Rift om pladserne på herbergerne: Men fynske hjemløse skal ikke frygte frosten
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den bidende kulde er hård for alle, men særligt de hjemløse lider under frostvejret. Men der er herbergspladser nok til alle, lyder det fra Kirkens Korshær.
Lige om lidt siger kalenderen forår, men i stedet for at glædes over spirende blomster og fuglekvidder, skal vi i stedet forholde os til kulden og vinteren. For vejrguderne er fuldstændig ligeglade med, at marts banker på, og de har i stedet besluttet sig for at lægge landet i dybfryseren.
Vejrudsigten siger frostvejr nat og dag på Fyn - foreløbig frem til søndag. Det bliver koldest natten mellem tirsdag og onsdag, hvor det bliver 10 minusgrader visse steder på Fyn.
Der er ikke udsigt til noget videre nedbør - samlet én centimeter henover alle seks dage - men til gengæld er vinden frisk, så det vil føles væsentlig koldere, og der bliver brug for både den store hue og de tykke vanter, når man bevæger sig udenfor døren.
Og det er jo ingen sag for dem, der kan krybe i en varm seng om aftenen - men for landets hjemløse er det nu, det bliver alvor.
På herberget i Odense kan de tydeligt mærke, at det er blevet rigtig koldt. De mærker det på den måde, at det er stensikkert, at der bliver fulde huse hver aften. Der er 25 pladser på herberget, og alle – og ofte flere til, som de også finder plads til – er i brug.
Hjemløse: Andre bør lære af Odense
Odense er lykkedes med at nedbringe antallet af hjemløse - stik mod udviklingen i resten af Danmark.
Antallet af hjemløse i Danmark stiger fortsat, og særligt i de store byer er der flere og flere, der må kæmpe med en tilværelse uden fast tilholdssted.
Men i Odense har de knækket kurven. Siden 2009 er antallet af hjemløse faldet med 35 procent. Det viser nye tal fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der har foretaget en optælling af hjemløse i Danmark.
- Det er svært ikke at være en glad mand i dag, siger rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Steen Møller (K).
- Selv om landstallene ikke er sjov læsning, glæder jeg mig over udviklingen i Odense. Det gælder både det samlede antal hjemløse, men ikke mindst antallet af unge hjemløse i Odense, som vi har haft særligt fokus på de senere år.
Siden 2015 er antallet af unge hjemløse i Odense faldet fra 30 til 20 ved optællingen i 2017.
- Det indikerer, at vores tilgang og vores fokus på at få de hjemløse - og især de unge hjemløse - hurtigt i egen bolig har haft en effekt, siger Steen Møller.
På landsplan er antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år i den samme periode steget med ti procent. Udviklingen fra 2009 til i år viser en stigning på hele 103 procent. For de 25 til 29-årige er de tilsvarende tal endnu højere.
Odense som forbillede
Antallet af hjemløse i Odenses gader er i reelle tal faldet fra 173 personer i 2009 til 113 i 2017. De gode resultater får Sand, de hjemløses landsorganisation, til at rose indsatsen, som de mener, at de øvrige store byer bør lære af.
- Odense har som en af få byer formået at knække kurven på grund af en systematisk tilgang til at skaffe de hjemløse en bolig. Og det fokus på boliger virker. Odense har været hurtige til at skaffe lavindkomstgrupper bolig, også studerende, og derved slipper de for mange problemer. Men udover at de er lykkedes med at skaffe boliger, så har de også formået at tilknytte den hjælp, der skal bringe de hjemløse videre i livet, siger Sofie Bay-Petersen, der er informationsmedarbejder i Sand.
Hun peger dog også på, at Odense fortsat har en udfordring i form af mangel på herbergspladser. I Odense overnatter en stor del af de hjemløse på natvarmestuer, der ikke giver samme mulighed for at yde støtte og omsorg.
- Det er et tag over hovedet, men heller ikke mere end det. De hjemløse får langt mere støtte på et herberg, der kan hjælpe folk videre i livet - som Odense jo ellers er rigtig gode til, siger Sofie Bay-Petersen.
Trods den positive udvikling i antallet af hjemløse ved rådmand Steen Møller godt, at arbejdet med de hjemløse ikke er nået i mål.
- Jeg er godt klar over, at vi ikke har løst alle problemer, og der skal fortsat arbejdes hårdt, men i dag tillader vi os at glæde os over de mange borgere, der er hjulpet videre i livet, siger Steen Møller.
Kulden har stor indflydelse på livet som hjemløs, fortæller Heinz Wolff, der er leder af Kirkens Korshærs Varmestue i Odense.
- Det betyder jo selvfølgelig, at dagens gang ude på gaden og ude i byen den føles lang. Men vi kan faktisk også se, at mange gerne vil ind og også rigtig hurtigt i seng, fordi det er hårdt for dem, når det er så koldt uden for, siger Heinz Wolff.
- Det er et hårdt liv
Antallet af hjemløse i Danmark stiger fortsat, og særligt i de store byer er der flere og flere, der må kæmpe med en tilværelse uden fast tilholdssted.
Men i Odense har de knækket kurven. Siden 2009 er antallet af hjemløse faldet med 35 procent. Det viste tal fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, tilbage i september.
Dog er der stadig mere end 100 hjemløse i Odense.
- Det er en gruppe mennesker, der har nogle udfordringer i livet. Tit og ofte er der både med misbrug og med nogle psykiatriske problemer. Så det er folk, som har et svært og kaotisk liv, som benytter sig af vores nattilbud, siger Heinz Wolff.
Forbillede: Odense kan hjælpe hjemløse-indsats på plads
Socialminister Mai Mercado (K) har et udspil til en værdi af en kvart milliard kroner klar, som skal hjælpe flere hjemløse på ret kurs igen. Odenses resultater bruges som eksempel.
Socialminister Mai Mercado (K) mener, at der skel skeles til Odense Kommunes indsats over for de hjemløse.
Det siger hun forud for forhandlingerne om de såkaldte satspuljemidler. Her kommer den fynske minister med et udspil, som skal afsætte 250 millioner kroner til en øget indsats for hjemløse.
Pengene skal blandt andet bruges på at udbrede den husly først-strategi, som man i Odense har brugt til at halvere antallet af personer uden tag over hovedet.
Det skriver avisen Danmark.
Mens antallet af hjemløse i Odense er halveret, er antallet af hjemløse på landsplan steget med 1.600 siden 2009 og alene med knap 500 de seneste to år.
Bolig først i Odense
En vigtig årsag til de gode resultater i Odense er den såkaldte husly først-strategi. Her har det førsteprioritet at finde en bolig til den hjemløse, frem for at vente til misbrugsbehandling eller sociale støtteordninger har virket.
En vigtig årsag til de gode resultater i Odense er den såkaldte husly først-strategi. Her har det førsteprioritet at finde en bolig til den hjemløse, frem for at vente til misbrugsbehandling eller sociale støtteordninger har virket.
Kommuner skal have rådgivning
Sekretariatsleder Ask Svejstrup fra hjemløseorganisationen Sand er glad for udspillet. Han mener at kommunerne har et klart behov for rådgivning, men at der er brug for mere helhedstænkning i form af flere billige boliger, flere psykiatripladser og bedre ordninger, der kan sluse de hjemløse ind på arbejdsmarkedet.
Forhandlingerne om satspuljemidlerne begynder fredag.
Han fortæller, at selv om blandt andre Kirkens Korshærs Varmestuer har været med til at hæve den gennemsnitlige levealder for en hjemløs med op mod ti år, så bliver de i snit blot 52 år gamle.
I gennemsnit bliver en dansker 78 år gammel.
- Det er et hårdt liv, for der er ikke nogen regelmæssighed i det. Man spiser måske ikke morgen-, middags- og aftensmad, man lever udsat på gaden og man går ikke til lægen, når man måske har behov for det. Eller kommer for sent til lægen, og man kommer ikke til tandlægen, så det er også svært at spise. Der er rigtig mange ting, der gør, at man er specielt udsat, og det er også en af grundene til, at de ikke bliver så gamle, som vi andre gør, forklarer Heinz Wolff.
Pladser nok i Odense
I både Aarhus og København kniber det med pladserne på herbergerne, og der har endda været tilfælde, hvor de hjemløse har måtte trække lod om pladserne inden for i varmen.
Herberg holder vinteråbent
Odenses hjemløse kan søge ly for weekendens sibiriske frostvejr. Byens herberg holder nemlig portene åbne for forfrosne fynboer.
I de seneste dage har der været dødsensfarlige frostgrader i det østligste Europa. I Polen og Rusland har især hjemløse lidt i temperaturer ned til 30 graders frost.
Så koldt bliver det heldigvis ikke i Danmark, men med udsigt til weekendens 10-15 frostgrader garanterer herberget i Bennediktsgade, at ingen hjemløse behøver at overnatte under åben himmel.
- Vi jager ingen ud i kulden, der er stadige ledige senge, og vi har også fem akutpladser. Kommer der flere, så finder vi også ud af det, der er ingen, der kommer til en lukket dør, lover forstander John Skovhus Nielsen.
Helt så slemt står det ikke til i Odense. Og vokser antallet, så er de forberedt, fortæller Heinz Wolff.
- Vi har også tænkt tanken om, at hvis der nu lige pludselig skulle komme mange flere, om vi så kunne håndtere det. Vi har i samarbejde med Odense Kommune også lagt en plan for, hvad der skal ske, hvis der kommer flere.
- Så jeg tænker, at vi har plads også denne vinter til alle dem, der kommer til vores dør, og som har lyst til at få en varm madras at ligge på for natten, siger Heinz Wolff.