OUH efterlyser fynboer: - Lige nu mangler vi cirka 1.000 bloddonorer

Efter corona er der kommet stor efterspørgsel på bloddonorer, der vil donere deres plasma, så der kan fremstilles mere medicin i landet.

Hos blodbanken i Odense har Thomas Hempler sat sig i stolen, klar til at blive tappet for plasma - og så endda på sin 50-års fødselsdag.

- De havde jo brug for trombocytter (et andet ord for plasma), så det passede lige med i dag, smiler han.

Men det er ikke mange andre bloddonorer, Thomas Hempler har selskab af. Efter en lang periode med corona, er der opstået stor mangel på plasmadonorer i hele landet.

- Nu når corona er ved at slippe taget i befolkningen, så skulle vi gerne kunne tappe mere plasma. Lige nu mangler vi cirka 1.000 donorer, forklarer Kjell Titlestad, der er overlæge, ved Syddansk Transfusionsvæsen & Vævscenter, som hører under OUH.

Afhængig af USA

Plasma bruges til transfusion og fremstillling af medicin, blandt andet immunglobulin, som anvendes hos folk med et svækket immunforsvar.

- De, der er kommet hver fjerde uge for at få immunglobulin kan lige nu måske kun komme hver femte uge. Det er patienter, der har dårlige immunforsvar eller neurologiske lidelser som lammelser, så det er en ret vigtig behandling at få, siger Kjell Titlestad.

Hvad er plasma?

Som det ser ud lige nu, kommer meget af den plasma, der bruges til medicinfremstillingen, fra USA.

- Det kan jo heller ikke være rigtigt, at vi skal være afhængige af amerikanske leverancer, siger overlægen.

Vigtigt arbejde

Ved siden af Thomas Hempler sidder Frederik Højrup Kristensen, der også er ved at donere plasma. 

- Min far var bloddonor, så da jeg blev 17 meldte jeg mig til. Og nu har jeg også fået flere kammerater til at hoppe med på bølgen, siger han.

Siden corona brød ud har han fået tappet blod to gange om måneden.

Thomas Hempler har fejret sin 50-års fødselsdag med at donere plasma.
Thomas Hempler har fejret sin 50-års fødselsdag med at donere plasma.
Foto: Ole Holbech

- Vi hører jo mange steder, at der er brug for blod, og det er rart at kunne gøre noget for samfundet.

Og det glæder overlægen at høre. Nu håber han, at endnu flere vil følge Thomas Hempler og Frederik Højrup Kristensens eksempler.

- Vi vil gerne op på 40.000 tapninger om året. Vi mangler cirka 700 ekstra tapninger om måneden, for at nå derop. Og vi kunne godt tænke os at få fyldt lokalerne helt op, så vi kan levere mere plasma til medicin til patienterne, siger Ketil Titlestad.

Oversigt

    Oversigt