21. jan. 2022 kl. 12:20
TV 2 Fyn

Stadig risiko for fejlmedicinering og manglende patientsikkerhed efter et halvt år

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Hjemmeplejedistriktet Stenløkkegruppen fik i juli sidste år et påbud med 12 punkter. I januar er påbuddet med fem tilbageværende punkter endnu ikke ophævet.

Hos hjemmeplejedistriktet Stenløkkegruppen er der - stadig - kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden og risiko for fejlmedicinering.

Det fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed i en fornylig offentliggjort rapport fra et tilsyn i oktober. 

Læs også: Fyn her og nu: Liveblog flytter
Gå tilbage Del
25. feb. 2023 kl. 10:28
Opdateret: 30. apr. 2023 kl. 17:56
Fyn

Fyn her og nu: Liveblog flytter

Louise Koustrup

Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.

Her og nu:

Følg opdateringerne herunder

"Alvorlige fund" ved tilsyn

Stenløkkegruppen er et hjemmeplejedistrikt i Odense Kommune, der varetager opgaver hos omkring 224 borgere.

Tilbage i juli blev det første tilsyn ført af Styrelsen for Patientsikkerhed - et såkaldt reaktivt tilsyn. Det betyder, at der enten er kommet en henvendelse fra for eksempel en pårørende eller personale, eller at Styrelsen for Patientsikkerheden selv har haft mistanke om en uregelmæssighed.

Under tilsynet blev det konkluderet, at der var alvorlig risiko for fejlmedicinering samt problemer, der udgjorde en væsentlig risiko for patientsikkerheden.

“Jeg synes, det er alvorlige fund”

— Margrethe Kusk Pedersen, ældre- og handicapchef, Odense Kommune

Der blev fundet flere fejl og mangler i medicinhåndteringen, hvor blandt andet holdbarhed på salver var udløbet, glucagonpen til brug ved insulinchok manglede, og salver blev opbevaret ved forkert temperatur.

Derudover var en oversigt over sygdomme og funktionsnedsættelser mangelfuld, en liste med kontaktoplysninger til patienters pårørende var ikke opdateret, og der var manglende adgang til tidligere journalsystem.

- Jeg synes, det er alvorlige fund, siger Margrethe Kusk Pedersen, der er ældre- og handicapchef i Odense Kommune, og anerkender, at der har manglet sundhedsfaglig systematik. 

Fra 12 til fem punkter

Tilsynet i juli udløste et påbud med 12 punkter.

Nuværende påbud

Styrelsen for Patientsikkerhed har påbudt Stenløkkegruppen:

  • at sikre forsvarlig medicinhåndtering fra den 17. august 2021.
  • at sikre, at der er gennemført systematiske sygeplejefaglige vurderinger og opfølgning herpå for alle nytilkomne patienter fra den 17. august 2021, og for samtlige patienter i aktuel behandling inden den 7. september 2021.

at sikre tilstrækkelig journalføring for alle nytilkomne patienter fra den 17. august 2021, og for samtlige patienter i aktuel behandling inden den 7. september 2021.

  • at sikre indhentelse af informeret samtykke fra patienterne forud for pleje og behandling fra den 17. august 2021.
  • at sikre implementering af instrukser for ansvars- og kompetenceforhold og fravalg af livsforlængende behandling, fra den 17. august 2021.


Påbuddet kan ophæves, når Styrelsen for Patientsikkerhed ved et nyt tilsynsbesøg har konstateret, at påbuddet er efterlevet.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Ved det opfølgende tilsyn i oktober var syv af de 12 punkter på påbuddet løst, men de fem tilbageværende punkter gjorde, at Styrelsen for Patientsikkerhed fortsat mente, at der er kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden.

Siden da er der blevet igangsat flere tiltag i Stenløkkegruppen for at få de resterende fem punkter fjernet, fortæller ældre- og handicapchefen:

- Det er kommet på grund af overraskelsen over, at der stadig er fem punkter, der ikke er på plads, siger hun.

Blandt andet er der kommet flere faste medarbejdere til. I oktober var 25 procent af stillingerne i gruppen ikke besat. I dag er det mellem 16 og 18 procent.

Der bliver nu også lavet egenkontroller, hvor personalet løbende tager journaler ud, og der er påbegyndt genundervisning i blandt andet medicinhåndteringsregler og journalføring. Gennemgang af borgernes forløb sker nu også mere kontinuerligt.

Læs også: Hver anden bliver ikke screenet for livmoderhalskræft: Hjemmetest kan være løsningen
Gå tilbage Del
19. jan. 2022 kl. 23:49
Fyn

Hver anden bliver ikke screenet for livmoderhalskræft: Hjemmetest kan være løsningen

Kræftens Bekæmpelse

Hver anden kvinde i 20'erne tager ikke imod tilbuddet om at blive screenet for livmoderhalskræft. Det bekymrer Kræftens Bekæmpelse.

Kun hver anden kvinde i tyverne deltager i screeningen for livmoderhalskræft. Det skaber bekymring hos Kræftens Bekæmpelse. Det siger Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse 

- I Kræftens Bekæmpelse, der bekymrer det os, at halvdelen af de unge kvinder ikke får taget en beslutning om at deltage i screeningen. Det kan jo betyde, at de senere vil kunne få en sygdom, som kunne være undgået. 

Hjemmetest kan være en løsning 

Screeningen for livmoderhalskræft foregår, som en gynækologisk undersøgelse, hvilket også kan være grunden til, at der ikke er flere der bliver tjekket, det siger Trine Malling Lungskov, der er Chef for praksis i Region Syddanmark.

- Vi er ved at kigge på, om det, at det er en gynækologisk undersøgelse kan være en barriere for at blive screenet.   

Regionerne er derfor ved at undersøge, om hjemmetest kan være noget, der kan gøre at flere vil lade sig screene. 

- Vi er ved, på tværs af regionerne, ved at undersøge, om vi kan gøre brug af hjemmetest, fordi så håber man, at vi vil kunne overkomme den barriere. 

- Det vil blive et tilbud til de kvinder, der ikke reagerer på første invitation. Så vil man på næste påmindelse få et tilbud om at henvende sig, og få tilsendt et hjemmetestsæt.

Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse håber også på hjemmetest kan blive aktuelle

- Vi håber, at det bliver aktuelt i 2022, men måske bliver det først i 2023. 

Kan opdages tidligt

Janne Bigaard, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse mener, at det er vigtigt, at kvinderne bliver screenet når de er i 20'erne.

- Måske tænker man ikke, at kræft rammer en i den alder, men denne kræftform rammer ofte i 30-års alderen, men sygdommen giver sig allerede til kende i 20'erne. 

“Hvis man kombinerer HPV-vaccinen og screening, så er man godt dækket.”

— Trine Malling Lungskov, Chef for praksis, Regions Syddanmark

Det er ikke nok at være vaccineret mod livmoderhalskræft fortæller Trine Malling Lungskov fra Region Syddanmark

- Mange tror de er dækket og ikke behøver screeningen, men det er kun 70-90% man er dækket med HPV-vaccinen, så hvis man kombinerer HPV-vaccinen og screening, så er man godt dækket.

I mål med 176 borgere

Margrethe Kusk Pedersen var sammen med kommunen forløbschef i slutningen af november til møde med Styrelsen for Patientsikkerhed, hvor de fremlagde ovenstående planer for, hvordan stedet vil rette op på problemerne. Her aftalte de en ugentlig opdatering.

Meldingen i uge 2 var, at ud af de 224 borgere var 176 af forløbene gennemgået, mens 36 var i gang med at blive gennemgået.

Tidslinje for forløb

6. juli 2021: Styrelsen for Patientsikkerhed gennemfører et varslet reaktivt tilsyn, hvor gennemgang af tre journaler og tre medicingennemgange blev udført ved patienter med sindslidelse og/eller hjerneskade

17. august 2021: Styrelsen for Patientsikkerhed giver Stenløkkegruppen påbud med fem punkter

12. oktober 2021: Styrelsen for Patientsikkerhed gennemfører et opfølgende reaktivt tilsyn, hvor det konkluderes, at der fortsat er kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden

24. november 2021: Møde holdes mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og ledelse fra Stenløkkegruppen, hvor behandlingsstedet fremlagde planer for løsninger

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed fra påbud og tilsynsrapport

Ældre- og handicapchefen påpeger, at både pårørende og borgere kan være trygge ved den behandling, Stenløkkegruppen giver. Hun kender ikke til direkte alvorlige eksempler på fejlmedicinering eller eksempler på alvorlige sikkerhedsbrist overfor borgere.

- Jeg kender ikke til noget med nogle højrisikosituationer. Der er ikke noget, der er landet hos mig, men jeg tager Styrelsen for Patientsikkerheds fund alvorligt, da det de har fundet, kan skabe risiko for alvorlige hændelser, siger hun.

For at påbuddet skal ophæves, skal alle punkter i påbuddet efterleves, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. Efter tilsynet i oktober blev der opstillet en række krav, som Stenløkkegruppen skal opfylde i forbindelse med at få påbuddet ophævet. 

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at der typisk går mellem en og tre måneder mellem tilsyn, og derfor kan der ikke være længe til, at Stenløkkegruppen igen får besøg af Styrelsen for Patientsikkerhed. Et reaktivt tilsyn oplyses nogle uger i forvejen.

Margrethe Kusk Pedersen forventer, at påbuddet vil blive ophævet ved næste tilsyn.

_

23. dec. 2024 kl. 16:57
Tophistorie

Vanvittig biljagt: Narkohandler bragede gennem vejarbejde i høj fart

LYT
Del
Link
kopieret!

En biljagt på omtrent en halv time pressede betjente til det yderste i kørekundskaber, mens flere personer blev udsat for alvorlig fare natten til den 12. august i år.

Et anklageskrift fra Fyns Politi indeholder 19 punkter, hvor den 21-årige flugtbilist har tilsidesat færdselssikkerheden og i grov kådhed har sat andres liv og førlighed på spil.

Meget af biljagten blev optaget fra en drone. Videoen kan du se øverst i artiklen.

Desuden afslører anklageskriftet, at den 21-årige var påvirket af amfetamin, ketamin og THC, uden at have recept på de bevidsthedspåvirkende stoffer. Desuden lå han inde med et flere euforiserende stoffer og kontanter, så det formodes han har handlet med narkoen.

Farlig jagt

Mindst ti gange overtrådte narkohandleren sin ubetingede vigepligt, mens han to gange kørte modsat ensretningen i små gader i Rudkøbing.

To politibiler havde han efter sig i den farlige færd, og nær biljagtens afslutning forulykkede den ene politibil nær Ørstedsparkens legeplads, hvorved en betjent kom til skade.

Men flere måtte redde sig selv fra den farlige bilist i Rudkøbings gader. Eksempelvis beskriver anklageskriftet en episode, hvor den 21-årige kørte med 90 kilometer i timen frem mod arbejdere på vejen, mens han kørte mod færdselsretningen.

Her var han tæt på at påkøre en af arbejderne, men nåede at undvige i sidste øjeblik.

I et andet tilfælde måtte en bilist kaste sit køretøj ind på fortovet, for at undgå en kollision, da flugtbilisten igen kom kørende med høj fart mod færdselsretningen.

Slutteligt beskriver anklagerne, at manden udsatte en passager i sin egen bil for livsfare, da han tog passageren med ud i sine farefulde handlinger.

Dronevideo er bevis

Fyns Politi har den private dronefotografs optagelser med i bevis-mappen, bekræfter politiet.

Overfor TV 2 Fyn beskrev dronefotograf Lasse Rømhild, hvordan både flugtbilist og politibiler kørte forbi ham i byhuset i Rudkøbing natten til den 12. august.

- Jeg synes, det var voldsomt, fordi det foregik jo ned gennem alle de små gader og stræder, sagde han dagen efter biljagten.

Anklageskriftet afslører ikke om politiet vil kræve fængsel eller bødestraf. Anklageren vil dog have den 21-årige frataget sin førerret ubetinget, mens politiet vil konfiskere 8,24 gram kokain, 0,54 gram methamfetamin, 8,83 gram hash og 0,94 gram MDMA.

Også 4.650 kroner i kontanter kræves konfiskeret, da politiet mener de stammer fra handel med hash.

Sagen skal afgøres af en dommer og to domsmænd ved Retten i Svendborg i sommeren 2025.

23. dec. 2024 kl. 22:20
Tim Kyhn

Asylcenter sat i bero: Syriske Shiyar så sin far dø

LYT
Del
Link
kopieret!

Syriens diktator Bashar al-Assad er ude - og den omvæltning har sat alle asylsager på asylcentret Holmegaard på Langeland i bero.

Lige nu befinder cirka 100 syriske flygtninge sig på det fynske center. En af dem er 31-årige Shiyar Mohamad Hesso. Han flygtede til Europa i 2015 efter nogle voldsomme oplevelser i Syrien, hvor han blandt andet så sin egen far blive dræbt.

Men selvom den syriske præsident er blevet væltet, vil Shiyar ikke tilbage til Syrien. I stedet håber han på en fremtid i Danmark.

- De dårlige mennesker er væk, men nu kommer der nogle andre til magten, som jeg kan se er islamistiske og det bryder jeg mig ikke om, fortæller han.

23. dec. 2024 kl. 21:35

Politiet deler tips til at holde tyven væk i julen

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er godt gammeldags træls, at komme hjem til en husstand, som er gennemrodet af indbrudstyve. Det ved Fyns Politi, som hvert år modtager anmeldelser om indbrud i julen.

Derfor deler politikredsen nu en række tips til at holde tyven på afstand - også selvom man ikke er hjemme.

Trickene er blevet delt i et opslag på Facebook, og lyder sådan:

Hold tyven væk

  • Sørg for, at det ser ud som om der er nogen hjemme i dit hus fx ved timerstyret indendørslys og sensorstyret udendørslys.

  • Luk og lås døre og vinduer. Sørg for at have ordentlige låse på skurer, garager, værksteder m.m.

  • Sørg for at hæk, hegn og buskads ikke kan være et skjul for en tyv.

  • Opbevar/gem smykker og kontanter mindre synlige steder.

  • Tal jævnligt med din nabo. Hold øje med hinandens ejendomme og hold dig orienteret om, hvad der sker i dit lokalområde.

  • Tilmeld dig nabohjælp

23. dec. 2024 kl. 20:38

DSB melder om god stemning og mange tog til tiden

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 23. december er ifølge DSB selv forløbet rigtig godt, selvom det er en af årets helt store jule-rejsedage.

Togene er kørt til tiden - i hvert fald mange af dem. 85 procent af passagerer er kommet frem indenfor 3 minutter af planlagt ankomsttid.

DSB fortæller også at de rejsende har sørget for god stemning i togvognene hele dagen igennem.

23. dec. 2024 kl. 19:45
Erik Jepsen/NF/Ritzau Scanpix

Det koster 8,25 kroner i strøm at stege juleanden

LYT
Del
Link
kopieret!

Det kommer til at koste cirka 8,25 kroner i strøm at stege juleanden, viser en beregning fra energisektorens brancheorganisation, Green Power Denmark.

Sidst på eftermiddagen juleaftensdag ligger elpriserne på cirka 3,30 kroner for en kilowatt-time inklusive moms, afgifter og tariffer.

Hvis anden steger i cirka tre timer i en A-mærket ovn, der kræver cirka 2,5 kilowatt-timer, vil prisen lande på cirka 8,25 kroner.

- Det er nok det, jeg vil kalde en blød mellemvare rent elprismæssigt, siger energianalytiker Kristian Rune Poulsen til Ritzau.

Sidste år kostede det ifølge brancheorganisationens såkaldte andestegsindeks 7 kroner at stege juleanden.

Men i 2021 var prisen helt oppe på 13 kroner.

23. dec. 2024 kl. 18:48
Ida Alstrup

Over en million julelys pryder lige nu Odense ZOO

LYT
Del
Link
kopieret!

I morgen aften er det juleaften, der er længe, længe til.

Og hvis du kender nogen, som synes, der er lidt for længe til, så er det heldigvis ikke alle, der er gået på ferie endnu.

For Odense ZOO har fyldt haven op med mere end en million julelys, juleboder og selveste julemanden.

Og også i morgen holder de åbent, hvor børn som voksne kan hilse på Rudolf og hans venner, inden de skal ud med gaver til verdens børn om aftenen.

Haven holder åbent fra kl. 9-14.

23. dec. 2024 kl. 17:55
Daniel Glad

DSB klarer rejsedagen med pebernødder og julestemning

LYT
Del
Link
kopieret!

DSB har været godt forberedt på de rekordmange rejsende danskere denne jul.

Så godt, at personalet har kunne bruge deres tid på at sprede julestemning i togvognene.

- Folk taler mere med hinanden og med os. Det er skønt, siger perronmanager Irene Boesen fra DSB.

Hun fortæller, at DSB hidtil har kørt efter planen - og vil man stadig med toget i dag eller i morgen d. 24 december, så er der stadig billetter tilgængelige.

23. dec. 2024 kl. 15:58
Fyn

Krige, kriser og klassikere - hvad fylder i årets juleprædikener?

Flere af landets præster lægger lige nu sidste hånd på deres prædikener til, hvad der på mange måder kan beskrives som den største dag for folkekirken. Spørgsmålet er dog, hvad der bliver årets store temaer. TV 2 Fyn har fået en gruppe fynboer til at gætte på dette, og for dem var den helt store fællesnævner krige og kriser. Enkelte andre pegede på, at prædikerne ville holde sig til klassikere.

Flere af landets præster lægger lige nu sidste hånd på deres prædikener til, hvad der på mange måder kan beskrives som den største dag for folkekirken. Spørgsmålet er dog, hvad der bliver årets store temaer. TV 2 Fyn har fået en gruppe fynboer til at gætte på dette, og for dem var den helt store fællesnævner krige og kriser. Enkelte andre pegede på, at prædikerne ville holde sig til klassikere.

23. dec. 2024 kl. 15:15
Daniel Glad

Flere julegaver købes i genbrugsbutikker

LYT
Del
Link
kopieret!

Hos Røde Kors Odense oplever man, at flere fynboer køber deres julegaver i genbrugsbutikker.

Det glæder formand for Røde Kors Odense, Lone Hedemand.

- Vi kan tydeligt mærke, at der er en øget omsætning i november og december, så det er vi glade for, fortæller hun til TV 2 Fyn.

Og selvom det kan være alt muligt forskelligt, der sælges i juletiden, så fremhæver hun, at det især er julepakkekalendergaver, der købes hos dem.

Røde Kors omsatte i 2023 for omkring 300 millioner kroner. Omsætningen går blandt andet til katastrofehjælp og lokale aktiviteter.

23. dec. 2024 kl. 14:26
Arkivfoto

Millionbøde til Region Syddanmark efter data-sjusk

LYT
Del
Link
kopieret!

Retten i Kolding har 23. december 2024 idømt Region Syddanmark to bøder på hver 500.000 kr. for brud på GDPR-reglerne. Det er ifølge Ritzau den hidtil højeste straf til en offentlig institution for denne type forseelser.

Uvedkommende kunne få adgang til tusindvis af borgeres personfølsomme data. Retssagen drejede sig om to brud, som fandt sted på forskellige tidspunkter mellem 2011 og 2020.

Begge sager kalder regionen selv for menneskelige fejl.

- Jeg ærgrer mig over, at vi taber de to sager. Der eksisterer en lignende sag, hvor 20 gange så meget data har været eksponeret, som blev lukket med en kritik, siger Morten Lundgaard som er IT-direktør i Region Syddanmark.

Han mener der mangler en rød tråd, i forhold til hvordan denne type sager afgøres.

To sager

Den første sag omhandler en database med spørgeskemasvar, der blev brugt af Børne- og Ungdomspsykiatrien Odense. Der indgik ikke CPR-numre i databasen, men blandt andet navn og fødselsdato.

Region Syddanmarks undersøgelser viste efterfølgende, at sårbarheden kun er blevet anvendt af den borger, der anmeldte sårbarheden, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Den anden sag omhandler en PowerPoint-præsentation udarbejdet af en af regionens læger til undervisningsformål. Præsentationen, der lå på regionens hjemmeside, indeholdt fortrolige og følsomme personoplysninger.

15 gange er præsentationen blevet åbnet på hjemmesiden. Det krævede angiveligt stor teknisk snilde at komme helt ind til de fleste af personnumrene i præsentationen.

- Vi tager dommen til efterretning, og vi har siden hændelserne iværksat mange initiativer, der skal medvirke til, at lignende datasikkerhedsbrud ikke sker igen, siger IT-direktøren.

Han understreger, at der i sagen ikke er sket et egentligt data-læk, hvilket vil sige at informationerne ikke er blevet misbrugt.

Regionen har ikke besluttet sig for, om de vil anke sagen til landsretten endnu.

23. dec. 2024 kl. 13:26

Novo-aktien gør comeback efter nedtur

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er godt nyt til de Novo Nordisk-investorer, der holdt fast i aktien under fredagens voldsomme kursfald på 20,7 procent.

Aktien handles mandag morgen omkring kurs 648, hvilket er ti procent højere end fredag.

Dermed har Novo Nordisks børsværdi allerede indhentet omkring 200 af de 688 milliarder kroner, som forsvandt.

Fredagens kursfald blev udløst af forskningsresultater for Novos næste store håb inden for fedmebehandling, Cagrisema.

Et forsøg, hvor en række testpersoner modtog behandling med Cagrisema i 68 uger, viste et gennemsnit på 22,7 procents vægttab.

Markedet og Novo Nordisk selv havde håbet på mindst 25 procent, og investorerne reagerede på skuffelsen ved at sende kursen nedad.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her