Se den følelsesladede video: Louise står til at miste alt efter stævning
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Louise Hammerbak var en del af den tidligere bestyrelse i Odense Øvelokaleforening, som dengang var en del af Kansas City i Odense.
Kansas City blev begæret konkurs sidste år, og nu har Odense Kommune stævnet den tidligere bestyrelse for 7,7 millioner kroner. Fordelt på de foreningens medlemmer giver det hver især en gæld på 1,1 millioner kroner.
For Louise Hammerbak ville en gæld af den størrelse have store konsekvenser. Hun siger selv, at det allerede nu har en stor psykisk indvirkning på hende. Det har kostet mange søvnløse nætter, fortæller hun yderligere.
Stævnet for millioner efter frivilligt arbejde:
- Jeg kan aldrig betale de penge tilbage
Seks frivillige bestyrelsesmedlemmer i forening Odense Øvelokaleforening risikerer at blive ruineret, efter at Odense Kommune har stævnet bestyrelsen.
Seks bestyrelsesmedlemmer i den frivillige forening Odense Øvelokaleforening risikerer hver især at skulle tilbagebetale omkring 1,1 millioner kroner, fordi de ifølge kommunen ikke var opmærksomme på, at spillestedet Kansas City fik udbetalt millioner for meget i støtte fra Odense Kommune.
- For mit vedkommende vil det jo være en livstidsdom. Jeg vil aldrig kunne betale en million kroner tilbage på hele mit liv. Vi ville jo miste vores lille hus, som vi købte for et år siden, og det vil vende op og ned på alt, siger Louise Hammerbak, der i fem år var med i Odense Øvelokaleforening.
Odense Øvelokaleforening stod for de i alt 80 øvelokaler på Kansas City, der for et år siden gik konkurs. Foreningen havde omkring 350 medlemmer, og en bestyrelse på seks personer.
- Der har været nogle gange, hvor vi har måtte være ude og banke på dørene til øvelokalerne og spørge, om man ikke havde lyst til at dukke op til generalforsamlingen. Det var sjældent, der var kampvalg, og da jeg er foreningsmenneske tænkte jeg et år, at nu var det min tur til at tage en tørn, fortæller Louise Hammerbak.
Jeppe Birkebæk Truelsen mødte også op til generalforsamlingen et år.
- Jeg har været bruger af et øvelokale, og tænkte, at jeg gerne ville give lidt tilbage, fordi det har været et fedt sted at være, og jeg ville gerne gøre noget for vækstlaget i Odense, så det gav god mening for mig at gå ind i bestyrelsen, siger han.
Mentalt helbred påvirket
Men hvad bestyrelsen ikke var opmærksom på, var, at Kansas City, der stod for administrationen af øvelokalerne, indberettede til Odense Kommune, at hovedparten af medlemmerne var under 30 år.
De unge medlemmer gav mere i tilskud fra folkeoplysningsmidlerne end medlemmer over 30 år, som reelt var den aldersgruppe, der var langt flest af hos Kansas City.
På den måde fik Kansas City og Odense Øvelokale udbetalt 7,7 millioner kroner for meget.
Den regning kan de seks amatørmusikere nu komme til at hænge på.
- Jeg forestiller mig 17 scenarier hele tiden, om hvor galt det kan gå, og hvad det vil betyde for min søn og mig. Det fylder alt og mit mentale helbred er kraftigt påvirket af den her situation. Den magtesløshed man står i, når man bliver stillet over for så noget her som privatperson, er meget svær at stille noget op med, siger en berørt Louise Hammerbak.
Jeppe Birkebæk Truelsen er også meget stærkt påvirket af det store millionbeløb, han risikerer at skulle betale til Odense Kommune.
- Som nybagt far med en søn på otte uger er det fuldstændig uoverskueligt, hvad der vil ske, hvis noget af det her går igennem, siger Jeppe Birkebæk Truelsen.
Kan hæmme lysten til bestyrelsesarbejde
At et en bestyrelse for en frivillig forening pludselig står over for en stævning på 7,7 millioner kroner er helt usædvanligt.
- Jeg husker ikke selv lignende sager i Odense eller andre steder i landet, der har været som denne, så derfor er denne sag ekstraordinær, lyder det fra Martin Petersen, der er afdelingschef og kulturchef i Odense Kommune.
På landsplan er der omkring 100.000 frivillige foreninger, og dermed også 100.000 frivillige bestyrelser, der har det overordnede økonomiske ansvar for foreningernes økonomi.
Derfor vækker sagen fra Odense opsigt og bekymring i organisationer, der arbejder med frivillighed.
- Jeg tror, at det kan komme til at sætte nogle spor. Der er en skrantende lyst til at stille op til bestyrelsesarbejde, og jeg tænker, at det her ikke ligefrem er noget, der skubber på til den lyst, siger Frederik C. Boll, der er stifter og direktør for virksomheden Ingerfair, der arbejder på at hjælpe til med at styrke frivilligheden og frivillige miljøer.
Den tidligere direktør for Kansas City er meldt til politiet, og efter en advokatredegørelse stævnede Odense Kommune både den tidligere direktør og de seks bestyrelsesmedlemmer.
- Advokatens redegørelse var meget tydelig på nogle forhold, vi som forvaltning ikke kunne side overhørig i forhold til nogle ting, man burde have set, siger kulturchef Martin Petersen.
Kan du komme ind på, hvori bestyrelsens forsømmelser består?
- Nej, det kan jeg ikke, da der kører en verserende sag.
Imens forstår formanden for Odense Øvelokaleforening ikke, hvordan bestyrelsen skulle have opdaget, at foreningen modtog mange millioner kroner for meget i tilskud.
- Vi har levet op til vores bestyrelsesansvar. Vi har holdt løbende kontakt med administrationen på Kansas City. Vi har bestået tre kommunale stikprøver inden for de sidste otte år, vi har haft en statsautoriseret revisor til at gennemgå vores regnskaber hvert eneste år og alle årsregnskaber er blevet godkendt på generalforsamlingerne.
- Hvis de kontrolinstanser ikke er nok til at sikre os som bestyrelse, så har jeg svært ved at se, hvad man ellers skal gøre, siger den tidligere formand for Odense Øvelokaleforening, Jesper Bøggild-Christensen.
Stil kritiske spørgsmål
Men ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde kan en frivillig bestyrelse, også selvom den består af amatører, hverken læne sig op ad en revisor eller kontrolinstanser.
- Hvis der i en forening er et menneske, der sidder der hver dag, og har besluttet sig for at snyde, så vil det være meget nemt at skjule for en valgt bestyrelse. Men hvis den valgte bestyrelse har stillet spørgsmål, og har bedt om at se tingene, så kan det godt være, at de ikke opdager snyderiet, men så er de sådan set friholdt fra deres ansvar, hvis de er blevet snydt, fordi de har gjort, hvad de kunne, siger Rillo Rud.
Hos Ingerfair mener direktøren, at landets mange frivillige foreninger kan drage vigtig lære af stævningen mod Odense Øvelokaleforening.
- Jeg tænker, at det lidt er et wakeupcall til de mange frivillige foreninger, der er derude. Der følger jo et ansvar med, når man stiller op til bestyrelsen. Du har et ansvar for, at foreningen følger de regler og lovgivning, der er på området, og de lever op til de forpligtigelser man har indgået, og det gælder især, hvis man samarbejder med en kommune, siger Frederik C. Boll.
Odense Øvelokaleforening blev opløst i juni sidste år.
- Jeg har ikke 1,1 millioner kroner, og hvis det betyder, at man gør udlæg i mine ejendele, hvad så? Så skal gå på arbejde, sidde på gulvet derhjemme, og jeg ved ikke, hvad konsekvensen bliver, siger den tidligere formand Jesper Bøggild-Christensen.
Sagen har også fået konsekvenser for mulighederne for at stable nye øvelokaler på benene. Ud af de 300 amatørmusikere fra foreningen har ingen ønsket at indgå i en ny bestyrelse for øvelokaler i byen.
Og Louise Hammerbak tror, at sagen kan få mere vidtrækkende konsekvenser.
- Det vil afholde folk fra at stille op til en bestyrelse, og det kan jeg sådan set godt forstå. Jeg vil da ikke anbefale nogen at stille op til en bestyrelse, medmindre de har en revisoruddannelse, siger hun.