen køre på højeste niveau
kopieret!
Der er ikke mange sportsudøvere på højeste niveau, der kan prale af at kunne følge med i en alder af 47 år gammel.
Men det kan speedwaykøreren Nicki Pedersen.
Fynboen, som har udlevet sin drengedrøm i 36 år, hvoraf 25 som professionel, fortsætter på højeste niveau i 2025 efter at have sagt ja til et tilbud i den bedste række i Polen.
- Nu er der kommet en kontrakt i den store liga igen, og det er der ingen tvivl om, at det er det fedeste.
- Det er den største liga i hele verden, vi kører i, så jeg skal tilbage og levere på et dejligt, fornuftigt niveau, og jeg glæder mig helt vildt til at få succes med min nye klub, siger han til TV 2 Sport, der besøger ham værkstedet på Fyn.
Nicki Pedersen rykkede ellers ned i den forgangne sæson fra den bedste række i Polen.
Voldsomt styrt fik ham til at tænke
Hvis vi skuer tilbage til sommeren 2022, var Nicki Pedersen ude for en situation, hvor de fleste ville tænkte: ”Nok er nok”. Her var han involveret i et voldsomt styrt.
- Jeg lå på maven og havde brækket mit bækken, hvor min lårbensknogle sad inde i bækkenet. Det gjorde så ondt. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, forklarer speedwaykøreren og smiler.
Altså Nicki Pedersen tænkte sig da også om, da han lå på det polske hospital. Dog en lidt anden form for tanker.
- Dér lå jeg allerede og tænkte, hvor længe der var fra juni til marts måned. Der kunne jeg godt nå at blive klar igen. Så man er lidt en tosset motorsportsmand en gang imellem, siger han.
Hvorfor ikke stoppe?
Man kan nok godt skrive under på, at Nicki Pedersen går ind under kategorien ’en tosset motorsportsmand’, men alligevel. 47 år gammel og ingen tanker om pension? Det virker ja, tosset.
- Jeg stopper den dag, kroppen ikke kan mere, og når jeg ikke brænder for det eller vil løbe de ture, der skal til. Jeg tror, at den kommer lige pludselig. Nu er den ikke kommet endnu, så jeg er allerede begyndt at komme i form igen til den nye sæson.
- En drengedrøm er gået i opfyldelse for mig, og man skal huske at nyde det så længe, at man kan, konstaterer han.
Nicki Pedersen forklarer videre, at han allerede nu er begyndt at komme i form, da det ikke skal være kiloene, der skal gøre, at han ikke kan følge med i 2025-sæsonen.
DMI afliver den hvide jul - er 100 procent umuligt
kopieret!
Man skal ikke længere gøre sig forhåbninger om hvid jul, for det er "100 procent umuligt" i år, lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).
Vagthavende meteorolog Jesper Eriksen forklarer, at kriteriet for hvid jul er, at mindst 90 procent af landet har mindst én centimeter sne.
- Det kommer absolut ikke til at ske. Det er 100 procent umuligt denne her jul, siger Jesper Eriksen.
Desuden er der kun udsigt til, at vejret bliver varmere.
- Der er varmere luft på vej. I løbet af juleaftensdag kommer der en varmefront ind. Så det bliver lidt varmere end i dag, og i dag er der jo heller ikke sne på vinduet, siger Jesper Eriksen.
Minister vil have hygge og pølsevogne optaget på kulturarvsliste
kopieret!
Hvad er det danske bidrag til verdensarven udover Jelling-stenene, Roskilde Domkirke og Kronborg Slot?
Ifølge kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) er det også højskoler, cykelkultur, pølsevogne og hygge.
Derfor opfordrer nu danskerne til at indstille deres bedste bud på særlige danske traditioner, skikke eller håndværk.
Buddene vil Jakob Engel-Schmidt tage med til Unesco for at få de bedste optaget på listen over kulturarv.
- Italienerne har operaen, argentinerne har tangoen, og finnerne har fået saunakulturen på Unescos liste, siger han.
Rigsfællesskabet mellem Danmark, Færøerne og Grønland er i forvejen repræsenteret med 11 steder på listen over den materielle verdensarv.
Beboere måtte evakueres under brand i butik - årsag efterforskes
kopieret!
Natten til mandag har politi og brandvæsen været til stede ved en brand på Skibhusvej i Odense. Der er tale om en brand i en butik i en etageejendom. Røgudviklingen betød at beboerne i opgangen måtte evakueres, mens slukningen stod på.
Til TV 2 siger Fyns Politi, at branden efterforskes som mistænkelig og at man ikke ved, hvordan den startede. lyder det.
Fyns Politi siger til TV 2 Fyn, at beboerne allerede over midnat kunne vende tilbage til deres bolig og at branden nu er sendt videre til efterforskning. Her skal der foretages undersøgelser for at fastslå brandårsagen.
Sådan bliver vejret lillejuleaftensdag
kopieret!
Lillejuleaftensdag byder mest på skyet himmel med regn eller byger til følge.
Temperaturen vil befinde sig omkring de fem grader med en jævn til hård vind fra nord og nordvest, der ved kysterne kan blæse op til stedvis kuling.
Solen kan finde på at kigge frem, men det er ikke et syn, man skal forvente holder ved.
I løbet af aftenen forventes det, at det igen klarer op, og at temperaturerne når ned mellem to og tre grader.
GOG sejrer i de døende minutter
kopieret!
Det holdt hårdt for Herreligaens tophold GOG, der dog til sidst trak det længste strå og vandt 36-35 på udebane over TTH Holstebro søndag aften.
Værterne leverede ellers en god figur og spillede kampen igennem op med fynboerne.
Ved 35-35 var det TTH, der i det sidste halve minut havde bolden, men Thomas Damgaard brændte på et gennembrud, og i stedet gik det galt i den anden ende.
En velspillende Frederik Tilsted, der scorede ti mål i kampen, trak et straffekast til GOG, som holdkammerat Tobias Grøndahl efter tid scorede på og sikrede de to point.
Fulgtes ad hele kampen
Sejren betyder, at GOG med 29 point holder jul på duksepladsen i Herreligaen. Aalborg Håndbold har samme pointantal, men tabte det indbyrdes møde til fynboerne tidligere i efteråret.
TTH ligger på niendepladsen et enkelt point fra top-8, der giver adgang til slutspillet.
Kampen igennem havde de to hold søndag aften fulgtes ad, og afstanden var aldrig på mere end et par scoringer.
Dermed var der lagt op til en dramatisk afgørelse, og her skiftede momentum flere gange hænder.
Små fem minutter før tid gjorde værternes venstre fløj Magnus Bramming det til 34-32 med sin tiende scoring på ti forsøg i opgøret, men GOG fightede sig tilbage.
Fynboernes venstre back Frederik Tilsted var kampen igennem et vigtigt våben offensivt, og med under to minutter tilbage gjorde han det til 34-34.
Med 30 sekunder tilbage havde TTH bolden, men værterne kiksede, og i stedet viste topholdet kynisme i den anden ende.
Christina gør en stor forskel for udsatte familier i julen: - Det giver et kick
kopieret!
I Faaborg hjælper foreningen Faaborg Restvarer de mennesker, der har brug for en hjælpende hånd.
Søndag stod de klar med 60 julekurve, hvor der er alt til et godt julemåltid.
Faaborg Restvarer er en forening, stiftet med dét formål at hjælpe socialt udsatte og økonomisk dårligt stillede personer via donationer af madvarer, tøj med mere.
Stifteren af foreningen hedder Christina Kjølby, og i videoen ovenover fortæller hun, hvorfor det giver hende et “kick” at uddele julekurve.
Venstre vil gennemgå sikkerheden i Odenses gågader
kopieret!
Lørdag lød det fra konservatives rådmand Søren Windell, at han gerne ser, at man får lukket gågaden i Odense endnu mere af. Blandt andet på grund af tragedien i Tyskland, hvor flere blev dræbt på et julemarked.
Men faktisk besluttede byrådet i Odense allerede tilbage i 2018 at sikre bymidten bedre for eksempel ved store events, hvor mange mennesker er samlet.
Det fortæller Mark Grossmann (V), der dengang stillede forslaget, og han er klar på at vurdere sikkerheden igen.
Julen er modsætningernes fest med overforbrug og bæredygtighed på samme tid
kopieret!
Julehandlen kører for fuld tryk, og noget tyder på, at vi har gang i lidt af en forbrugsfest her i slutningen af 2024.
Dansk Erhverv forventer en fremgang i årets julehandel i forhold til sidste år. Omsætningen ventes at lande på 91 milliarder kroner.
Men er det nu også det sande billede? Mange af os går jo op i bæredygtighed og genbrug, så hvordan hænger det egentlig sammen med et stort forbrug her op til jul?
Måske findes svaret på et julegenbrugsværksted i Storms Pakhus i Odense. Her tilbyder Frøken Følleslevs Værksted hjælp til familier, så de kan lave bæredygtige julegaver.
- Det kan blive lidt et ræs med alle de dilemmaer, der er, siger lederen af værkstedet Betina Følleslev.
Selvom der delvist bliver anvendt genbrugsmaterialer som gamle strømper og knapper til at lave tøjdyr i det kreative juleværksted, er der stadig brug for nyindkøbte ting i plast og glimmer for at komme helt i mål.
Samtidig er besøget i værkstedet kun en pause fra juleræset, der stadig for de flestes vedkommende foregår i almindelige butikker med nye varer på hylderne.
- Jeg har også selv været ude at købe ind, også på Black Friday, blandt andet på nettet, erkender Betina Følleslev.
En undersøgelse fra Epinion viser, at interessen for at give brugte julegaver er stigende. I år overvejer 24 procent af os at give en genbrugsjulegave. For fire år siden var det kun 12 procent af os, der kunne finde på det.
Men samtidig forbruger vi samlet mere. Det ligner et uforklarligt paradoks.
Svært at handle bæredygtigt
- For den enkelte er det faktisk svært at handle bæredygtigt op til jul, for hele vores samfund er indrettet til forbrug. Selv om man gerne vil have en mere klimavenlig livsstil, kan det være op ad bakke, siger Charlotte Louise Jensen, seniorkonsulent i Concito med speciale i forbrugsmønstre.
- Selvfølgelig betyder det noget, at den enkelte forsøger at træffe klimavenlige valg, men den største klimagevinst ville være at gennemføre strukturelle ændringer af vores samfund, der kan understøtte en mere klimavenlig adfærd hos flere af os. I stedet for nu, hvor tingene modarbejder hinanden, siger Charlotte Louise Jensen.
For studerende Kathrine Roth er der ingen tvivl om løsningen. Hun både køber og sælger brugte ting - også julegaver, og så har hun sågar valgt at tage et studiejob i en genbrugsbutik.
- Det er let nok at sige, at genbrug er en gevinst for klimaet, men det er også smart, fordi jeg får ryddet op derhjemme i de ting, jeg ikke får brugt. Og så tjener jeg også penge. Jeg sælger brugte ting sammen med mine forældre, og det giver råd til at tage ud på en fælles tur og spise sammen, siger Kathrine Roth.