Skal mindske dødsrisikoen: Millioner på vej til landets største amputationscenter

Et oppusteligt bånd rundt om låret kan måske mindske risikoen for død ved amputationer. Det skal tre læger fra OUH forske i.

Landets største amputationscenter ligger i Odense. Omkring 200 patienter får hvert år foretaget større amputationer af benet på OUH. 

Selvom der bliver foretaget så mange amputationer hvert år, er det stadig et stort og risikofyldt indgreb. Derfor vil OUH nu forske i en ny metode, som kan gøre operationerne mere sikre. Det glæder overlæge Martin Lindberg-Larsen, at forskningen kan starte. 

- Det er rigtig stort for os, fordi det er vores eget projekt det her. Vi er selv kommet på idéen, og det skal gøres her på OUH.

Stor risiko ved amputationer

Risikoen, når man skal have amputeret et ben, er stor. Det er ikke selve operationen, der gør dem risikofyldte - det er de faktorer, som ofte følger med, hvis man skal have amputeret et ben. Det fortæller overlæge på OUH Tine Nymark.

- Vi har mange patienter, der for eksempel har haft sukkersyge og åreforkalkninger, hvilket giver dårligt blodomløb til specielt deres ben. Der er derfor en del risikofaktorer. Blandt andet om det kan hele op, og får de en amputationsstump, de kan bruge. Men også om der kommer betændelse. Alt det øger risikoen for, at man faktisk kan dø efter sådan en amputation.

Et oppusteligt bånd ved låret

Det forskningsprojekt, der nu skal til at starte, handler om, at man skal finde ud af, om man ved hjælp af et oppusteligt bånd - et såkaldt tourniquet - kan mindske risikoen ved amputationerne. Læge og ph.d.-studerende Anna Trier Brix forventer, at forskningen kommer til at vise gode resultater. 

- Vi forventer, at patienterne taber mindre blod under operationen, samtidig kan vi måske gøre operationen hurtigere, hvilket er en fordel, fordi patienterne tit er meget syge.

Forskningen forventes af tage omkring tre år ifølge overlæge og forskningsleder Martin Lindberg-Larsen. 

- Ph.d.-projektet starter i september, og der forventer vi også at begynde at inkludere de første patienter. Derfra tager det nok cirka et års tid at inkludere patienterne, og så et års tid med opfølgning. Så det tager nok to til tre år, fastslår han.

Forskningsprojektet er støttet med to millioner kroner af Novo Nordisk Fonden.

Oversigt

    Oversigt