Personale opdagede ikke brækket hofte og koldbrand: Nu vil rådmand have uvildig undersøgelse af Kurts sidste tid
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Koldbrand i en finger og en brækket hofte blev ifølge Kurt Hedelunds familie ikke opdaget, da han boede på et plejehjem i Odense. Nu har Styrelsen for Patientsikkerhed annonceret tilsynsbesøg, mens rådmand vil have uvildig undersøgelse.
- Man ser nogle ting, hvor man tænker, "shit hvor har man ikke lyst til at blive gammel".
Melanie Hedelund er ikke i tvivl om, at hendes afdøde morfars sidste tid på et plejehjem i Odense var fyldt med omsorgssvigt og mistrivsel.
Det fortæller hun til TV 2 Fyn ovenpå flere afsløringer af omsorgssvigt i ældreplejen i blandt andet Køge og Middelfart.
Værst af alt havde Melanies morfar Kurt Hedelund haft en brækket hofte og et brud på en skulder i to døgn, uden at personalet på plejecenteret Ærtebjerghaven opdagede det.
Det var først, da Melanies moster besøgte Kurt Hedelund to dage efter, at han var faldet ud af sin kørestol, at det blev opdaget.
- Hun hjælper ham over i lænestolen, imens han råber og skriger, og så kan min moster se, at hans hofteben og ben er helt skæve, siger Melanie Hedelund.
- At min moster kan være der i fem minutter og opdage det, mens de kan foretage personlige pleje og give ham tøj på hver dag uden at reagere på det i to døgn. Det synes vi er meget underligt, siger Melanie Hedelund.
Morfaren, der led af kræft, gigt og demens, blev efterfølgende tilset af en læge på OUH og dagen efter opereret på sygehuset i Svendborg.
Opdagede også selv tryksår
Ifølge Melanie Hedelunds forklaring er det også familien selv, der opdager et tryksår, som morfaren havde fået af at sidde i kørestol.
- Derefter siger plejecenteret, at de har styr på det. Dagen før han dør, opdager vi dog, at tryksåret ikke ser ud til at være i bedring, forklarer Melanie Hedelund.
Samme dag opdager familien også, at Kurt Hedelund har en sort finger.
Familien tror først, at fingeren er beskidt, men opdager hurtigt at fingerens væv er ved at dø. Der er gået koldbrand i fingeren.
- Det sker ikke fra den ene dag til den anden, konstaterer Melanie Hedelund.
Rådmand vil have undersøgelse
Rådmand for ældre og handicapområdet, Brian Dybro (SF), er bekendt med kritikken fra familien.
- Jeg er også dybt berørt af situationen. Forvaltningen har undersøgt forløbet, og de har en anden oplevelse af, hvordan det er forgået og kan ikke genkende, at der er sket et generelt omsorgssvigt, siger rådmanden.
Kommunen erkender dog, at der er sket fejlvurdering i forhold til Kurt Hedelunds brækkede hofte.
- Jeg synes, det er vigtigt at komme til bunds i den her sag, og derfor har jeg også bedt forvaltningen om at undersøge muligheden for en uvildig undersøgelse af det konkrete forløb, siger Brian Dybro.
Han påpeger også at Styrelsen for Patientsikkerhed også har sagt, at de kommer på tilsynsbesøg på Ærtebjerghaven.
- Det synes jeg, er rigtig godt, siger rådmanden, der har bedt sin forvaltning om at fremskynde forløbet.
Mormor vil hellere stille træskoene
Melanie Hedelund er glad for, at der nu kommer tilsyn på besøg på plejecenteret.
- Det er på tide, lyder det.
- Men jeg forstår ikke, at de ikke forholder sig til kritikken af deres pleje, når de har haft en mand i bad og yde personlig pleje på en mand, uden at opdage at han har en sort finger.
Uanset hvad der er sket, har oplevelsen sat sig i familien, der nu på flere måder har forsøgt at få indsigt i Kurt Hedelunds papirer fra sin tid på plejehjemmet.
Alle anmodninger om aktindsigt er dog blevet afvist.
Familien har desuden afvist en invitation til et dialogmøde med plejecenteret.
- På grund af mistillid har vi afvist dialogmøde, men vi vil gerne i dialog, hvis vi får aktindsigt, siger Melanie Hedelund.
Tilbage står familien med Melanies mormor - Kurts enke -, som de har måtte love, at hun ikke skal på plejehjem.
- Hun vil hellere stille træskoene end at ende sådan et sted, siger Melanie Hedelund.
Kurt Hedelund døde på plejehjemmet 6. september i år.