Otte-årige Bent blev yngste offer for besættelsen - nu mindes han

Ny udstilling i Historiens Hus minder ofrene for besættelsen. Udstilling åbner i anledning af, at såkaldte snublesten bliver placeret i Odense.

Kun otte år gammel døde Bent Emanuel Hansen efter at være blevet ramt af et vildfarent projektil den 5. maj 1945. 

Han er det yngste offer for den tyske besættelse, og han er et af de ofre, som en ny udstilling skal mindes. Udstilling åbner i anledningen af, at der nu skal placeres snublesten i Odense.

På søndag bliver der lagt såkaldte snublesten ti forskellige steder i Odense. Snublestenene skal minde ofrene for den tyske besættelse. En snublesten er en betonkube med en messingplade på 10x10 centimenter. På messingpladen er indgraveret navn og dato for ofrene for besættelsen. Det er foreningen Snublesten Fyn, der står bag initiativet. 

Snublestenen kendes fra en række andre europæiske byer og København. Odense er den første by i provinsen, der får snublesten. 

Ny udstilling for at markere ofre

Samtidig med at Odense får lagt de ti snublesten ned, har Historiens Hus også premiere på en ny udstilling, der også skal minde andre ofre for besættelsen i Odense.

Allerede fredag den 6. august åbner en udstilling i Historiens Hus på Flakhaven.

- Vi har været med i processen med at finde de ti, der skulle have en snublesten. Undervejs har vi fundet omkring 48 ofre, der falder inden for den kategori, som kunstneren bag snublestenen har defineret. Vi synes, at det var synd, at der ikke blev plads til de øvrige, og dem har vi blandt andet beskrevet på udstillingen, siger stadsarkivar Johnny Wøllekær.

Bent blev yngste dødsoffer

Otte-årige Bent Emanuel Hansen blev det yngste offer i Odense under den tyske besættelse, der i alt kostede 100 odenseanere livet. Den første blev dræbt ved tyskernes besættelse den 9. april 1940 og den sidste døde på et lazaret i Sverige efter at være blevet hentet i koncentrationslejeren Neuengamme i Tyskland.

Såkaldte snublesten bliver lagt ti forskellige steder i Odense for at mindes ofre for besættelsen. Foto: Historiens Hus.
Såkaldte snublesten bliver lagt ti forskellige steder i Odense for at mindes ofre for besættelsen. Foto: Historiens Hus.
Foto: Historisk Hus

Blandt de hundrede ofre fra Odense var en lang række forskellige mennesker. Der var unge soldater, midaldrende kommunister, idealistiske modstandsfolk, jøder, fremtrædende forretningsfolk, politifolk, kriminelle, subsistensløse og tilfældige husmødre.

- Udstillingen handler også om, hvornår man er et offer. Der var cirka 48 ofre for tyskernes eller deres håndlangeres kugler, men derudover var der jo også andre ofre, som døde ved eksempelvis de engelske bombninger af Husmandsskolen. Selvom de ikke døde for tyske kugler, er de jo stadig ofre, siger stadsarkivar Johnny Wøllekær.

Digital fortælling ved snublesten

Udover udstillingen der kan ses i Historiens Hus, så åbner også en ny hjemmeside, www.besættelsestidensofre.dk, og en nyudviklet web-app, som man kan benytte ude ved de enkelte snublesten og få viden om ofrene.


- App'en fører brugerne rundt til de ti snublesten. Ved hver enkel sten får man en personlig fortælling om historien om ofret bag stenen. Vi har forsøgt at lave det som en jeg-fortælling, hvor vi også har billeder af ofrene, fortæller Johnny Wøllekær.

Første snublesten lægges søndag

Den første af de ti snublesten bliver lagt søndag den 8. august klokken 9.00 til minde om Axel Mogens Metz, der blev deporteret fra sit hjem på Hjallesevej 98 i Odense til koncentrationslejren Theresienstadt i 1943. Stenen bliver lagt ud for hans hjem på Hjallesevej 98. I timerne efter bliver de øvrige snublesten lagt rundt omkring i Odense. 

Den sidste snublesten bliver lagt på Flakhaven ud for den tidligere politistation. Her blev den danske politimand Charles Børge Johansen dræbt, da den tyske terrorgruppe, Peter-gruppen, kastede en bombe mod den daværende politistation.

Ved nedlæggelsen af snublestenen på Flakhaven vil der være en lille ceremoni, hvor borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil tale, og der vil være fællessang.

Der er lagt over 75.000 snublesten over hele verden, og i flere fynske byer, er der ønsker om, at der også bliver lagt snublesten til minde om ofrene for besættelsen. Både i Svendborg, Skårup og i Assens arbejder foreningen Snublesten Fyn for, at der skal lægges snublesten. 

Her bliver der lagt snublesten i Odense søndag den 8. august


Oversigt

    Oversigt