SSP advarer: Bander opruster med voldsforherligende rap-videoer

SSP i Odense advarer i en mail byens kampsportsforeninger mod at medvirke i optagelser til voldsforherligende rap-videoer.

Det er en rap-video med sangeren Chatle fra Vollsmose og konkrete henvendelser til kampsportsforeninger i Odense om at medvirke i videooptagelser, der nu får SSP (samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi) i Odense til at advare klubberne.

quote Vi synes ikke at gode kampsportsklubber og voldsforherligende billeder hænger sammen

Tommy Holst, leder af SSP-Odense

- Vi synes ikke, at gode kampsportsklubber og voldsforherligende billeder hænger sammen. Vi synes, at man skal skille det ad, og uanset hvad formålet er, så mener vi ikke, at billeder af våben og stoffer og børn- og ungeidræt hører sammen, siger Tommy Holst, der er leder af SSP i Odense.

I mailen til foreningerne skriver SSP:

"Der pågår en aktuel konflikt mellem kriminelle grupperinger i Odense. Det er vurderingen i SSP-netværket, at en del af denne konflikt understøttes af rap-videoer, der giver et forherligende billede af blandt andet penge, våben, stoffer og vold."

Gangsterrap

I brevet til foreningerne refererer SSP også til videoen med Chatle, som er lagt ud på Youtube for et par uger siden, og er tilgængeligt på forskellige streamingtjenester som for eksempel Spotify og Apple Music.

Videoen "Sort på sort" med kunstneren Chatle er optaget i Vollsmose, og den viser masser af maskerede mennesker, glammende hunde, våben, skyderier og kontanter. Musiknummeret og videoen er en del af den genre, der bliver betegnet som gangsterrap.

- Selve videoen, genren og indholdet forholder jeg mig ikke til. Genren har eksisteret i mange år, både i Danmark og i udlandet. Det eneste, vi forholder os til, det er, at foreningerne ikke kommer til at sige ja til noget, som de ikke ved, hvad er, siger SSP-lederen.

Sprut og strippere

Tilsyneladende er videoen til "Sort på Sort" blevet opfattet som et indspark i den verserende bandekonflikt mellem bandemiljøet i Vollsmose og bandemiljøet i Korsløkkeparken.

- Vi ved fra vores netværk, at nogle foreninger er blevet kontaktet og er blevet tilbudt fester, penge, spiritus og strippere, hvis de stiller kæmpere eller lokaler til rådighed for videooptagelser, siger Tommy Holst.

Optaget på én dag

"Sort på sort" er instrueret af filminstruktør Mike Spooner fra København, der har lavet flere rap-videoer fra udsatte områder.

Han fortæller, at han hørte nummeret første gang i december sidste år og aftalte med Chatle at lave musikvideoen, som dog først blev optaget i september i år.

Han er uforstående over for mistanken om, at videoen har noget med den verserende bandekonflikt i Odense at gøre.

- Jeg er overhovedet ikke bevidst om en bandekonflikt i Odense. Det har vi slet ikke diskuteret, og nummeret er jo over et år gammelt, siger Mike Spooner og fortsætter:

- Grunden til, at jeg beskæftiger mig med det her, er, at jeg håber, at jeg ved det kan hjælpe rappere og kunstnere  til et bedre liv og vise en vej ud af det miljø, de er vokset op i. Jeg kan se, at når de opnår status, tjener penge og får anerkendelse, kan se, at der er alternative levemåde, lyder det fra Mike Spooner.

Rap kan accelerere vold

Ifølge TV 2 Fyns oplysninger optræder flere med tilknytning til bandemiljøet i videoen, og det får Odenses borgmester til at afvise, at der er tale om kunst. 

- Den er optaget få hundrede meter fra, hvor en uskyldig mand blev dræbt i et bandeopgør for få måneder siden. Og når der optræder bandemedlemmer fra Vollsmosefraktionen, så er vi ude af det kunstneriske spor. Så handler det om, at det bliver en del af bandens udtryk og ageren, og den måde de vil vise, hvem de er, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Ifølge en musikskribent, der er igennem flere år har skrevet om rap og hiphop, kan der måske være en god grund til, at SSP forsøger at komme nye videooptagelser i forkøbet.

Læs teksten til "Sort på Sort".

- I gamle dage sagde man, at hiphoppen var en måde at flytte konflikter fra den fysiske verden til den kunstneriske verden. I de senere år har det desværre mere været omvendt i England og USA, hvor konflikter i den fysiske verden bliver accelereret gennem sangene, fordi de forskellige grupperinger angriber hinanden i sangene, og det fører til mere vold i virkeligheden. Hvis vi i Danmark følger trit med globale tendenser, så kan der være en fare for, at det også sker her, siger Kristian Karl fra musikmagasinet Soundvenue.

TV 2 Fyn har været i kontakt med Chatle. Han afviser, at hans video har noget med bandekonflikten at gøre, men han ønsker ikke at lade sig interviewe til TV 2 Fyn.

Oversigt

    Oversigt