To restauranter i Odense: Dusinvis af lovbrud fundet hos landsdækkende burgerkæde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fødevarekontrollen har efter en større razzia hos kæden Burger Shack fundet store problemer.
Ifølge Ekstra Bladet har en razzia foretaget af Fødevarekontrollen hos den landsdækkende burgerkæde Burger Shack afsløret store problemer og lovbrud. I Odense har kæden to restauranter. Én i Vintappestræde og én på Odense havn.
Det drejer sig om alt fra dårlig behandling af fødevarer til stærkt misvisende markedsføring. Kædens udsagn om sig selv er ifølge Fødevarekontrollen på en lang række punkter misvisende.
Endnu en sur smiley til burgerbar: Landsdækkende burgerkæde får allerførste sure smiley i fynsk restaurant
Den landsdækkende burgerkæde Burger Shack har fået sin første sure smiley. I restauranten på Odense Havn havde man hverken styr på hygiejne eller fødevarer.
I marts i år åbnede burgerkæden Burger Shack sin 13. restaurant på landsplan.
Torsdag kunne vi på TV 2/Fyn fortælle, at Burger Shacks konkurrent Burger Anarchy havde fået en sur smiley og en stor bøde, og nu har Burger Shack få måneder, efter restauranten åbnede på Odense Havn, fået kædens allerførste sure smiley og en bøde på 10.000 kroner for dårlig håndtering af fødevarer og manglende hygiejne.
Den sure smiley ærgrer Burger Shack-direktøren, Christoffer Kjærholm.
- Selvfølgelig er vi trætte af den sure smiley. Sådan én ser aldrig pæn ud, fortæller direktøren.
Vaskede ikke hænder
På et to og en halv time langt besøg nåede Fødevarestyrelsens kontrollanter blandt andet at konstatere, at personalet ikke ofte nok vaskede hænder, og det er ikke godt nok, erkender Christoffer Kjærholm.
Gentagne gange håndterede Burger Shack-personalet både tilberedte og ikke tilberedte fødevarer uden at skifte handsker eller vaske hænder. Samtidig tog personalet imod kontanter fra restaurantens gæster uden handsker på og igen uden efterfølgende at vaske hænder, fordi restaurantens eneste håndvask var stoppet med noget, der lignede grus og madrester.
Derudover hang der over vandhanen en vaskeklud med synlige sorte pletter på.
- Vi lægger os fladt ned, og det kommer ikke til at ske igen. Den er ikke længere, fortæller direktøren.
Medium- eller gennemstegt?
Allerede 14 dage efter, Burger Shack åbnede i Englandsgade på havnen, fik restauranten besøg af Fødevarestyrelsen første gang. Dengang fik kæden kritik for at servere 65 graders varme mediumstegte bøffer.
- Vi bliver kontaktet af Fødevarestyrelsen, der gerne vil have, at der bliver lavet mikrobiologiske prøver af vores bøffer. Det fik vi udarbejdet i samarbejde med et analyseinstitut og en fødevarekonsulent, og vi gik egentlig i god tro om, at alt var i orden. Ved første besøg sagde kontrollanten, at der skulle flere prøver til. Det klagede vi over, og i mellem tiden holdt vi fast i, at vi mente, vi havde ret. Derfor har vi nu fået den sure smiley, forklarer Christoffer Kjærholm.
Dog har man valgt at ændre procedure i alle kædens 13 landsdækkende restauranter.
- Nu bliver kunderne spurgt, om de vil have deres bøf medium- eller gennemstegt, siger Burger Shack-direktøren.
Der blev hverken fundet e-colibakterier eller salmonella i kødprøverne, og Christoffer Kjærholm understreger overfor TV 2/Fyn, at mediumstegte bøffer altid er 65 grader.
Burger Shack har skrevet, at deres bøffer bliver lavet om natten, så de er helt friske til næste dag. Men det passer ifølge eb.dk ikke.
Løj i markedsføringen
Fødevarekontrollen fandt ifølge netavisen både frosne bøffer og kylling i blandt andet Odense, der havde ligget i op til seks dage. I nogle tilfælde var kødet også opbevaret for varmt.
Desuden har kæden ifølge myndighederne markedsført sig med, at deres bøffer indeholder Wagyu-kød, der er kød af særligt høj kvalitet.
- Det er klart vildledende, når direktøren og en kok i en video står og blander en tredjedel af det dyre Wagyu-oksekød i kød til burgerbøffer, for faktum er, at der kun er én procent Wagyu i.
- Direktøren har i anden anledning oplyst os om, at indholdet af Wagyu er 7-15 procent, hvilket heller ikke er sandt, siger chef for Fødevarestyrelsens rejsehold Michael Rosenmark til Ekstra Bladet.
I Odense restauranten, der ligger på havnen, kunne man slet ikke dokumentere, hvor kødet kom fra.
Flere sure smileyer
Desuden har kontrollen fundet konventionelle grøntsager og udenlandske råvarer, selv om Burger Shack skriver, at alt er økologisk lokalt.
Samtidig beskriver Ekstra Bladet en lang række kritisable episoder med fødevarer, der er blevet opbevaret ved for høje temperaturer.
Burger Shack, der har over 15 restauranter landet over og flere på vej, har tidligere fået sure smileys fra myndighederne.
Fluerne sværmer om prisvindende burgerbar
En populær burgerbar i Odense har fået en bøde på 15.000 kroner og skal hænge en sur smiley op i vinduet.
Opdatering
Burger Anarchys restaurant på Gravene i centrum af Odense har fået en sur smiley efter Fødevarestyrelsens seneste kontrolbesøg i burgerbaren.
Med den sure smiley følger også en bøde på 15.000 kroner.
Smileyens mundvig vender nedad, fordi Fødevarestyrelsen blandt andet konstaterede sværmende fluer ved en åben kasse med snavsede og fugtige klude og viskestykker i restaurantens kælder. Tæt på vasketøjet opbevarede Burger Anarchy emballerede fødevarer.
Samtidigt var der problemer med en af restaurantens håndvaske, der var stoppet. Under vasken havde samlet sig en pøl af ildelugtende kloakvand, der havde resulteret i et råddent laminatgulv. Det blev derfor indskærpet overfor personalet, at skadedyrene skulle bekæmpes, og forholdene bragt i orden.
Personalet gjorde under det næsten to timer lange kontrolbesøg Fødevarestyrelsen opmærksom på, at man har informeret chefen om problemet.
Chefen, Darren Beetson, har ikke ønsket at udtale sig til TV 2/Fyn. Fredag formiddag skriver han på Facebook:
Varme dressinger
I restaurantens køkken opbevarede Burger Anarchy dressinger indeholdende æg ved stuetemperatur. Det påpegede Fødevarestyrelsen overfor personalet allerede, da man var på besøg i april - alligevel var temperaturen i dressingerne næsten fem grader for høj ved seneste besøg.
Det er derfor blevet tilføjet kontrolrapporten, at det er blevet indskærpet overfor personalet, at alle fødevarer skal sikres mod kontaminering
Kontrolbesøget foregik den 29. maj. Burger Anarchy har endnu ikke hængt den nyeste kontrolrapport op i restaurantens vindue. Restaurantens streetfood-køkken i Storms Pakhus har ikke fået anmærkninger ved nogle kontrolbesøg.
I Odense fik Burger Shack tilbage i maj 2019 også en sur smiley.
Tidligere i juli skrev Horsens Folkeblad, at restauranten i Horsens fik en sur smiley og fik destrueret 62 kilo kød, der var opbevaret langt varmere end tilladt.
Burger Shacks restauranter er helt eller delvist ejer af anpartsselskabet BS Q Restauranter, der igen er ejet af aktieselskabet Food Alien, der igen er ejet af Qasem Ziar.
Ifølge regnskabsdatabasen BIQ har Food Alien ikke afgivet officielle regnskaber.